hits

desember 2016

Godt nyttår til alle Aperitivos lesere

Da har vi kommet til den siste dagen i året og dagen for å pynte litt ekstra med sølv og glitter, eller hva du måtte ønske. Jeg synes det er ekstra morsomt å pynte nyttårsbordet, ja forsåvidt hele spisestuen, til denne kvelden.Bildene er fra årets borddekking.Menyen vår i dag består av oksecarpaccio med ruccola, balsamico, pistasjnøtter og parmesan til forrett. Til hovedrett skal vi ha kveite med mandelflak og en helt nydelig saus med en spennende kryddersmak. Disse oppskriftene kommer på bloggen i 2017.

Desserten er dronning Maudfromasj, som du finner oppskrift på her:

http://aperitivo.blogg.no/1483074782_.html

 

Da vil jeg takke for oppmerksomheeten i 2016 og ønske alle en fantastisk nyttårsfeiring. Jeg håper dere fortsatt vil følge med i 2017, for jeg har mye mer å vise dere.

 

Dronning Maudfromasj

Dronning Maudfromasj er en skikkelig festdessert og passer godt på nyttårsaften. Den er enkel å lage og smaker godt. Dersom du vil hvelve fromasjen over på fat før servering, går det fint, men den ser også imponerende ut, dersom du bruker glassbolle/prosjonsformer, slik at sjokoladelagene blir synlige.


 

Pisk eggedosis av 5 eggeplommer. Pisk krem av 5 dl fløte og 5 ss sukker. Bland sammen krem, eggedosis og 3/4 dl portvin.

5 plater gelatin legges først i kaldt vann. Klem ut vannet og rør dem ut i kokende vann. Bland gelatinen inn i fromasjen.

Riv 100 g kokesjokolade.

Legg halvstiv fromasj og reven sjokolade lagvis i bolle eller porsjonsformer, avslutt med reven sjokolade.

Settes kjølig i noen timer, slik at den stivner.

Blomster

Jeg slutter aldri å glede meg over mangfoldet i blomster og kreativiteten hos den lokale Interflorabutikken min.

Her er et lite utvalg fra de siste ukene og jeg synes det er så hyggelig å dekke bord med disse kreasjonene som midtpunkt.

Denne er så vakker at den, med en hvit duk, hadde egnet seg på et nyttårsbord. her har jeg dekket med Sonja fra Hadeland, Edme fra Wedgewood og Lykke fra Hardangerbestikk. Brikkene er fra Black Design.

 

 
 

Nyttårsaften - hva i all verden skal jeg lage?

Jeg har fått mange spørsmål om forslag til meny til nyttårsaften, så jeg legger ut noen forslag:

 

Til forrett:

Salma med smak av Østen:

http://aperitivo.blogg.no/1481446868_salma_med_litt_smak_a.html  

eller røykelaks med Skagensalat, som jeg også synes passer godt om du skal servere pinnekjøtt:

http://aperitivo.blogg.no/1478247819_04112016.htmlOm du ønsker en forrett med kjøtt, foreslår jeg asparges med skinke og hollandaise:

http://aperitivo.blogg.no/1469616537_venner_til_middag_og_.html

 

Til hovedrett:

Kveitefilet med baconterninger, ertepuré og amaronesaus

http://aperitivo.blogg.no/1471764075_kveitefilet_med_bacon.html


 

Om du ønsker en hovedrett med kjøtt:

Kalvefilet med kantareller, fløtegratinerte poteter og rødvin- og portvinssaus. Siden det ikke finnes ferske kantareller nå, kan du erstatte dem med tørkede, som legges i vann før steking, eller annen sopp, som sjampinjong eller aromasopp.

http://aperitivo.blogg.no/1475325377_kalvefilet_med_kantar.htmleller ytrefilet med pastinakkpuré og cognac- og peppersaus:

http://aperitivo.blogg.no/1477209321_ytrefilet_sousvide_me.html

 

Til dessert:

Sjokoladefondant med chili:

http://aperitivo.blogg.no/1471371651_sjokoladefondant_med_.html

eller Crème brûlée:

http://aperitivo.blogg.no/1474184982_crme_brle.html 


 

Valnøttbrød

Valnøttbrød smaker veldig godt. Denne oppskriften gir et saftig brør med knasende sprø skorpe. Jeg bruker dem som tilbehør til supper eller andre forretter. Her har jeg laget en rund variant, men du kan også lage dem avlange, flettet eller som rundstykker. Du kan fint fryse dem og ta dem opp når du skal bruke dem.


 

Elt sammen 50 g gjær, 1 ss honning, 6 dl lunkent vann, 1 ts salt, 15 dl hvetemel og 200 g hakkede valnøtter. Dekk til bollen og la deigen heve i minimum 1 time, gjerne lenger. Slå deigen ned og la den heve i 30 minutter til.

