hits

Tilbehør

Stekte epler, jordskokk, kantarell og tranebær

Noen ganger kan det være godt å servere noe annet enn rosenkål til vilt.

Denne blandingen er deilig tilbehør til vilt og er i tillegg rask og enkel å lage.

100 g kantareller

1 pose tørkede epleskiver

300 g jordskokk, skrelt og delt i terninger

1 neve tranebær

1 kvast timian, frisk, kun bladene

100 g smør

Stek kantarellene i smør. Tilsett epleskivene og stek videre, til alt får fin gyllen farge.

Tilsett jordskokken og tranebærene og la den surre med til den blir myk (ca 5 min.) Tilsett timian, rør rundt og server.

Kald urtesaus til fisk

Denne kalde urtesausen smaker ekstra godt på varme sommerdager og er passe til 4 - 6 porsoner.

1 boks rømme

Saften av 1/2 lime

1 neve finhakket mynte

2 never finhakket bladpersille

1 finhakket hvitløksfedd

3 finhakkede vårløk

Salt og pepper

Kjør alt til en fin masse med stavmikser. Smak til med salt og pepper.

Urtesaus til grillmat

Denne kalde sausen smaker nydelig til grillmat ii sommervarmen. Den passer både til kjøtt, skalldyr og fisk og kan gjerne lages dagen i forveien om du skal ha gjester.

1 boks creme fraiche

1 pose majones

2 ss sennep med pepperrot

1 neve finhakket persille

1 neve finhakket mynte

1 ts pepper

2 ts Sweet Baby Ray?s Hickory & Brown sugar sauce

Alt røres sammen og settes kaldt til den skal brukes.

 

Nytt utseende på bloggen

Da har jeg fått nytt design på bloggen. Jeg synes det ser mer moderne ut, så håper dere liker det.

Dere kan fortsatt søke på matretter enten i søkefeltet, eller under kategori, øverst i bloggen. Under arkiv, kan dere se innleggene, sortert per måned. Det fine nå, er at man kan se bilder av rettene, når man søker på kategori. Jeg synes dette er en kjempeforbedring.

http://aperitivo.blogg.no/1489129040_burgerbrd.html

Hvitvinssaus til fisk

Denne sausen passer til både rød og hvit fisk. Den er litt syrlig og passer til litt sødmefullt tilbehør, som f.eks. ertepure eller gulrøtter.

4 finhakkede sjalottløk

3 dl hvitvin

2 dl fløte

1 ss fiskefond

100 g smør i klatter

1 neve finhakket gressløk

Løk og vin kokes til det er igjen ca. 1 ss væske. Tilsett fløte og kok til det tykner. Tilsett fiskefond og smør. Varm opp til kokepunktet, tilsett gressløk og server.

Tyttebærsaus

Denne sausen lages på de deilige stekerestene etter f.eks. filet av vilt. Det er viktig at viltet har fått steke i smør. Sausen er så rask å lage, at du gjør det mens kjøttet hviler.

 

3 dl fløte

2 ts fungi soppsaus eller soyasaus

4 ss tyttebær, rørte

1 ts frisk timian (ev halve så mye tørket)

salt

pepper

Kok ut stekepannen med fløte etter du har stekt biff av vilt i den (elg, hjort, rådyr etc.).

Tilsett resten av ingrediensene, kok opp og la trekke i 5-7 min. Smak til med salt og pepper.

Salte kjekspinner

Salte kjekspinner kan være godt til både supper og andre forretter. De kan varieres med å tilsette forskjellige urter, som passer til det de skal brukes sammen med. De er raske å lage og holder seg godt, om de oppbevares tørt i en brødpose.

2 dl sammalt hvete, fin

2 dl hvetemel

0.5 ts bakepulver

0.5 ts salt

3 ss smør

1 egg

1 dl melk

0.25 ts flaksalt

0.25 ts kvernet pepper

Kjør mel, bakepulver og salt i en kjøkkenmaskin med smøret i biter til det er smuldret. Tilsett egg og melk og kjør til en smidig deig. La deigen gjerne ligge litt i kjøleskapet før den kjevles tynt på et melet bord. Dryss over flaksalt og grovkvernet pepper og kjevle det ned i deigen.

Kjær strimler med pizzarulle og legg over på et stekebrett dekket med bakepapir. Prikk alle kjeksene godt med en gaffel så de ikke blåser seg for nye opp under stekingen. Stek i ovnen på 200 grader, til de er sprø og gylne (ca 10 minutter).

