hits

Supper

Fiskesuppe med fiskepudding

Denne suppen er en billigere fiskesuppe, med fiskepudding. Jeg synes ikke fiskepudding er så spennende, men den smaker godt i denne suppa. Den tar litt farge av safranen, men det synes jeg bare ser lekkert ut.

1 finhakket løk

2 ss smør

1 fedd finhakket hvitløk

2 store gulrøtter i bittesmå terninger

1 persillerot i bittesmå terninger

2 dl hvitvin, litt søt, f.eks. Riesling

Saften av 1/2 lime

3 dl god fiskekraft

1/2 fennikel i bittesmå terninger

1/2 finhakket purre

1 kvast finhakket dill

1/2 fiskepudding

1/2 ts safran

1 ts fiskekrydder

7 dl fløte

200 g laks eller ørret i terninger

200 g pillede reker

Stek løken og hvitløken blank i smør. Tilsett hvitvin og kok inn til det halve. Tilsett krydder, lime, fiskekraft og fløte.  Tilsett grønnsakene og la det trekke til de er møre. Tilsett fisken og fiskepuddingen. La det trekke til fisken er kokt. Tilsett dill og reker og smak ev. til med salt og pepper.

Serveres med godt brød, f.eks valnøttbrød, som du finner oppskrift på her:

http://aperitivo.blogg.no/1482916118_.html

Om du vil ha en lettere suppe, kan du erstatte fløten med melk, men da kan det være greit å jevne den med litt maisenna.

Du finner flere spennende supper her:

http://aperitivo.blogg.no/supper.html

 

Kveitesuppe

Denne suppa ble til pga. rester av en kveitemiddag.  Om du har rå kveite, må den ligge lenger i suppa, så den blir ferdigtrukket.

1 gulrot i små terninger

2 finhakkede hvitløksfedd

2 finstrimlede vårløk

1 dl hvitvin

2,5 dl fiskekraft

1/2 boks rømme

1 ts safran

5 dl melk

2,5 dl fløte

Salt

Pepper

200 g kveiterester

50 - 100 g ferdigpillede reker

Fres gulrot, hvitløk og vårløk i litt smør, Tilsett 1 dl hvitvin og kok ned til det halve. Tilsett fiskekraft, rømme, fløte, safran og melk. Kok opp, tilsett kveita og la den bli varm. Smak til med salt og pepper. Tilsett rekene, rør rundt og server, gjerne med godt brød til.

Du finner oppskrift på deilig grytebrød her:

http://aperitivo.blogg.no/1483264489_.html

Du finner flere spennende og smakfulle supper her:

http://aperitivo.blogg.no/supper.html

 

Blomkål- og squashsuppe

Dette er en deilig suppe, som passer både som forrett og som en lunsjrett. Denne oppskriften passer til 4 personer.

1/2 blomkål i buketter

1 liten squash i terninger

1 finhakket løk

4 dl vann

1/4 ltr kyllingkraft

1 hønsebuljongterning

1 dl fløte

1 pk. Tine smøreost naturell

1⁄4 ts salt

1/2 ts pepper

Rens blomkål og del den i buketter. Ha blomkålbuketter, squash, løk, vann, kraft og buljong i en kjele. Kok opp og la det koke til grønnsakene er møre.

Ta ut noen blomkålbuketter fra suppen, tilsett smøreosten og kjør resten av suppen jevn med en stavmikser. Tilsett fløte og smak til med salt og pepper.

Pynt med litt urter, spiselige blomster og ev. et dryss nykvernet pepper.

Serveres med godt brød, f.eks. hjemmelagde baguetter. Du finner oppskrift her:

http://aperitivo.blogg.no/1472211306_baguetter.html

 

Om du trenger ny kjele, finner du mange å velge i her:



 

Blomkålsuppe

Blomkålsuppe kan kjøpes i poser, men det er like enkelt å lage selv. Det smaker dessuten mye bedre. Dette oppskriften er passe til 4 personer.

 

1 stk blomkål

1⁄2 stk finhakket løk

8 dl vann

2 stk hønsebuljongterning

2 dl fløte

1⁄2 ts salt

1⁄4 ts pepper

Rens blomkål og del den i buketter. Ha blomkålbuketter, løk, vann og buljong i en kjele. Kok opp og la det koke til grønnsakene er møre.

Ta ut noen blomkålbuketter fra suppen og kjør resten av suppen jevn med en stavmikser. Tilsett fløte og smak til med salt og pepper.

Serveres med godt brød og kanskje litt sprøstekt bacon på toppen.