Del deigen i 2 og form 2 brød i valgfri fasong. Jeg har valgt å lage dem runde. La brødene heve i 1 time, før du steker dem på bakepapir i ovnen på 200 grader i ca. 30 minutter. Det skal være en hul lyd når du banker på undersiden av brødet når de er ferdige.

Pasta med italiensk salami og fløtesaus

Vi er veldig glade i italiensk mat og vin hos oss og vi blir heller aldri lei Italia som ferieland. Pasta smaker alltid godt. Denne varianten er med en italiensk salami, men du kan også bruke andre varianter av strimlet kjøttpålegg.  


Kok pastaen etter anvisning på pakken.

Sausen består av 1/3 ltr fløte, 1 sammenpisket egg og 1 fedd finhakket hvitløk, som kokes opp under omrøring. Tilsett 1 strimlet vårløk, 1 pk italiensk salami i tynne strimler, 1 neve revet parmesan, 1 neve finstrimlet basilikum og 1 neve finstrimlet bladpersille. Smak til med salt og pepper. Bland sausen og pastaen, legg den over på tallerkner med en pastaskje og server med et dryss av parmesan.

 

Om du trenger en ny pastaskje, er denne fra Eva Solo av god kvalitet. Du kan bestille den her:

https://tracking.adviralmedia.com/click/386/56604/scandinaviandesigncenter

Gravity pastaskje grey - grå - Eva Solo

Pizza med cajunsmak

Etter all julematen, kan det være godt med noe som smaker litt annerledes. Jeg synes det kan smake med en pizza og har valgt å lage en med cajunsmak.

Cajunmaten kommer fra New Orleansområdet og smaker skikkelig spennende. Du kan kjøpe cajunkrydder ferdig i noen velassorterte dagligvareforretninger, men det er lett å lage det selv også, ved å blande 1,5 ts salt, 1 ts paprikapulver, 1 ts løkpulver, 1 ts hvitløkspulver, 1 ts chilipulver, 1 ts kajennepepper, 1 ts malt sort pepper, 1/2 malt hvit pepper, 1/2 ts tørket timian og 1/4 ts tørket oregano.

Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjelvler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. Jeg blander 550 g mel, helst tipo 00, 1/2 pk gjær, 1 ts salt, 1 ts sukker, 1 ss olivenolje og ca. 3 dl kaldt vann, som eltes godt sammen. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg tar på fyllet.

Siden vi skal ha cajunpizza i dag, «spicer» jeg opp pizzasausen også. Den består av 1 boks hakkede tomater, helst Mutti, som smaker naturlig søtt, 2 fedd finhakket hvitløk, 3 dråper tabasco og 1 ts tørket timian. Sausen har godt av å få koke i 30 minutter.

Kjøttet skjæres i strimler og dekkes med cajunkrydder, jeg har brukt kalvefilet, men du kan bruke biffkjøtt eller kyllingfilet også. Kjøttet kan gjerne få stå i minimum 30 minutter, gjerne natten over i kjøleskapet, slik at kryddersmaken trekker godt inn.

Etter at pizzabunnen har fått ca. 5 minutter i ovnen, smøres sausen over, før den dekkes med reven ost, gjerne vellagret. Deretter legger jeg på paprika, mais, ananas, løk i strimler og tilslutt de rå kjøttbitene. Kjøttet blir deilig og saftig, når det gjøres på denne måten. Om du har stekt kjøttet først, kan du legge det under osten, så det ikke blir tørt.

Pizzaen stekes på høy varme til osten er gylden. Om du vil vite litt mer om pizzasteking, finner du det her:

http://aperitivo.blogg.no/1473093265_pizza.html

 

Om du trenger ny pizzadeler, får du tak i en skikkelig kul variant fra Eva Solo på tilbud her:

Eva Solo cut 'n slice pizzaskjærer - Diameter 14 cm - Eva Solo

https://tracking.adviralmedia.com/click/386/56604/scandinaviandesigncenter

 

 

Syltet laks

Dette er det nyeste tilskuddet til julefrokosten vår og det ble veldig populært. Syltet laks kan også brukes som forrett. 

Skjær en salmalaks i terninger og bland med ca. 1/2 dl salt. La ligge kaldt i to timer før du skyller av saltet og tørker av laksen.

Kok lake av 5 dl vann og 2,5 dl 7 % eddik 4 dl sukker, 1 pose sursildkrydder, 3 laurbærblader og 1 stjerneanis. Avkjøl og bland med fisken og 2 løk i tynne ringer.

Må stå kaldt et par dager, så smakene setter seg, før det spises.

Første juledag - julefrokost fra kl. 12 og til vi legger oss

Vi har lang tradisjon i å spise lang, lang julefrokost med øl og dram, første juledag. Denne avslappende og fredelige tradisjonen gjør at første juledag er favoritt dagen min i jula. 

