Kremet fiskesuppe

1 løk i terninger

2 fedd hvitløk, finhakket

Litt smør

2 dl hvitvin ev. eplemost

2 dl fiskekraft (ev. litt fiskefond og vann)

1/2 ltr melk

1/2 ltr fløte

2 gulrøtter i skiver (gjerne både oransje og gul)

1/2 finhakket fennikel

10 cherrytomater, delt i to

200 g laks eller annen fisk i terninger

1 neve finhakkede urter, jeg har brukt persille og det grønne fra fennikelen

Salt og pepper

Ev. litt sitron eller lime

Løk og hvitløk blankes i  litt smør. Tilsett hvitvin og la det koke litt inn, før du tilsetter fiskekraft, melk, fløte og litt nykvernet pepper.

Tilsett i gulrot og fennikel og la det koke i ca 10 minutter. Tilsett cherrytomater, delt i to og laks eller annen fisk i terninger. La suppen trekke i noen få minutter, til fisken er klar. Tilsett urter. Smak til om det trenger salt og mer pepper. Om suppen trenger mer syre enn fra hvitvinen, kan du tilsette litt sitron eller lime.

Jeg serverer med hjemmelagde baguetter. Du finner oppskrift her

Du kan abonnere på nyheter fra bloggen min, ved å inn HER og trykke “Follow”. Det er helt gratis 😊

Du kan også følge bloggen på FB

 

 

 

 

 

Kalvefilet sous vide

Denne oppskriften gir en helt perfekt, mør og saftig kalvefilet.

Skjær av sener og hinner. Krydre med timian, hvitløk og pepper. Legg fileten i en sous videpose og vakumer den. Legges i sous viden på 52 grader i tre timer, før du tar den ut av posen og gir den en runde på grillen, så den blir gylden og får en fin stekeskorpe. La den hvile i noen minutter, før du deler den opp. Resultatet blir helt fantastisk.

Du kan, om du ikke har sous vide, grille den til den får en kjernetemperatur på 64 grader.

 

Her har jeg servert kalvefileten med pastinakk og spinatpuré http://aperitivomat.blogg.no/1472295914_pastinakk_og_spinatpu.html

og rotgrønnsaker med kantarell http://aperitivomat.blogg.no/1472371037_ovnsbakte_rotgrnnsake.html.

Du finner begge oppskriftene i bloggen.

Nøtteterte

Det ble ikke tatt hensyn til at vi var barn, når det gjaldt mat, i min oppvekst. Vi måtte alltid smake på det som ble servert og det ble ikke laget spesielle barneretter. Jeg er veldig glad for det nå. Jeg har blitt veldig altetende og er aldri redd for å smake på noe nytt.

Nøtteterte er min barndoms favorittkake og den er godt dynket med konjakk, så det er vel litt spesielt. Oppskriften befinner seg på den aller første siden i den gamle, håndskrevne kokeboka mi. Jeg synes fortsatt denne kaken er veldig god og bruker den gjerne som dessert.

Hasselnøttkjernene skal selvfølgelig males. Om du ikke vil bruke konjakk, synes jeg at Bristol Cream eller en annen lignende sherry er et greit alternativ.

Etterhvert har jeg også begynt å høvle litt sjokolade over eller legge på litt eksotiske frukter til slutt, for å pynte den opp litt. Det gir også litt ekstra god smak.

… og til dere som kjenner meg godt og stusser på håndskriften min – som dere ser, var det håp for den en gang i tiden.

 

 

Ovnsbakte rotgrønnsaker med kantareller

Å bake rotgrønnsakene i ovnen, er lettvint og gir i tillegg et velsmakende tilbehør til både kjøtt og fisk. Det smaker så godt, at det nesten kunne spises uten mer tilbehør.


Her har jeg brukt, små, lekre poteter, rødbeter, gulbeter, rødløk. Potetene og løken er delt i båter og betene i terninger. Jeg risler over litt olivenolje, krydrer og baker dem i ildfast form. Først på 300 grader, til det blir litt fart, deretter reduserer jeg til 150 grader og baker dem til fargen begynner å bli fin og gylden.

