Smørdampede sukkererter, minigulrøtter og vårløk

Smørdampede grønnsaker smaker godt og man heller ikke masse næring i vasken, sammen med kokevannet. Denne blandingen med gulrøtter, sukererter og vårløk, passer ekstra godt til fiskeretter.

Start med å smelte 2 ss smør i en kjele. Legg i gulrøttene, rensede sukkererter (fjern strengen, ved å ta tak med kniven i den ene enden og dra den av) og litt salt. La det dampe under lokk i 5 minutter, mens du rører av og til. Tilsett strimlet vårløk og la den dampe med i 1 minutt. Hell blandingen over i en bolle og server.

Piggvar med sennepssaus

Piggvar er en nydelig fisk. Her har jeg brukt fileter, som jeg har krydret med salt og pepper og stekt dem raskt i smør i en grillpanne.

Sausen består av 3 finhakkede sjalottløk, som stekes gylne i smør. Tilsett 3 dl hvitvin og la det redusere til en tredjedel. Tilsett saften av 1 appelsin, 3 dl fiskekraft og 3 ss grov sennep. Smak til med salt og pepper. Jeg har servert fisken med røde linser og smørdampede grønnsaker.

Jeg har pyntet fisken med reddikspirer.

Du finner en enkel og god oppskrift på fiskekraft her:

http://aperitivomat.blogg.no/1485677319_hjemmeleget_fiskekraft.html

Hjemmelaget fiskekraft

Det er enkelt og billig å lage fiskekraft selv. Når jeg kjøper fisk i fiskedisken og de skjærer ut filetene for meg, tar jeg alltid med avskjæret. Dette legger jeg i en kjele når jeg kommer hjem, heller på vann og legger i grovhakket løk, hele pepperkorn og laurbærblader. Jeg bruker ofte gulrotskiver og purre også.  

Jeg lar det trekke i ca. 30 minutter, før jeg siler av kraften og lar den koke videre til halv mengde, så det tar mindre plass i fryseren. Jeg heller kraften i passe store bokser, som jeg tar opp igjen og bruker i sauser og supper.

 

Nanbrød med chili

Nanbrød hører til alle måltider med indiske mat. Denne oppskriften gir 8 flotte nanbrød som har en nydelig smak av chili.


Bland 600 g mel, 1 ts salt, 2 ts sukker, 2 dl melk, 1/2 pakke gjær, 3 dl yoghurt, 4 ss olivenolje og 2 ss løkfrø. Elt godt sammen og tilsett mer mel om nødvendig.

La deigen heve i 1 time, eller mer, før du deler deigen i 8 like deler, form dem til boller og la dem heve i 30 minutter under et klede.

Trykk dem ut til oval fasong, gjerne ganske tynne. Legg dem på stekebrett med bakepapir og strø på knust, tørket chili. Press chilien litt ned i deigen og la dem heve i 30 minutter til. Sett ovnen på full varme, hos meg er det 300 grader.


Stek nanbrødene høyt oppe i ovnen i 6 – 8 minutter. De skal få fin farge, men pass på at ikke de svir seg, for dette går fort.

Når de er ferdige smører du dem med ghee eller smør og serverer.

Et lite tips: Stek noen av brødene halvveis og legg dem i fryseren. Når du skal bruke dem, tar du dem opp av fryseren, de tiner raskt, og steker dem ferdig, før du smører dem med ghee (eller smør)

Franske makroner med kanel

Franske makroner er helt fantastisk, synes jeg. De kan varieres i det uendelige og det er vel bare fantasien som begrenser utvalget. Jeg liker å bruke makronene som tilbehør til dessert, men de smaker godt alene, til en kopp kaffe eller te. Her har jeg laget en variant med kanel.


Det er viktig å følge målene i makronrøra, for at resultatet skal bli perfekt.

Makronrøre

Bland sammen 125 g mandelmel, 175 g melis og 2 ss kanel. Sikt blandingen og hiv eventuelle store klumper. Pisk 110 g eggehviter til de skummer og tilsett 4 ss sukker. Pisk til du har en skinnende marengs som er stiv nok til at du kan snu bollen opp ned uten at marengsen faller ut. Bruk en slikkepott og rør sammen marengs og mandelmelblandingen. Rør kraftig slik at du slår luten ut av marengsen. For å se om røren er ferdig kan du holde slikkepotten opp i luften, hvis røren sitter fast i slikkepotten er den for stiv. Hvis røren drypper sammenhengen ned fra slikkepotten er den ferdig. Ha røren i en sprøytepose med rund tupp og sprøyt rundinger på et bakepapir eller silikonmatte. Hvis du vil kan du drysse litt kakaopulver over makronene.

