Helstekt kalvefilet med røstipoteter, aromasopp og blåskimmelsaus

Om du ikke liker blåskimmelost, er det ikke noe problem, for den fungerer som et slags krydder i sausen.

Røstien:

6 store poteter 

1 løk 

1 gulrot 

1 ts salt 

1/2 sellerirot 

1/2 ts pepper 

2 ss smør

Skrell og riv poteter og grønnsaker grovt. Legg de revne potetene i vann ca. 25 minutter, det binder røstien bedre sammen. Klem vannet godt ut med et kjøkkenpapir. Bland i salt og pepper. Stek røstien i porsjonsstørrelser, et par spiseskjeer røre pr røsti, ca. 5 minutter på hver side. Røstien kan også stekes som en hel kake i panna, snu den ved hjelp av et lokk.

Sausen:

2 finhakkede løk

2 ss smør

2 laurbærblader

3 dl chablis

2 ss kyllingfond

150 g blåskimmelost

2 ss finhakket gressløk

5 dl fløte

1 ss cognac

Løken blankes mør i smør. Tilsett hvitvin og laurbærblader og la det koke inn til grøtkonsistens. Tilsett fløte, kyllingfond, cognac, gressløken og osten. Kok i noen minutter, til sausen får fin konsistens.

Soppen stekes i smør og krydres med salt og pepper.

Kalvefileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før steking. Dette er for at panna ikke skal avkjøles og gjøre at kjøttet koker istedenfor steker. Krydre med salt og pepper rett før steking. Brun fileten raskt i panna. Legg fileten over i et ildfast fat. Stikk inn et steketermometer og sett i stekeovnen på 125 grader.

Fileten er rød når fileten har en kjernetemperatur på 55-60 grader og rosa når steketermometeret viser 60-65 grader. La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.

Serveres med valgfrie grønnsaker, men jeg synes det passer spesielt godt med blomkål eller brokkoli til denne retten.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg