hits

oktober 2016

Tacopizza - prøv fredagstacoen på en ny måte

Tacopizza har etterhvert blitt en god konkurrent til fredagstacoen.

Oppskrift på bunn finner du her:

http://aperitivo.blogg.no/1469531880_pizzakveld_i_loungen.html

Etter du har forstekt pizzabunnen litt, legger jeg på den ferdige kjøttsausen (stekt karbonadedeig med tacokrydder). Deretter drysser jeg på reven ost, mais, små tomater, paprika og strimlet rødløk. Dette tilbehøret kan selvfølgelig varieres, akkurat som tilbehøret til vanlig taco. Når det gjenstår ca. 5 minutter av steketiden, legger jeg på tacochips og steker pizzaen de siste minuttene med chipsen på. Dette gjør at den blir deilig lun og sprø.

Ved servering setter jeg frem boller med tacosaus, rømme og guacamole, så gjestene selv kan velge hva de vil ha på.  

Hjemmelaget kjøttpudding - så mye bedre enn den ferdigkjøpte

Du har sikkert smakt den stusselige kjøttpuddingen du får kjøpt ferdig i matbutikken. Prøv heller denne hjemmelagde varianten og du vil oppleve en helt ny verden.

600 g karbonadedeig og 2 ts salt røres seigt. Tilsett 2 sammenpiskede egg, 3 dl melk, 1 finhakket paprika, 1 ts muskat, 1 ts pepper, 1 finhakket løk og 1,5 ss potetmel. Røres godt sammen og helles i brødform. Legg på 1 pakke tørrsaltet bacon i skiver og steke puddingen i vannbad på 180 grader i 1 time.

Serveres med brun saus og poteter i ønsket form, her hadde jeg kokte poteter etter gårsdagens middag, som jeg har skjært i skiver, krydret og stekt i smør i langpanna på 200 grader.  Grønnsakene kan også varieres. Kraften som skilles ut fra puddingen under steking, bruker jeg alltid i den brune sausen.

  

Ytrefilet sous vide med pastinakkpurè, cognac- og peppersaus.

Cognac- og peppersaus er en av de beste sausene jeg vet og den er morsom å lage. Knus 20 svarte pepperkorn grovt i en morter. Ha pepperkornene i en tørr stekepanne på middels varme til det begynner å lukte pepper. Tilsett 1/2 dl Cognac. Ta en tur på verandaen og tenn på (pass fingrene og luggen). La det brenne ut før du går inn igjen. Tilsett 1/2 ltr fløte, 2 ss oksefond, 1 ss karamellsaus fra flaske og noen hele syltede rosèpepperkorn (etter hvor sterk du vil ha sausen). La det koke til det blir tykt og rør inn 2 ss smør rett før servering. Sausen skal ikke koke etter smøret er tilsatt.

Ytrefileten legges sammen med frisk timian, salt og pepper i en vakumpose og legges i sous viden på 56 grader i to timer, før den stekes raskt på alle sider i en stekepanne. Dersom du ikke har sousvide, kan du krydre fileten, brune den i smør i en stekepanne og sette den i ovnen på 100 grader til kjernetemperaturen er 60 grader. La den hvile før den skjæres i skiver. Dersom du ikke har sous vide, steker du den på allesider i stekepannen, før du legger den i ildfast form og setter den i ovnen på 200 grader til kjernetemperaturen er 60 grader.

Pastinakkpureen er enkel å lage og smaker godt til både okse, kylling, svin og vilt. Pastinakken skrelles, deles i terninger og legges i en kjele. Hell i fløte til det nesten dekker og la det koke på svak varme, sammen med litt finhakket hvitløk, til pastinakken er mør. Tilsett en klatt smør og smak til med salt og pepper.De flotte grønnsakene kommer fra Sylling Andelslandbruk:

https://www.facebook.com/infosyllingandelslandbruk/ 

 

Pizza quattro formaggi

Pizza Quattro formaggi, eller pizza med fire oster er en av de tradisjonelle italienske pizzavariantene. Jeg spiser den alltid når jeg er i Italia og synes den kan smake helt fantastisk. Ikke la deg skremme om du ikke liker blåskimmelost. Den blir som et krydder på pizzan. Jeg bruker ofte blåskimmelost på andre pizzaer også, f.eks. til kjøttdeig eller skinke.

Oppskrift på pizzabunn finner du her:

http://aperitivo.blogg.no/1469531880_pizzakveld_i_loungen.html

Til pizzasausen bruker jeg 1 boks hakkede tomater (helst Mutti), 1 strimlet løk, oregano, salt og pepper. Alt koker til det blir søtlig.

Pizzaen toppes med fire oster. f.eks. gorgonzola, parmesan, mozzarella og ricotta. Det smaker ekstra godt om osten er vellagret.

Pasta Carbonara med italiensk salami

Pasta smaker alltid godt. Denne varianten er en personlig vri på carbonara.

Visp sammen 2 eggeplommer, 3 dl fløte, 40 g reven parmesan, 1 cm hvitløk fra tube og litt nykvernet pepper i en bolle.

