hits

november 2016

Bursdagsmiddag for 50-åringen

Når man fyller 50, må man få velge litt på øverste hylle når man skal ha familiemiddag. Jeg valgte en forret med laks, som jeg synes er spesielt god, Du finner oppskriften her: 

http://aperitivo.blogg.no/1478247819_04112016.html

Til forretten drakk vi en deilig Petit Chablis.

Til hovedrett valgte jeg begersvingenlam, eller kampen om den grønne gørra. Denne lammeretten er smakfull og koser deg i ovnen mens jeg kan gjøre andre ting så lenge. Oppskriften finner du her: http://aperitivo.blogg.no/1476112582_begersvingen_lam.html

Til hovedretten en Barbera d'Alba fra Superiore 2012 fra Brezza, som er vingården vi bor på når vi er i Barolo.

Til dessert spiste vi sjokoladekledd rabarbra- og jordbæris med jordbærcoulis. Oppskriften på desserten finner du her:

http://aperitivo.blogg.no/1478442313_sjokoladekledd_rabarb.html

Til desserten drakk vi en nydelig Tommasi fra 2013. .

 

 

Syltet sjalottløk

Jeg har forsøkt å sylte sjalottløk noen ganger, med varierende hell, men med denne oppskriften blir løken et nydelig tilbehør til både kjøtt og fisk.

Skrell sjalottløken og skjær av endene. Kok opp 1 del hvitvinseddik, 2 deler sukker og 3 deler vann (nok til å dekke løken). Ta i løken og la det trekke til løken er mør. Om du ikke vil bruke løken med en gang, kan du helle blandingen over på varme, steriliserte glass, men de smaker nydelig, helt nykokte, til middag.

Om du har lyst til å variere smaken, kan du tilsette for eksempel hvitløk, timian eller rosmarin. Om du ønsker den som tilbehør til julemat, kan du tilsette stjerneanis. Her er det bare fantasien som begrenser deg.

Matmarked i Frankfurt

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bak en trist fasade i Frankfurt, finner du et fantastisk matmarked. Vi besøkte det to ganger denne helgen. Om du synes det er godt utvalg i norske butikker, vil dette matmarkedet imponere deg. Jeg blir nesten deprimert når jeg ser all den spenende maten vi ikke får tak i der jeg bor.

Det første bildet er av diverse patèer, som er pyntet etter alle kunstens regler. Litt vakrere enn den trøtte leverposteien vi finner i alle norske matbutikker.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Du får nydelige oster, spekemat og deilig både fersk og tørket pasta med ulike smakstilsetninger i mange farger og fasonger. Noe av det flotte med slike markeder, er at du kan smake, før du bestemmer deg for hva du vil kjøpe.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Du finner også et enormt uvalg av krydder, urter, grønnsaker, fisk og skalldyr.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  

Et lite utvalg fra et par av kjøttdiskene. Det er et hav av grønnskasfrø og du får også kjøpt frø til spiselige blomster, som du kan dekorere maten med. 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Alt er ferskt og innbydende og flere av butikkene på markedet, har noen bord, hvor du kan få et glass vin og en tallerken med noe av den fantastiske maten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Om du skal til Frankfurt, kan jeg anbefale dette markedet. Du vil garantert ikke angre, men du bør ikke planlegge en stor lunsj etter dette besøket, for om du smaker på alt du ser, er du nok mett når du er ferdig. 

Tacopizza med kylling

Tacopizza med kylling er populært hos oss.

Jeg bruker vanlig pizzabunn som du finner oppskrift på her:

http://aperitivo.blogg.no/1469531880_pizzakveld_i_loungen.html

Kyllingen og strimlet løk stekes med tacokrydder. Som pizzasaus bruker jeg tacosaus på glass. Du kan velge den styrken du liker best, men jeg bruker medium sterk saus. I tillegg til kyllingen, legger jeg på finstrimlet purre, biter av tomat, mais, jalapeño og selvfølgelig ost. Når steketiden nærmer seg slutten, legger jeg på tortillachips. De smaker ekstra godt når de får bli litt lune.