 
 

På bordet står kald ribbe og medister, saltet fårelår, flere slag sild, flere slag ost, syltetøy, egg, rakfisk, sykta laks, spekehjort, Bjarnepølse, rull og pepperlaks.

  

 

Peanøttkaker

Jeg tenkte det kunne smake med disse deilige peanøttkakene i romjulen.  De skal ikke stekes og er derfor raske og enkle å lage.


 

Varm 1 boks lys sirup og 1 glass peanøttsmør. Bland det med 1 ts vaniljesukker og 1 pk finknust ritzkjeks. Bre røren utover bakepapir i en liten langpanne. Strø over knust M&M og sett det kaldt.

Når kakene har stivnet, deles de i terninger med et pizzahjul.

Oberstinnesild

Oberstinnesild er spesialiteten til stefaren min. Den passer perfekt på frokostbordet til jul og er veldig populær i vår familie.


 

5 kryddersild vannes ut, som det står på pakken og deles i 1 cm store biter. Bland sildebitene med 1 dl eddik, 200 g sukker, 10 hele nellikspiker, 10 hele pepperkorn som knuses, 2 store finhakkede løk, 3 ss agurkmiks, 1 dl ketsjup og 1 dl rapsolje. La det stå kaldt i 2 dager før den spises, så smakene får satt seg.

 

God jul

Da har endelig julefreden senket seg over hjemmet. Treet er pyntet og gavene er på plass. Karamellpuddingen er stekt, fire slag sild står klar til julefrokosten og vi skal bare spise mølje, lage julemiddagen og pynte oss.


 

Jeg synes det er morsomt å variere julepyntingen litt i de forskjellige rommene og her er litt av julepynten vår fra stua i første etasje, som jeg har holdt i grått og hvitt.

 

 

Jeg ønsker alle leserne mine en koselig og fredfull jul, med god mat i godt selskap.

 
 

Guros fylte bakepoteter

Disse potetene smaker godt alene, som en lett kveldsrett, lunsjrett eller som deilig tilbehør til kjøttretter, som for eksempel biff.

Skyll og vask 6 bakepoteter og skjær dem over på langs. Legg dem med skjæreflaten ned, på et bakepapir rislet med olje, salt og pepper. Stek på 200 grader i ca. 1 time. De er ferdig bakt, når innmaten er myk. Ta ut innmaten fyllet med en skje og bland den med 4 finstrimlede vårløk, 2 cm hvitløk fra tube, 200 g stekte baconterninger, 1 boks cream fraiche og 1/2 dl fløte. Smak til med salt og pepper. Legg fyllet tilbake i potetskallene og dryss over revet ost. Gratineres på 200 grader i ca. 15 min, til osten er gylden på toppen.

Oldebestas sild i det grønne

Sild i det grønne er en gammel familieoppskrift og min yndlingssild.

8 spekesild fileter vannes ut, som det står på pakken. Når den smaker passe salt, deles den i passe biter og blandes med 2 dl majones, 2 dl rømme, 1 lite glass kapers, 4 ss agurkmiks, 4 ss finhakket persille og 4 ss finhakket dill.

La silden stå i kjøleskapet i 2 døgn før du spiser av den.

 

Pinnekjøtt med kålrabistappe og en helt nydelig saus

For noen år siden fikk jeg servert en saus til pinnekjøtt, som ga pinnekjøttmåltidet en helt ny dimensjon. Denne sausen kan jeg virkelig anbefale på det varmeste. Sødmen i sausen, runder av saltsmaken i pinnekjøttet på en perfekt måte. 


 

Pinnekjøttet vannes ut etter anvisningen på pakken. Jeg liker å vanne det ut i 2 døgn, før det dampes i kjele med bjørkepinner og vann i minimum 3 timer, gjerne lenger.

Kålrabistappen lager jeg mens pinnekjøttet koker, ved å dele 1 stor kålrot i terninger og koker den mør i vann. Heller av vannet, moser kålroten og tilsetter 1 øse pinnekjøttkraft, en god klatt smør, 1/2 ts malt muskatnøtt og fløte, til den er passe tykk. Jeg smaker til med pepper.

Når pinnekjøttet er ferdig kokt, legger jeg det i langpanne, sammen med vossakorv og setter det i ovnen i ca 30 minutter, så det får fin farge.

I mellomtiden koker jeg poteter  og lager den nydelige pinnekjøttsausen. Jeg koker opp 1 boks fløte og tilsetter pinnekjøttkraft, til jeg synes det er passe salt. Deretter tilsetter jeg sukker, til det smaker passe søtt. Jeg må ofte tilsette litt mer kraft, for at det skal bli passe salt igjen. Jeg smaker til med litt pepper og jevner med lys maizenajevner, til den får passe sauskonsistens.

Ris à la Mande

Ris à la Mande er den danske broren til riskrem og den smaker mye bedre. Den har revet marsipan i stedet for sukker og litt krønsj i form av mandelspon. 


 

Kok grøt med 1 ltr melk, etter anvisning på pakken, men med en vaniljestang delt i to på langs og la grøten bli kald. Tilsett 75 g mandelflak, Krem av 1 boks fløte og 1/2 grovt revet marsipanpølse

Serveres med kirsebærsaus.

Julegløggsild

Julegløggsild er kjempeenkel å lage og smaker veldig godt.

Hell 2 glass kryddersild i en bolle og bland med 1 dl julegløgg, 2 ss julegløggkrydder, 1 dl rosiner og 1 dl hasselnøtter. Hell blandingen over i glass eller krukker og sett på lokk. Silden bør trekke i 2 døgn i kjøleskapet før den spises.

Ostekake med smak av jul

Det er litt jobb med denne kaken, men den smaker godt og om du er litt kunstnerisk, kan den se veldig lekker ut. 

Knus 300 g pepperkaker i en foodprossesor eller i en pose med en kjevle, bland inn 150 g smør i terninger. Bland det til en jevn deig. Legg bakepapir i bunnen av en 24 cm springform. Trykk pepperkakeblandingen jevnt utover bunnen. Stekes i ovnen på 170 grader i 10 minutter og settes til avkjøling.

Lag sitrongele av 1 pk gele og 2,5 dl vann og sett til avkjøling.

Visp sammen 200 g kremost naturell, 50 g kremost med smak av mandarin og ananas, 1 boks rømme, 1 ts vaniljesukker og 100 g melis godt sammen i en mikser.

Visp 3 dl fløte til krem og sett den kaldt.

Bland den avkjølte geléen i blandingen av ost, rømme og melis og bland kremen forsiktig inn. Hell det over pepperkakebunnen i formen og sett kjølig i minst 3 timer til kaken har stivnet.

Lag bringebærgele av 1 pk gele oog 2,5 dl vann. La geleen bli helt kald og hell den over ostekaken som fortsatt står i formen. Avkjøl ostekaken til geleen er stivnet.

Skjær langs kanten av springformen og løsne kakeringen. Sett på et serveringsfat og ta av bunnen på formen, dra vekk bakepapiret.


 

Pynt med bær, f.eks. bjørnebær, blåbær, bringebær og physalis, pepperkaker, polkastenger og mynteblader. Kaken holder seg godt et par dager i kjøleskapet.

Tabascosild

Sild er morsomt, raskt og enkelt å lage. Det eneste som tar tid er ventingen, men denne tiden kan brukes til masse annet. Mange av sildeoppskriftene er arvet og laget i flere generasjoner, men denne er komponert her i huset for noen år siden, og er veldig populær hos oss.


 

Bruk 16 kryddersildfileter. Det er viktig å lese på pakken, for å sjekke om silden må vannes ut før bruk, for noen av dem er veldig salte. Når silden er klar til bruk, deles den i passe biter og blandes med 1 dl rapsolje, 1 dl 7 % eddik, 4 ss vann, 1 dl tomatpurè, 3 dl sukker, 2 knivsodd pepper, 1 løk i skiver,1 rødløk i skiver, 1 glass soltørket tomat i biter inkludert oljen, 2 laurbærblader og litt tørket dill. Smak til med tabasco, slik at det blir litt sting i sausen.

La tabascosilden stå kaldt i minimum 2 døgn, slik at smakene får satt seg.

Fetaostbiffer med tzatziki

Fetaostbiffer smaker godt med både ovnsbakte poteter som middag, og som lunsj i pitabrød.

2 skiver smuldret loff bløtes i 1 ½ dl vann. Tilsett 500 g karbonadedeig, 1 egg, 1/2 finhakket rødløk, 2 ss tsazikikrydder, 1 ts pepper, 1 finhakket rød paprika, 1 dl finhakket persille og 100 g fetaost i terninger. Formes biffer og stekes i smør i panne til de får fin farge på begge sider, før de legges over i ildfast form og etterstekes ved 225° i ca. 10 minutter.

Server biffene med ovnsbakte poteter, salat og tzatziki. Eller legg biffene i pitabrød med tzatziki og salat som en lettere lunsjrett.

Du finner oppskrift på tzatziki her:

http://aperitivo.blogg.no/1469019110_solskinn_og_sommerfer.html

 

Salma med litt smak av Østen - en nydelig og lettlagd forrett

Denne forretten er rask og enkel å lage og smaker godt av Østen.

Bland 1 ss sesamolje, 2 ss soyasaus, saften av 2 lime, 2 ss hvitvinseddik, 2 ss honning og 2 ss brunt sukker. Del 300 g salma i små terninger. Legg laksen i en egen bolle og mariner den i blandingen i kjøleskapet 1/2 time.

Når laksen er ferdigmarinert blander du den med 1 potte finhakket koriander, 1 mango i små terninger og 1/2 agurk i små terninger.

Jeg bruker en metallring til anretningen og pynter med et korianderblad. Det smaker godt med litt sprøtt til og her har jeg brukt grissini, som er en god, italiensk kjeks.

 

Langtidsstekt lammestek

Når jeg bruker kjøtt som ikke er så mørt fra naturens side, langtidssteker jeg det gjerne på lav temperatur. Det gjør at kjøttet nesten faller fra hverandre og blir helt fantastisk.

Denne lammesteken har jeg krydret med rosmarin, timian, salt og pepper. Jeg har lagt den i en ildfast form, helt på ca 5 dl vann, dekket den med aluminiumsfolie og stekt den i ovnen på 80 grader i 26 timer. Jeg har helt over litt av kraften ca en gang i timen, utenom da jeg sov. Resultatet er saftig og mørt.

Kraften fra lammet har jeg brukt i sausen. 2 løk skjæres i små biter og blankes i smør. Tilsett 2 fedd finhakket hvitløk og 2 pk sopp (aroma og sjampinjong) brunes i løkblandingen. Tilsett 2 dl rødvin og la det koke inn til det halve. Tilsett 3 dl av lammekraften, 1 kvast finhakket rosmarin, 2 laurbærblader og 3/4 ltr fløte. La det koke til sausen får fin konsistens. Smak til med salt og pepper. 

 

 

Jeg serverer dette lammet med søtpotetmos, som du finner oppskrift på her:

http://aperitivo.blogg.no/1481447370_stpotetmos__nydelig_t.html

og ovnsbakte rotgrønnsaker, som lages slik:

Hell litt rapsolje i en ildfast form. Skrell og del grønnsaker i terninger og løk i båter. Jeg har brukt rødbeter, polkabeter, hvitbeter, persillerot og sellerirot. Risle over litt rapsolje og krydre med salt og pepper. Stekes på 200 grader i 1 time. Rør hvert kvarter, så grønnsakene blir jevnt bakt.   

Lussekatter og fylte lusseboller

Lussekatter er lekkert og smaker nydelig når de er nybakte og lunkne, men de kjedelige å bake ut. Etter jeg hadde klagd meg igjennom ett stekebrett med utbaking, ble det foreslått i familien, at jeg skulle lage lusseboller av resten. Jeg fant ut at jeg skulle fylle bollene med sjokoladebiter, for å gjøre dem mer spennende. Jeg syntes ikke de ble seende så "lussete" ut, så jeg satte en rosin på toppen av hver i tillegg. Lussebollene ble veldig populært hos oss.


 

Smelt 150 g smør og tilsett 5 dl melk. Smuldre 1 pk gjær i melkeblandingen. Rør i 150 g sukker, 1/2 ts salt, 2 ts kardemomme, 1 g safran og ca 13 dl mel til deigen er passe fast. La deigen heve under plast på et lunt sted til den er minimum dobbel størrelse.

Strø litt mel på bordet og elt deigen godt. Del deigen i biter og trill dem til lange fingertykke pølser. Del i ca. 30 biter og form ulike lussekatter.

Legg de ferdig formede lussekattene på stekeplate med bakepapir, og la dem heve under plast på et lunt sted i minst 30 minutter. Pensle lussekattene med sammenvispet egg og pynt med rosiner. Stekes på 200 grader, til de får fin farge (ca 10-15 minutter). La dem avkjøles litt på rist før servering. De smaker aller best litt lunkne. 

 

Søtpotetmos - nydelig til både kjøtt og fisk.

Søtpotetmos smaker helt nydelig og kan brukes til de samme rettene du vil bruke vanlig potetmos til.


Start med å skrelle 4 søtpoteter, dele dem i terninger og koke dem i vann til de er møre. Hell av vannet, mos potetene, tilsett en god klatt smør og 2 ss kyllingfond. Rør inn fløte, til mosen får riktig konsistens.  Smak til med salt og pepper.
 

Adventspynting

Jeg koser meg når jeg pynter til advent. Det er mye hyggelig man kan gjøre, både inne og ute.

Her har jeg dekket et adventsbord og bordets midtpunkt, er selvfølgelig blomsten fra den lokale interflorebutikken min.

 

 


 

Adventspynten ute er så nøytral at den også passer hele jula bare ved å bytte til røde duker og lys.

  

  

 

 

Romrosinis med karamelliserte mandelflak og masse annet godt

Romrosinis var favorittisen min i barndommen og den smaker enda bedre nå når jeg lager den selv. Her har jeg pyntet med ekstra romrosiner, karamelliserte mandelflak, pikekyss, physalis, blåbær, bringebær og mynte. Jeg serverer en liten bit med biscotti til også.

