hits

september 2017

Familiekaker i brun saus

Familiekaker er en blanding av kjøttkaker og medisterkaker. De smaker godt og er saftige.

250 g karbonadedeig

250 medisterfarse

1 1/2 ts salt

1/2 ts pepper

1/2 ts allehånde

1/2 ts muskat

1/2 ts ingefær

2 1/2 ss potetmel

2 dl melk

Elt alle ingrediensene godt sammen i en kjøkkenmaskin. Form kaker og stek dem brune på begge sider i smør, før de legges i brun saus  og får trekke ferdig der. Du finner oppskrift på en gammeldags, brun saus her:

http://aperitivo.blogg.no/1505452997_gammeldags_brun_saus.html

Serveres med kokte poteter og valgfrie grønnsaker, f.eks. bønner.

 

Hjorteburgere

Vi har akkurat fått tak i en halv hjort og har partert og malt etter beste evne, så nå er det masse deilig kjøtt i fryseren. Jeg har aldri laget burgere av hjort før, men det ble jammen godt. 

1 kg malt hjortekjøtt

1,5 ts salt

1/2 ts pepper

1 ss viltkrydder

1/2 dl farris

smør til steking/grilling

Elt sammen alle ingrediensene. Dersom du bruker ferdigkjøpt viltkrydder, er det ikke sikkert du trenger salt i tillegg.

Form deigen til burgere og stek dem i smør i panna eller legg dem på grillen. Dersom du griller dem, legges en klatt smør på hver burger. Dette er fordi deigen er veldig mager og ført kan bli tørr. 

Når burgerene er ferdig stekt på den ene siden, snus de og får en vellagret osteskive på toppen, som kan smelte nedover burgeren og gjøre den ekstra god.

Burgeren servers med hjemmebakte, grove burgerbrød, som du finner oppskrift på her:

http://aperitivo.blogg.no/1505796418_grove_og_mye_sunnere_hamburgerbrd.html

Du kan selvfølgelig også bruke fine burgerbrød:

http://aperitivo.blogg.no/1489129040_burgerbrd.html

I tillegg har jeg hjemmedyrkede tomater, salat fra egen hage og stekte selvplukkede kantareller til. Du får også kjøpt i butikken, om du ikke er trygg på selvplukk.

Jeg har servert burgeren med bakte perlepoteter, som du finner oppskrift på her:

http://aperitivo.blogg.no/1489498085_bakte_perlepoteter.html

og tyttebærrømme, som du finner oppskrift på her:

http://aperitivo.blogg.no/1488145744_tyttebrrmme.html

Jeg har pyntet med litt reddikspirer, som smaker mildt av reddik.

Med dette tilbehøret, forsvinner ikke den gode smaken av hjort, så jeg anbefaler dette fremfor burgerdressing etc.

 

Kyllingsalat med kiwibær, bønnespirer og reddikspirer

Jeg synes det smaker godt med salat. Både som en lunsjrett, som tilbehør til annen mat og som en selvstendig middagsrett. Denne salaten med kylling er deilig og mettende og den ser ekstra lekker ut, når den egges på fat, i stedet for i en bolle..

Legg strimlet salat nederst. Gjerne flere slag i blanding. Legg på strimlet vårløk, ferske bønnespirer, strimlet paprika, kiwibær (fås på Meny) og småtomater delt i fire.

1 kyllingfilet per person, strimles, krydres med salt, pepper og estragon og stekes i litt olje. Sil av oljen og legg kyllingen utover salaten. Topp med reddikspirer. Serveres med en god dressing og et godt brød til. For eksempel valnøttbrød, som du finner oppskrift på her:

http://aperitivo.blogg.no/1482916118_.html

Kinesisk BBQ-saus

Denne sausen kan brukes på flere måter, både som marinade og om du tilsetter litt maizenna og koker den opp, kan den også brukes som saus.

5 finhakkede hvitløksfedd

1 cm finhakket fersk ingefær

2,5 dl hoisin sauce

1,75 dl sherry wine

1,75 dl soyasaus

1,75 dl sukker

1⁄2 ts chinese fivespicekrydder

Bland alle ingrediensene in en bolle til sukkeret er oppløst. Sett kaldt til det skal brukes.

Grove og mye sunnere hamburgerbrød

Om du ønsker sunnere burgerbrød, kan du prøve denne oppskriften.

6 dl vann

1 pk tørrgjær

2 ts salt

2 ss olje

100 gram fin sammalt rug

380 gram fin sammalt hvete

500 gram hvetemel

Elt alt godt sammen i en kjøkkenmaskin. Juster ev. med mer vann eller hvetemel. La deigen heves på lunt sted i minimum 1 time.

Del deigen i 20 like store deler. Form hver del rund, og klapp dem flate. Legg på stekebrett som er kledd med bakepapir, og la heve i minimum 45 minutter under et klede. Før steking dusjes burgerbrødene med vann og får et dryss med sesamfrø.

Stekes midt i ovn på 200 grader i omtrent 20- 25 minutter.

Du finner oppskrift på fine hamburgerbrød her:

http://aperitivo.blogg.no/1489129040_burgerbrd.html

 

Kinesisk 5-spice (5-krydder)

Du kan nesten ikke lage kinesisk mat uten 5-spice. Det smaker så godt og spennende. Jeg får tak i det i butikken min, men i de fleste butikker har det ikke kommet enda, så her er oppkriften på å lage det selv: 

1 ts kanel

1 ts allehånde

1 ts fennikelfrø

1 ts stjerneanis

1 ts szechuanpepper

Alt knuses i morter, blandes godt og pakkes tett til det skal brukes, så det bevarer smaken. Om du ikke har morter, kan du helle alt i blenderen og kjøre på full styrke, til blandingen er like fin som mel.  

 

Gammeldags brun saus

2 ss smør

2 ss mel

4-5 dl kraft/sjy eller vann og fond

Salt og pepper

Brun smøret til det er nøttebrunt. Tilsett melet og rør jevnt hele tiden. Bruk middels varme og kok til det er passe brunt.

Ta kjelen vekk fra platen og tilsett halvparten av den varme kraften. Rør godt så det ikke blir klumper. Tilsett resten av kraften når sausen er jevn. Kok i 10 minutter og ha eventuelt i andre smakstilsetninger, som f.eks. løk.

Kålruletter

Jeg har ikke vokst opp med kålruletter, men mannen i huset har det som en av sine barndomsfavoritter. Du kan velge om du vil servere den med brun, hvit eller tomatsaus, men vi har valgt en gammeldags, brun saus.

1 hodekål, savoykål eller kinakål (12 stk. middels store blader)

Kjøttfarse:

250 g karbonadedeig

250 medisterfarse

1 1/2 ts salt

1/2 ts pepper

1/2 ts allehånde

1/2 ts muskat

1/2 ts ingefær

2 1/2 ss potetmel

2 dl melk

Elt alle ingrediensene til farsen godt sammen i en kjøkkenmaskin.

Kok opp lettsaltet vann og legg kålbladene i det kokende vannet i 2-3 min. Legg dem over i kaldt vann og deretter på et klede så vannet renner av. Skjær av den tykke nederste midtstilken, for å gjøre det lettere å pakke inn kjøttfarsen.

Legg ca. 2 ss kjøttfarse på hvert kålblad. Brett kålen rundt fyllet og knyt hyssing rundt så de holder seg sammen under trekkingen.

La rulettene trekke i kokende vann, tilsatt litt oksefond i 15-20 minutter. Ta opp kålrulettene, og la dem renne godt av seg.

Server med saus, kokte poteter og gulrøtter. Du finner oppskrift på skikkelig gammeldags, brun saus her:

http://aperitivo.blogg.no/1505452997_gammeldags_brun_saus.html

Laksesandwich med sennepssaus, sylta grønnsaker og båtpoteter

Denne lunsjretten er en av mine favoritter. Det er viktig å bruke et godt brød, f.eks. landbrød. Oppskriften er beregnet til 1 persjon, så her er det bare å gange opp.

Start med båtpotetene. Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper, risle over litt mer olje og sett dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skru ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

Siden de sylta grønnsakene bare blir bedre av å få trekke litt, er det smart å starte med dem tidlig også. De kan gjerne lages dagen i forveien også. Du finner oppskriften her:

http://aperitivo.blogg.no/1505113542_agurk_og_gulrotsalat_deilig_tilbehr_til_fisk.html

Det neste som er smart å gjøre er sausen. Du kan selvfølgelig kjøpe den ferdig, men den smaker mye bedre hjemmelaget. Du finner oppskrift på sausen her:

http://aperitivo.blogg.no/1505113448_sennepssaus_til_rykelaksgravlaks.html

Skjær 2 skiver brød og rist dem i varm stekepanne, tilsatt olje og et par fedd hvitløk, til de blir gylne.