Jeg serverer pizzaen sammen med guacamole og rømme.

Du finner oppskrift på guacamole her:

http://aperitivo.blogg.no/1471970838_enchiladas_med_spenne.html


 

Tapas - spanske småretter, som kan varieres nesten i det uendelige

Tapas kan varieres nesten i det uendelige. Det behøver ikke å være så mye jobb heller, det bestemmer du selv.Det fine med tapas er at gjestene selv kan velge det de har lyst på og at tapasmåltidene gjerne varer lenge, noe vi synes er hyggelig.

Denne gangen har jeg brukt kyllingklubber, syltet mango, fylt chili, syltet paprika, soltørkede tomater og spanske oster, som du får kjøpt på Meny. I tillegg har vi mozzarellakuler, en couscoussalat, bønnesalat,  fylte dadler, oliven, aioli, og en deilig, spansk spekeskinke.

Omeletten er hva spaniolene kaller en tortilla. Vår består av stekte potetskiver, baconterninger, sammenpisket egg, fløte, kajennepepper, salt og pepper. På toppen har vi lagt finstrimlet vårløk og reven ost. 

Jeg serverer alltid med deilig brød til, for eksempel olivenbrød eller foccatia. Begge fås kjøpt ferdige, men er også enkle å bake selv.

Det gule serviset er håndmalt og vi har tatt det med hjem litt etter litt, fra Spania.

Pistasjis med vanilje

Knus 150 g pistasjkjerner i en blender med 50 g sukker. Del 1 vaniljestang av god kvalitet (f.eks. Tahiti) på langs og skrap ut frøene. Kok langsomt opp 5 dl melk og 3 dl fløte med pistasjkjernene og vaniljestangen inkludert frø. Ta kjelen til side og la det trekke i 20 minutter. Pisk 6 eggeplommer og 100 g sukker til eggedosis. Tilsett melk og vaniljeblandingen i eggedosisen under omrøring. Ta denne blandingen tilbake i kjelen og varm opp til 80 grader under omrøring til det tykner. Kjør blandingen en ekstra gang med stavmikser, sil den over i en bolle og avkjøl. Kjør i iskremmaskin til den er ferdig..Her har jeg servert isen med fransk vaniljemakron og en en coulis av bringebær og blåbær, som jeg har kjørt sammen med en stavmikser, silt og smakt til med melis.  

Ertepurè

Ertepurè smaker godt til både kjøtt- og fiskeretter. Jeg lager den alltid av frosne erter, som både er grønnere og smaker bedre enn bokseerter.

Hell ertene i en kjele. Fyll i fløte så den nesten dekker og litt hvitløk fra tube. Kok langsomt opp, så ikke fløten brenner seg. La det koke i noen minutter, før du kjører det til grøt med stavmikser eller blender. Smak til med salt og pepper. Lettvint og veldig godt.

 

Elgfilet med persillerotpurè, bønner og en nydelig fløte og cognacsaus

Elg er nydelig mat og med denne sausen til, blir jeg et litt lykkeligere menneske.

Vi har vakuumert kjøttet med timian, olje, pepper og laurbærblader og lagt det i sous viden i 2 timer på 56 grader. Deretter har det fått noen minutter på grillen, slik at det har fått fin stekeskorpe og perfekt kjernetemperatur.

Om du ikke har sous vide, kan du brune kjøttet i varm stekepanne med olje for å lukke porene i. Legge det over i et ildfast form og steke kjøttet i varm stekeovn på 180 grader i 15 min. Ta ut og hvil i minimum 15 min. Sett kjøttet inn i stekeovnen igjen på 90 ºC og stek til kjøttet har en kjernetemperatur på 61 grader.

Sausen lages av 2 dl elgkraft og 5 dl fløte, som kokes i 3 timer, så det blir litt karamellisert. Smakes til med karamellsaus, cognac, salt og pepper.

De små perlepotetene er bakt i ovnen på 200 grader i 1 time.

