hits

Ytrefilet med sinte poteter, jordskokkpuré og kraftig estragonsaus

Denne retten har kraftige, gode smaker og passer kanskje best for voksne. Potetene har ganske sterke, men du kan kutte ut kajenne og chili, så blir de snillere. Sausen er veldig konsentert, så hver person trenger ikke så mye av den.

Sausen:

1 finhakket løk

2 fedd finhakket hvitløk

Smør

3 dl rødvin

2 laurbærblader

1 ss oksefond

1 ss worcestersaus

1/2 dl solbærsirup

1 ss tørket estragon

1 håndfull finhakket fersk estragon

Pepper

50 g smør

Brun løken og hvitløken i smøret. Tilsett rødvin og laurbærblader og la det koke godt inn. Tilsett fond, worcestersaus, solbærsirup og tørket estragon. Tilsett smøret og den ferske estragonen og la sausen stå på varmen, til smøret har smeltet og gjort sausen fin og blank. Smak til med pepper og ev. mer salt.

Potetene:

Del poteter i litt tykke skiver, ca 1/2 cm. Legg dem i en ildfast form, som er rislet med rapsolje, eller annen nøytral olje. Krydre med salt, pepper, kajenne, hvitløk og chilipulver, på begge sider. Stek på 200 grader til de har fått fin, gyllen farge.

Jordskokkpuré:

Skrell en pose jordskokk. Del dem i små terninger eller skiver og legg dem i en kjele. Tilsett 1 finhakket fedd hvitløk og litt hvit pepper. Hell på fløte så det nesten dekker. La det koke langsomt opp, så det ikke brenner seg fast i bunnen. Kokes til jordskokken er mør. Jo mindre biter de er skjært i, jo fortere går det. Kjør blandingen jevn med en stavmikser, eller i blender. Kok forsiktig opp igjen og smak til med salt.

Ytrefilet:

Gni inn oksefileten med en god rub, f.eks. Menys BBQ-rub. Dette kan gjerne gjøres dagen i forveien.

Fileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før steking. Dette er for at panna ikke skal avkjøles og gjøre at kjøttet koker istedenfor steker. Krydre med salt og pepper rett før steking. Brun fileten raskt i panna. Legg fileten over i et ildfast fat. Stikk inn et steketermometer og sett i stekeovnen på 125 grader.

Fileten er rød når fileten har en kjernetemperatur på 55-60 grader og rosa når steketermometeret viser 60-65 grader. La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Siv Ellen

Siv Ellen

51, Øvre Eiker

Jeg er en mat- og interiørglad person, som liker å reise. Jeg kommer alltid hjem igjen med samme souvernir, en kokebok på engelsk med lokale oppskrifter. Dette gjør at jeg har flere hundre kokebøker, som jeg skal telle en uke jeg får litt tid til overs. Jeg tester ut alle nye ingredienser jeg kan komme over, med varierende hell. Mottoet mitt er: "Hvordan kan du vite at det ikke er det beste du noensinne har spist, om du ikke smaker?". Det daglige smakspanelet mitt, er mine to sønner og kjæresten min. Kjæresten min, som også er mannen min, er en tusenkunstner. Han kan lage nesten hva som helst av noen plankebiter og jeg viser noe av det vakre han har laget i bloggen min.

Kategorier

Arkiv