Siste dag av ferien og spekemat til middag

I dag skal vi ha spekemat til middag og jeg lager potetsalaten min. Jeg koker potetene og når de er så avkjølt at det er mulig å holde i dem, deler jeg dem i terninger.

Jeg blander 1 boks rømme, en pose majones, 4 ss agurkmiks, 2 finstrimlet vårløk, salt og pepper. Deretter tilsetter jeg potenene. nesten like enkelt som å kjøpe ferdig, men smaker veldig mye bedre.

I tillegg lager jeg eggerøre og legger spekematen på fat. I dag har jeg brukt rødvinspølse, morr, fårepølse, to forskjellige langtidsmodnede spekeskinker (Æra og Santa Kristina) og tørrsaltet speket biff. Jeg lager også en salat av ingredienser fra hagen i tillegg til ingredienser fra kjølerommet. Jeg skjærer opp en halv melon også, for vi synes det er godt med det litt søtlige ved siden av den salte spekematen.

   

I dag lager jeg også rømmegrøt, som vi koser oss med før spekematen. Jeg bruker 2 beger rømme, 2,5 dl hvetemel, 6 dl melk og 1 ts salt. Jeg koker rømmen i to minutter, før jeg tilsetter halvparten av melet. Jeg rører kraftig til det kommer frem smør. Smøret skummer jeg av og bruker ved serveringen. Jeg tar i resten av melet og sper med melk. Jeg lar alt koke i noen minutter og tar i saltet rett før serveringen. Jeg serverer selvfølgelig med smøret, sukker og kanel.

 

 

Hjemmelaget jukselasagne

 

Selv om jeg kaller det jukselasagne, smaker den like godt som den originale lasagnen. Jukset består i, at jeg i stedet for å lage to sauser, en kjøttsaus og en hvit saus, lager en saus som inneholder elementer fra begge. Tanken min da jeg forsøkte det første gangen, var at det jo uansett skal blandes i munnen. Lasagnen min er også tilsatt grønnsaker. Disse merker du ikke noe til, bortsett fra at de bidrar til totalsmaken og gjør at lasagnen blir sunnere (fint for barn som tror de ikke liker grønnsaker).

Du starter med å steke karbonadedeig og finhakket løk.

Tilsett så rikelig med hakkede tomater fra boks eller glass, helst Mutti. Jeg bruker 2 bokser til 600 g kjøtt.

Tilsett en ss av hver av: finhakket hvitløk, oregano, timian og basilikum.

Tilsett 2 laurbær, 2 ss tomatpuré, 2 terninger med grønnsaksbuljong, nykvernet pepper og salt.

Tilsett også en pose revet gulrot og kål, 3 dl fløte og 1 ts muskatnøtt.

 

Om du smaker nå, vil du kjenne at det er ganske så surt, så kok i to timer til det blir rundere i smaken og tykt som grøt. Om du ikke har tid til å vente, må du jevne med maizena og tilsette sukker.

Når du synes sausen smaker godt, legger du den lagvis med lasagneplater og reven ost i ildfast form. Jeg synes det er godt med et lag ost i mellom lagene og avsluttet med et lag på toppen.

Jeg har brukt parmesan, jarlsberg, edamer, mozzarella og norvegia. Du trenger selvfølgelig ikke å bruke alle disse, men det smaker ekstra godt om ostene er litt lagret.

Sett formen i ovnen på 180 grader i en time. Jeg legger aluminiumsfolie over den første halvtimen, så ikke osten skal bli for mørk. Serveres med en salat og godt brød. Her har jeg brukt foccacia.

 

 

 

Morgenstemning i hagen

Da jeg gikk for å hente avisen i dag morges, kjente jeg gleden over dugget i gresset og de vakre blomstene, som fortsatt hadde vanndråper etter nattens regn.

Det kan ikke bli mye vakrere enn dette.

Vi nyter den siste helgen av sommerferien med å pusle litt med hus og hage. Kjæresten min maler vinduer og jeg, som de fleste som kjenner meg vet, maler bare ting som ikke sitter fast.

I dag skal jeg lage en jukselasagne. Den er like lettvint (nesten), som de halvferdige du får kjøpt, men smaker veldig deilig. Du finner oppskriften her:

https://aperitivomat.blogg.no/1469867413_hjemmelaget_jukselasa.html

Jeg ønsker alle en fin dag!

 

Deilig fisk i form

I dag serverer jeg laks og grønnsaker i form.

Denne retten ble til i forbindelse med at jeg ikke hadde oppvaskmaskin, men da la jeg også skivede poteter i bunnen, slik at det ble minimalt med oppvask.