Oppskriften på persillerotpurèen finner du her:

http://aperitivo.blogg.no/1479632539_persillerotpur.html


 

Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon er nydelig fransk tradisjonsmat, med mye smak og mørt kjøtt etter lang koketid i rødvin og kraft.

Skjær 1,5 kg renskåret høyrygg (eller bankekjøtt el.) i grove terninger. Skjær 225 g bacon i strimler eller bruk smårettbacon.

Sprøstek baconet i en tykkbunnet gryte med litt olje og legg det til siden mens du og bruner kjøttet i flere omganger i samme gryte. Tilsett litt salt og pepper (og mer olje underveis om nødvendig).

Ta alt kjøttet ut av gryten, tilsett litt smør og fres 2 grovhakkede løk, 3 finhakkede hvitløksfedd og 3 gulrøtter i jevne biter. Tilsett 3 ss tomatpuré, 3 timiankvister og 2 laurbærblader. Ha kjøtt og bacon tilbake i gryten. Dryss over 3 ss hvetemel, rør godt og tilsett 3 dl oksekraft og 1 flaske fruktig rødvin.

Kok opp under omrøring. Legg på lokk, la gryten småputre i 2-3 timer (eller mer), til kjøttet er blitt helt mørt. La gjerne lokket sitte litt løst (halvveis) på den siste halvtimen.

Stek 450 g delikatesseløk og 450 g skivet sjampinjong (eller små hele) gyllent i litt smør i en stekepanne. Ta det over i gryten og la alt trekke videre til løken er mør.

Smak til med salt og pepper om nødvendig. Rør i litt brun maizenajevner om du ønsker en tykkere saus. Dryss over hakket persille eller litt timian ved servering.

Jeg liker å servere boeuf bourguignon med potetmos. Det er kun kokte poterer som tilsatt salt og pepper og moset med smør og fløte.  

Persillerotpurè

Persillerotpurè smaker nydelig som tilbehør til mange kjøttretter, som f.eks. biff, fileter av vilt, kylling og masse annet. Den er heller ikke så komplisert å lage.

J

Start med å skrelle og dele persillerøtter i terninger. Jeg beregner 1 liten rot per persjon. Terningene legges i en kjele, med litt finhakket hvitløk. Fyll på fløte til det nesten dekker. Kok opp på middels temperatur, så ikke fløten legger seg ved. Kokes til terningene er møre og kjøres til fin mos med stavmikser eller i en blender. Smakes til med salt og pepper.

 

Bortsj - russisk rødbetsuppe

Bortsj er en deilig russisk suppe, som  passer godt en kald vinterkveld. Den er enkel å lage, men det er lurt å bruke engangshansker når du jobber med rødbetene.


Rens og riv 5 rødbeter og finhakk 2 løk og 2 fedd hvitløk. Surr løk og hvitløk i smør i en kjele. Tilsett rødbeter, 1 gulrot, 2 poteter og 250 g kål i tynne strimler (grovt revet). Hell over 1,5 l kraft og tilsett 2 laurbærblader, salt og pepper. Kok opp og la suppen trekke i ca. 30 min. Riv 1 rødbete til grovt opp og la den trekke med i suppen de siste 5 min (dette gjør at suppen får den fine rødfargen). Smak til med 2 ss vineddik, salt og pepper. Server suppen med yoghurt naturell eller rømme og godt brød, gjerne grovt. 

Den veldig gode fiskesausen til moren min

Denne nydelige fiskesauseen har moren min funnet på og den passer til stort sett all slags fisk.


1 gulrot deles i små terninger, 2 hvitløksfedd finhakkes og 2 vårløk finstrimles. Alt freses i litt smør, før 1 dl hvitvin tilsettes og kokes ned til det halve. Tilsett 2,5 dl fiskekraft, 1/2 boks rømme og 1 ts safran. Kok opp, server og kos dere.

 

Nepestuing

Nepestuing er en grønnsaksrett som smaker godt til både fisk og kjøtt.