Kok pasta i en stor kjele med saltet vann til den er al dente. Hell av kokevannet og tilsett eggeblandingen. La det koke i noen minutter, før du tilsetter italiensk salami i strimler og små, søte tomater, delt i to. Rør blandingen sammen. Serveres med reven parmesan, litt nykvernet pepper og pyntes med basilikum.

Pestopoteter

Pestopoteter er deilig tilbehør til kylling, fisk, eller en deilig tapasrett. Det smaker aller best om du lager pestoen selv, men det finnes også ferdige å få kjøpt.

Jeg starter med båtpotetene. Jeg risler litt olivenolje i en langpanne, deler potetene i båter, legger dem i langpanna, tar på salt og pepper, risler over litt mer olje og setter dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrur jeg ned til 200 grader til de er klare. Når båtpotetene er sprø utenpå og myke inni, rører jeg dem inn i pestoen, som jeg her gjort klar i mellomtiden.

Pestoen lager du av å kjøre ingrediensene i en blender eller knuse dem i en morter: 2 dl frisk basilikum, 2 fedd hvitløk, 100 g pinjekjerner (ristet i varm panne), 200 g revet parmesan og olivenolje til det blir som en tykk grøt (ca 12 ss).

Fårikål

I de fleste fårikåloppskriftene skal du legge kjøtt og kål lagvis i kjele og koke i 2 timer. Jeg synes ikke kjøttet blir ferdig samtidig som kålen da, så jeg gjør som mormoren min gjorde, koker kjøttet alene i 2 timer først.

Til 8 porsjoner legger jeg 3 kg kjøtt med fettsiden ned i en stor gryte. Jeg bruker halvparten fårikålkjøtt og halvparten lammesteik i skiver. Jeg tilsetter 6 dl vann, koker opp og skummer av, før jeg tilsetter 1 pose hel pepper og 3 ss havsalt. Jeg lar det koke i minimum 2 timer, før jeg tilsetter 3 kg hodekål i båter. Jeg lar det koke til kjøttet faller av benet og kålen er godt kokt. Til slutt smaker jeg til om det trengs mer salt.

Enkelt høstbord

Selv om ikke høsten er favorittiden min, synes jeg det er hyggelig å dekke med høstfarger.


Her er det servietter fra Nille, løpere fra Step In og blomster fra den lokale interflorabutikken min.


 

Matopplevelser på Ristorante Antinè i Barbaresco

Den store overraskelsen i Barbaresco var lunsjen på Ristorante Antinè. Vi ante ikke hva vi gikk til, kun at den hadde fått god kritikk av de få som hadde anmeldt den på TripAdvisor. Det viste seg å bli et av de bedre måltidene jeg har spist og i tillegg var det fantastisk vakkert å se på. Betjeningen var hyggelig og veldig profesjonell. Om du skal til Barbaresco anbefaler jeg deg å bestille bord her.

Legger ved noen bilder fra lunsjen vår og sier vel bare: NYT!!! 

  
  

   

 

  

Hjemmelaget vaniljeis med urtesukker

Hjemmelaget is er helt nydelig. Jeg husker godt den aller første gangen jeg lagde is. Det var på kjøkkenskolen på ungdomsskolen. Vi fikk hvert vårt lille plastbeger, som vi skrev navnet vårt på og fylte med egenprodusert is. Vi satte begeret i fryseren og måtte røre hvert kvarter, så det ikke skulle bli krystaller i den. Resultatet smakte helt fantastisk, husker jeg.

Jeg var så heldig at jeg fikk ny gelatomaskin i 50-årsgave og den kommer til å bli flittig brukt. Her er en oppskrift på vaniljeis, som smaker helt nydelig. Jeg har servert den med urtesukker og biscotti.

Del 2 vaniljestenger av god kvalitet (f.eks. Tahiti) på langs og skrap ut frøene. Kok langsomt opp 5 dl melk og 3 dl fløte med vaniljestengene inkludert frø. Ta kjelen til side og la det trekke i 20 minutter under lokk. Pisk 6 eggeplommer og 200 g sukker til eggedosis. Tilsett melk og vaniljeblandingen i eggedosisen under omrøring. Ta denne blandingen tilbake i kjelen og varm opp til 80 grader under omrøring til det tykner. Sil blandingen over i en bolle og avkjøl. Kjør i iskremmaskin til den er ferdig. Om du ikke har ismaskin, kan du sette det i frysenen i en vanlig bolle og røre hver halvtime, til den er stiv. Resultatet blir nesten like bra som med maskin.

 

Urtesukkeret lages ved å kjøre 100 g sukker, finrevet skall fra 1/2 lime og 2 dl friske urter (f. gaukesyre eller mynte) i en foodprosessor. Bre det utover en tallerken og la det tørke litt, før det strøs over desserten. 

Trøffelfestival i Alba

Jeg ante ikke at det fantes noe som heter trøffelfestival, men de har en hvert år i Alba og den har vært der i over åtti år. Du får, mot en liten sum, utdelt et vinglass og en vinglassholder til å henge rundt halsen, ved inngangen.   


