hits

Menyer

Tapas på norsk

Tapas er opprinnelig det spanske navnet på masse spanske småretter. De har tilsvarende i østen, men da heter det "dim sum". I de arabiske landene rundt middelhavet har de også lokale småretter, men da heter det "meze". Jeg lager ofte alle disse tre variantene, men synes også det er spennende med en norsk variant noen ganger.   

Her har jeg brukt badsturøkte lammepølser med bjørneløk og urter, men du kan også bruke en av de andre spennende pølsevariantene som har dukket opp de siste årene. I tillegg har jeg laget min egen rekesalat. Du finner oppskriften her:

http://aperitivo.blogg.no/1490775923_hjemmelaget_rekesalat.html

Jeg har brukt forskjellig norsk spekemat og ost fra Eiker gårdsysteri. Jeg har laget mine egne kjøttboller av elg, som du finner oppskrift på her:

http://aperitivo.blogg.no/1493023994_elgboller_med_ramslk.html

Jeg har også laget tyttebærrømme, som du finner oppskriften på her:

http://aperitivo.blogg.no/1488872136_tjelknl__svensk_spesialitet.html

Båtpoteter smaker godt til og du lager dem enkelt ved å risle litt olivenolje i en langpanne, dele potenene i båter, legge dem i langpanna, ta på salt og pepper, risle over litt mer olje og sett dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrur du ned til 200 grader og lar dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

Server med godt brød og en frisk salat.




 

3-retters middag med de voksne barna

Bland sammen1/2 finhakket paprika, 2 finhakkede, røde chili, 1 finhakket vårløk, 1 mango i små terninger, saften av 1 lime, 1 neve finhakket koriander og 200 g pillede reker. Fordel blandingen i 4 porsjonsformer.

Lag avokadokrem av 1 avokado, saften av 1 lime, 2 ts honning og 2 ss fløte. Ingrediensene kjøres jevn i stavmikser, helles over i spumaflaske og sprøytes på toppen av hver skål. Om du ikke har spume, kan du legge den på med en spiseskje.

Strø over litt knust spelt- og honningknekkebrød fra Sigdal Bakeri eller noe annet sprøtt og godt. Pyntes med frisk koriander og et par gressløkstrå.

 



Til hovedrett serveres andebryst med ferskensaus. Oppskriften på dette finner du her:

http://aperitivo.blogg.no/1487953987_andebryst_med_ferskensaus_rosettkl_og_stpotet_og_sellerirotpur.html

 

Desserten er en lekker variant av rom- og rosinis, som du finner oppskrift på her:

http://aperitivo.blogg.no/1481347991_romis_med_karamellise.html



 

Nyttårsaften - hva i all verden skal jeg lage?

Jeg har fått mange spørsmål om forslag til meny til nyttårsaften, så jeg legger ut noen forslag:

 

Til forrett:

Salma med smak av Østen:

http://aperitivo.blogg.no/1481446868_salma_med_litt_smak_a.html  

eller røykelaks med Skagensalat, som jeg også synes passer godt om du skal servere pinnekjøtt:

http://aperitivo.blogg.no/1478247819_04112016.html



Om du ønsker en forrett med kjøtt, foreslår jeg asparges med skinke og hollandaise:

http://aperitivo.blogg.no/1469616537_venner_til_middag_og_.html

 

Til hovedrett:

Kveitefilet med baconterninger, ertepuré og amaronesaus

http://aperitivo.blogg.no/1471764075_kveitefilet_med_bacon.html


 

Om du ønsker en hovedrett med kjøtt:

Kalvefilet med kantareller, fløtegratinerte poteter og rødvin- og portvinssaus. Siden det ikke finnes ferske kantareller nå, kan du erstatte dem med tørkede, som legges i vann før steking, eller annen sopp, som sjampinjong eller aromasopp.

http://aperitivo.blogg.no/1475325377_kalvefilet_med_kantar.html



eller ytrefilet med pastinakkpuré og cognac- og peppersaus:

http://aperitivo.blogg.no/1477209321_ytrefilet_sousvide_me.html

 

Til dessert:

Sjokoladefondant med chili:

http://aperitivo.blogg.no/1471371651_sjokoladefondant_med_.html

eller Crème brûlée:

http://aperitivo.blogg.no/1474184982_crme_brle.html



 


 

Bursdagsmiddag for 50-åringen

Når man fyller 50, må man få velge litt på øverste hylle når man skal ha familiemiddag. Jeg valgte en forret med laks, som jeg synes er spesielt god, Du finner oppskriften her: 

http://aperitivo.blogg.no/1478247819_04112016.html

Til forretten drakk vi en deilig Petit Chablis.