Kok en blanding av neper og gulrøtter i terninger i vann, til de er nesten møre. Hell av kokevannet. Smelt 2 ss smør med 1 klype muskat i en kjele og rør ut 2 ss hvetemel, spe med 5 dl h-melk og rør godt for å unngå klumper. La småkoke i 5 minutter og smak til med salt og pepper. Tilsett 1 finstrimlet purre, neper og gulrøtter. Rett før servering tilsettes også finhakket persille.

Om du vil lage en mer luksuriøs selskapsvariant, kan du koke opp fløte og jevne med maizenajevner i stedet for å lage hvit saus.

Elgkarbonader

Elgkarbonader smaker skikkelig godt. Siden elgkjøtt er så magert, kan de fort bli litt tørre, men denne oppskriften gir saftige, smakfulle kaker.

1 kg malt elgkjøtt, 2 ss potetmel, 1 ss salt, 2 ts pepper, 1,5 dl fløte, 1 ts muskat, 2 ts timian og 0,5 dl Farris eltes sammen. Stekes som vanlige karbonader, men pass på at de ikke steker for lenge, så de blir tørre. Her har jeg servert dem med poteter, stekt løk og nepestuing.Oppskrift på nepestuing finner du her:

http://aperitivo.blogg.no/1479144721_nepestuing.html

 

Pizzaboller

Pizzaboller er veldig kjekk turmat, som smaker godt både varme og kalde.

Jeg starter med pizzabunnen. Du finner oppskrift på den her:

http://aperitivo.blogg.no/1469531880_pizzakveld_i_loungen.html

Når bunnen er ferdig hevet, kjevler jeg den ut til et rektangel, smører på pizzasaus, som består av hakkede tomater (helst Mutti), finhakket løk, hvitløk, oregano, salt og pepper. Alt kokes lenge, til den smaker naturlig søtt. Oppa sausen legger jeg sprøstekt bacon, hakket løk og ost. Jeg ruller bunnen sammen til en pølse og skjærer den i tommetykke skiver, som jeg setter på stekebrettet til heving i ca 30 minutter.

Pizzabollene stekes på 200 grader til de blir gyldne og fine. 

Taco er mer enn kjøttdeig og ferdigprodukter

For mange er taco stekt kjøttdeig og noen poser, men det kan selvfølgelig være mer enn det.

 

Om du ikke har forsøkt taco med kylling eller med biffstrimler, kan det anbefales. Det er også smart å lage tacokrydderet selv. Det smaker mye bedre, er billigere og du har selv kontroll på saltmengden. Du blander bare 4 ss chilipulver, 2 ts hvitløkspulver, 1 ts løkpulver, 1 ts knuste chiliflak, 2 ts tørket oregano, 2 ts paprikapulver, 6 ts malt spisskummen, 4 ts havsalt og 4 ts sort pepper. Dette krydderet er nok til 4-6 tacomiddager for 4 pers.

    

 

Kjempegode rundstykker

Hjemmelagde rundstykker er veldig godt. Jeg baker alltid dobbel prosjon for å ha noen i fryseren til senere. Denne oppskriften gir lekre, luftige rundstykker. 

Smelt 125 g smør og hell i 6 dl melk, løs opp 1 pk gjær i blandingen og tilsett 1 sammenpisket egg.

Bland 1 kg hvetemel, 1 ss sukker, 1/2 ts bakepulver,1 ts salt og tilsett melkeblandingen. Elt godt og la deigen hvile, tildekket, på et lunt sted til den i hvert fall har doblet seg. Del deigen i 16 like deler og bak ut i valgfri fasong. Legg dem på bakepapirdekt stekeplate og la dem heve til ønsket størrelse i minimum 30 minutter. Stekes på 225 grader i 10-12 minutter. Pensle deretter med en blanding av sammenpisket egg og melk. Dryss over sesamfrø før eggeblandingen tørker. Avkjøl på rist.

