Jordskokkpuré

Vi får kjøpt jordskokk i matbutikken vår. I gamledager ble det brukt i Norge i stedet for poteter. De er litt tuklete å skrelle, men det er enklere om de får ligge i litt vann over natten. Jordskokkpuré smaker godt til både fisk- og kjøttretter.

1 pose jordskokk, skrelles og kuttes i terninger. Legges i kjele, med 2 finhakkede hvitløk, 1 ts pepper og 2 ss grønnsaksfond. Hell over fløte, så det nesten dekker og kok langsomt opp, så ikke det svir seg. Kokes til jordskokken er mør, før blandingen kjørs til puré med stavmikser. Smak til med salt.

Pizzabunn

550 g mel, helst tipo 00

1/2 pk pizzagjær

1 ts salt

1 ts sukker

1 ss olivenolje 

Ca. 3 dl kaldt vann

Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer  kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann.

Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjelvler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg tar på fyllet.

Mungobønner

Du kan gjerne bruke mungobønner i stedet for ris eller porteter til mange middagsretter. Jeg synes de smaker litt kjedelig om de bare kokes i vann, så derfor bruker jeg både kraft, løk og urter. Denne oppskriften er passe til 4 personer

300 g mungobønner

1/2 finhakket løk

2 fedd finhakket hvitløk

1 ts timian

2 ss olivenolje

1 l hønsebuljong eller grønnsakbuljong

Salt og pepper

2 ss smør

Skyll godt av mungobønnene og la dem renne godt av. Finhakk løk og surr den blank i olje, tilsett finhakket hvitløk og timian. La alt surre i olje i ca. 30 sek, tilsett godt avrente bønner og buljong. Kok opp og la trekke i ca. 30 min til bønnene er myke. Smaker deilig til fiskeretter.

Kinesisk nyttår

I dag feirer kineserne nyttår og hva er vel bedre enn å lage litt kinesisk mat i dag.

Ifølge en gammel legende i Kina var Nian et uhyre som kunne komme lydløst inn i folks hus. Kineserne trodde at Nian var redd for støy og rødfarge, og de skremte det vekk med eksplosjoner, fyrverkeri og bruk av rødt innendørs. Disse skikkene førte til de første feiringer av kinesisk nyttår.


Mangde tradisjoner knyttes til feiringen. Nyttårsfesten holdes som regel på nyttårsaftenen, mens på nyttårsdagen reiser kineserne på venne- og familiebesøk. Midnatt feires med kinaputter og fyrverkerier. En nærmest obligatorisk symbolladet rett i større deler av Kina er fisk. I Nordkina er jiaozi, som ellers er hverdagsmat, like obligatorisk på matbordet. Man pleier også å spise tangyuan.

Barn, men også mange andre, får vanligvis en nyttårsoveraskelse i en rød konvolutt, og mange arbeidsplasser deler ut en 13. månedslønn til de ansatte.

Du finner flere spennende retter fra Kina her.

 

 

Fastelavn – boller med godsaker i

Dette er dagen for å bake fastelavnsboller. Jeg har lager flere luftige, smakfulle varianter.

Du finner oppskriftene her:

http://aperitivomat.blogg.no/1488098981_fastelavensboller_kan_vre_mer_enn_boller_krem_og_syltety.html

Viltkrydder

Du får kjøpt ferdig viltkrydder, men denne hjemmelagde varianten, smaker mye bedre.

20 stilker rosmarin

20 stilker timian

20 tørkede einebær

5 tørkede laurbærblader

1/2 ts anisfrø

5 hele pepperkorn

Knus alt godt sammen i en morter. Oppbevares tørt til det skal brukes.

Tacopai

Hvorfor ikke variere fredagstacoen litt, med å lage en velsmakende tacopai?

Paibunn:

150 g smør

3 dl hvetemel

2 ss vann

Elt sammen ingrediensene til bunnen. Kjevle den ut til en sirkel som dekker en form ca. 26 cm i diameter og legg den oppi. Trykk godt opp på kanten. Prikk bunnen med en gaffel. Sett formen kjølig minst 30 minutter. Forstek paibunnen midt i ovnen på 200 grader i ca. 10-15 minutter. Avkjøl.

Paifyll:

400 g karbonadedeig

1 løk

2 paprika, gjerne to farger

1 ss smør til steking

1/2 pose tacokrydder

2 dl crème fraîche

2 dl revet gulost etter ønske

Stek karbonadedeig i stekepannen sammen med hakket løk og finkuttet paprika. Rør inn tacokrydder og crème fraîche. Fordel fyllet i paibunnen.

Dryss over osten og stek paien midt i ovnen i ca. 30-35 minutter til osten er gyllen. Serveres fleks. med salsa, rømme, guaccamole og en frisk salat.