Pastis- og kjørvelsaus

Denne sausen er en av mine favoritter til rød fisk. Du får kjøpt Pastis på vinmonopolet. Det er en vin med lakrissmak, som gir en nydelig smak til sausen.

6 sjalottløk

2 dl Pastis

5 dl fløte

4 ss grønnsaksfond

1 potte kjørvel

Salt og pepper

Finhakk sjalottløken og fres den blank i 2 ss smør

Tilsett Pastis og la det koke inn, til det nesten ikke er væske igjen.

Tilsett fløte og fond og la det koke til det får passe sauskonsistens.

Tilsett kjørvel og la det koke et par minutter. Smak til med salt og pepper og server.

Viltkrydder

Du får kjøt ferdig viltkrydder, men denne hjemmelagde varianten, smaker mye bedre.

20 stilker rosmarin

 20 stilker timian

 20 tørkede einebær

 5 tørkede laurbærblader

 1/2 ts anisfrø

 5 hele pepperkorn

Knus alt godt sammen i en morter. Oppbevares tørt til det skal brukes.

Hovmestersaus, sennepssaus eller gravlakssaus til røykelaks/gravlaks

Hovmestersaus, sennepssaus eller gravlakssaus kan kjøpes ferdig i butikken, men den hjemmelagde smaker selvfølgelig best.

2 eggeplommer  

2 ss dijonsennep

1 ss hvitvinseddik

1 liten ss honning

1 ½ dl solsikkeolje - eller annen god nøytral olje

Salt og pepper

1 dl finhakket dill

Pisk sammen hvitvinseddik, dijonsennep, honning, pepper og eggeplommer. Pisk inn solsikkeolje i tynn stråle. Tilsett finhakket dill. Sausen er holdbar i kjøleskapet i en uke.

Brun saus til rødt kjøtt

Denne sausen smaker godt til det meste av rødt kjøtt, som storfe, svin og lam. Oppskriften er passe til 4 personer.

1 ss smør

1 finhakket løk

1 pk strimlet aromasopp

1 boks rømme

1/3 ltr fløte

1 ss paprikakrydder

3 ss soyasaus

2 ss ketap manis

2 ss fond (enten kalv, okse, lam el. høne, avhengig av hva du skal bruke sausen til) 

Salt og pepper

Brun sopp og løk i smøret. Tilsett resten av ingrediensene og la det koke til passe sausekonsistens. Smak til med salt og pepper og ev. mer ketap manis om det trengs sødme.

Rødløkskompott

Rødløkskompott smaker godt til mange slags kjøttretter og spesielt godt til grillmat. Den bør helst serveres lun.

2 ss smør

4 rødløk i strimler

2 ss brunt sukker

0,6 dl god balsamicoeddik

0,5 dl rødvin

La løken surre i smøret til den blir myk, men ikke skifter farge. Tilsett sukker, la det smelte og glasere løken. Tilsett rødvin og balsamico og la det koke til væsken har fordampet.

Koke kraft på kalvebein

Det er veldig praktisk å ha kraft i fryseren. Den kan brukes til bl.a. sauser og supper. Å koke kraft er billig og enkelt og det er morsomt å lage mat med egenprodusert kraft. Jeg lager alltid mye, så jeg kan fryse ned i flere bokser og ha en stund. 

Legg kalvebein i langpanna sammen med løk og rotgrønnsaker i grove biter. Jeg heller på litt vann, så ikke alt svir seg fast i forma. La beina stå i ovnen på 200 grader til de får fin gyllenbrun farge. Det tar en time eller to. Legg både beina og grønnsakene over i en kjele. Hell over kraften som har blitt i bunnen av langpanna også. Legg oppi noen laurbærblader og en neve hel pepper. Hell på vann til det akkurat dekker. Kok opp og la det koke i 3 timer. Sil av kraften, kjøl den av og hell den i passe bokser eller doble brødposer, før du fryser den ned.

 

 

Paprikasaus til hvit fisk

Det er godt med litt variasjon på tilbehøret til fisk. Denne sausen passer til hvit fisk og er passe til 4 personer.

 

2 store paprika

1 finhakket rødløk

1 ss olivenolje

1 dl rødvin

1 laurbærblad

2 ts persille

3-4 dråper tabasco

1 ts fiskefond

1 dl fløte

Salt og pepper

Sett ovnen på fullt.

Kutt paprikaen i to på langs, skjær av bunnen og toppen og fjern frøene. Legg paprikaene på en rist, dekket med aluminiumsfolie og sett dem i ovnen. Følg med og snu dem underveis så de blir jevnt grillet. De skal få små, sorte flekker. Ta ut paprikaene, og dra av skallet.

