Sommerbord

Vi skal ha to gode venner på fireretters middag og noe av kosen for meg er å dekke bordet.

Løperne er fra Black Design, bestikket er HardangerBestikk og heter Lykke. Som alltid, kjøper jeg blomster fra den lokale Interflorabutikken min. Denne gangen ba jeg dem holde den i lyserosa- og aprikostoner med blader med gråskjær. Jeg leverer ofte ned en serviett, for å få blomster som passer til, eller jeg finner en serviettpakke i butikken deres og ber dem lage, så det passer sammen. De koselige lyktene er fra en interiørbutikk i Hokksund.

Om du vil vite hva menyen ble?

Til forrett:

Ceviche

Hovedretten ble:

Spareribs med coleslaw

Til mellomrett:

Ost med sprø nøttetoast og honning med rosmarin, valnøtter og tørka frukt

og til dessert:

Sjokoladepanna cotta med karamelliserte nøtter, urtesukker og pikekyss

 

 

Munker med mammas frysetøy

Stefaren min har vokst opp med munker og er en dreven munkesteker. Jeg som aldri har vært vant til munker, ble skikkelig imponert når jeg så han trikset dem rundt i det gamle munkejernet med to pinner. Varme munker med mammas jordbærfrysetøy er en vinner.

Munkene:

3 egg

2 kopper sukker

2 kopper kefir

4 kopper mel

4 ts bakepulver

1/2 ts kardemomme

1 ts salt

1/2 ts natron

Alt blandes sammen. Varm munkjernet, Tilsett godt med smør (stefaren min sier det må være Melange) i hvert hull og hell i litt røre. Når de begynner å bli litt stive, snus de med to trepinner. Det er smart å stadig snu litt på dem mot sluttet av steketiden, så de blir ferdige i midten, før de blir brent.

 

Frysetøyet:

2 pk Jam

1 kg sukker

1 kasse jordbær

Rens og knus jordbærene for hånd. Bland frysepulver med sukker og rør det inn i bærene. Fryses i passe porsjoner.

Grillspyd med BBQ-saus

BBQ-saus:

1 finhakket løk

2 ss olivenolje

4 fedd finhakket hvitløk

2 dl ketchup

2 dl brunt sukker

1 dl eplesidereddik

1 lime saft og finrevet skall (kun det grønne)

2 ss worchestersaus

3 dråper tabasco

1 ts liquid smoke

Litt kajennepepper (etter hvor spicy du vil ha den)

Fres løk og hvitløk i olivenoljen på middels temperatur, til løken er litt gyllen og myk. Tilsett resten av ingrediensene. Smak deg frem til ønsket styrke. La sausen småkoke i 30 minutter.

Grillspydene:

150 – 200 g kalvekjøtt (indre-, ytrefilet eller mørbrad) per person

Løk i store biter

Paprika i store biter

Maiskolber, delt i 5 skiver

Kjøttet deles i store terninger og legges i BBQ-sausen, gjerne natten over. Om du bruker grillspyd av tre, må disse ligge en stund i vann, før du tar dem i bruk, så de ikke tar fyr. Tre kjøtt, løk, mais og paprika på spydene og legg dem på varm grill. Snu ofte. Kjøttet skal være rosa inni, akkurat som biff, så ikke grill det for lenge.

Serveres med f.eks. småsinte ovnspoteter, som du finner oppskrift på her:

https://aperitivomat.blogg.no/1516266816_smsinte_ovnspoteter.html

 

 

En handy sønn, med blikk for design

Det er morsomt å se møblene sønnen min lager, og nei, han er ikke møbelsnekker, men maskiningeniør. Han har tryllet frem en hel serie møbler etter bestilling fra svigerdatteren min.

Det startet med dette bordet, som er laget av gamle deler av et rekkverk og treverk fra det gamle gjerdet vårt mot naboen.

Det neste han ble bedt om å lage, var en liten vegghylle, som ble til denne

En taklampe, ble det neste produktet.

Det siste tilskuddet til serien, er denne stilige TV-benken.

 

Jeg har hørt rykter om at det er en vedkurv i bestilling også, så gleder meg til å se den ferdig. Jeg legger den ut på bloggen når den er produsert 🙂

Imperial La Manga del Mar Menor

Restaurant Imperial er ganske ny på La Manga og serverer italienske retter. Vi har spist der noen ganger og har vært fornøyd med maten hver gang, men opplever at servitørene er alt fra kjempeflinke til helt ubrukelige.

BBQ pizza

Vi spiste to ganger her på denne turen, lunsj begge gangene. Ved første besøk spiste jeg gnocci, som er potetpasta. Den smakte nydelig. Bildene du ser her, er pizzaene ved andre besøk. Den ene var BBQ pizza og den andre pizza med fire oster. Begge smakte godt, etter et besøk i restaurantens flotte pizzaovn.