Du finner oppskrift på noen deilige horn som passer til her:

http://aperitivo.blogg.no/1495782917_ostefylte_horn.html

https://advrl.com/261/56604/a



 

 

Fiskesuppe med selvfisket fangst på hytta

Det er ikke noe som smaker noe særlig bedre enn fiskesuppe laget på selvfisket fangst. Vi synes denne suppa smaker helt fantastisk og du kan selvfølgelig lage den med fisk fra fiskedisken.

1 finhakket løk

2 ss smør

1 fedd finhakket hvitløk

2 store gulrøtter i bittesmå terninger

2 hvitbeter i bittesmå terninger

1/4 sellerirot i bittesmå terninger

1 persillerot i bittesmå terninger

2 dl hvitvin, litt søt, f.eks. Riesling

Saften av 1/2 lime

3 dl god fiskekraft

1/2 fennikel i bittesmå terninger

1/2 finhakket purre

1 kvast finhakket bladpersille

1/2 ts safran

1 ts fiskekrydder

7 dl fløte

600 g hvit fisk i terninger (f.eks. sei og torsk)

250 g blåskjell

200 g pillede reker

 

Stek løken og hvitløken blank i smør. Tilsett hvitvin og kok inn til det halve. Tilsett krydder, lime, fiskekraft og fløte.  Tilsett grønnsakene og la det trekke til de er møre. Tilsett fisken og blåskjellene. La det trekke til blåskjellene åpner seg. Tilsett persille og reker og smak ev. til med salt og pepper.

Serveres med godt brød, f.eks:

http://aperitivo.blogg.no/1472211306_baguetter.html

Om du vil ha en lettere suppe, kan du erstatte fløten med melk, men da kan det være greit å jevne den med litt maisenna.

 

Squashsuppe

Squashsuppe smaker kjempegodt og er heller ikke så vanlig å få servert. Denne oppskriften er egentlig mammas og er passe til 4 personer til lunsj.

1 stor løk i terninger

1 stor squash i terninger

1/2 ltr. kyllingkraft

2 pk. Tine smøreost naturell

Kok løken og squashen i kraften i 15 minutter. Tilsett smøreosten og kjør suppen jevn i blender eller med stavmikser. Smak til med salt og pepper. Pynt med litt urter og ev. et dryss nykvernet pepper.

Serveres med godt brød, f.eks. valnøttbrød. Du finner oppskrift på et nydelig valnøttbrød her:

http://aperitivo.blogg.no/1482916118_.html



 

Laksesuppe

Hjemmelaget fiskesuppe smaker mye bedre enn posesupper og det er slett ikke vanskelig eller spesielt tidkrevende. Denne oppskriften er passe til 4 personer.


 

1 finhakket løk

2 ss smør

2 store gulrøtter i bittesmå terninger

2 neper i bittesmå terninger

2 dl hvitvin

2 ss fiskefond

1/2 fennikel

1/2 finhakket purre

1 kvast finhakket bladpersille

1 kvast dill

1 ts karri

1/2 ts safran

7 dl fløte

3 dl melk

600 g laks i terninger

Stek løken blank i smør. Tilsett 2 dl hvitvin. Kok inn til det halve. Tilsett 2 ss fiskefond og grønnsakene og la det trekke i 2 minutter. Tilsett fløte, melk, bladpersille og krydder og la det koke i 5 minutter. Tilsett dill. Smak til med salt og pepper.

Pyntes med en dillkvast og serveres med godt brød.

Om du vil ha en lettere suppe, kan du erstatte fløten med melk, men da kan det være greit å jevne den med litt maisenna.

Sellerirotsuppe


 

Rens, skrell og del 600 g sellerirot i terninger. Finhakk en løk i og fres alt i 2 ss smør. Tilsett melk til det akkurat dekker og 3 ss grønnsaksfond. La det småkoke til grønnsakene er helt møre. Kjør suppen glatt og jevn med en stavmikser. Tilsett mer melk, så suppa får fin konsistens. Smak til med salt og pepper. Tilsett en neve finhakket gressløk før servering.

  
 

Skjær 1 syrlig eple og 150 g bacon i små terninger. Sprøstek baconet i en stekepanne. Tilsett eplebitene mot slutten. Fordel suppen i dype tallerkener og topp med eple- og baconblandingen og pynt med gressløk.



 

Tomatisert fiskesuppe

Fiskesuppe smaker godt, både som en lunsjrett, kveldsrett og som forrett til en middag. Denne varianten er tomatbasert og siden jeg er så heldig å ha fiskekraft i fryseren, som jeg har kokt på fiskebein tidligere, går den raskt å lage.