Mos paprikaene med en stavmikser. Stek løken myk i en liten kjele, og tilsett den moste paprikaen, vin, laurbær og persille. La det koke i 10 minutter, tilsett fløte og smak til med salt og pepper.

Deilig soppsaus til biff

Denne sausen smaker kjempegodt til biff og er heller ikke så vanskelig å lage. Den er passe som tilbehør til 4 personer.

1 finhakket løk

1 pk kantareller

1 pk skivet sjampinjong

1 ss oksefond

1 ss solbærsirup

5 dl fløte

2 laurbærblader

Salt

Pepper

Kladd smør

Brun løken i smør, sammen med kantareller og sjampinjong. Tilsett fond, solbærsirup, fløte, laurbærblader. Kokes til det får god sausekonsistens og smakes til med salt og pepper. Rør inn litt smør, så sausen blir blank, fisk ut laurbærbladene og server.

 

 

Dulce de leche

Dulce de leche er karamellisert melk som smaker fantastisk godt. Du kan bruke den på havregrøten eller på brødskiva eller som tilbehør til dessert. Du trenger bare en boks søtet kondensert melk og en kjele med vann. 

Dulche de leche kommer fra Sør-Amerika og betyr «melkesyltetøy». Den finnes mange forskjellige varianter, med f.eks. vanilje og kanel. Jeg synes det er godt med litt havsalt i.


 

Du setter hermetikkboksen i en kjele og fyller opp med vann. Deretter lar du den bare koke, men du må huske å fylle på vann hver halvtime så ikke kjelen koker tørr.

For å få en saus som passer godt på f.eks. is holder det å koke i to timer. For å få en mer karamellignende konsistens, må du koke i tre timer. Etter fire timer blir den så hard at du må kutte det ut av boksen. Det blir også godt, men da blir det som en slags hard karamell, som f.eks. smørbukk.

 



 

 

Estragonsmør

Estragonsmør smaker deilig i bakt potet og spesielt godt sammen med kylling eller en biff.

1 bunt estragon

2 ss mild eddik

100 g smør (romtemperert)

Salt og pepper

Plukk bladene av estragonen og kjør dem finhakket i blender fint. Rør sammen eddik, estragon og smør. Smak til med pepper. Sett smøret kaldt til det skal brukes. Kan gjerne lages dagen før du skal bruke det.

 



 

 

Aioli - hjemmelaget er lett å lage og smaker aller best

Om du ikke prøvd å lage din egen aioli, er det på tide. Det ser nesten ut som magi når eggeplommen og oljen blir til aioli, kun med en stavmikser. 

2 eggeplommer

2 cm hvitløk fra tube

1/2 ts salt

2 dl druekjerneolje, rapsolje eller solsikkeolje

Lime- eller sitronsaft

Pepper

Visp sammen eggeplommer med stavmikser i et litermål. Tilsett oljen i en tynn stråle, litt etter litt, under kraftig visping. Konsistensen skal bli som en majones. Smak til med hvitløk, lime-/sitronsaft, pepper og salt.

 

Kryddersmør

Kryddersmør smaker godt til bakt potet, men kan også brukes i stedet for saus til f.eks grillmat. Hjemmelaget kryddersmør smaker selvfølgelig best og du kan tilpasse det din egen gane.


 

250 g smør, romtemperert

2 ss finhakket gressløk

2 ss finhakket kruspersille

2 finhakkede chili

2 ts kryddersmørkrydder

2 finhakkede fedd hvitløk

Alt blandes godt og settes kaldt.

Karri- og sennepssaus til lam, kylling og svin

Denne sausen ble til en gang vi hadde lyst på lammekarré, men ikke ønsket en helt standard lammerett. Den ble skikkelig god og egner seg også til både svin og kylling.

Fres 3 store, finhakkede sjalottløk, 1 finhakket hvitløk og 1 eple i små terninger i smør til det er mykt og blankt. Tilsett 1 ts honning, 2 ts karri, 1 ss grov sennep, 1 ss lammefond og 3 dl fløte. La det koke 10 minutter, før alt kjøres sammen til en jevn saus, med en stavmikser. Smak til med salt og pepper og Tilsett 2 ss finhakket gressløk rett før servering.

Saus med masse estragon

Denne sausen er perfekt tilbehør til både kylling og biff. Den er enkel og rask å lage også.

3 store sjalottløk og 1 fedd hvitløk kuttes fint og stekes gyllent i smør. Tilsett 1 ss kyllingfond, 1/3 ltr fløte og 1 neve finhakket frisk estragon. Kokes ned til fin sausekonsistens. Smak til med salt og pepper.