Til hovedrett valgte jeg begersvingenlam, eller kampen om den grønne gørra. Denne lammeretten er smakfull og koser deg i ovnen mens jeg kan gjøre andre ting så lenge. Oppskriften finner du her: http://aperitivo.blogg.no/1476112582_begersvingen_lam.html

Til hovedretten en Barbera d'Alba fra Superiore 2012 fra Brezza, som er vingården vi bor på når vi er i Barolo.

Til dessert spiste vi sjokoladekledd rabarbra- og jordbæris med jordbærcoulis. Oppskriften på desserten finner du her:

http://aperitivo.blogg.no/1478442313_sjokoladekledd_rabarb.html

Til desserten drakk vi en nydelig Tommasi fra 2013. 



.

 

 

Venner til treretters middag

Vi skal ha venner til middag og lage treretters middag. Forretten blir enkel, med grillet hvit asparges i parmaskinke. Den serverer vi med et par salatblader fra hagen, hollandaisesaus og revet Holtefjell XO fra Eiker gårdsysteri. Osten minner ganske mye om en parmesan og passer perfekt. Pynten er en basilikumkvast.

Hovedretten består av poteter skåret i tykke staver lagt i langpanna. De smøres på alle kanter med olivenolje og krydres med salt og pepper. I tillegg legger jeg på stilker av timian, skiver av lime og hele fedd med hvitløk. Jeg lar potetene steke i 20 minutter på 300 grader og deretter 1 time på 200 grader.

 

Grønnsakene og sausen er i én miks. Jeg deler gulrøtter, persillerot og sellerirot i bittesmå terninger. Så skjærer jeg maisen av to maiskolber, blander alt, legger i en grønnsaksbuljongterning og heller over fløte så det dekker. Jeg koker det i en kjele på lav varme til grønnsakene er møre. Mot slutten av koketiden, blander jeg inn masse finhakket frisk estragon og masse tørket estragon, salt og pepper. Den skal ha en god bernaiseaktig smak. Når det er ferdig kokt, skal det ha sauskonsistens, men om du synes det er for tynt, kan du tilsette litt lys maizenajevner.


Kalven er smurt med rapsolje, hvitløk, pepper, salt og timian, før det er grillet til det er rosa inni. Du kan gjerne bruke steketermometer, men når du får litt trening, kan du kjenne det på kjøttet når det er passe stekt.

Jeg serverer karamelliserte kastanjer til hovedretten. Det gjøres enkelt ved å spre kastanjer (uten skall) utover et bakepapir strø over masse sukker og la det stå på 200 grader i ovnen til sukkeret har blitt karamell. Det er viktig å følge godt med, så ikke karamellen blir brent. Når det har blitt kaldt, knekkes det fra hverandre og legges i en bolle.

Til dessert serverer jeg clafoutis med vaniljeis.

Til 4 pers:

3 egg

1 dl sukker

3 dl hvetemel

1 dl mel

1 dl kremfløte

1 dl melk

1/2 ts salt

Alt vispes sammen for hånd og helles i porsjonsformer.

100 g marsipan i små biter og bær etter eget ønske legges jevnt utover i formene. Jeg bruker bringebær, kirsebær og blåbær fra hagen denne gangen.

Stekes på 200 grader til det blir lekkert gyldent. Det tar ca 30 minutter.Serveres med det samme med en god vaniljeis.

Serviset er fra Wedgewood og heter Edme. De fine serviettringene er fra Kalma og jeg har pyntet ekstra med en roseknopp, som gjestene gjerne kan putte i håret eller knapphullet om de vil.

 

 

 https://tracking.adviralmedia.com/click/465/56604/rut&circle