Tjelknøl er en nydelig svensk rett av elg som krever at elgkjøttet er frossent når du starter.
1 kg frossen elgstek legges i ildfast form og settes i ovnen på 90 °C. Ta ut steken etter 5-6 timer og sett et steketermometer inn i den tykkeste delen av steken. La den stå til steketermometeret viser 65 °C. Da er steken medium stekt. Dersom du ønsker den gjennomstekt, stek til steketermometeret viser 70 °C. Dette tar ca. 12 timer, avhengig av stekens fasong.
Lag krydderlake ved å koke opp 1 l vann og tilsette 1 dl salt, 2 ts sukker, 1 ts grovmalt pepper, 2 laurbærblader og 14 knuste einebær. Rør til saltet har løst seg opp. Hell laken i dobbel plastpose og legg i den varme steken. Knyt igjen posene og legg til steken til avkjøling. Ta ut steken etter 3 timer og skjær den i tynne skiver.
Serveres f. eks. med puré av gulrot eller erter, kokte poteter, flatbrød og tyttebærrømme.
Du finner oppskrift på gulrotpuré her:
http://aperitivomat.blogg.no/1487952790_gulrotpur.html
Du finner oppskrift på tyttebærrømme her:
http://aperitivomat.blogg.no/1488145744_tyttebrrmme.html
Tjelknøl passer godt til pålegg eller på et koldtbord.