 

Smør formen med olje, legg i laks eller annen fisk i bunnen og ta på salt og pepper. Legg gulrøtter i tynne skiver og finhakket fennikel over. Lag en saus av creme fraiche, fløte, strimlet vårløk, finhakket dill, finhakket persille, finhakket hvitløk, finhakket chili, limesaft, salt og pepper. Hell sausen over fisken og grønnsakene.

Del små tomater i to og fordel disse utover.

Dekk formen med aluminiumsfolie og sett midt i ovnen på 200 grader i ca 1 time.

Om du velger å legge poteter i bunnen, må disse få litt steketid alene før du legger på resten av ingrediensene.

Du finner flere deilige fiskeretter her:

https://aperitivomat.blogg.no/category/fisk

 

https://tracking.adviralmedia.com/click/465/56604/rut&circle

 

Loungen by day og by night

Bak huset, mot skogen, har vi laget oss en liten oase. Den består av et utemøblement, et boblebad med tilhørende dusj og en del planter. Vi har blomster, i tillegg til urter som liker seg best om de får stå litt skjermet. Vi sitter mye her og spiser frokost på sommeren. Smijernslampen har jeg kjøpt på Step In i Hokksund og vegglyktene har jeg funnet på Bohus. Sofaen og bordet kommer fra NovaSolo i Sandefjord. Stolene kommer fra Sika-design. Stolene er de samme vi har til spisemøblementet på den andre terrassen og flyttes dit om vi blir mange til middag. De mønstrete putene kommer fra Trend Design. Duken og de ensfargede putene kommer fra Black Design og pleddene kommer fra KID Interiør. Uteteppet har jeg kjøpt på Colibri i Drammen.


På denne siden av huset har jeg holdt alle detaljer i lilla denne sommeren, inkludert beplantningen.

 
 

Den tøffe værstasjonen har jeg funnet på internett og i dag viser den faktisk fint vær.

Om kveldene sitter vi også mye her. Vi har kjøpt varmelampe og siden det er tak over og levegger rundt, sitter vi lunt og godt her, selv når gradestokken kryper nedover.

Det blir ganske romantisk med et glass Amarone, t-lys i smijernslampen og kubbelys i bord- og vegglykter.

 

 

 

Venner til treretters middag

Vi skal ha venner til middag og lage treretters middag. Forretten blir enkel, med grillet hvit asparges i parmaskinke. Den serverer vi med et par salatblader fra hagen, hollandaisesaus og revet Holtefjell XO fra Eiker gårdsysteri. Osten minner ganske mye om en parmesan og passer perfekt. Pynten er en basilikumkvast.

Hovedretten består av poteter skåret i tykke staver lagt i langpanna. De smøres på alle kanter med olivenolje og krydres med salt og pepper. I tillegg legger jeg på stilker av timian, skiver av lime og hele fedd med hvitløk. Jeg lar potetene steke i 20 minutter på 300 grader og deretter 1 time på 200 grader.

Grønnsakene og sausen er i én miks. Jeg deler gulrøtter, persillerot og sellerirot i bittesmå terninger. Så skjærer jeg maisen av to maiskolber, blander alt, legger i en grønnsaksbuljongterning og heller over fløte så det dekker. Jeg koker det i en kjele på lav varme til grønnsakene er møre. Mot slutten av koketiden, blander jeg inn masse finhakket frisk estragon og masse tørket estragon, salt og pepper. Den skal ha en god bearnaiseaktig smak. Når det er ferdig kokt, skal det ha sauskonsistens, men om du synes det er for tynt, kan du tilsette litt lys maizenajevner.

Kalven er smurt med rapsolje, hvitløk, pepper, salt og timian, før det er grillet til det er rosa inni. Du kan gjerne bruke steketermometer, men når du får litt trening, kan du kjenne det på kjøttet når det er passe stekt.

Jeg serverer karamelliserte kastanjer til hovedretten. Det gjøres enkelt ved å spre kastanjer (uten skall) utover et bakepapir strø over masse sukker og la det stå på 200 grader i ovnen til sukkeret har blitt karamell. Det er viktig å følge godt med, så ikke karamellen blir brent. Når det har blitt kaldt, knekkes det fra hverandre og legges i en bolle.

Til dessert serverer jeg clafoutis med vaniljeis.

Til 4 pers:

3 egg

1 dl sukker

3 dl hvetemel

1 dl kremfløte

1 dl melk

1/2 ts salt

Alt vispes sammen for hånd og helles i porsjonsformer.

100 g marsipan i små biter og bær etter eget ønske legges jevnt utover i formene. Jeg bruker bringebær, kirsebær og blåbær fra hagen denne gangen.

Stekes på 200 grader til det blir lekkert gyllent. Det tar ca 30 minutter.Serveres med det samme med en god vaniljeis.

Serviset er fra Wedgewood og heter Edme. De fine serviettringene er fra Kalma og jeg har pyntet ekstra med en roseknopp, som gjestene gjerne kan putte i håret eller knapphullet om de vil.

 

 

https://tracking.adviralmedia.com/click/465/56604/rut&circle

Pizzakveld i loungen

Vi er så heldige at vi har en overbygd veranda bak huset, mot skogen. Der har vi en hjørnesalong og et boblebad. Denne fredelige oasen har vi mye glede av, både på dagtid, hvis det er veldig varmt, men også på kveldene hele året. Denne kvelden koser vi oss med hjemmelaget pizza og boblebad.

Jeg er veldig god på pizzabunn, men veldig dårlig på oppskrift. Om jeg skulle antyde noe, blir det denne:

 

550 g mel, helst tipo 00

1/2 pk pizzagjær

1 ts salt

1 ts sukker

1 ss olivenolje 

Ca. 3 dl kaldt vann

Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer  kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann.

Jeg bruker alltid tipo 00 mel, pizzagjær, salt, olje og vann. Jeg heller det tørre og oljen, etter øyemål i kjøkkenmaskinbollen, starter den og fyller vann til det har riktig konsistens. Jeg setter deigen til heving på kjølerommet i mange timer, det gjør at den blir perfekt hevet. Jeg pleier å sette deigen enten dagen før eller tidlig om morgenen. Når jeg skal bruke den, kjelvler jeg den ut og setter den til ny heving på 37 grader i stekovnen. Når den er ferdig hevet, setter jeg ovnen på 250 grader og forsteker bunnen, uten fyll. Den blir knallgod og sprø.

 

Sausen lager jeg av hakkede tomater fra Mutti, løk, laurbærblad, tørket oregano, hvitløk, basilikum, pepper, tabasco, knust fennikel. Det må koke lenge, gjerne en time og rundes av med sukker eller stevia.

De to pizzaene vi lagde denne gangen, har i tillegg til saus, fått:

Pizza nr. 1: strimlet løk, gorgonzola, ananas og pepperoni.

Pizza nr. 2: sjampinjong, gul paprika, løk, vårløk, kokt skinke fra Jacobs (mye bedre enn de billige variantene, for den smaker faktisk kjøtt) og kjøttboller.

Begge har fått en blanding av fem forskjellige oster: Norvegia, Jarlsberg, Edamer, Mozzarella og Parmesan. Når fyllet er på, steker jeg pizzaen ferdig og gyllen.

Vi koser oss med en Prunotto Barbaresco Classico til pizzaen. Jeg har for øvrig notert meg at den er 100 kr. billigere i Sverige enn i Norge.

Serviset er for øvrig fra Green Gate og det kule biffbestikket, med stående kniv heter Lykke og er fra Hardangerbestikk.

 

 

 

 

 

 

Torden, innekos og kje i ovnen

 

I dag ble det den store dagen for innekos. Torden og regn. Ikke engang Barolo eller Leon Amarone av Moltemyr ville være ute.

Vi kjøper alltid med oss noen lår av kje fra Slakter Eide når vi er på hytta i Lillesand. Mesteparten av dem legges i fryseren, så vi kan kose oss med det utover høsten og vinteren. Det er ikke så lett å få tak i kje, men det hender at Menybutikken min har det i ferskvaredisken sin. Det deilige med kjeet til Eide, er at det ligger i en helt nydelig hvitløks- og urtemarinade. Om du er så heldig at du finner kje i butikken din, anbefaler jeg deg på det varmeste å gjøre et forsøk.

Jeg varierer tilbehøret en del, men denne gangen lager jeg sjy og serverer med potetmos og blomkål til.

Kje til 4 pers:

2 kjelår legges i langpanna med 3 løk, 5 dl vann og aluminiumsfolie over. Dampes i ovnen i 4 timer på 100 grader.

Etter 4 timer heller jeg stekesjyen i en kjele og lar kjeet og løken brune seg på 150 grader i 1 time uten folie.

Stekesjyen koker jeg litt ned sammen med en skvulp (ca 2 ss) cognac. Jeg jevner den med litt brun maizenajevner og smaker til med salt og pepper.