Her har jeg i tillegg stekt litt selvplukkede kantareller i smør i stekepanna og blandet alt sammen ved servering (smøret også).

 

 

Pastinakk- og spinatpuré

Denne puréen er deilig tilbehør til både fisk og kjøtt. Du kan gjerne lage en større porsjon og fryse for å gjøre det lettvint senere.


Skrell 4 pastinakker og del dem i terninger. Kok dem møre i 4 dl fløte. Vask og rens 100 g spinat. Ha spinaten, pastinakken og fløten i en blender og kjør til alt er en glatt masse. Hell tilbake i kjelen, tilsett 1 ss smør og kok opp. Smak til med salt og litt sitron rett før servering.

Bursdagsgave på forskudd

Det er over en måned til bursdagen min, men så fikk jeg en liten overraskelse på forskudd allerede i dag. Denne hageslangen passer perfekt til utekjøkkenet.

Jålete innpakking fulgte med på kjøpet. Herligheten er kjøpt hos Royal Design.

 

Her er hageslangen koblet opp og klar på utekjøkkenet.

 

 

Og da blir det pø og pø øllebrød

Kjærsten min brygger av og til øl. Jeg har funnet ut at når jeg bruker litt av mesken i brødoppskriften blir det nydelig brød.

Jeg blander:

5 dl mesk
5 dl lunkent vann
1 tsk salt
1 pk gjær
Hvetemel til deigen blir god å håndtere.

Heves i minimum to timer, før deigen rulles ut til to brød og legges i brødform.
Etterheves i to timer til, før de stekes langt ned i ovnen på 180 grader i ca. en time.
Når du får en hul lyd når du dunker i bunnen av brødet, er det ferdig.

 

 

Thai grønn curry med kylling og brekkbønner

Dette er en lettvint og smakfull kylling- og bønnecurry fra Thailand.

400 g kyllingfilet i terninger stekes i nøytral olje til de er lett brune. Tilsett 2 strimlede rødløk, 2 ss Thai green curry paste, 1 boks kokoskrem (ev. kokosmelk), 200 g brekkbønner,1 ss finhakket ingefær og 1 fedd finhakket hvitløk. Kokes i 10 minutter, før du strør over finhakket koriander og serverer den med ris.

 

Du kan abonnere på nyheter fra bloggen min, ved å gå inn HER og trykke “Follow”. Det er helt gratis 😊

Du kan også følge bloggen på FB

Enchiladas med spennende grønnsaker


Jeg har grublet litt over hva jeg skal bruke de rareste grønnsakene fra Sylling Andelslandbruk https://www.facebook.com/infosyllingandelslandbruk/?fref=ts til. Siden jeg alltid bruker grønnsaker i de fleste karbonadedeigbaserte matretter, fant jeg ut at jeg skulle bruke mangolden og sommersaren i enchiladasen:

Karbonadedeig og løk brunes, før jeg tar i reven gulrot, finstrimlet mangold, finhakket sommersar (smaker som pepper), tacokrydder (jeg bruker hjemmelaget) og tacosaus.

 

Jeg ruller det inn i tortillas, legger det i ildfast form, heller over mer tacosaus, strør over ost og gratinerer det i ovnen, mens jeg lager salat og guacamole.

 

Salaten består av mizuna, feltsalat og ruccola, men du kan selvfølgelig bruke hvilke salater du vil.

Jeg serverer tomat, agurk, mais og salatløk i egne boller, sånn at alle kan ta det de liker best.

Guacamolen består av avocado, chili, koreander, hvitløk, sommersar og limesaft som jeg kjører til en jevn blanding med stavmikser.

 

Makrell i tomat av egenfisket makrell

Vi fisket mye makrell i Lillesand i sommer. Vi la noe på grillen og noe gikk i røykeovnen. Etter å ha spist middag, var det fortsatt mye makrell igjen, og den eldste sønnen min foreslo makrell i tomat.

Jeg rørte sammen 2 dl chiliketsjup, 1/2 dl eplesidereddik, 1/2 dl sukker, litt salt og pepper og helte det over den ferdigrensede makrellen. Jeg lot den stå i kjøleskapet til neste morgen og serverte den til frokost. Den ble veldig populær og mer spennende i smaken enn den du får på boks.