Etter det er det bare å gå rundt i lokalet, se og lukte på trøffel, som koster 500 kroner for en bitteliten hvit en og smake på viner fra mange vinprodusenter i området. En perfekt formiddag, med mange sanseintrykk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Crispy duck er en kinesisk favoritt hos oss

Crispy duck er en nydelig rett med spennende smaker. Du kan lage lompene selv, eller kjøpe ferdige i frysedisken, hos forretninger som selger kinesiske ingredienser. Vi synes også dette er hyggelig mat å spise, siden gjestene kan forsyne seg med de ingrediensene de liker og det blir naturlig å sitte lenge til bords. 

Dypp 4 stk andelår i en gryte med kokende vann i to minutter og la dem renne godt av seg. Bland sammen 4 ss soyasaus og 4 ss brunt sukker. Gni lårene inn med blandingen og la dem ligge utildekket i kjøleskapet i minst et par timer, og gjerne natten over.

Legg lårene med fettsiden opp i en ildfast form. Stek lårene ved 150 grader i ca. to timer. Skru opp varmen til 200 grader og stek til skinnet blir helt sprøtt. (Jeg har en i huset som ikke liker and, så jeg legger i et kyllinglår når halve steketiden har gått).   

Pannekakene lages av 250 g hvetemel (helst tipo 0 eller 00), 1.5 dl kokende vann og 2 ts olje. Alt blandes og arbeides godt sammen til den blir helt glatt og smidig. Pakk deigen i plastfilm og la den hvile i 10 minutter. Rull deigen ut til en pølse på ca. 5 cm i diameter. Del pølsen i 12 jevne skiver. Kjevl hver skive ut til en tynn rund leiv på ca. 18 cm i diameter. Pensle halvparten av pannekakene med sesamolje. Legg de andre pannekakene oppå, slik at du får doble pannekaker. Bruk en tørr varm stekepanne og stek en dobbel pannekake om gangen. Stek raskt på begge sider, til de får gylne flekker og bobler litt opp. Legg den doble pannekaken over på en tallerken og skill den fra hverandre (kakene kan nå stables oppå hverandre). Legg et kjøkkenhåndkle over de ferdigstekte pannekakene og fortsett sånn til alle er stekt.

Dersom du bruker de ferdige pannekakene,  legges disse på et tilklippet bakepapir i den kinesiske kurven og dampes på toppen av en kjele med kokende vann.

 

Plukk andekjøttet fra benet og skjær det i strimler.

Ved servering smøres en pannekake med en liten skje hoisinsaus og toppes med kjøtt og finstrimlede frukt/grønnsaker, f.eks. agurk, vårløk, paprika, mango, pære og frisk koriander. Rull sammen og kos deg.

Thai kyllingsuppe

Denne kyllingsuppen er en deilig og varmende rett, som passer godt nå på høsten. Om det frister med litt kokossmak, kan du erstatte creme fraichen med  kokoskrem.


 

4 kyllingfileter i biter og 2 løk i strimler brunes i en gryte. Tilsett 1 finhakket chili, 2 gulrøtter i små terninger, 4 ss thailandsk kyllingkraft, 2 cm koriander fra tube, 2 cm hvitløk fra tube, 1 cm sitrongress i tube, 2 ts karry,1 ss sweet chili dipping saus, 1 boks creme fraiche og 1 l vann.

 

 

La det koke til kyllingen er gjennomkokt, før 1 paprika i strimler og 1 finsnittet vårløk tilsettes. Pyntes med frisk koriander.

Vi serverer den med godt brød til, f.eks. hjemmelagde baguetter, som du finner oppskrift på her:

http://aperitivo.blogg.no/1472211306_baguetter.html 

Grøntrand

Denne oppskriften har jeg funnet i den gamle kokeboka som moren min har fra husmorskolen. Den ble laget i en randform og du skulle legge kokte grønnsaker i åpningen i midten og servere med tomatsaus eller skinkesaus. Jeg har modifisert den litt og synes den passer veldig godt som forrett. Jeg har laget den i porsjonsformer og pyntet den med sprøstekt parmaskinke, pinjekjerner og revet parmesan.  

Damp 350 g finsnittet mangold eller spinat og 50 g finhakket basilikum i litt vann. Sil av vannet og bruk det i sausen.

Sausen lages av 3 ss smør, 5 ss hvetemel og 2 dl væske (kraft fra dampingen tilsatt fløte). Avkjøl sausen litt, før du tilsetter det grønne, salt, pepper og 3 godt sammepiskede egg. Jeg tilsatte i tillegg 1 finhakket hvitløksfedd.

Fyll blandingen i en godt smurte former eller 1 randform og stek i vannbad på 185 grader i 45 minutter. La den hvile i noen minutter, før du hvelver over på tallerken eller fat.