Krydre 200 g laks med fiskekrydder og stek den i smør i en annen panne, til den er nesten gjennomstekt, men ikke helt.

Legg 1 brødskive på en tallerken, legg på salat, med laksen oppa og den andre skiva på toppen. Spidd sanwichen med et lite grillspyd i tre, med den spisse enden opp. Tre på en sylta agurkskive, tomater og en limebåt.

Legg på poteter og de sylta gulrøttene. Sett på en bolle med litt sennepssaus. Pynt med litt god rogn og dill og server.   

 

Grillet indrefilet av lama

Jeg har akkurat vært på matmarked i Vestfossen. Det var mye spennende å glede seg over der og jeg fikk tak i indrefilet av lama, som jeg aldri hadde smakt før. Lama kan ligne på en mellomting mellom lam og kalv, er lett å tilberede og smaker nydelig.

Krydre lamaen med salt, pepper og smør den med nøytral olje, før den legges på grillen. Den skal ha rosa kjerne når den serveres, så det er ikke mange minuttene på hver side. Bruk gjerne termometer og ta den ut, når det viser 55 grader.

Jeg valgte å bruke en ganske nøytral saus, med sopp i, til. Du finner oppskrift på den her:

http://aperitivo.blogg.no/1504613799_brun_saus_til_rdt_kjtt.html

Perfekt potetpurè finner du oppskrift på her:

http://aperitivo.blogg.no/1501146244_perfekt_potetpur.html

 

Restemat "pytt i panne"

Jeg liker ikke å kaste mat. Det har heller aldri vært noe problem heller, siden jeg har hatt to storspiste sønner.

Jeg velger å kalle denne retten "pytt i panne" med utropstegn. Grunnen er at det skal være et speiegg på toppen og det har jeg ikke gjort denne gangen.

Start med å steke baconbiter i litt smør. Legg det til side og stek strimlet løk i samme panne. Legg i kokte poteter i terninger og stek videre. Legg baconbitene tilbake i panna, sammen med biter av lettkokt blomkål. Krydre med ønsket krydder og server. Smaker godt!

Agurk- og gulrotsalat, deilig tilbehør til fisk

Alle kjenner den vanlige agurksalaten, men hvorfor ikke gjøre en liten vri på den? 

2 dl vann

½ del eddik

1 ss sukker

1/2 ts pepper

Blandes godt sammen. Tilsett 1/2 agurk og 2 gulrøtter, skjært på langs med ostehøvel.

La det stå og trekke i kjøleskapet i minimum 1 time.

Hovmestersaus, sennepssaus eller gravlakssaus til røykelaks/gravlaks

Hovmestersaus, sennepssaus eller gravlakssaus kan kjøpes ferdig i butikken, men den hjemmelagde smaker selvfølgelig best.

2 eggeplommer  

2 ss dijonsennep

1 ss hvitvinseddik

1 liten ss honning

1 ½ dl solsikkeolje - eller annen god nøytral olje

Salt og pepper

1 dl finhakket dill

Pisk sammen hvitvinseddik, dijonsennep, honning, pepper og eggeplommer. Pisk inn solsikkeolje i tynn stråle. Tilsett finhakket dill. Sausen er holdbar i kjøleskapet i en uke.

Høst i kosekroken og spisekroken på kjøkkenet.

Samme hvordan man vrir og vender på det, er høsten her og man kan like gjerne gjøre det beste ut av den.

   

Jeg har kjøpt nye duker, putetrekk og pynteting fra Black Design. Pleddet er fra Kid. Alle blomstene er selvfølgelig fra den lokale Interflorabutikken min.

 

Selv om høsten ikke er favorittårstiden min, synes jeg at de lune fargene er vakre. 

Mannen i husets spaghetti med kjøttboller i tomatsaus

Spaghetti med kjøttboller i tomatsaus minner om Lady og Landstrykeren. Jeg synes det er kjempegodt og enda bedre når jeg ikke har laget det selv. 