2 dl rosiner kokes i god rom i noen minutter. Romen skal akkurat dekke rosinene i en liten kjele og nesten kokes helt inn før de avkjøles.  

Del 2 vaniljestenger av god kvalitet (f.eks. Tahiti) på langs og skrap ut frøene. Kok langsomt opp 5 dl melk og 3 dl fløte med vaniljestengene inkludert frø. Ta kjelen til side og la det trekke i 20 minutter under lokk. Pisk 6 eggeplommer og 200 g sukker til eggedosis. Tilsett melk og vaniljeblandingen i eggedosisen under omrøring. Ta denne blandingen tilbake i kjelen og varm opp til 80 grader under omrøring til det tykner. Sil blandingen over i en bolle og avkjøl. Kjør i iskremmaskin. Når isen nærmer seg ferdig, tilsettes rosinene. Spar noen til å pynte med.

Mens isen stivner, smeltes 1 plate sjokolade i vannbad og helles i former. Jeg har en fantastisk silikonform med tolv små porsjoner, fra Mette Blomsterberg. Når isen har stivnet akkurat så mye at den fortsatt kan formes, fordeles den i småformene.

Om du ikke har ismaskin, kan du sette det i fryseren i en vanlig bolle og røre hver halvtime, til den er stiv. Resultatet blir nesten like bra som med maskin.

125 g mandelflak, 1 dl vann og 100 g sukker kokes på middels varme til det er karamellisert. Helles deretter ut på et bakebrett med papir, som er smurt med nøytral olje f.eks. raps. Når de har blitt kalde, er de enkle å knekke fra hverandre.

Fylt kyllingfilet

Kyllingfilet er alltid godt, men jeg liker å gjøre litt mer ut av den enn å steke den i panna. Her er en fylt variant, som vi synes smaker deilig.


 

Legg 6 kyllingfileter mellom 2 lag plast og bank dem til 1/2 cm tykkelse. Smør på et tynt lag med pesto, legg på finhakket soltørket tomat og 100 g finhakket fetaost. Dryss over peppermiks og legg på en skive gulost, gjerne vellagret. Rull sammen kyllingfiletene og bind rundt med baconskiver.

Stekes i ovnen på 180 g i ca 30 minutter, til de er gjennomstekte, men fortsatt saftige.

Serveres med f.eks. bakte småtomater, søtpotetmos, stekt sopp og blomkål.

    

  
 

Ostesufflè

Ostesufflè er en av barndommens virkelig gode matminner og jeg synes fortsatt det er skikkelig godt. Jeg varierer den litt med f.eks. å ta i litt strimlet kokt skinke, men ikke så mye at sufflèen ikke blir luftig.


 

Lag en tykk, hvit saus av 3 ss smør, 4 ss mel og 3 dl melk. Avkjøl sausen i noen minutter, før du tilsetter 5 eggeplommer, 1 ts salt, 1 ts muskat og 200 g reven ost, gjerne vellagret.

Stivpisk 5 eggehviter og rør dem forsiktig inn i sausen. Hell røren i en smurt ildfast form og stek sufflèen nederst i ovnen ved 180 °C i ca. 50 minutter. Den faller fort sammen, så den må serveres med en gang. Det er bedre at gjestene venter på suffléen enn omvendt.

 
 

Server ostesufflèen med godt brød og en salat ved siden av.

Foccacia

Foccacia er et nydelig italiensk brød, som passer til både supper, gryteretter og tapas (eller antipasti som det heter i Italia). Det kan også brukes alene til lunsj, fylt med f.eks. pesto, mozzarella og spekeskinke.


 

Bland sammen 2 ts salt med 1 pk tørrgjær og 1 kg Tipo 00-mel. Tilsett cirka 6 dl vann og rør deigen raskt sammen uten å elte (foccaciadeig skal være klissete). Ha litt ekstra hvetemel i bollen før du dekker den med folie og setter den til heving i kjøleskap over natten. Smør en ildfast form med 1 desiliter olivenolje, ha i deigen og trykk den godt ut i formen. Lag små hull jevnt over i deigens overflate, og fyll disse hullene med 1 desiliter olivenolje.

Dryss over det du ønsker, f.eks. havsalt og rosmarin. Oliven, soltørkede tomater, fetaost og urter kan også brukes. La brødet heve litt før du steker det ved 220 grader i 20-25 minutter, eller til brødet er akkurat gjennomstekt. Avkjøl på rist.

Thaifiskesuppe

Fres 1 finhakket løk og 2 gulrøtter i terninger i litt olje. Tilsett 1 cm revet ingefær, 2 finhakkede chili  og 2 fedd finhakket hvitløk.