Finhakk 1 løk og fres dem blank i litt smør. Tilsett 2 finhakkede hvitløk og 2 ss tomatpuré. La det frese i noen sekunder, mens du rører. Tilsett 1,5 ltr. fiskekraft (evt. vann og fiskefond), i boks hakkede tomater (helst Mutti) og 2 laurbærblader. La det koke i noen minutter. Tilsett 4 gulrøtter i tynne skiver, 1 finstrimlet purre og 1 ts peppermiks. Del laks eller ørret i passe skjebiter. Når gulrøttene er nesten spiseklare, tilsetter du fisken i suppa og lar den trekke til fisken er kokt. Smak til med salt, tilsett litt finhakket bladpersille, rør rundt og server.  

Du kan gjerne servere suppa med en klatt rømme og godt brød til. Prøv for eksempel disse deilige baguettene:

  

http://aperitivo.blogg.no/1472211306_baguetter.html

 



 

Lettvint kyllingsuppe med karri


Kok opp 1 ltr. god kyllingkraft og legg i 4 kyllingfileter i terninger og 1 strimlet løk. Tilsett 1 fedd finhakket hvitløk, 1 ts kajennepepper, 2 ts karri og 1 ts revet ingefær. La det koke i ca. 10 minutter. Tilsett 1 pk. reven gulrot/kål. La det småkoke et par minutter til. Smak til med ca 1/2 ts salt og 1/2 ts pepper. Om du ønsker en mer kremet suppe kan du erstatte litt av kraften med kokosmelk eller fløte.

Serveres med godt brød, som f.eks. baguetter. Du finner oppskrift her:

http://aperitivo.blogg.no/1472211306_baguetter.html

Ordførerens rekesuppe

Denne suppen er spesialiteten til ordføreren i Kristiansand.  



Fres rekeskall av 1 kg reker i en god klatt smør i en sautepanne. Dryss over 4 ss mel, tilsett 2 ltr fiskekraft og 1 ss paprikapulver. La det koke i ½ time før du siler av skallene og kaster dem. Tilsett 2 dl fløte og en dæsj tørr sherry.

 
 

Ved servering legges noen rensede reker i hver tallerken og suppen helles over. Serveres med godt brød eller hjemmebakte baguetter og aioli.

Vi har erfart at denne suppen ikke blir god ved oppvarming.

 

Oppskrift på baguetter, som smaker godt til suppen, finner du her. 

http://aperitivo.blogg.no/1472211306_baguetter.html

Kremet fiskesuppe


 

1 løk i terninger og 2 fedd hvitløk blankes i  litt smør.

Tilsett 2 dl hvitvin og la det koke litt inn, før du tilsetter 2 dl fiskekraft (evt. litt fiskefond), 1/2 ltr melk, 1/2 ltr fløte og litt nykvernet pepper.

Ta i gulrot i skiver (gjerne både oransje og gul) og finhakket fennikel og la det koke i ca 10 minutter. Ta i cherrytomater, delt i to og laks eller annen fisk i terninger. La suppen trekke i noen få minutter, til fisken er klar. Tilsett finhakkede urter, jeg har brukt persille og det grønne fra fennikelen. Smak til om det trenger salt og mer pepper. Om suppen trenger mer syre enn fra hvitvinen, kan du tilsette litt sitron eller lime.

Det er mulig å erstatte hvitvinen med eplejuice.

Jeg serverer med hjemmelagde baguetter.

 

Alle de fantastiske grønnsakene kommer fra https://www.facebook.com/infosyllingandelslandbruk/?fref=ts



 

 

Koselig sopptur og deilig soppsuppe


 

Som sønnen min sier: Livet er for kort til å spise vond mat. Dette er virkelig en av de gode tingene i livet, for vi er så heldige at vi bor i skogkanten. I dag har vi vært på sopptur og av fangsten lager vi en kremet soppsuppe.

Vi freser en finhakket løk, to gulrøtter og en pastinakk i bittesmå terninger til det er blankt og gyllent.

Soppen skives og stekes i egen panne, uten smør til den får en delikat brunfarge, før den helles over i gryten med resten av ingrediensene.

Vi tilsetter 5 dl fløte, 2 dl melk, grønnsaksfond og frisk timian. Kokes i 20 minutter før vi smaker til med salt og pepper.

Serveres med godt brød og evt. litt sprøstekt bacon.