 

 

Pho - min favorittsuppe fra Vietnam

Det tar litt tid å lage denne suppen, men det er ikke så mye jobb, bare mye venting. Denne suppen er min absolutte favorittsuppe fra Vietnam og den er virkelig verdt å vente på.

Legg 1,8 kg bein av storfe og 1 løk delt i 2 i langpanna og stek dem i ovnen på 220 grader, til beina er brune og løken myk (ca. 1 time).

 

Legg beina, løken, 5 skiver frisk ingefær, 1 ss salt, 2 stjerneanis, og 2,5 ss fishsauce i en stor gryte og dekk det med vann (ca. 4 liter). Kok opp, skru ned varmen og la det koke i 10 timer. Sil av kraften.Tilsett 1 dl hoisinsaus og 1/2 dl chili-garlicsaus (f.eks. Sriracha)

Legg i pk. risnudler i romtemperert vann i 1 time. Kok opp en kjele vann og la nudlene trekke i 1 minutt. Fordel nudlene i 4 boller, fordel 700 g mørbrad i tynne skiver, 1 finsnittet vårløk, ½ kopp finhakket koriander. Helll over varm kraft. Rør rundt og vent til kjøttet ikke lenger er rødt på utsiden (1-2 min.). Server med 1,5 kopp bønneskudd, 1 bunt thaibasililum, 1 lime i båter, 1 liten bolle hoisinsaus, og en liten bolle chili-garlicsaus ved siden av, som gjestene kan tilsette etter eget ønske. 

Mørbrad av reinsdyr - med denne metoden får du det så mørt at du kan kutte den opp med en skje

Den siste tiden har det kommet et nytt kjøttmerke i matbutikkene, som heter Finnmark Rein. Dette kjøttet er kjempeflott og et godt utgangspunkt for masse deilige retter. Her har vi kjøpt mørbrad, vakumpakket den med olje, krydder og urter og lagt det i Sous viden i 2 timer på 56 grader. Rett før servering har vi gitt kjøttet en rask runde i stekepanna, for at det skal få litt farge. Du kan også brune det i stekepanna og legge det i ovnen til steketermometeret viser 60 grader.

Kjøttet ligger i en marinade av olivenolje, pepper, timian og laurbærblader

  

Oppskrift på rotgrønnsaker finner du her:

http://aperitivo.blogg.no/1472371037_ovnsbakte_rotgrnnsake.html

Sausen lager du ved å steke 2 løk i strimler og 2 pakker skivet sopp. Hell på 1 boks seterrømme og 1 boks kremfløte. 1 ss knuste einerbær, 2 ts pepper, 1 skvulp solbærsirup og 50 g brunost. Kokes til brunosten har løst seg opp. Smak til slutt til med salt og sjekk om sausen trenger mer sødme (solbærsirup).

 

Oppskrift på båtpoteter finner du her:

http://aperitivo.blogg.no/1470374416_deilig_reinsdyrbiff_m.html


 

Tapasrestepizza

Vi spiser tapas ganske ofte. Mye av grunnen er at det kan varieres nesten i det uendelige.

Det blir alltid en del rester og en fin måte å bruke dem på, er å lage en tapasrestepizza.


Oppskrift på pizzabunn finner du her:

http://aperitivo.blogg.no/1469531880_pizzakveld_i_loungen.html

Etter å ha forstekt bunnen, smører jeg på pizzasaus. Min består av hakkede tomater (helst Mutti), finhakket løk, hvitløk, oregano, salt og pepper. Alt kokes lenge, til den smaker naturlig søtt.

Deretter legger jeg på osterestene etter tapasen. Her har jeg brukt diverse spanske oster, som selges i 5-pakk, spesielt beregnet til tapas. Du kan selvfølgelig bruke de ostene du vil, men jeg anbefaler at du bruker ihvertfall èn som er vellagret og kanskje en blåskimmelost (ja da, det smaker godt på pizza, selv om du ikke liker det på brødskiva).

