Tyrkisk kebab av lammedeig

Kebab er ikke bare maten fra norske gatekøkken. Prøv å lage det selv og få en helt annen opplevelse. Det er ikke mye jobb og det smaker så mye, mye bedre.

 

1/2 kg lammedeig (eller karbonade)

2 egg

1 ss kebabkrydder

1 ts mynte

1 ts pepper.

Elt alt godt sammen og stek en liten prøvebolle i stekepanne, for å kjenne om den trenger mer krydder. Pakk deigen rundt grillspyd, ca. 200 g på hver og legg dem på grillen. Når de har fått fin farge på undersiden, kan du sny dem og grille dem ferdig.

Kebaben kan gjerne serveres med en frisk salat og kanskje cacik, som er tyrkias svar på tzatziki:

1/2 hvitløksfedd

250 ml yoghurt

1 ts tørket mynte

150 g agurk, skrelt og finhakket

salt

Mos hvitløksfedd med litt salt i en morter. Bland yoghurt, hvitløk og mynte i en bolle. Vend inn agurken og smak til med salt.

Pizza Jamaican style

Denne deilige varianten av pizza, har en smak av Jamaica. Denne oppskriften er nok til 2 pizzaer.


Start med bunnene. Bland 6 dl tipo 00 mel med 2 ss olivenolje, 1 ts salt, 1 ts sukker og 1/2 pose tørrgjær. Rør inn lunkent vann (ca 2,5 dl) og elt det godt sammen. Pass på at deigen ikke blir for fast, men heller nesten litt for våt (sånn at den akkurat kan trykkes ut). La den heve i minimum 1 time. Du kan også lage deigen dagen i forveien og la den heve langsomt i kjøleskapet. Del deigen i to og trykk hver bunn runde og flate.

   

 

Når deigen hever kan du starte med marinaden/toppingen:

4ss jerk caribbean chili sauce

4ss rømme

1ss sterk sennep

Saften av 1 lime

3 strimlede kyllingfileter legges i halvparten av marinaden. Resten av marinaden spares i en bolle i kjøleskapet til du skal spise og brukes som topping.

Ta kyllingen opp fra marinaden og stek den nesten ferdig i en panne med litt olje.

Pizzasausen:

1 liten boks Mutti pizzasaus

1 fedd hvitløk

1 ts kanel

1 ts muskat

1 ts tørket timian

1 ts allehånde

2 brune sukkerbiter

Alt blandes i en kjele og kokes over lav varme i 5 minutter.

Forstek bunnene i noen minutter på 300 grader. Bre sausen utover pizzabunnene. Legg på kyllingen, 1 strimlet paprika, 1 boks ananas i biter, 100 g biter av blåmuggost, reven ost etter ønske, 50 g hakkede valnøtter og masse hel rød fersk chili (eller ikke så mye, om du ikke liker det).

Stek pizzaene videre på 300 grader, til de får fin farge. Når pizzaen er ferdig stekt, legger du på båter av lime og frisk koriander.

Så enkelt kan det gjøres, sier sønnen min

Det er flere talenter i familien min. Da sønnen min skulle flytte for seg selv nå, fikk han en idé om at han skulle lage salongbord selv, og her er resultatet.

Bordet er laget av firkantrør fra Biltema, som han har sveiset sammen med litt smijernspynt fra en gammel trapp. Som bordplate har han kappet til plank fra det gamle gjerdet vi har mot naboen vår.

Jeg synes bordet ser helt proft ut og jeg er sikker på at ingen har akkurat maken.

 

Rotgrønnsaker med potet, bakt i ovnen

Denne grønnsaks- og potetretten, er en vinner hos oss. Den passer til både kjøtt og fisk.

Skrell og del ønskede rotgrønnsaker i terninger, på ca 2 x 2 cm. Del poteter i 2 x 2 cm. Du trenger ikke å skrelle dem, dersom de er pene i skallet. Bland alt i en langpanne, med olivenolje, salt og peppermiks. Stekes i ovnen på 200 grader til de får fin farge.

Stuing av rotgrønnsaker

Grønnsakstuing smaker nydelig til både kjøtt- og fiskeretter. Her har jeg laget en variant av rotgrønnsaker.

Rotstuing:

1 gulrot

1 nepe

1/4 sellerirot

1 persillerot

1 vårløk eller 1 bunt gressløk

2 ss smør

2 ss hvetemel

Kokekraften fra grønnsakene

Skvett fløte

Skrell og del alle grønnsakene i små terninger bortsett fra vårløken.

Kok grønnsakene, bortsett fra vårløken, møre i litt vann, tilsatt litt grønnsaksfond. Når grønnsakene er kokt, lages sausen til stuingen. Smelt smør i en kjele, rør inn melet og spe med kokevannet, til den er en litt tykk saus. Tilsett en skvett fløte. Smak til med muskat, salt og pepper. Rør inn grønnsakene inkludert strimlet vårløk/gressløk. Pynt med litt gressløk og server.