Hell på 1 boks kokosmelk, 1 boks kokoskrem, 1/2 ltr. fiskekraft og 1 liten flaske sweet chili dippingsaus. Kok opp og tilsett 200 g fisk. Jeg har brukt laks her, men du kan gjerne bruke ørret eller en hvit fisk også. La det trekke til fisken er nesten klar, før du tilsetter 2 finstrimlede vårløk. Tilsett 100 g rensede reker og litt finhakket koriander, rør rundt og server med godt brød. 

 

Bankekjøtt av elg

Mormoren min var veldig god på norsk tradisjonsmat og det var ikke alltid lett å vite hvorfor maten hennes ble så god. Jeg oppdaget etter hvert at hemmeligheten med bankekjøttet hennes, var at hun stekte kjøttet i tørr panne, som ga en litt karamellisert overflate. Dette ga en veldig god smak til kraften. Her har jeg laget en variant med elgkjøtt.
 

1 kg bankekjøtt av elg skjæres i 1 cm skiver og brunes litt og litt i en tørr, ganske varm panne. Ta kjøttet over i en gryte. Kok ut pannen, helst med elgkraft, men om du ikke har det, kan du bruke vann. Kraften helles deretter over kjøttet. 2 løk skjæres i grove biter og stekes i smør, til den er gylden og helles over kjøttet. Kok ut pannen med elgkraft igjen. Stek 2 pk sopp (kantarell, sjampinjong el. aromasopp) i smør og kok ut med kraft enda en gang. Tilsett 1 ts pepper og 2 laurbærblader. Om du har brukt vann og ikke kraft, tilsetter du 4 ss fond nå (helst viltfond, el. oksefond). La det hele koke i minimum 3 timer. Smak til med salt og pepper. Jevn litt med brun maizenajevner.

Serveres med poteter, erter (eller andre grønnsaker du har lyst på) og tyttebærsyltetøy.

Basturma

Basturma er et nydelig stykke speket kjøtt fra Armenia.


 

Den ene sønnen min og jeg bestemte oss for å gjøre et forsøk på å lage det selv. Vi har renskjært et stykke indrefilet (sikkert råflott) og druknet det i grovt havsalt i 4 dager. Skylt av saltet og lagt kjøttet 1 time i vannbad. Tørket godt av og presset ut mesteparten av vannet. Pakket kjøttet inn i kjøkkenhåndkle og hengt det til tørk på kjøla i 2 uker med en bolle under, som fanget opp drypp.

  

 

Etter de 2 ukene, smørte vi på Chaimen Spice Rub, som består av 1 ss salt, 3 ss bukkehornkløver, 3 ss paprika, 1 ss sort pepper, 1 ss hvitløkspulver, 1/2 ss cayennepepper, 1 ss allehånde, 1 ss malt spisskummen og 2 dl varmt vann. Vi lot kjøttet henge i 2 uker til og i dag kan vi glede oss over resultatet.

 

 

 

 
 

 

 

Blåskjell med thaismak

Jeg er veldig glad i blåskjell og veldig glad i thaimat, så å kombinere dette, synes jeg blir skikkelig godt.


 

Fres 1 finhakket løk i litt olje. Tilsett 1 cm revet ingefær, 2 finhakkede chili  og 2 fedd finhakket hvitløk.

Hell på 1 boks kokosmelk, 1 boks kokoskrem og 1 liten flaske sweet chili dippingsaus. Kok opp og tilsett 2 kg kontrollerte blåskjell. Tilsett 2 finstrimlede vårløk, sett på lokket og vent til skjellene har åpnet seg. Tilsett 1 plante finhakket koriander, rør rundt og server med godt brød. Dekk med dype tallerker, gaffel og skje til gjestene, for kraften blir helt nydelig.

 

Jeg siler alltid resten avkraften etter vi er ferdige med å spise og setter den i fryseren, slik at jeg kan bruke den til suppe senere.

Pizza

Da jeg var liten, var pizza for de fleste, noe de spiste i Italia. Jeg var i den eneste familien jeg visste om, som hadde pizzalagende foreldre og den eneste pizzaen jeg visste om, var den med tomat, ansjos og oliven. Moren min startet å lage den allerede i 1968, hele to år før Peppes åpnet sin aller første resaurant i Norge. Hun brukte til og med den til da, ukjente ingrediensen hvitløk. Jeg syntes denne pizzaen var helt nydelig og det synes jeg fremdeles.

Etter å ha snakket med familien min om denne fantastiske pizzaen i flere år, tok jeg til slutt utfordringen fra sønnene mine og lagde den til dem. Det var absolutt ingen suksess og jeg måtte spise den alene, etter at de andre hadde truet ned biten de hadde forsynt seg med. Jeg har vel etterhvert forstått at jeg hadde særdeles utviklede og voksne smaksløker som liten.