På toppen har jeg lagt ananas, soltørket tomat i stimler, småtomater delt i to, syltet paprika, rødløk i strimler og forskjellige pølser (både spekepølser og pølser beregnet for grillen). Det smaker også godt med serranoskinke på. Om du legger den på toppen og steker den, blir den litt som bacon. Du kan også vente med å legge den på til etter stekingen, det smaker også godt.

Pizzaen stekes videre på høy temperatur, til den er gylden og fin.

Lettvint kyllingsuppe med karri


Kok opp 1 ltr. god kyllingkraft og legg i 4 kyllingfileter i terninger og 1 strimlet løk. Tilsett 1 fedd finhakket hvitløk, 1 ts kajennepepper, 2 ts karri og 1 ts revet ingefær. La det koke i ca. 10 minutter. Tilsett 1 pk. reven gulrot/kål. La det småkoke et par minutter til. Smak til med ca 1/2 ts salt og 1/2 ts pepper. Om du ønsker en mer kremet suppe kan du erstatte litt av kraften med kokosmelk eller fløte.

Serveres med godt brød, som f.eks. baguetter. Du finner oppskrift her:

http://aperitivo.blogg.no/1472211306_baguetter.html

Reinsdyrgryte med mandelpotetmos og rosenkål med bacon

Reisdyrgryte er fantastisk høstmat. Sammen med mandelpotetpurè og rosenkål med bacon, kan du gjerne servere det til gjester.

Start med å steke 2 løk i strimler, 2 pakker skivet sopp og 1 kg reinsdyrkjøtt i terninger (f. eks mørbrad). Hell på 1 boks seterrømme og 1 boks kremfløte. Tilsett 1/2 ss knuste einerbær, 2 ts pepper, 1 skvulp solbærsaft og 50 g brunost. La de koke til kjøttet er mørt. Tiden avhenger av hva slags kjøtt du bruker. 

Potetpurèen lager du enkelt ved å skrelle og koke (trekke) 1 kg mandelpoteter. Hell av vannet og damp dem tørre. Mos potetene, tilsett 1/2 pakke smør og ca. 3 dl fløte (til passe konsistens). Smak til med ca. 1 ts salt og 1 ts pepper.

Oppskrift på rosenkål med bacon finner du her:

http://aperitivo.blogg.no/1478459830_rosenkl_med_bacon.html

Røykelaks med Skagensalat

Denne forretten kan gjøres nesten klar på forhånd, så den er grei å servere til mange gjester. Denne porsjonen er til 8 og vi synes den smaker nydelig.

400 g røykelaks

Bland sammen 160 g rensede, hakkede reker, 160 g hakkede krepsehaler, 3 dl creme fraiche, 2 ss majones, 2 ss finhakket gressløk, 2 ss hakket dill, 2 ts sennep og 2 ts sitronsaft.

Skjær vekk skorpen på 4 landbrødskiver og del dem i små krutonger. Ristes i varm panne med litt olje. Legg dem på et kjøkkenpapir for å trekke ut overflødig olje.

Fordel lakseskivene på tallerkener, legg på skagensalaten og pynt med litt ørret- eller lakserogn, brødkrutonger og dill.

Rosenkål med bacon

Rosenkål med bacon er skikkelig godt tilbehør til vilt. Om du ikke er så glad i rosenkål, kan det godt hende du liker denne varianten. 

Skjær av de brune rotendene, fjern de stygge bladene og del de størsterosenkålene  i to.

Brun baconterningene i en sautèpanne (stekepanne med høye kanter). Kok rosenkålen i 5 minutter og hell av vannet. Hell rosenkålen over baconet og rør i noen minutter, til rosenkålen har perfekt konsistens, over middels varme.

 

Blomster - en av de små gledene i livet

Jeg er veldig glad i blomster og har alltid en bukett på spisestuebordet. Det er ekstra hyggelig å dekke et vakkert festbord, med en flott oppsats som midtpunktet.

Disse er fra min lokale Interflorabutikk og det kan ikke bli mye vakrere enn dette.