 

Mangolden kommer fra Sylling Andelslandbruk, hvor du kan kjøpe deg inn med en andel, være med på litt dugnad og høste masse spennende grønnsak som du kan med deg hjem. 
https://www.facebook.com/infosyllingandelslandbruk/?fref=ts

 

 

Ørretforrett

Denne forretten lager seg nesten selv. Fisken gjøres klar i minimum 2 timer før servering og settes kaldt. Det sprø landbrødet legges på ved servering.


Jeg bruker rå 200 g ørret, som jeg legger i fryseren i et par timer, før jeg skjærer 5 tynne skiver til hver tallerken. Resten av laksen finhakker jeg og blander med 1/2 finhakket rødløk, 2 ss valnøttolje, saften og revet skall fra 1/2 lime, 1 ss finhakket kjørvel, salt og pepper. Blandingen danderer jeg over ørreten og setter det kaldt i minimum 2 timer. Syren gjør at ørreten blir "kokt" uten varmbehandling.

Jeg pynter med litt kjørvel og ved servering legger jeg på tynne skiver av landbrød, som jeg har lagt i tørr panne for at de skal bli sprø. 

Fiskeform med snøfrisk og erter

Denne fiskeformen er en god hverdagsrett som smaker godt med båtpoteter til, men det går fint med kokte også.

Valgfri fisk deles i terninger og legges i en smurt, ildfast form. Her har jeg brukt laks og torsk. Fordel 1 løk i skiver og 1 finhakket hvitløk over fisken. Kok opp 1 beger creme fraiche, 1 beger snøfrisk, 1 pk frosne erter, salt og pepper og hell det over fisken. Strø over reven ost og sett formen i ovnen på 200 grader i 30 minutter.

 

 

Nissevinsmaking og trøffeljakt hos Josetta Saffirio

Som forrige gang vi var i Barolo, måtte vi også denne gangen til Sara. Etikettene er morsomme med en nisse på. Nissen er en gnom, som er fra barnefortellinger, gjenfortalt i denne familien. Vinen burde være en vinner på norske bord i julen, siden den fås i bestillingsutvalget på polet i Norge nå.

Vi henter hjem en magnumflaske med Barolo herfra. Vi får navnene våre på etiketten og det er skikkelig stas, synes jeg. 

 
Sara startet omvisningen med å fortelle litt om historien til vingården.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi hadde ikke vært på trøffeljakt før, med det var en fasinerende opplevelse. Når hunden får hvalper, smører de trøffelolje på brystet dens, så hvalpene forbinder trøffellukten med mamma og mat. Når de blir voksne blir de ivige trøffeljegere.
   

Når hunden ble sluppet løs, løp den rundt i stor fart mellom hasselnøttrærne med nesen i bakken. Plutselig stoppet den og startet å grave. Hundeeieren kom løpende til, ga hunden en godbit og gravde selv frem trøffelen. Vi fikk spise den egenjaktede trøffelen i forbindelse med vinsmakingen i etterkant. Ferskere kan det ikke bli.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Siden sist vi var her, har de startet med produksjon og salg av flere produkter med trøffel og honning, i tillegg til en flott olivenolje. Vi ble selvfølgelig fristet og tok med flere av dem hjem.  

Begersvingenlam - eller kampen om den grønne gørra.

Denne italienske retten er min absolutte lammefavoritt. Den smaker fantastisk og den grønne gørra får ingen av oss nok av, så derfor har retten fått dette ikke så veldig tiltalende tilnavnet hos oss.

Ta litt olivenolje i bunnen av langpanna. Legg i 24 små poteter delt i to, 6 gulrøtter i tykke skiver, 10 store tomater i båter, 3 løk i båter, 3 finhakkede hvitløksfedd, 3 laurbærblader, salt og pepper. Hell over 3 dl. lammekraft (evt. fond og vann).

Lammet legges på toppen av grønnsakene og gnis inn med saften av 1 sitron, rosmarin, salt og pepper.   

 

Det hele stekes på 150 grader til steketermometet viser 60 grader. Det tar noen timer, avhengig av størrelsen på lammet. Ta i mer væske om det er behov for det.

Mens lammet koser seg i ovnen, lages den grønne gørra. Innmaten av 1 loff, 1 bunt bladpersille, 5 fedd hvitløk, 100 g revet parmesan og ca. 3/4 flaske olivenolje kjøres til en jevn masse med stavmikseren. Konsistensen skal være som tykk grøt. 


Når kjernetemperaturen på lammet er 60 grader, bres den grønne gørra over. Temperaturen i ovnen økes til 225 grader og så er det bare å vente til den grønne gørra får lekker gylden stekeskorpe.

Bakt potet - en lunsj eller kveldskos som lager seg selv.

Bakt potet er en rett du kan lage så enkel eller komplisert du vil. Du kan fylle den med kryddersmør og bruke den som tilbehør til middagen. Du kan også sette fram masse deilig tilbehør og bruke den til lunsj, kvelds eller nattmat.

Vi bruker bakt potet til lunsj på lørdager noen ganger. Jeg pakker dem i folie og setter dem i ovnen på 150 grader klokken ni og de er klare til å spises klokken ett. I mellomtiden kan jeg handle, gå en tur eller noe annet som behøves.