 

Pizza quatro formaggi

Jeg synes denne restauranten er ok når det er fint vær, og det er mulig å sitte ute. Inne er det problemer med akkustikken og ganske slitsomt.

 

Rekecoctail med karibisk inspirasjon

Denne oppskriften er passe til 4 personer

1/2 finhakket paprika

2 finhakkede, røde chili

1 finhakket vårløk

1 mango i små terninger

saften av 1 lime

1 neve finhakket koriander

200 g pillede reker

Bland og fordel blandingen i 4 porsjonsformer.

1 avokado

Saften av 1 lime

2 ts honning

2 ss kokoskrem.

Ingrediensene kjøres jevn i stavmikser, helles over i spumaflaske og sprøytes på toppen av hver skål. Om du ikke har spuma, kan du legge den på med en spiseskje.

 

Kokospudding

4 dl kokosmelk

2 ss kremfløte

1 vaniljestang

2 ss sukker

2 plater gelatin

Kok opp kokosmelken og fløten med sukker og vaniljestang. Ta kjelen av platen. Legg gelatinplatene i iskaldt vann til de er helt bløte. Klem ut vannet av dem med hendene og legg dem over i kjelen under omrøring. Sil blandingen over i porsjonsformer og sett kaldt. Serveres med f.eks. friske bær eller ananas.

Lammelår på grønnsaksseng

12 poteter delt i 4

6 gulrøtter i tykke skiver

1 flaske eller 2 bokser hakkede tomater (helst Mutti)

3 løk i båter

1 pk skivet sopp

3 finhakkede hvitløkfedd

3 laurbærblader

Salt og pepper

3 dl lammekraft (ev. fond og vann).

Saften av 1 sitron

1 ss tørket rosmarin

Smør litt olivenolje i bunnen av langpanna. Legg i poteter, gulrøtter, løk, hvitløk, sopp og laurbærblader. Dryss over salt og pepper. Hell over tomater og lammekraft (ev. fond og vann).

Lammet legges på toppen av grønnsakene og gnis inn med sitronsaft, rosmarin, salt og pepper.

Stikk inn steketermometer og sett i ovnen på 225 grader i 30 min. Skru deretter ned til 100 grader og la stå til kjerne temperaturen er 58 grader. Det tar noen timer, avhengig av størrelsen på lammet. Tilsett mer væske om det er behov for det. La låret hvile i noen minutter før du skjærer i det.

Bake brød i pizzaovnen

De fleste gangene jeg baker brød, bruker jeg ikke oppskrift. Jeg har to hovedregler. Den første er å bruke mer hvetemel enn grovt mel og den andre er lang hevetid.

Å bake brød i pizzaovnen er en spennende affære. Jeg legger det inn på ettervarmen fra pizzastekingen og følger nøye med, så jeg får snudd det flere ganger og til slutt satt det på hodet, så det skal bli deilig sprø skorpe.

5 dl kulturmelk

7 dl vann

1 ss rapsolje

50 g gjær

3 ts salt

1 ss honning

2 dl hvetekli

3 dl havregryn

3 dl sammalt rug grov

3 dl sammalt hvete grov

ca 2 l hvetemel

Varm vann og melk til 37 grader. Hell litt av væsken i en arbeidsbolle og rør ut gjæren. Om du bruker tørrgjær tilsettes det sammen med hvetemelet. Tilsett resten av væsken, olje, salt, honning, hvetekli, havregryn, sammalt mel og hvetemel.

Elt deigen sammen, tilsett ev. mer hvetemel til passe konsistens. Elt til deigen er glatt, blank og smidig og slipper bakebollen, 10-15 min. i kjøkkenmaskin. Dekk med plast og la deigen heve/hvile i minimum 60 min, til den har fått dobbel størrelse.

Ha deigen over på et melet bord. Del den i to og kna til den blir smidig. Form dem til runde brød.

Rull brødene i hvetemel settes klar til andre heving. Dekk med et klede og la brødene heve i minimum 1 time til. Skjær valgfritt mønster med en spiss kniv, før stekingen.

Stek brødene pizzaovnen eller i forvarmet ovn ved 200 grader i ca. 45 min. Om du dunker på dem fra undersiden og lyden er hol, er de klare.

Gresk salat

Den greske salaten er enkel å lage og smaker godt, både som forrett, som tilbehør til grillmat og som en enkel lunsjrett med litt godt brød til.

Fetaost, som er smuldret opp

Rødløk i tynne ringer

Minitomater, delt i to

Agurk i terninger

Finhakket fersk oregano.

Dressingen består av 1/2 dl olivenolje og saften av 1/2 sitron.