1 strimlet løk

1 fedd finhakket hvitløk

1,5 boks Mutte hakkede tomater

1 ss tørket basilikum

1 laurbærblad

1 kanelbark

3 dråper tabasco

Brun løk og hvitløk i smør. Tilsett resten av ingrediensene og la det koke lenge. Gjerne 1 time, om du har tid. Smak til med salt og pepper.

500 kjøttdeig av lam

2 ts salt

1 ts pepper

1 fedd hvitløk

1 ts muskat

2 ts tørket oregano

1 egg

Alt eltes godt sammen. Form små kjøttboller mellom hendene, og stek dem i smør, før de legges i sausen i noen minutter.

Spaghettien kokes etter anvisning på pakken. Serveres gjerne med litt reven parmesan eller peccorino over. Pyntes med litt basilikum. 


 

Kveite på grillen, med paprikasaus og putetpuré

Kveite er en av de beste fiskene jeg vet. Her har jeg krydret den med salt og pepper, lagt på tynne skiver lime, penslet med olje og lagt den på grillen i 2 minutter på hver side. Det er viktig at den ikke ligger for lenge på grillen, for da blir den tørr. 

Oppskrift på paprikasaus finner du her:

http://aperitivo.blogg.no/1502464496_paprikasaus_til_hvit_fisk.html



Du finner oppskrift på en perfekt potetpuré her:

http://aperitivo.blogg.no/1501146244_perfekt_potetpur.html

 

Fiskesuppe med fiskepudding

Denne suppen er en billigere fiskesuppe, med fiskepudding. Jeg synes ikke fiskepudding er så spennende, men den smaker godt i denne suppa. Den tar litt farge av safranen, men det synes jeg bare ser lekkert ut.

1 finhakket løk

2 ss smør

1 fedd finhakket hvitløk

2 store gulrøtter i bittesmå terninger

1 persillerot i bittesmå terninger

2 dl hvitvin, litt søt, f.eks. Riesling

Saften av 1/2 lime

3 dl god fiskekraft

1/2 fennikel i bittesmå terninger

1/2 finhakket purre

1 kvast finhakket dill

1/2 fiskepudding

1/2 ts safran

1 ts fiskekrydder

7 dl fløte

200 g laks eller ørret i terninger

200 g pillede reker

Stek løken og hvitløken blank i smør. Tilsett hvitvin og kok inn til det halve. Tilsett krydder, lime, fiskekraft og fløte.  Tilsett grønnsakene og la det trekke til de er møre. Tilsett fisken og fiskepuddingen. La det trekke til fisken er kokt. Tilsett dill og reker og smak ev. til med salt og pepper.

Serveres med godt brød, f.eks valnøttbrød, som du finner oppskrift på her:

http://aperitivo.blogg.no/1482916118_.html

Om du vil ha en lettere suppe, kan du erstatte fløten med melk, men da kan det være greit å jevne den med litt maisenna.

Du finner flere spennende supper her:

http://aperitivo.blogg.no/supper.html

 

Brun saus til rødt kjøtt

Denne sausen smaker godt til det meste av rødt kjøtt, som storfe, svin og lam. Oppskriften er passe til 4 personer.

1 ss smør

1 finhakket løk

1 pk strimlet aromasopp

1 boks rømme

1/3 ltr fløte

1 ss paprikakrydder

3 ss soyasaus

2 ss ketap manis

2 ss fond (enten kalv, okse, lam el. høne, avhengig av hva du skal bruke sausen til) 

Salt og pepper

Brun sopp og løk i smøret. Tilsett resten av ingrediensene og la det koke til passe sausekonsistens. Smak til med salt og pepper og ev. mer ketap manis om det trengs sødme.

Lettvint mangois

Denne lettvinte mangoiskremen kan du lage på to minutter. Det er kun innfrysningen som tar litt tid. Mangopuréen får du kjøpt på asiatiske butikker.

1 pakke mangopuré

1 boks søtet, kondensert melk

Rør ingrediensene sammen og hell over i iskremmaskin. Om du ikke har en maskin, kan du sette blandebollen i fryseren og røre hver halvtime, til isen blir frossen. Om du ikke rører, vil du få krystaller. 

Deilig, hjemmebakt brød

Varmt, hjemmebakt brød smaker kjempe godt. Dette brødet er grovt og saftig og kan gjerne startes på kvelden i forveien, så du får nybakt brød til frokost. 