  
Forslag til tilbehør kan være finstrimlet vårløk, kryddersmør, rømme eller rømmedressing med hvitløk, sprøstekt bacon, mais, finhakket paprika, ananas og reven ost. Jeg pleier å sette fram litt forskjelling, så kan gjestene velge selv.

 

 

 

Vakre Barolo - middag på Barolo Friends og vinsmaking på Brezza

Barolo er et vakkert sted. Vi bodde på Hotel Barolo - igjen. Hotellet ligger i naturskjønne omgivelser, har hyggelig betjening, rom i fin størrelse, mange av dem med veranda. De har også en restaurant med gode lunsjretter (antipasti). Rundt hele området henger druene, klare til innhøsting, søte og gode.


Det aller fineste med hotellet, er at du kan gå inn en dør i hovedbygningen for å få omvisning og vinsmaking av Brezzaviner. Denne gangen fikk vi omvisning av den kunnskapsrike og dedikerte eieren, som tok seg god tid, selv om han nesten jobber døgnet rundt i forbindelse med innhøstingen.  

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fem minutters gåtur fra hotellet, ligger Barolo Friends. Dette er en hyggelig restaurant, med god mat og vi ble glade da vi oppdaget at den samme hyggelige kelneren fremdeles jobbet der. Vi spiste to fantastiske retter, en med spaghetti og en med biff tartar, begge med trøffel.

   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Still going strong:

  

 

Tar til slutt med en liten lekker dessert fra Restaurant Locanda in Cannubi, hvor vi spiste den siste kvelden:

 

Svinefilet i rosépeppersaus

Dette er en velsmakende rett, som er rask å lage. Svinefiléten deles i tommetykke skiver og brunes på begge sider i smør.

Tilsett 1 boks fløte, 1 ss (eller mer om du vil) hel rosépepper (helst syltet, men tørket går også bra) og 1/2 dl soyasaus. Om sausen virker for lys, kan den også få litt sukkerkulør. Det hele får koke i noen minutter, til sausen tykner. Smak til om den trenger mer salt enn det du får i soyasausen.

Serveres med stekt sopp, kokte poteter eller ris og blomkål eller brokkoli.  

Calzone

Calzone er en italiensk innbakt pizza, som kan fylles med det meste.

Jeg lager pizzabunn på vanlig måte. Oppskrift på bunnen finner du her:

http://aperitivo.blogg.no/1469531880_pizzakveld_i_loungen.html

Du kan fylle den med det du har for hånden og jeg har igjen litt kjøttsaus fra en pastarett jeg serverte i går. Denne oppskriften finner du her:

http://aperitivo.blogg.no/1476208787_pasta_med_kjttsaus.html

 

Når pizzadeigen er ferdig hevet, kjevles den ut i tallerkenstore leiver. Fyllet inkludert osten, legges på den ene halvdelen, men ikke helt ut til kanten. Kanten smøres med sammenvispet eggeplomme, før den andre halvdelen brettes over. Det er viktig at kanten tettes odt, så ikke fyllet renner ut. Toppen av calzonen smøres med mer eggeplomme. La dem heve i 15 minutter til, før de settes langt ned i ovnen på 200 grader til de er gyldne og fine.

 

 
 

Vinsmaking i Barbaresco

Barbaresco har verdens kuleste kirke. Fra utsiden ser den helt vanlig ut, men når du kommer inn, har de byttet ut alteret og resten av interiøret til det du behøver for en hyggelig vinsmakingsopplevelse.

Etter å ha vært i mange flotte kirker og katadraler, for eksempel La Sagrada Familia og Notre Dame, må jeg vel fortsatt si at kirken i Barbaresco er favoritten min.

I Barbaresco står traktorene, fulle av druer, i kø i flere timer for å få levere. Ventetiden går med til å skravle med likesinnede og alt virker veldig avslappende og hyggelig.


Vi var også på Boffavinsmaking. Det flotte med denne smakingen er den fantastiske utsikten.

 


Vi avsluttet dagen i Barbaresco med en lunsj på Ristorante Antinè. Denne restauranten kan jeg anbefale på det varmeste, men det er ikke mulig få plass om man ikke har bestilt bord. Maten der er så vakker og velsmakende at jeg vil skrive en egen artikkel, bare om den.
 

  

Gnocchi med kjøttsaus

Gnocchi er en italiensk klassiker. Det er pasta, men er laget av poteter i stedet for mel og smaker veldig godt. I det siste har det vært mulig å få tak i god, fersk gnocchi i matbutikken og det er jo mye enklere enn å lage selv. Gnocchi kan brukes til det samme som annen pasta. En av favorittene mine er gnogghi med blåskimmelsaus, men i dag har jeg laget den med en deilig kjøttsaus. Sausen har gulrot i små terninger, men det smaker ikke gulrot. Den gir bare en god smak til sausen og den blir litt sunnere også.