Jeg oppdaget etterhvert at pizza kan varieres i det uendelige. Den kan være alt fra avanserte varianter, med masse forberedelser, til den enkleste enkle, med rester du finner i kjøleskapet og innbakte varianter. Jeg har noen favoritter, blandt annet thaipizza, pizza med fire oster og italiensk pizza på grillen med spekeskinke og ruccola.

Pizzabunn er så kjapt og enkelt å lage, at det ikke er noen grunn til å bruke noe annet en hjemmelaget. Du finner oppskrift på pizzabunn her:

http://aperitivo.blogg.no/1469531880_pizzakveld_i_loungen.html

Det er forskjell på utkjevlingen av den italienske pizzaen og den amerikanske. Den amerikanske er tykk og luftig, mens den italienske er veldig tynn og sprø. Jeg anbefaler at du steker den italienske på en spesiell måte. Den smaker fantastisk med pizzastein på grillen, eller se etter dette merket på stekovnen din. Det er varmluft med kun undervarme og gir en fantastisk sprø bunn, som ligner på behandlingen den får i italienske pizzaovner. Om dette merket mangler på ovnen, er vanlig varmluft neste alternativ.

 

 

Her er noen pizzaalternativer. Alle er testet og godkjent hjemme hos oss.


Pizza med kylling, tomat, kantarell, løk, mais og estragon

 


Pizza med biff, løk, sjampinjong, kjøttboller og ananas.Pizza med kjøttboller, bacon, sjampinjong, tomat, løk og paprika. Du finner oppskrift på kjøttboller her:

http://aperitivo.blogg.no/1469260571_pasta_med_kjttboller.html

 


Thaipizza, du finner oppskriften her:

http://aperitivo.blogg.no/1474813560_thaipizza.html

 

Pizza med biff og bernaise, du finner oppskriften her:

http://aperitivo.blogg.no/1475502767_pizza_med_biff_og_ber.html

 

Calzone finner du oppskriften på her:

http://aperitivo.blogg.no/1476170617_calzone.html

 

Tacopizza finner du oppskrift på her:

http://aperitivo.blogg.no/1477209439_tacopizza.html

og her:

http://aperitivo.blogg.no/1479025892_tacopizza_med_kylling.html

 

Tarte flambée, er en fransk variant fra Alsace. Jeg synes den også er god å bruke som brød til suppe. Du finner oppskrift her:

http://aperitivo.blogg.no/1475401599_tarte_flambe.html

 

Pizza quatro formaggi (med fire oster), er en italiensk klassiker og en av mine pizzafavoriter. Du finner oppskriften her:

http://aperitivo.blogg.no/1477324141_pizza_quattro_formagg.html

 

Til sommeren legger jeg ut oppskriften på pizza på grillen. Den smaker veldig likt den pizzaen du får på italienske restauranter.

Mongolsk hatt

I forbindelse med besøket vårt i Frankfurt forrige helg, var vi så heldige at vi ble bedt hjem til en familie som bor der. 

De serverte oss noe de kalte mongolsk hatt. Det er en slags strømdrevet kobbergryte. De lagde en deilig kraft, som de kokte potetterninger i. Når potetene var møre, helte de alt over i hatten. De tilsatte auberginterninger, squasjterninger, brokkoli og finstrimlet purre. De hadde delt svin, okse og kyllingkjøtt i terninger. Vi fikk utdelt grovmaskede tesiler som vi la kjøttet i og kokte det i kraften.
Når vi tok opp silen med det ferdigkokte kjøttet, fulgte det med grønnsaker også. De hadde satt frem flere deilige sauser, som dyppet maten i.

Jeg som alltid liker å prøve noe nytt, koste meg veldig.

De hadde også laget en grønn, tradisjonell saus fra Frankfurt, som består av sju forskjellige urter. Den fikk jeg med meg oppskriften på og skal lage, til sommeren, når jeg får sådd de urtene jeg ikke får kjøpt i butikkene her.  

 

Thailandsk fiskewok med reker

Denne deilige woken, med reker og fisk er rask å lage og er sunn i tillegg. Vi synes den er grei å lage når vi har kommet hjem fra jobben og ikke vil lage mat i lange tider.

Fres 2 finstrimlede løk og 3 finhakkede fedd hvitløk i litt olje i en wok eller stekepanne med høye kanter. Rør sammen 2 dl fiskekraft, 8 ss soyasaus, 4 ss østerssaus, 2 ts brunt sukker, 1 ts revet ingefær og 1 ts finhakket chili.Hell blandingen over løken og legg i 600 g fisk i terninger, gjerne en blanding av rød og hvit. La fisken trekke i sausen til den er nesten klar. Ta i en neve friske bønnespirer, 1 finstrimlet paprika og 1 finstrimlet purre, rør om og la det trekke i noen minutter til. Strø over 100 g pillede reker, litt sesanfrø og 1 neve finhakket koriander rett før servering.

Kan serveres med nudler eller ris.