 


 

Sjokoladekledd rabarbra- og jordbæris med jordbærcoulis

Dette er en skikkelig festdessert, som jeg synes det er hyggelig å servere. Alt lages klart i forveien, så det er bare å ta opp isen fra fryseren og legge alt på tallerkerkener ved servering

Jeg starter med sjokoladetrekket. Jeg har kjøpt en silikonform, fra Mette Blomsterberg.

Sjokoladen smeltes langsomt over vannbad og helles i hver fordypning, før formen vendes i alle retninger, til alle fordypningene er dekket med sjokolade. Formen settes kaldt mens isen lages.

Jeg har brukt oppskriften på vanlig vaniljeis, tilsetter 1 pk. Nora jordbær og rabarbrakompott og kjører det sammen i ismaskinen.

Oppskrift på vaniljeis, finner du her:

http://aperitivo.blogg.no/1476605834_hjemmelaget_vaniljeis.html

Når isen har stivnet, men fortsatt er så myk at den kan håndteres med skje, fyller jeg den i sjokoladefordypningene, pakker formen i plast og setter den i fryseren. Før servering, holder jeg formen delvis ned i varmt vann og løsner isen forsiktig.

Coulis:

200 g jordbær 

50 g melis 

1 ss limesaft 

Jordbær og melis kjøres med en blender den er en jevn blanding. Smak til med lime og tilsett ev. mer melis. Sil coulisen gjennom en sikt. Sett kaldt til servering.

Ved servering, har jeg lagt en liten øse coulis, satt på isen og pyntet med bær og mynte. Det smaker godt med noe sprøtt til. Her har jeg brukt en fransk makron, med jordbær. 

 

  

Skagensalat

Skagensalat smaker frisk og god og kan brukes som en deilig forrett eller på brødskiva.

Bland sammen 160 g rensede, hakkede reker, 160 g hakkede krepsehaler, 1,5 dl creme fraiche, 2 ss majones, 2 ss finhakket gressløk, 2 ss hakket dill, 2 ts sennep og 2 ts sitronsaft.

 

Moussaka med tzatziki og gresk salat - kosemat fra Hellas

Til moussaka brukes lammekjøttdeig. På Meny maler de det gjerne til deg i ferskvaredisken, men om du ikke får tak i, kan du bruke karbonadedeig. 

Stek 600 g kjøttdeig av lam, 3 finhakkede løk og 3 fedd finhakkede hvitløk i litt olje. Tilsett 1 bunt finhakket bladpersille, litt lammefond eller en buljongterning. Tilsett 1 boks grovhakkede hermetiske tomater (helst Mutti), 1 neve finhakket, frisk basilikum, 1 1⁄2 ts malt kanel, 1 ts pepper og 3⁄4 ts salt. La det koke lenge, gjerne 1 time.  

Skjær 4 auberginer i 1/2 cm tykke skiver. Legg skivene utover på et brett, dryss over 3 ts salt og la dem ligge i minst 15 minutter. Skyll dem godt i kaldt vann og tørk med kjøkkenpapir. Pensle med 2 ss olje, og brun dem godt på begge sider i en varm stekepanne.

 

Den hvite sausen lages av 3 ss margarin, som smeltes. Rør inn 4,5 ss hvetemel og spe med ca 6 dl melk. Sausen skal være god og tykk. Tilsett 3⁄4 ts salt, 1/2 ts malt hvit pepper og 3 egg.

Legg aubergine, kjøttsaus, hvit saus og gulost (gjerne vellagret) lagvis i en smurt, ildfast form. Strø også revet ost på toppen. Stek på 200 grader i ca. 45-60 minutter. Legg, om nødvendig, folie over så osten ikke blir brent.

Serveres med tzatziki, gresk salat og godt brød.

Gresk salat lages av 1 rødløk i ringer, 1 agurk i terninger, 2 tomater i terninger, 200 g fetaost i terninger, 1/2 potte finhakket fersk oregano, 1,5 dl god oliven i skiver. Dressing av  1/2 dl olivenolje, 1 ss rødvinseddik og litt pepper helles over.