2 rødløk og 1 gulrot i små terninger stekes i litt olje. Tilsett 600 g karbonadedeig, 2 fedd finhakket hvitløk, 1 finhakket rød chili, 1 ss basilikum, 1 ss oregano, 1 neve finhakket fersk basilikum, 1 boks hakkede tomater (helst Mutti), 1 ss tomatpuré, salt og pepper. Sausen skal koke til den får en naturlig sødme.

Gnocchien kokes etter anvisningen på pakken. Jeg drysser reven parmesan over og pynter med litt basilikum.
 

Tarte flambée

Tarte flambée er en spesialitet fra Alsace. Den er god alene, men passer godt til et tapasmåltid, eller som tilbehør til suppe.

Lag pizzadeig på vanlig måte. Du finner oppskrift her:

http://aperitivo.blogg.no/1469531880_pizzakveld_i_loungen.html

Kjevle ut degen, la den heve litt og forstek den i 5 minutter på høy temperatur.  Smør på en blanding av 1/2 beger crème fraiche, 1 eggeplomme, 1 ts salt, hvit pepper og 2 dl reven guryere. Om du ikke får tak i guryere, kan du bruke annen smaksrik ost, som f.eks. finhakket blåskimmelost eller 1 pose parmesanost (pulver).

På toppen legger du 2 løk i strimler og 300 g strimlet bacon. Stekes på høy temperatur i ovnen til bunnen er gjennomstekt og den er gylden og fin.

Bursdagsfeiring - Enoteca Svanen og Restaurant Fjord

Jeg fikk en flott 50-års feiring. Vi startet bursdagen min på Enoteca Svanen i Oslo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det er et ganske nytt sted for vinsmaking og ligger i lokalene etter det gamle Svaneapoteket. Interiøret er beholdt og skaper et hyggelig miljø med historisk sus. Du får også en velsmakende spekemat- og ostetallerken der, som kan anbefales om det er litt for lenge til middagen.

Turen gikk videre til Restaurant Fjord, hvor kjæresten min hadde bestilt en romantisk 6-retter for to, med tilhørende vinpakke:

Norsk makrellstørje med pepperot, ponzu og wasabi

Melkeposjert Breiflabbkjake med blåskjell og stangselleri

Jordskokk og røkt kolje

Stekt Håbrann med "gnocchi", gresskar og salviesaus

Modne oster

Plomme med yoghurtpulver og lakris

 

 Maten smakte nydelig og betjeningen var hyggelig og oppmerksom. Her er en liten smakebit på hva vi fikk servert.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Etter middagen reiste vi videre til Gardermoen og overnattet der til neste morgen. Vi tok flyet til Milano, hvor turen gikk videre til Barolo. Jeg må si at dette er en perfekt 50-årsdag med en enda bedre fortsettelse. 

Crème brûlée

Crème brûlée er det franske svaret på karamellpudding. Crème brûlée er en smart dessert å servere når du skal ha gjester, for du kan gjøre det meste klart dagen før, sånn at du kun legger sukker på toppen og karamelliserer det med en brûléebrenner ved serveringen. Sukkeret skal ligge som et knasende, sprøtt lag på toppen.

Kok opp 2 dl helmelk, 2 dl fløte, 5 ss sukker, 1 ss vaniljesukker og 1 vaniljestang delt på langs. Det er smart å la det koke opp veldig langsomt, for da får vaniljestangen tid til å gi fra seg mye smak. Avkjøl blandingen litt og rør inn 4 lett sammenvispede eggeplommer. Sil blandingen over i ildfaste porsjonsformer, som settes i en langpanne. Hell kokende vann i langpannen slik at det står halvveis opp på formene. Stekes i ovnen på 150 grader, til den har stivnet. Det tar ca. 40 minutter Ved servering drysses det på sukker, som karamelliseres med en brûléebrenner. Om du ikke har det, kan du sette formene noen få minutter under grillelementet i ovnen til sukkeret er karamellisert ca. 3 minutter, men da må du passe godt på, så ikke sukkeret blir brent.

Du kan pynte dem veldig enkelt, med et mynteblad, som jeg har gjort her, eller med friske bær.  

Det smaker deilig med en god dessertvin til, for eksempel en Sauternes. 

Høst i loungen

Jeg er ikke noen stor fan av høsten, men etter en sommer med lyse, lette farger, må jeg vel inrømme at jeg liker å pynte med høstfarger. Loungen vår, som ligger sammen med boblebadet, bak huset, brukes det meste av året.

Dette er en deilig lun krok, med tak over og levegger og det føles ekstra lunt, med de varme fargene. Pleddene er fra KID, putene fra Princess og duken er fra Black Design. Gulvteppet er fra Colibri Fargehandel og møblene fra Nova Solo.  Blomsten kommer, som alltid fra min lokale Interflorabutikk.

Den fine lysekronen i smijern og glasskuplene, som gir litt le for t-lysene, er fra Step In.  

Vi ser frem til mange hyggelige høstkvelder her.