5 dl skummet kulturmelk

7 dl vann

1 ss rapsolje

50 g gjær

3 ts salt

1 ss honning

3 dl hvetekli

3 dl havregryn

4 dl sammalt rug grov

7 dl sammalt hvete grov

ca 14 dl hvetemel

Varm vann og melk til 37 grader. Hell litt av væsken i en arbeidsbolle og rør ut gjæren. Om du bruker tørrgjær tilsettes det sammen med hvetemelet. Tilsett resten av væsken, olje, salt, honning, hvetekli, havregryn, sammalt mel og hvetemel.

Elt deigen sammen, tilsett ev. mer hvetemel til passe konsistens. Elt til deigen er glatt, blank og smidig og slipper bakebollen, 10-15 min. i kjøkkenmaskin. Dekk med plast og la deigen heve/hvile i minimum 60 min, til den har fått dobbel størrelse.

Ha deigen over på et melet bord. Del den i tre og kna til den blir smidig. Form dem til brød.

Rull brødene i havregryn, kli eller solsikkekjerner før de legges langpanne dekket med bakepapir.

Legg en strimmel bakepapir mellom hvert brød, slik at de blir lett å ta fra hverandre etter steking.

Dekk med plast eller et klede og la brødene heve i minimum 1 time.

Stek brødene på nederste rille i forvarmet ovn ved 200 grader i ca. 45 min. Om du dunker på dem fra undersiden og lyden er hol, er de klare.

Avkjøl brødene på rist.

Potetsalat til fisk

Potetsalat finnes i mange varianter og det er så lettvint at det ikke er noen grunn til å kjøpe den ferdig. Denne varianten passer til fiskeretter.

8 skrelte kokte poteter i terninger

1 boks rømme

1 god neve finhakket gressløk

saften av 1/2 sitron

1/2 glass kapers

1 ts sukker

salt og pepper

Bland alt og smak til med salt og pepper. Kan gjerne serveres mens potetene fortsatt er lune.

 

Kalvegryte

Denne kalvegryten er laget litt anderledes enn vanlige gryteretter og ble til på grunn av at jeg hadde rester fra en helstekt kalvefilet. Den er passe til 4 personer.

800 g helstekt kalvefilet

2 finhakkede løk

1 pk aromasopp i skiver

1 rød paprika i strimler

1/3 ltr fløte

1 boks rømme

masse tørket eller frisk estragon

1 ss bearnaisessens

1 ss kalvefond

Salt og pepper

Fres løken og soppen i en gryte til det får fin farge. tilsett alt untatt kjøtt og paprika og la det koke inn til passe konsistens. Smak til om det trengs mer estragon og smak til med salt og pepper. Tilsett kjøttet i terninger og paprikaen. La kjøttet bli varmt. Server med potetmos og en frisk salat.

Du finner oppskrift på perfekt mandelpotetmos her:

http://aperitivo.blogg.no/1478459955_reinsdyrgryte_med_man.html  

 

 

Hvit pizza med kalvekjøttdeig

Hvit pizza er ikke like vanlig som den med tomatsaus, men smaker veldig godt. Denne er laget med kalvekjøttdeig, men kan like gjerne lages med vanlig kjøttdeig.

Start med bunnen. Du finner link til en god oppskrift på pizzabunn her:

http://aperitivo.blogg.no/1501488939_frste_pizza_i_den_nye_pizzaovnen__kjempespennende_og_helt_fantastisk_godt.html

400 g kalvekjøttdeig

2 finhakkede løk

2 stilker timian (eller 1 ts tørket)

2 stilker oregano (eller 2 ts tørket)

2 finhakkede fedd hvitløk

salt

pepper

1 beger rømme

1 strimlet rødløk

1 pk pepperoni

reven ost etter ønske (gjerne vellagret og flere varianter)

Stek kjøttdeigen sammen med løken, hvitløken og krydderet, bortsett fra salt og pepper. Rør inn rømmen, kok opp og smak til med salt og pepper.

Når pizzabinnen er klar, smøres blandingen på. Legg på ost, rødløk og pepperoni. Riv gjerne litt parmesan over til slutt, før den stekes på full varme midt i ovnen, til den er gyllen og fin.