Nå skal makronene tørke. Hvor lang tid dette tar er veldig avhengig av været. Hvis det er varmt så kan det ta 30 minutter, hvis det regner og er kaldt kan det ta 1 time. Det som er viktig er at du skal kunne kjenne på toppen av makronen og kjenne at det har dannet seg en stiv hinne. Et tips for at tørkingen skal gå raskere er å sette ovnen på 150 grader. Åpne ovnsdøren og sett makronbrettet på ovnsdøren slik at varmen fra ovnen tørker makronene. Når hinnen er dannet kan du steke dem. Stek på 150 grader i ca. 12 minutter.

Avkjøles på rist.

Kanelkrem:

Miks sammen 200 g temperert smør og 150 g melis på høy hastighet til du har en hvit og luftig krem. Smak til med kanel. Miks alt godt sammen før du har frostingen i en sprøytepose med rund tupp.

Sprøyt kremen mellom to makronskall og sett dem sammen.

 

Kylling tikka masala

Kylling tikka masala er en indisk klassiker. Denne oppskriften har litt sting av chili, men du kan lage den så sterk du vil, ved å tilsette mer.

 

2 ss garam masala

2 ss paprikapulver

1 ss frisk, revet ingefær

1/2 ts salt

1 1/2 dl yoghurt naturell

2 ss rapsolje.

800 g kyllingfilet

2 ss ghee (eller smør)

2 strimlede løk

2 fedd finhakket hvitløk

1,5 ts reven ingefær

1,5 ss garam masala

2 ss paprikapulver

1 ts chilipulver

1 boks hakkede tomater (helst Mutti)

1 finhakket chili

3 dl yoghurt

Start med marinaden: Bland garam masala, paprikapulver, ingefær, salt, yoghurt naturell og rapsolje. Skjær kyllingfileten i terninger og bland dem godt inn i marinaden. Mariner kyllingen i minst 1 time i kjøleskapet, gjerne natten over.

Ta kyllingbitene opp av marinaden og ta vare på resten av marinaden.). Stek kyllingen på høy varme.

Til sausen ghee (eller smør) i en gryte. Tilsett løken og fres den til den blir gyllen, myk og litt karamellisert. Tilsett hvitløk, reven ingefær, garam masala, paprikapulver og chilipulver. La det frese videre i et minutt under omrøring.

Tilsett hakkede tomater, resten av marinaden og chili og la det småkoke i 10 minutter. Tilsett yoghurt og la sausen småkoke i 20 minutter. Smak til med salt og ev. sukker og kjør den jevnere med en stavmikser.

Legg kyllingbitene i sausen og la det hele trekke ved lav varme i ca.15 minutter. Rør inn strimlet paprika og hakket frisk koriander og server med kokt ris, raita, mangochutney, nanbrød og pappadums.

Du finner oppskrift på deilige nanbrød med hvitløk her:

http://aperitivomat.blogg.no/1485494510_nydelige_nanbrd_med_hvilk.html

eller mitt favorittnanbrød peshwarinan her:

http://aperitivomat.blogg.no/1475154012_peshwari_naan.html

Du finner flere spennende oppskrifter fra India her:

http://aperitivomat.blogg.no/indisk.html

 

 

Nydelige nanbrød med hvitløk

Skal du spise indisk, “må” du ha nanbrød til. Denne oppskriften gir 8 fantastiske nanbrød med en nydelig smak av hvitløk.

Bland 600 g mel, 1 ts salt, 2 ts sukker, 2 dl melk, 1/2 pakke gjær, 3 dl yoghurt, 4 ss olivenolje og 2 ss løkfrø. Elt godt sammen og tilsett mer mel om nødvendig.

La deigen heve i 1 time, eller mer, før du deler deigen i 8 like deler, form dem til boller og la dem heve i 1 time under et klede.

Trykk dem ut til oval fasong, gjerne ganske tynne. Legg dem på stekebrett med bakepapir og strø på tørket, hakket hvitløk. Press hvitløken litt ned i deigen og la dem heve i 30 minutter til. Sett ovnen på full varme, hos meg er det 300 grader.

 
La nanbrødene steke litt høyt oppe i ovnen i 6 – 8 minutter. De skal få litt farge men pass på at ikke de svir seg, for dette går fort.

Når de er ferdige smører du dem med ghee eller smør og serverer.

Et lite tips: Stek noen av brødene halvveis og legg dem i fryseren. Når du skal bruke dem, tar du dem opp av fryseren, de tiner raskt, og steker dem ferdig, før du smører dem med ghee (eller smør).

Kokostonkatsu – en deilig japansk rett

Tonkatsu er en nydelig japensk rett. Jeg har brukt svinefilet, men du kan også bruke svinekoteletter.


Svinefilet: Pisk sammen 2 egg med 2 ss olivenolje. Del 800 g svinefilet i tommetykke skiver og bank skivene flate. Krydre dem med salt og pepper, vend dem i 100 g rismel, så i eggeblandingen og tilslutt i 200 g kokosmel. Stek dem i en panne med olje, ca. 2-3 minutter på hver side, til de får lekker gylden farge.

    

 

Kålsalat: Snitt 1 kålhode fint. Skær topp og bunn av 1 grapefrukt og skjær av skallet. Skjær ut filetene og legg dem i en skål. Pres saften ut av ?skroget?. Masser kålen med litt salt og grapefruktjuicen. Smak til med Mirin og salt. Vend inn grapefruktfiletene inn i kålen. Dryss over sesamfrø.

Tonkatsusaus: Bland 40 g tomatpuré, 2 ss.  Worcestershiresaus, 1 ss  soyasaus, 1 ss  Mirin, 1 ss  sukker, 1 ss dijonsennep og 1 fedd finhakket hvitløk. Smak om det må ha mer soyasaus eller Mirin.

Servering: Anrett med ris i bunnen, så svinefiletene. Hell saus over og server salaten ved siden av.

 

Nydelig elggryte

Denne elggryten smaker nydelig. Jeg serverer den med kokte perlepoteter eller mandelpoteter ved siden av, men om du vil, kan du dele potetene i terninger og tilsette dem i gryta.


Start med å strimle og steke sopp i smør. Det smaker aller best med kantareller, men om det er utenfor sesong, kan du bruke aroma- eller sjampinjong. Tilsett 4 løk i strimler og la det steke til løken får farge. Ta soppen og løken ut av gryta, tilsett mer smør og 1 kg elgkjøtt i skiver (f.eks. bankekjøtt, rundbiff eller et annet kjøttstykke, gjerne fra forparten). Brun kjøttet godt, legg i soppen og løken igjen og tilsett fløte, til det akkurat dekker kjøttet. Tilsett 3 ss viltfond, 2 laurbærblader, 10 knuste einerbær og 1 ts pepper. La det koke i minimum 2 timer (smak om kjøttet er mørt, om ikke kan det få koke enda litt til). Mot slutten av koketiden tilsettes 8 gulrøtter i skiver, 1/2 selleriot i terninger og 4 persillerøtter i terninger. Smak til med salt og pepper.

 

Burger med smak av Italia

Om du er glad i burger, kan du prøve deg på denne varianten, som har en smak av Italia. Den kan lages i stekepanna på denne tiden av året, men kan gjerne stekes på grillen en deilig sommerdag.

Start med å spe 800 g karbonadedeig med 2 egg, 1 ts salt, 2 ts tørket basilikum, 2 ts tørket oregano, 1 ts pepper, 1 ss finhakker frisk basilikum, 1 ss worcestersaus, 2 dl parmesan og 2 fedd finhakket hvitløk. Når deiger er rørt godt sammen, formes den til burgere og stekes i en blanding av rapsolje og smør.

 

Som tilbehør, bruker vi pitabrød, råkost ev. ruccola, tomater, agurk og rødløk i tynne skiver. Vi bruker også parmesanpoteter, som du finner oppskriften på her:

http://aperitivomat.blogg.no/1485074453_parmesanpoteter.html

Dressingen lages av 1 dl olivenolje, 1/2 dl hvitvinseddik, 2 ss vann, 2 ts honning, 1 ss sitronsaft, 3 ss revet parmesan, 3/4 ts hvitløkssalt, 1 ts tørket persille, 1 ts tørket basilikum, 1/2 ts tørket oregano, 1 ts tørket chili. Rør alt sammen og smak til med pepper.