 

Pasta med kylling i fløte og pestosaus med sprøstekt parmaskinke

Pasta kan varieres i det uendelige. Her har jeg laget en saus av 3 dl fløte, 1 egg, hjemmelaget pesto (eller 1 glass ferdiglaget), salt og pepper, som kokes sammen.

4 kyllingfileter i terninger stekes i olje sammen med 100 g sopp i skiver og 1 løk i strimler.

1 pakke parmaskinke legges utover bakepapir på 100 grader i ovnen til den blir sprø og knuses til små biter.

Ved servering blander jeg pasta, saus og kyllingblandingen. Strør over revet parmesan og spekeskinka og pynter med litt basilikum.

 

Spansk potetomelett eller tortilla - perfekt tilbehør til en tapasmeny, eller en god lunsjrett

Om du skal lage tapas, eller om du bare skal ha en god lunsjrett, er dette et godt alternativ.


Jeg starter med å skjære 2 løk og 2-3 rå poteter i skiver. Jeg steker det på svak varme i olivenolje, til potetene er gjennomstekte. Jeg snur på blandingen av og til, så den ikke brenner seg.  

Jeg visper sammen en blanding av 4 egg, 4 ss fløte (du kan bruke melk eller vann), 2 finhakkede hvitløksfedd, salt og pepper og heller den over potetblandingen.

 

Jeg setter på lokk og lar det stå noen minutter  for å stivne litt, før jeg strør over reven ost og små, halve tomater.

Jeg setter på lokket igjen og lar det stå på svak varme til tortillaen er stivnet og osten smeltet. Serveres med godt brød, for eksempel landbrød eller olivenbrød.

 
  

Kjølerommet vårt

Vi er så heldige at vi har et kjølerom i grei størrelse i stedet for kjøleskap på kjøkkenet. Det er skikkelig praktisk og jeg har systematisert innholdet, så det skal være enkelt å hente inspirasjon og lett å finne det jeg skal bruke. Det er selvfølgelig ikke nødvendig med ingrediensutvalget jeg har, men det gjør at jeg ikke alltid planlegger så mye, men heller åpner døren til kjølerommet og ser hva som frister.

 

Jeg har for eksempel en egen hylle for japansk, en for thai, en for indisk osv.

Jeg har også en egen hylle for proteiner (kjøtt og fisk mm.) og egne grønnsakshyller. 

 


 

 

Pizza med biff og bearnaise

Jeg husker første gang jeg hørte om pizza med biff og bearnaise. Jeg trodde det var en spøk, men oppdaget fort at det faktisk var godt. Jeg lager det ofte når jeg har middagsrester av enten kalve- eller oksefilet.  

En slags oppskrift på pizzabunn finner du her:

http://aperitivo.blogg.no/1469531880_pizzakveld_i_loungen.html

Etter jeg har forstekt pizzabunnen legger jeg på pizzasaus, ost (gjerne flere slag i blanding), mais, biff, sopp og løk. Jeg steker den på full guffe i ovnen, til den er gylden og ferdig.

Etter steking legger jeg på klatter med bearnaise og noen estragonblader.

 

 

Hva skjedde?

Jeg forstår ikke helt hva som skjedde, men i går sto det 49 på bloggen min.Jeg skvatt litt da jeg oppdaget denne endringen i dag, men nå når jeg har kjent litt etter, er alt som det var i går, bortsett fra det merkelige tallet. Jeg ventet på trettiårskrisa, som aldri kom og førtiårskrisa som uteble. Nå tror jeg jammen meg at femtiårskrisa er avlyst også.

Jeg har tatt meg fri fra jobben i dag og skal på restaurant med kjæresten min i kveld. I går var barna og kjæresten til en av dem på middag med kake hos oss og det var veldig hyggelig. Det fine med å fylle 50 er at du får så mange gratulasjoner og at de synger bursdagsangen for deg på jobben. Falsk beskjedenhet kler meg ikke heller, så i stedet for å si at det ikke er nødvendig med gaver vil jeg si, jeg synes gaver er morsomt og det vokser jeg nok ikke i fra på en stund. Jeg fikk noen fantastiske og hyggelige gaver i går, så tusen takk, det setter jeg stor pris på! De hyggelige ordene på kortene deres varmet også.

Nå er det bare å gå ut og møte dagen. Jeg gleder meg til livet som stolt 50-åring. 

Deilig kje fra slakter Eide med rotgrønnsaker og fløtegratinerte poteter

Helt siden første gang vi smakte kje, for noen år siden, har det blitt en vinner på matbordet i vår familie og jeg finner stadig på nye varianter av tilbereding og tilbehør. Denne gangen serverer jeg den med rotgrønnsaker og fløtegratinerte poteter.

Jeg starter med å skrelle og dele rotgrønnsaker i terninger. Her har jeg brukt 2 rødbeter, 2 gulbeter, 2 polkabeter og 2 persillerøtter. I tillegg har jeg brukt 4 finhakkede fedd hvitløk, aromasopp i skiver, 1 rødløk og 1 kepaløk i båter. Alt legges i en langpanne, som er smurt med olje. Jeg tar på salt og pepper og legger kjelåret, som er ferdig marinert fra slakteren, på toppen. Jeg heller over 3 dl lammekraft, før jeg setter formen i ovnen på 150 grader. Når låret får farge på den ene siden, snur jeg det. Låret står i ovnen i ca fire timer. Jeg serverer med fløtegratinerte poteter og bruker den deilige, smaksrike sjyen fra formen som saus. 

