Selv om vi ikke har fri på sankthansaften i Norge, om den ikke faller på helgen, markerer vi den alltid hos oss med rømmegrøt og spekemat. Her er mine tips for et godt midtsommermåltid.
Velg spekemat etter eget ønske, jeg har brukt rødvinspølse, morr, fårepølse, to forskjellige langtidsmodnede spekeskinker (Æra og Santa Kristina) og tørrsaltet speket biff. Jeg lager også en salat av ingredienser fra hagen i tillegg til ingredienser fra kjølerommet. Jeg skjærer opp en halv melon også, for vi synes det er godt med det litt søtlige ved siden av den salte spekematen. Jeg beregner 150 g spekemat per person.
Eggerøren lager seg nesten selv. Denne oppskriften er til 2 personer:
3 store egg
2 ss fløte
1 ss finhakket gressløk
Smør til steking
Nykvernet hvit pepper
Smelt en klatt smør i en stekepanne på middels varme. Pisk sammen ingrediensene og hell dem i panna. Rør hele kontinuerlig med en sleiv eller stekespade. Det er viktig å ikke steke røren for lenge, ca. 10 minutter er nok.
Potetsalat:
1 boks rømme
1 pose majones
4 ss agurkmiks
2 finstrimlet vårløk
Salt og pepper
1 kg poteter
Kok poteter og del dem i terninger, når de har blitt kalde nok til å holde i.
Bland rømme, majones, agurkmiks, vårløk, salt og pepper. Tilsett potenene og bland godt sammen. Sett kaldt til den skal brukes. Nesten like enkelt som å kjøpe ferdig, men smaker veldig mye bedre.
Du finner oppskrift på rømmegrøt her:
https://aperitivomat.blogg.no/rommegrot-hjemmelaget-selvfolgelig.html