Du finner oppskrift på tzatziki her:

http://aperitivo.blogg.no/1469019110_solskinn_og_sommerfer.html

https://tracking.adviralmedia.com/click/386/56604/scandinaviandesigncenter 

Hjemmelaget kebab i pita - sunnere og bedre

Jeg lager kebaben selv. Den store forskjellen fra den du kjøper på gatekjøkken, er at min inneholder rent kjøtt og er derfor mye sunnere.

Start med å skjære ca. 200 g lammekjøtt eller kyllingfilet per person, i terninger og 1/2 løk per person i strimler. Krydres med kebabkrydder og stekes i litt olje i ildfast form på 200 grader i 10-15 minutter. Kebabdressingen lages av Ajvar (en relish laget av syltet paprika) blandet ut med creme fraiche, til du synes den er passe sterkt.

Pitabrødet varmes i noen minutter i ovnen og fylles med dressing, kjøtt, tomat, agurk og mais.Du kan også bruke andre ingredienser, f.eks. fetaost.

Både ajvar og kebabkrydder finnes i en del dagligvareforretninger i tillegg til at du får det på forretninger som har spesialisert seg på mat fra østlige Middelhav.
 

Laks teryiaki - en deilig japansk rett, som er rask å lage.

Laks teryiaki er en kjapp, velsmakende rett, som er populær hjemme hos oss. Fisken kan erstattes av annen fisk, eller kylling eller annet kjøtt, men jeg anbefaler på det varmeste å prøve den med laks. 

Fres 2 strimlede løk og en pakke skivet sopp (helst shiitake) i en wok eller stor stekepanne. Tilsett 3 dl teriyaki saus, saften av 1 sitron, 2 ss flytende honning, 6 finhakkede hvitløksfedd, 4 ss sweet chilisaus og 2 ss soyasaus. La det koke i noen minutter. Legg i 600 g laksefilet i terninger, 2 strimlede paprika (gjerne i forskjellige farger), sett på lokket og la det putre til laksen er gjennomkokt. NB! Ikke rør etter at fisken er lagt i, for den går fort i stykker.

1 pk risnudler tilberedes etter anvisningen på pakka.

Legg nudlene på tallerken og hell laksesausen over. Pyntes med litt koriander og sesamfrø.

Butter chicken - en deilig indisk klassiker, som er enkel å lage

Det kommer mange deilige retter fra India. Butter chicken er en av dem og vi synes den smaker nydelig. Den er ikke vanskelig å lage heller. Inderne bruker ghee, som er klarnet smør, men det går helt fint å bruke smør også.

Del 700 g kyllingfilet i terninger og legg den i en marinade av 2 ss tandoori masala og 2 ss nøytral olje (f.eks raps). La det marinere i minimum 2 timer, men gjerne over natten.

Stek 1 finhakket løk i ghee på middels varme til den er karamellisert. Samtidig smeltes 2 dl ghee i en kjele, sammen med 1 boks hakkede tomater (helst Mutti), 2 fedd finhakket hvitløk, 7 dl kremfløte, 2 ts salt, 1 ts kajennepepper, og 1 ss garam masala. La det koke på lav varme i 30 minutter under lokk. Rør av og til, så det ikke legger seg ved. Tilsett den karamelliserte løken.

Mens sausen koker, legges kyllingbrystterningene ut over en bakeplate og stekes på 200 grader, midt i ovnen, i ca. 15 minutter. Legg kyllingen i sausen og la det småkoke i 5 minutter før servering.

Jeg serverer butter chicken med ris, nanbrød og raita. Denne gangen har jeg brukt yndlingsnanbrødet mitt, peshwarinan, som du finner oppskrift på her:

http://aperitivo.blogg.no/1475154012_peshwari_naan.html

Du kan selvfølgelig kjøpe halvstekte nanbrød i butikken, men hjemmelaget smaker bedre.

Oppskrift på raita, finner du her:

http://aperitivo.blogg.no/1472790478_kylling_tikka_med_rot.html