 

Oppskrift på fløtegratinerte poteter finner du her:

http://aperitivo.blogg.no/1475305987_fltegratinerte_potete.html

 

De flotte rotgrønnsakene kommer fra Sylling Andelslandbruk:

https://www.facebook.com/infosyllingandelslandbruk/?fref=ts 

 

Kjøttkaker på topp

Denne gamle oppskriften fikk jeg av svigermoren min. Den har rene, norske smaker og er ekstra god med nykål.

Smør en stor form evt. langpanna. Legg potetskiver og løk i lag. Legg på kål, delt i små biter og ta på salt og pepper. Legg på gulrøtter i tynne skiver. Spe 1 kg karbonadedeig til kjøttkaker, form dem til karbonader og legg dem på toppen. Legg en smørklatt på hver kake og litt i mellom.

Stekes på 200 grader i ca 1,5 time på nederste rille. Sjekk om poteter og gulrøtter er ferdige. Legg eventuelt over folie så det ikke blir brent.

 


 

 

Tiramisu - en enkel og velsmakende italiensk dessert

Italia har mange gode desserter, og denne er helt nydelig, lett å lage og kan gjøres helt klar på forhånd, om du skal ha gjester. Den kan også lages i porsjonsskåler. Denne oppskriften er passe til 6 personer.

Bland 3 eggeplommer med 3 ss sukker og pisk luftig, tilsett 250 d mascarpone og rør glatt.

Pisk 3 eggehviter stive med 1/4 ts salt. Bland eggehvitene med ostekremen.

Legg et lag med krem i bunnen av et serveringsfat. Bland 3 dl kald, sterk kaffe (gjerne espresso) med 4 ss marsalavin. Dypp fingerkjeksene raskt i kaffeblandingen (pass på så dem ikke blir for bløte) og legg dem på kremen.

Legg et nytt lag med krem, kjeks oppå og avslutt med et lag krem. Dryss 5 ss revet kokesjokolade på toppen og avkjøl i minimum 1 time før servering.

 


 

Kalvefilet med kantareller, fløtegratinerte poteter, rødvin- og portvinsaus

Kalvefilet er fantastisk mørt og godt. Her serverer jeg den grillet, med en nydelig rødvin- og portvinsaus. Sausen kan også brukes til andre kjøttslag, for eksempel biff, og til hvit fisk.

Rødvin- og portvinssausen lages ved å blanke 2 finhakkede rødløk i smør, før jeg tilsetter 2 dl rødvin, 2 dl portvin og 1 laurbærblad. Jeg lar alt koke uten lokk. Når det er redusert til ca. 1/3 siler jeg vekk og kaster løken, tilsetter 5 ss kalvefond, 1 ts HP saus og 1 ts worcestersaus og solbærsirup til smaken blir rund og fin. Jeg smaker også til med salt og pepper. Rett før servering tilsetter jeg ca 50 g smør og koker opp. Smøret gjør sausen blank og lekker.

 

 

De flotte kantarellene, som den eldste sønnen min og kjæresten hans har plukket, har jeg bare stekt i smør.

 

Kalven har bare fått litt salt og pepper før den grilles til kjernetemperaturen viser 62 grader. Den må hvile litt før den skjæres opp.

Du finner oppskrift på fløtegratinerte poteter her:

http://aperitivo.blogg.no/1475305987_fltegratinerte_potete.html 

 

Høst i huset

Selv om været er flott, kan vi merke at det er høst og jeg kjenner høstpyntefølelsen sige inn i meg. Etter en sommer med lyse og lette sommertoner, er et godt med litt varme høstfarger.

Brettet er fra Lene Bjerre. Det meste av pynten er fra Black Design og Amaronen er fra Vinmonopolet.


Den flotte høstbuketten er fra den lokale Interflorabutikken min.

 
Sushi smaker godt om høsten også og her har jeg dekket til bursdagssushi for den yngste sønnen min. 

Fløtegratinerte poteter

Fløtegratinerte poteter har etterhvert blitt en klassiker , er enkel å lage og passer til mye.

10 poteter skjæres i tynne skiver og legges i lag med 3 fedd finhakket hvitløk, litt salt og pepper i en smurt ildfast form. Hell over 1 boks fløte. Settes inn i oppvarmet stekeovn, 200 grader i 1 time. Om det begynner å se tørt ut, tilsettes mer fløte. Strø over reven ost, gjerne vellagret og flere slag. Stek i ca. 20 minutter til, til osten er gylden.

Jeg varierer ofte med å ta i f.eks. finstrimlet løk, purre, persillerot, chili eller sopp. Det er bare å bruke fantasien, for det er uendelig med muligheter.