hits

Fastelavensboller kan være mer enn boller, krem og syltetøy

Fastelaven, betyr egentlig kvelden før fasten og er dagen som tradisjonelt åpnet den kristne fasten. Jeg forbinder først og fremst fastelaven med pyntede bjørkeris og fastelavensboller med krem og syltetøy.


 

Jeg har laget tre varianter fastelavensboller i dag. En tradisjonell, med krem og syltetøy, en med kransekakemasse og en med vaniljekrem.

Elt sammen 3,5 dl lunken melk, 70 g smeltet smør, 50 g gjær, 1 sammenpisket egg, 80 g sukker, 1 ts kardemomme, 1 ts salt, 1/2 kg mel og 1/4 ts bakepulver. La det heve lenge, gjerne et par timer. Bak ut bollene og sett dem på brett, kledd med bakepapir. Jeg liker å lage fastelavensboller ekstra store. La dem heve lenge igjen, gjerne en time eller to til, før du steker dem på 200 grader til de er gyldne og fine (ca. 10 - 12 minutter).

  
 

Når bollene er kalde, deles de i to og fylles med det du ønsker:

Til den tradisjonelle varianten, piskes fløte til krem, som legges på den nedre delen av bolla, med en skje valgfritt syltetøy på, før bolletoppen legges på, og den får et dryss melis.

Til varianten med vaniljekrem, kan du enten kjøpe ferdig krem, eller du kan lage vaniljekrem selv. Bland 1 vaniljestang, delt i to på langs, 4 dl melk, 6 eggeplommer, 1/2 dl sukker og 2 ss maisenna i en kjele. Kok veldig langsomt opp under omrøring. La den stå på lav varme til den tykner, men rør hele tiden. Sett den til avkjøling og bland den med en boks pisket krem, om du vil.

  
 

Til kransekakemassevarianten, piskes fløte til krem (uten sukker) og blandes med reven kransekakemasse (som du får kjøpt ferdig i butikken).

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar