Bursdagsmiddag for 50-åringen

Når man fyller 50, må man få velge litt på øverste hylle når man skal ha familiemiddag. Jeg valgte en forret med laks, som jeg synes er spesielt god, Du finner oppskriften her:

http://aperitivomat.blogg.no/1478247819_04112016.html

Til forretten drakk vi en deilig Petit Chablis.

Til hovedrett valgte jeg begersvingenlam, eller kampen om den grønne gørra. Denne lammeretten er smakfull og koser deg i ovnen mens jeg kan gjøre andre ting så lenge. Oppskriften finner du her: http://aperitivomat.blogg.no/1476112582_begersvingen_lam.html

Til hovedretten en Barbera d’Alba fra Superiore 2012 fra Brezza, som er vingården vi bor på når vi er i Barolo.

Til dessert spiste vi sjokoladekledd rabarbra- og jordbæris med jordbærcoulis. Oppskriften på desserten finner du her:

http://aperitivomat.blogg.no/1478442313_sjokoladekledd_rabarb.html

Til desserten drakk vi en nydelig Tommasi fra 2013.

.

 

 

Syltet sjalottløk

Jeg har forsøkt å sylte sjalottløk noen ganger, med varierende hell, men med denne oppskriften blir løken et nydelig tilbehør til både kjøtt og fisk.

Skrell sjalottløken og skjær av endene. Kok opp 1 del hvitvinseddik, 2 deler sukker og 3 deler vann (nok til å dekke løken). Ta i løken og la det trekke til løken er mør. Om du ikke vil bruke løken med en gang, kan du helle blandingen over på varme, steriliserte glass, men de smaker nydelig, helt nykokte, til middag.

Om du har lyst til å variere smaken, kan du tilsette for eksempel hvitløk, timian eller rosmarin. Om du ønsker den som tilbehør til julemat, kan du tilsette stjerneanis. Her er det bare fantasien som begrenser deg.

Matmarked i Frankfurt

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bak en trist fasade i Frankfurt, finner du et fantastisk matmarked. Vi besøkte det to ganger denne helgen. Om du synes det er godt utvalg i norske butikker, vil dette matmarkedet imponere deg. Jeg blir nesten deprimert når jeg ser all den spenende maten vi ikke får tak i der jeg bor.

Det første bildet er av diverse patèer, som er pyntet etter alle kunstens regler. Litt vakrere enn den trøtte leverposteien vi finner i alle norske matbutikker.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Du får nydelige oster, spekemat og deilig både fersk og tørket pasta med ulike smakstilsetninger i mange farger og fasonger. Noe av det flotte med slike markeder, er at du kan smake, før du bestemmer deg for hva du vil kjøpe.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Du finner også et enormt uvalg av krydder, urter, grønnsaker, fisk og skalldyr.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Et lite utvalg fra et par av kjøttdiskene. Det er et hav av grønnskasfrø og du får også kjøpt frø til spiselige blomster, som du kan dekorere maten med.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Alt er ferskt og innbydende og flere av butikkene på markedet, har noen bord, hvor du kan få et glass vin og en tallerken med noe av den fantastiske maten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Om du skal til Frankfurt, kan jeg anbefale dette markedet. Du vil garantert ikke angre, men du bør ikke planlegge en stor lunsj etter dette besøket, for om du smaker på alt du ser, er du nok mett når du er ferdig.

 

Tacopizza med kylling

Tacopizza med kylling er populært hos oss.

Jeg bruker vanlig pizzabunn som du finner oppskrift på her:

http://aperitivomat.blogg.no/1469531880_pizzakveld_i_loungen.html

Kyllingen og strimlet løk stekes med tacokrydder. Som pizzasaus bruker jeg tacosaus på glass. Du kan velge den styrken du liker best, men jeg bruker medium sterk saus. I tillegg til kyllingen, legger jeg på finstrimlet purre, biter av tomat, mais, jalapeño og selvfølgelig ost. Når steketiden nærmer seg slutten, legger jeg på tortillachips. De smaker ekstra godt når de får bli litt lune.

Jeg serverer pizzaen sammen med guacamole og rømme.

Du finner oppskrift på guacamole her:

http://aperitivomat.blogg.no/1471970838_enchiladas_med_spenne.html

 

Tapas – spanske småretter, som kan varieres nesten i det uendelige

Tapas kan varieres nesten i det uendelige. Det behøver ikke å være så mye jobb heller, det bestemmer du selv.

Det fine med tapas er at gjestene selv kan velge det de har lyst på og at tapasmåltidene gjerne varer lenge, noe vi synes er hyggelig.

Denne gangen har jeg brukt kyllingklubber, syltet mango, fylt chili, syltet paprika, soltørkede tomater og spanske oster, som du får kjøpt på Meny. I tillegg har vi mozzarellakuler, en couscoussalat, bønnesalat,  fylte dadler, oliven, aioli, og en deilig, spansk spekeskinke.

Omeletten er hva spaniolene kaller en tortilla. Vår består av stekte potetskiver, baconterninger, sammenpisket egg, fløte, kajennepepper, salt og pepper. På toppen har vi lagt finstrimlet vårløk og reven ost.

Jeg serverer alltid med deilig brød til, for eksempel olivenbrød eller foccatia. Begge fås kjøpt ferdige, men er også enkle å bake selv.

Det gule serviset er håndmalt og vi har tatt det med hjem litt etter litt, fra Spania.

 

Du kan abonnere på nyheter fra bloggen min, ved å inn HER og trykke “Follow”. Det er helt gratis 😊

Du kan også følge bloggen på FB

Pistasjis med vanilje

Knus 150 g pistasjkjerner i en blender med 50 g sukker. Del 1 vaniljestang av god kvalitet (f.eks. Tahiti) på langs og skrap ut frøene. Kok langsomt opp 5 dl melk og 3 dl fløte med pistasjkjernene og vaniljestangen inkludert frø. Ta kjelen til side og la det trekke i 20 minutter. Pisk 6 eggeplommer og 100 g sukker til eggedosis. Tilsett melk og vaniljeblandingen i eggedosisen under omrøring. Ta denne blandingen tilbake i kjelen og varm opp til 80 grader under omrøring til det tykner. Kjør blandingen en ekstra gang med stavmikser, sil den over i en bolle og avkjøl. Kjør i iskremmaskin til den er ferdig..

Her har jeg servert isen med fransk vaniljemakron og en en coulis av bringebær og blåbær, som jeg har kjørt sammen med en stavmikser, silt og smakt til med melis.

Ertepurè

Ertepurè smaker godt til både kjøtt- og fiskeretter. Jeg lager den alltid av frosne erter, som både er grønnere og smaker bedre enn bokseerter.

Hell ertene i en kjele. Fyll i fløte så den nesten dekker og litt hvitløk fra tube. Kok langsomt opp, så ikke fløten brenner seg. La det koke i noen minutter, før du kjører det til grøt med stavmikser eller blender. Smak til med salt og pepper. Lettvint og veldig godt.

 

Elgfilet med persillerotpurè, bønner og en nydelig fløte og cognacsaus

Elg er nydelig mat og med denne sausen til, blir jeg et litt lykkeligere menneske.

Vi har vakuumert kjøttet med timian, olje, pepper og laurbærblader og lagt det i sous viden i 2 timer på 56 grader. Deretter har det fått noen minutter på grillen, slik at det har fått fin stekeskorpe og perfekt kjernetemperatur.

Om du ikke har sous vide, kan du brune kjøttet i varm stekepanne med olje for å lukke porene i. Legge det over i et ildfast form og steke kjøttet i varm stekeovn på 180 grader i 15 min. Ta ut og hvil i minimum 15 min. Sett kjøttet inn i stekeovnen igjen på 90 ºC og stek til kjøttet har en kjernetemperatur på 61 grader.

Sausen lages av 2 dl elgkraft og 5 dl fløte, som kokes i 3 timer, så det blir litt karamellisert. Smakes til med karamellsaus, cognac, salt og pepper.

De små perlepotetene er bakt i ovnen på 200 grader i 1 time.

Oppskriften på persillerotpurèen finner du her:

http://aperitivomat.blogg.no/1479632539_persillerotpur.html

 

Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon er nydelig fransk tradisjonsmat, med mye smak og mørt kjøtt etter lang koketid i rødvin og kraft.

Skjær 1,5 kg renskåret høyrygg (eller bankekjøtt el.) i grove terninger. Skjær 225 g bacon i strimler eller bruk smårettbacon.

Sprøstek baconet i en tykkbunnet gryte med litt olje og legg det til siden mens du og bruner kjøttet i flere omganger i samme gryte. Tilsett litt salt og pepper (og mer olje underveis om nødvendig).

Ta alt kjøttet ut av gryten, tilsett litt smør og fres 2 grovhakkede løk, 3 finhakkede hvitløksfedd og 3 gulrøtter i jevne biter. Tilsett 3 ss tomatpuré, 3 timiankvister og 2 laurbærblader. Ha kjøtt og bacon tilbake i gryten. Dryss over 3 ss hvetemel, rør godt og tilsett 3 dl oksekraft og 1 flaske fruktig rødvin.

Kok opp under omrøring. Legg på lokk, la gryten småputre i 2-3 timer (eller mer), til kjøttet er blitt helt mørt. La gjerne lokket sitte litt løst (halvveis) på den siste halvtimen.

Stek 450 g delikatesseløk og 450 g skivet sjampinjong (eller små hele) gyllent i litt smør i en stekepanne. Ta det over i gryten og la alt trekke videre til løken er mør.

Smak til med salt og pepper om nødvendig. Rør i litt brun maizenajevner om du ønsker en tykkere saus. Dryss over hakket persille eller litt timian ved servering.

Jeg liker å servere boeuf bourguignon med potetmos. Det er kun kokte poterer som tilsatt salt og pepper og moset med smør og fløte.

 

Persillerotpurè

Persillerotpurè smaker nydelig som tilbehør til mange kjøttretter, som f.eks. biff, fileter av vilt, kylling og masse annet. Den er heller ikke så komplisert å lage.

J

Start med å skrelle og dele persillerøtter i terninger. Jeg beregner 1 liten rot per persjon. Terningene legges i en kjele, med litt finhakket hvitløk. Fyll på fløte til det nesten dekker. Kok opp på middels temperatur, så ikke fløten legger seg ved. Kokes til terningene er møre og kjøres til fin mos med stavmikser eller i en blender. Smakes til med salt og pepper.