Jeg legger kjelårene på fat og transjerer ved bordet.

 

 

https://tracking.adviralmedia.com/click/385/56604/miinto

 

 

 

 

Helt på bærtur – i egen hage

Vi er veldig heldige som har en koselig hage. I tillegg til den lille kjøkkenhagen, har vi et lite naturområde hvor det vokser blåbær, skinntryte, tyttebær og røsslyng. I den lille skogen vår, har vi også en maurtue som vi lever i harmoni med, bortsett fra når de forsøker å forgifte oss og trekke oss med tilbake til tua som mat.

Noe av det beste jeg vet, er å hente inn egenprodusert fra hagen i stedet for å kjøpe det.

I dag har jeg vært en liten runde og funnet blåbær, jordbær, rips og physalis som jeg skal bruke som tilbehør til panna cottaen jeg vil servere til dessert i dag. Panna cotta er det italienske svaret på karamellpudding og er enkel å lage.

 

Panna cotta til 8:

10 dl fløte

200 g sukker

5 gelatinplater

2 vaniljestenger

Legg gelatinen i litt kaldt vann, så den blir geleaktig.

Kok langsomt opp 2 dl av fløten, sammen med sukkeret og vaniljestengene delt i to og frøene skrapt ut. Frøene skal også være med. La blandingen koke i to minutter.

Klem ut vannet av gelatinen og bland den inn i den kokte fløteblandingen. Tilsett resten av fløten og sil panna cottaen over i 8 porsjonsformer. Sett formene kaldt til de skal serveres.

Jeg lager ofte en bærcoulis til, men i dag som jeg har så nydelige, hjemmeproduserte bær, har jeg valgt å pynte med dem. En bærcoulis lager du enkelt ved å ta de bærene du ønsker, f.eks. bringebær, mose dem med en stavmikser og røre inn melis eller stevia til det er passe søtt, om du ikke vil ha ujevnheter, siler du massen før du serverer.

 

 

 

Pasta med kjøttboller

Alle har vel sett Lady og landstrykeren mange ganger og i dag skal vi ha yndlingsretten deres, pasta med kjøttboller til lunsj. Jeg lager alltid en stor posjon kjøttboller i tomatsaus. Det vi ikke spiser til middagen, fryser jeg ned og bruker til tapas senere. Denne oppskriften er veldig lettvint, siden jeg ikke steker kjøttbollene, men legger dem rå rett i den kokende tomatsausen.

Pastasaus:

3 bokser hakkede tomater. Jeg foretrekker Mutti, som er av god kvalitet, men du kan bruke hvilken type du vil.

2 løk i strimler

2 fedd hvitløk

1 neve finhakket persille (kan erstattes av 1 ss tørket)

1 neve finhakket basilikum (kan erstattes av 1 ss tørket)

1/2 finhakket chili

1 neve finhakket soltørket tomat

1 finhakket, grillet paprika (fås hele på boks og glass)

2 ts peppermix

1 ts salt

2 laurbærblader

1 ss fond eller 1 grønnsaksbuljongterning

Kokes i minimum en time. Ved lang koking blir sausen søtere helt av seg selv. Om nødvendig kan du make sausen til med litt sukker, så den blir rund i smaken. Om du ikke har tid til å koke så lenge, kan du tilsette litt mer sukker.Smak også om du trenger mer salt og pepper.

Kjøttboller:

800 g lammekjøttdeig eller karbonadedeig

2 egg

1 ss tørket basilikum

2 ts peppermix

1 fedd finhakket hvitløk

2 ts salt

Alt kjøres sammen i en kjøkkenmaskin eller eltes for hånd til det blir skikkelig seigt før du sper med 2 dl melk eller fløte.Når deilgen er ferdig, former du runde boller med en hånd og en skje og slipper dem i den kokende tomatsausen.  La det koke i minimum 15 minutter.

 

Ved servering legger du spaghettien i en bolle, heller kjøttbollene og sausen over. Det både smaker godt og ser innbydende ut om du river over parmesan og gir den et drøss med finhakket basilikum før servering.

Jeg har sådd basilikummen selv i selvvannende potter i vinduskarmen. det er mye rimeligere og selvfølgelig hyggelig å kunne bruke det man har produsert selv https://tracking.adviralmedia.com/click/261/56604/royaldesignno.

Pastatallerkene heter Edme og er fra Wedgwood.

 

Du kan abonnere på nyheter fra bloggen min, ved å inn HER og trykke “Follow”. Det er helt gratis 😊

Du kan også følge bloggen på FB