hits

Spansk

Trasisjonell spansk paella

Paella regnes som Spanias nasjonalrett og er en av mine favorittretter derfra.

Denne oppskriften er passe til 8 personer

Urteblanding:

2,5 dl finhakket bladpersille

1/2 dl nypresset sitronsaft

1 ss olivenolje

2 store, finhakkede hvitløksfedd

Kjør alt i en foodprosessor eller stavmikser og sett til side

 

Paella:

2,5 dl vann

1 ts safran

5 dl kyllingkraft

8 scampi

1 ss olivenolje

8 kyllingklubber

4 kyllingbryst

2 dl spansk chorizo i små terninger

1 dl prosciutto eller bacon i små terninger

5 dl finhakket løk

2,5 dl finhakket, syltet paprika

2,5 dl hakkede tomater (helst Mutti)

1 ts paprikakrydder

3 store, finhakkede hvitløksfedd

7 dl Arborio ris eller annen kortkornet ris

2,5 dl frosne, grønne erter

1 nett blåskjell

0,5 dl nypresset sitronsaft

1 sitron i båter

 

Bland vann, safran og kyllingkraft i en kjele og la det bli varmt (ikke koke). Hold det varmt til det skal brukes. Skrell rekene og sett kaldt til de skal brukes.

Varm 1 ss olje i en stor paellapanne eller en sautepanne over middels høy varme. Legg kyllingfilet i terninger klubber, dersom de er rå. Stek i ca. 2 minutter på hver side og ta det ut av pannen. Legg pølse og prosciutto (baconterninger) og stek i 2 minutter. Ta det ut av pannen. Reduser varmen litt og tilsett løk og paprikakrydder; stek i 15 minutter, mens du rører av og til. Tilsett tomater, syltet paprika og hvitløken og kok i 5 minutter. Tilsett risen og kok i 1 minutt, mens du rører hele tiden. Rør inn urteblandingen, kraften, kyllingen, pølseblandingen og erter. Kok på lav varme i 10 minutter, rør jevnlig. Tilsett blåskjellene. Kok 5 minutter eller til skjellene åpnes. Kast eventuelle uåpnede skall. Legg på reker og kok til de er gjennomkokte. Hell over sitronsaft. Fjern paellaen fra varmen og dekk den med et håndkle. La den hvile i 10 minutter. Server med sitronskiver.

Gazpacho

Gazpacho er en deilig, kald, spansk suppe. I vår familie synes ca. halvparten at det smaker nydelig og resten er ikke så begeistret. Når jeg skal servere det til gjester som ikke har smakt før, serverer jeg det ofte i shotglass, så de kan smake, uten å måtte sette igjen så mye, om de ikke liker det. 

1 agurk

1 rød paprika

1⁄2 rød chili

4 fedd finhakket hvitløk

1 boks hakkede tomater (Mutti)

1 ts tomatpuré

1 ts pepper

1 ts salt

5 dl iskaldt vann

3 ss rødvinseddik

2 ss olivenolje

1 gul paprika

1⁄2 potte frisk basilikum

2 ss olivenolje

Del opp alle grønnsaker i biter og bland inn finhakket chili. Fres hvitløken i olje, pass på at den ikke får farge. Tilsett alle grønnsaker, tomat og tomatpuré i pannen med hvitløken og stek til grønnsakene blir blanke.

Kjør grønnsakene med stavmikser mens du tilsetter iskaldt vann.

Smak til med salt, pepper og eddik.

Server suppen kald i skåler eller i glass. Topp med finhakket paprika, agurk, urter og litt olivenolje.

Tapas - spanske småretter, som kan varieres nesten i det uendelige

Tapas kan varieres nesten i det uendelige. Det behøver ikke å være så mye jobb heller, det bestemmer du selv.



Det fine med tapas er at gjestene selv kan velge det de har lyst på og at tapasmåltidene gjerne varer lenge, noe vi synes er hyggelig.

Denne gangen har jeg brukt kyllingklubber, syltet mango, fylt chili, syltet paprika, soltørkede tomater og spanske oster, som du får kjøpt på Meny. I tillegg har vi mozzarellakuler, en couscoussalat, bønnesalat,  fylte dadler, oliven, aioli, og en deilig, spansk spekeskinke.

Omeletten er hva spaniolene kaller en tortilla. Vår består av stekte potetskiver, baconterninger, sammenpisket egg, fløte, kajennepepper, salt og pepper. På toppen har vi lagt finstrimlet vårløk og reven ost. 

Jeg serverer alltid med deilig brød til, for eksempel olivenbrød eller foccatia. Begge fås kjøpt ferdige, men er også enkle å bake selv.

Det gule serviset er håndmalt og vi har tatt det med hjem litt etter litt, fra Spania.

Spansk potetomelett eller tortilla - perfekt tilbehør til en tapasmeny, eller en god lunsjrett

Om du skal lage tapas, eller om du bare skal ha en god lunsjrett, er dette et godt alternativ.


Jeg starter med å skjære 2 løk og 2-3 rå poteter i skiver. Jeg steker det på svak varme i olivenolje, til potetene er gjennomstekte. Jeg snur på blandingen av og til, så den ikke brenner seg.  

Jeg visper sammen en blanding av 4 egg, 4 ss fløte (du kan bruke melk eller vann), 2 finhakkede hvitløksfedd, salt og pepper og heller den over potetblandingen.

 

Jeg setter på lokk og lar det stå noen minutter  for å stivne litt, før jeg strør over reven ost og små, halve tomater.

Jeg setter på lokket igjen og lar det stå på svak varme til tortillaen er stivnet og osten smeltet. Serveres med godt brød, for eksempel landbrød eller olivenbrød.

 




 



 

Marinert ost - godt i salater, eller som en av ingrediensene i et tapasmåltid.

Jeg startet å lage denne osten, da Tine sluttet å lage en tilsvarende, for noen år siden. Jeg tar den ofte med meg til jobben, der den er et populært tilbehør til salaten i lunsjen. Marinaden kan brukes som dressing til de som ønsker det. Jeg bruker den også ofte som en av smårettene i et tapasmåltid.

Du blander 3 dl olivenolje, 3 dl rapsolje, 1 glass god oliven, 1 glass marinerte, soltørka tomater, 1 glass marinerte hvitløksfedd, 1 ts pepper, 1 finhakket chili og 1 pose Knorr dressingmix (det finnes flere varianter og jeg liker å variere). Jeg rører godt sammen før jeg tar i gulost (f.eks. jarlsberg) i terninger. Osten kan brukes med en gang, men blir best om den får trekke til seg smaker i et døgn eller to.

 

 

Rebecca Stella:

Free worldwide shipping - Delivery in 1-3 days
  
https://tracking.adviralmedia.com/click/461/56604/rebeccastellacom