Grillet kalvefilet med potetsalat, ovnsbakte betestrimler og kryddersmør

Jeg var i utgangspunktet litt skeptisk til å bruke potetsalat til grillet kalvefilet, men det ble kjempegodt. Sammen med kryddersmøret, så savnet vi ikke noe annen saus heller. Sammen med de deilige betestrimlene, ble denne en nydelig søndagsmiddag.

Potetsalat finner du oppskrift på her:

http://aperitivomat.blogg.no/1497191899_potetsalat.html

Den smaker ekstra godt hvis den fortsatt er lun.

Kalvefileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før grilling. La den ligge i ferdigkjøpt rub før grillingen, så blir den ekstra god. Brun fileten godt på alle kanter på grillen, før du legger den på den øvre hylla og lar den ligge der til den er ferdig stekt. Stikk gjerne inn et steketermometer, så er du sikrere på resultatet. Fileten er rød når den har en kjernetemperatur på 55-60 grader og rosa når steketermometeret viser 60-65 grader. La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.

Du finner oppskrift på nydelig kryddersmør her:

http://aperitivomat.blogg.no/1497165945_kryddersmr.html

Gratinert, bakt potet

Bakt potet er en deilig lunsj-, eller kveldsrett. Denne varianten blir et fullverdig måltid og smaker veldig godt. Det greier seg med 1/2 stor bakepotet til hver.

Vask bakepoteter og pakk dem inn i folie. Sett dem på et brett midt i ovnen og bak dem på 200 grader i 1 time og deretter 100 grader i 2 timer eller mer. De blir bare bedre av å stå lenge.

Ta potetene ut av ovnen, del dem på langs og legg dem tilbake på brettet, som nå er dekket med bakepapir eller blitt rislet med litt olje.

Stek kyllingstrimler, løk og bacon og smak til med peppermiks, tørket estragon og salt. Fordel blandingen oppa potetene, sammen med strimlet vårløk, strimlet paprika og mais. Strø over reven ost og gratiner i ovnen på 225 grader til osten er gyllen. Server med rømme eller kryddersmør, som du enten kan kjøpe ferdig, eller enkelt lage selv. Du finner oppskrift på et deilig kryddersmør her:

http://aperitivomat.blogg.no/1497165945_kryddersmr.html

 

Syltetøyfylte horn

Horn kan være greit å ha i fryseren. Her har jeg laget en variant med syltetøy, som kan være grei å ha med seg på tur i skogen for eksempel.

 

60 g smør

3 dl melk

1 pk gjær

400 g hvetemel

1 ss sukker

1 ts malt kardemomme

Syltetøy etter eget ønske

1 stk sammenvispet egg til pensling

1 ss valmuefrø eller sesamfrø til pynt

Smelt smør, tilsett melk og varm blandingen til den er 37°C. Rør ut gjær i blandingen.

Bland mel, sukker og kardemomme. Bland inn den lunkne melkeblandingen og elt deigen til den er smidig. Tilsett mer mel til deigen er glatt, ikke kleber, og slipper kanten av bakebollen. La deigen heve under plast på et lunt sted ca. 1 time.

 

Del deigen i to og kjevle runde leiver. Del hver leiv i passe store spisser, legg på litt syltetøy på hver spiss, rull hver spiss til horn og legg dem på stekebrett. Etterhev under et klede på et lunt sted i ca. 30 minutter.

Pensle med sammenvispet egg og dryss på valmue- eller sesamfrø. Stek hornene midt i ovnen ved 220 grader i 10-15 minutter. Avkjøl på rist.

Ovnsbakte potetskiver

Denne potetvarianten smaker godt til retter av både kjøtt og fisk.

Skjær småpoteter i 1 cm tykke skiver. Legg dem i en ildfast form, som er rislet med nøytral olje. Dryss over ønsket krydder (alt fra salt og pepper til diverse krydder eller tørkede urter) Risle mer olje over potetene og bland godt. Stekesi ovnen på 200 grader til potetene er gylne. Rør av og til, så de blir jevnt stekt.

Bollefrikassé

Bollefrikassé er en gammel og god matrett med farseboller og grønnsaker. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

500 g farse

5 gulrøtter

250 gram sellerirot

2 never bladpersille

1 purre

2 persillerøtter

1 ltr. god kraft eller bruk vann og kyllingfond

Maisenna

1 dl fløte

salt

pepper

karri

Del opp alle grønnsaker i terninger, finhakk persillen og strimle purren og kok dem opp i kraften. Bruk en skje og form boller av farsen, som du legger forsiktig i den kokende kraften. Tilsett karri og la det koke til grønnsakene er møre og bollene er kokt (ca. 10-15 minutter). Tilsett 1 dl fløte og maisennajevner, til det får passe sauskonsistens. Smak til med salt og pepper. Serveres med poteter. Om du vil lage alt i en kjele, kan du dele potene i terninger og tilsette dem samtidig som grønnsakene.