hits

Tyrkisk

Tyrkisk pastasatat

Denne tyrkiske pastasalaten serveres til lunsj, lunken og sammen med godt brød.

Jeg har brukt tyrkisk pasta, som jeg har kjøpt i asiatisk butikk, men du kan også bruke annen liten pasta, som f.eks. makaroni.

3 dl tyrkisk yoghurt

3 dl majones

1 revet agurk

Saften av 1 lime

1 finhakket chili

2 fedd hvitløk

1 pk. tyrkisk pasta

1/2 grillet kylling (eller 2 pk. strimlet salatkylling)

Bland alt det kalde. Kok pastaen etter anvisning på pakken og bland den med resten. Serveres med en gang, med godt brød, f.eks. baguette, som du finner oppskruft på her:

http://aperitivo.blogg.no/1472211306_baguetter.html

 

Kebab av lammekjøttdeig med cacik, båtpoteter og maiskolber fra grillen

Hva med å bytte ut burgeren på grillen med lammekebab? Denne varianten er laget av lammekjøttdeig, som du finner i frysedisken, om den ikke finnes fersk. Du kan også erstatte lammedeigen med karbonadedeig eller vanlig kjøttdeig. 

1/2 kg lammedeig (eller karbonade)

2 egg

1 ss kebabkrydder

1 ts mynte

1 ts pepper.

Elt alt godt sammen og stek en liten prøvebolle i stekepanne, for å kjenne om den trenger mer krydder. Pakk deigen rundt grillspyd, ca. 200 g på hver og legg dem på grillen. Når de har fått fin farge på undersiden, kan du snu dem og grille dem ferdig.

Serveres med grillet mais og båtpoteter: Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper, risle over litt mer olje og sett dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skru ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

Cacik, som er tyrkernes svar på du tzatziki, finner oppskrift på her:

http://aperitivo.blogg.no/1499310352_cacik.html

Kebab av lammefilet med båtpoteter og maiskolber

Kebab kan være mye forskjellig. Denne varianten er laget av lammefilet og smaker saftig og nydelig. Beregn ca. 200 g kjøtt til hver (eller mer, om du har storspisere).

Start med å skjære ytrefilet av lam i strimler. Tre strimlene på grillspyd, risle over litt olje og dryss på godt med kebabkrydder fra f.eks. Santa Maria. La dem ligge kaldt med kryderet på til neste dag. Når tilbehøret er ferdig laget, lar du lammet få en rask runde på grillen.

Jeg har brukt båtpoteter til. Risle litt olivenolje i en langpanne, del potenene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper, risle over litt mer olje og sett dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skru ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

Jeg har også brukt grilla maiskolber til. De pensles med litt olje og får et dryss salt og pepper før grilling.

Et tips er å bruke cacik til. Det finner du oppskrift på her:

http://aperitivo.blogg.no/1499310352_cacik.html




 

Cacik

Cacik er tyrkias svar på tzatziki.


 

De vanner den ofte ut og brukker den som drikke, men denne oppskriften er en dip: 

1/2 hvitløksfedd

250 ml yoghurt

1 ts tørket mynte

150 g agurk, skrelt og finhakket

salt

Mos hvitløksfedd med litt salt i en morter. Bland yoghurt, hvitløk og mynte i en bolle. Vend inn agurken og smak til med salt.

Pynt med et mynteblad.

Tyrkisk kebab av lammedeig

Kebab er ikke bare maten fra norske gatekøkken. Prøv å lage det selv og få en helt annen opplevelse. Det er ikke mye jobb og det smaker så mye, mye bedre.

 

1/2 kg lammedeig (eller karbonade)

2 egg

1 ss kebabkrydder

1 ts mynte

1 ts pepper.

Elt alt godt sammen og stek en liten prøvebolle i stekepanne, for å kjenne om den trenger mer krydder. Pakk deigen rundt grillspyd, ca. 200 g på hver og legg dem på grillen. Når de har fått fin farge på undersiden, kan du sny dem og grille dem ferdig.

Kebaben kan gjerne serveres med en frisk salat og kanskje cacik, som er tyrkias svar på tzatziki:

1/2 hvitløksfedd

250 ml yoghurt

1 ts tørket mynte

150 g agurk, skrelt og finhakket

salt

Mos hvitløksfedd med litt salt i en morter. Bland yoghurt, hvitløk og mynte i en bolle. Vend inn agurken og smak til med salt.

Hjemmelaget kebab i pita - sunnere og bedre

Jeg lager kebaben selv. Den store forskjellen fra den du kjøper på gatekjøkken, er at min inneholder rent kjøtt og er derfor mye sunnere.

Start med å skjære ca. 200 g lammekjøtt eller kyllingfilet per person, i terninger og 1/2 løk per person i strimler. Krydres med kebabkrydder og stekes i litt olje i ildfast form på 200 grader i 10-15 minutter. Kebabdressingen lages av Ajvar (en relish laget av syltet paprika) blandet ut med creme fraiche, til du synes den er passe sterkt.

Pitabrødet varmes i noen minutter i ovnen og fylles med dressing, kjøtt, tomat, agurk og mais.



Du kan også bruke andre ingredienser, f.eks. fetaost.

Både ajvar og kebabkrydder finnes i en del dagligvareforretninger i tillegg til at du får det på forretninger som har spesialisert seg på mat fra østlige Middelhav.