hits

august 2017

50-årsfeiring i Verona

I en gate bak torvet ved Arena, ligger en bitteliten restaurant, som har gjort det bra på Tripadvisor. Den heter Cangrande, har nydelig mat og en veldig hyggelig betjening. 

Vi bestemte oss for å spise 50-årsmiddagen der. Det ble en fantastisk matopplevelse, med snegler til forrett. Deretter en velsmakende pastarett.

Svinekjakene var kokt i Amarone og var nok kveldens høydepunkt for meg. De var så møre at de kunne spises med skje, om du ville.

Selv om vi var mette, tok vi en sjokoladedessert til slutt. Den var så god at vi bare måtte spise opp hele.

De hadde den morsomste Grappakaraffelen jeg har sett og det kan ikke være enkelt å sjenke, uten å søle.

Om du skal til Verona, vil jeg virkelig anbefale dette stedet, men husk å bestille bord.

Kylling green curry

Kylling green curry er en deilig thailandsk rett. Om du ønsker den sterkere, kan du tilsette en finhakket chili. Denne oppskriften er passe til 2-3 personer.

 

400 g kyllingfilet i terninger stekes i nøytral olje til de er lett brune. Tilsett 2 strimlede rødløk, 2 ss Thai green curry paste, 1 boks kokoskrem (evt. kokosmelk), 2 strimlede paprika, 1 neve sukkererter i strimler,1 ss finhakket ingefær og 1 fedd finhakket hvitløk. Kokes i 10 minutter, før du strør over finhakket koriander og serverer den med ris eller nudler.

 

Rødløkskompott

Rødløkskompott smaker godt til mange slags kjøttretter og spesielt godt til grillmat. Den bør helst serveres lun.

2 ss smør

4 rødløk i strimler

2 ss brunt sukker

0,6 dl god balsamicoeddik

0,5 dl rødvin

La løken surre i smøret til den blir myk, men ikke skifter farge. Tilsett sukker, la det smelte og glasere løken. Tilsett rødvin og balsamico og la det koke til væsken har fordampet.

Koke kraft på kalvebein

Det er veldig praktisk å ha kraft i fryseren. Den kan brukes til bl.a. sauser og supper. Å koke kraft er billig og enkelt og det er morsomt å lage mat med egenprodusert kraft. Jeg lager alltid mye, så jeg kan fryse ned i flere bokser og ha en stund. 

Legg kalvebein i langpanna sammen med løk og rotgrønnsaker i grove biter. Jeg heller på litt vann, så ikke alt svir seg fast i forma. La beina stå i ovnen på 200 grader til de får fin gyllenbrun farge. Det tar en time eller to. Legg både beina og grønnsakene over i en kjele. Hell over kraften som har blitt i bunnen av langpanna også. Legg oppi noen laurbærblader og en neve hel pepper. Hell på vann til det akkurat dekker. Kok opp og la det koke i 3 timer. Sil av kraften, kjøl den av og hell den i passe bokser eller doble brødposer, før du fryser den ned.

 

 

Svinemage med fløtegratinerte søtpoteter

I det siste har vi fått svinemage i matbutikkenl Den skal egentlig være klar til å legges på grillen, men jeg synes den både er fet og for salt, så jeg har funnet en måte å forbedre den på.


Legg svinemagen i litt vann i en ildfast form. Dekk den med aluminiumsfolie og sett den på 150 grader i ovnen i 5 timer. Ta den ut av vannet, legg den på grillen og brun den på alle kanter.

Det smaker godt å servere den med fløtegratinerte søtpoteter, som du finner oppskrift på her:

http://aperitivo.blogg.no/1501563611_fltegratinerte_stpoteter.html

 


 

Grillspyd fra Myanmar

Maten fra Myanmar er spennende. De blander smaker fra flere av landene rundt seg. I tillegg er de kjent for veldig sunn mat. Jeg kan anbefale disse grillspydene. De kan også lages i ovnen på 200 grader, men da får de ikke den deilige grillede smaken.

6 stk kyllingfileter

 

Marinade:

0,5 ts gurkemeie

1 ts chilipulver

0,5 ts kanel

0,5 ts allehånde

1 ts salt

3 ss olje

6 stk finhakket sjalottløk

2,5 cm ingefær

2 fedd hvitløk, presset

1 stk finhakket, rød chili

2,5 ts garam masala

Saften av 1 lime

Skjær kyllingfiletene i lange, tynne strimler. Bland ingrediensene til marinaden i en bolle. Legg i kyllingstrimlene og gni inn krydderet. La kjøttet marinere i et par timer eller gjerne natten over. Tre kyllingstrimlene på grillspyd, og legg dem på grillen i 5-10 minutter, til de er stekt. Snu litt på grillspydene under grillingen. Server med en deilig salat fra Myanmar, som du finner oppskrift på her:

http://aperitivo.blogg.no/1502464742_salat_fra_myanmar.html

 

Ut og spise i bakgatene i Verona - spiste noe helt uvanlig

Om du ikke har vært i Verona, kan jeg anbefale det på det varmeste. En lokal dame fortalte oss om denne lille restauranten, gjemt i en bakgate og ikke så synlig for turistene.

Vi lette oss frem dit og fikk henvist et koselig bord litt bak i restauranten. Jeg må si vi ble litt overrasket og sjarmert da servitøren kom med menyen og vinlista, som begge var håndskrevet på et tynt papir. Utgåtte viner var bare "fjernet" med et pennestrøk.

Til forrett delte vi et fat med lokale oster og en nydelig, flytende honning, til å risle over.

Hovedretten var det mest spennende. Vi var blitt anbefalt esel, så vi valgte selvfølgelig det. Kjøttet var finhakket og servert sammen med en nydelig kraft, finhakket bladpersille og hjemmelaget pasta. Retten smakte helt nydelig og kan virkelig anbefales.

Verona er en by jeg vil tilbake til. Den har mye å by på og er akkurat passe stor.

Ytrefilet med kantarell- og sjampinjongsaus

Gni inn ytrefileten med rub, f.eks. Menys BBQ-rub. Dette kan gjerne gjøres dagen i forveien.

Fileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før steking. Dette er for at panna ikke skal avkjøles og gjøre at kjøttet koker istedenfor steker. Krydre med salt og pepper rett før steking. Brun fileten raskt i panna. Legg fileten over i en ildfast form. Stikk inn et steketermometer og sett i stekeovnen på 125 grader.

Fileten er rød når fileten har en kjernetemperatur på 55-60 grader og rosa når steketermometeret viser 60-65 grader. La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.

Sausen:

1 finhakket løk

1 pk kantareller

1 pk skivet sjampinjong

1 ss oksefond

1 ss solbærsirup

5 dl fløte

2 laurbærblader

Salt

Pepper

Kladd smør

Brun løken i smør, sammen med kantareller og sjampinjong. Tilsett fond, solbærsirup, fløte, laurbærblader. Kokes til det får god sausekonsistens og smakes til med salt og pepper. Rør inn litt smør, så sausen blir blank og fisk ut laurbærbladene.

Her har jeg servert med lilla blomkål og kokte perlepoteter.

Kantarelljakt

Noe av det hyggeligste med høsten, er at vi finner kantareller i skogen, rett utenfor stuedøren vår.

Det er ikke alltid vi vet at vi er på kantarelljakt. Noen gangen skal vi bare gå en tur og ender med å lage en hengekøye av genseren og fyller den.   
 

Kantareller kan brukes til mye, men noe av det aller beste, er å steke dem i godt smør, med litt salt og pepper og maule dem.


Det smaker også godt å steke dem i smør, med salt og pepper og helle over litt fløte eller rømme og koke dem i noen minutter. Det blir et supert tilbehør til kjøttretter inkludert viltretter. 

Jeg kan forøvrig anbefale denne fantastiske retten med potetmos:

http://aperitivo.blogg.no/1489470045_kantarell_duchesse.html

 
 

Salat fra Myanmar

Maten fra Myanmar er både spennende og sunn. De tar inn elementer fra flere av landene rundt seg. Dette er en av mine favorittsalater.

2 avocado i små terninger

2 tomater i små terninger

1 liten, finhakket rødløk

5 ss finhakkede peanøtter

Alt unntatt peanøttene blandes i en bolle.

Dressingen:

4 ss peanuttolje (jordnøttolje)

Salt og pepper

2 ss limesaft

2 ts fivespicekrydder

Dressingen blandes og helles over. Dryss peanøttene over til slutt.

Du finner flere retter fra Myanmar her:

http://aperitivo.blogg.no/myanmar.html

Omelett med ramsløkpølse

Omelett er godt til frokost, men passer også bra til lunsj, kveldsmat, eller som en del av et tapasmåltid.

4 egg

4 ss fløte

2 vårløk i strimler

2 ramsløkpølser i terninger

1 rød paprika i terninger

½ ts pepper

1 ts salt

Reven ost (så mye du liker)

Visp sammen egg, fløte, salt og pepper. Stek ramsløkpølsa i litt smør. Hell eggeblandingen over. Løft forsiktig på det som har stivnet, så all væsken kommer i kontakt med pannen. Tilsett resten av ingrediensene, bland sammen og strø ost på toppen. Dekk med lokk til osten har smeltet. Server med godt brød.

Kje på fransk vis

Kje smaker kjempegodt og kan varieres nesten i det uendelige. Jeg kjøper det fra Slakter Eide i Lillesand. De selger varene sine til Meny, så det er mulig du kan få bestilt det i kjøttdisken der. Her har jeg laget en fransk variant av kjelår i langpanna i ovnen. Dette er i tillegg til nydelig, veldig enkelt å få til.

800 g poteter i terninger

4 grovhakkede løk

1 squash i terninger

1 aubergine i terninger

1 pk skivet aromsasopp

10 laurbærblader

1 god neve fersk rosmarin

1 flaske hakkede tomater (Mutti)

1/2 flaske rødvin

4 fedd finhakkede hvitløk

2 ts pepper

2 ts salt

4 ss lammefond

Start med å risle litt olje i langpanna. Legg i løk, poteter, squash, aubergine, sopp, laurbær og rosmarin.

 

Bland sammen tomater, rødvin, hvitløk, salt, pepper og fond og hell det over grønnsakene.

 

Legg kjeet på toppen, dekk med aluminiumsfolie og sett det i ovnen på 200 grader i 2 timer. Ta av folien, senk temperaturen til 100 grader, rør litt i grønnsakene og la det hele steke videre i 1 time til. 

 

 

 

  

  

Lammeskank med rotgrønnsaker i ovnen

Lam er nydelig mat. Denne retten gjør seg selv i ovnen og er perfekt når du ska servere mange. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

Lammeskanker

 

1-2 lammeskanker per person avhengig av størrelse

2 løk i båter

1/2 boks tomater

2 store gulrøtter

1 persillerot

1 pastinakk

2 ss lammefond

2 ts pepper

2 kvister rosmarin

 

Gni inn lammeskankene i hvitløk og brun dem i smør. Ta dem ut og sett dem til side. Brun grønnsakene i samme panne. Kok ut panna med 2 dl vann og tilsett tomater, fond, pepper og rosmarin.

Legg grønnsakene i en ildfast form, legg på skankene og hell over sausen. Pass på at rosmarinen er nedi sausen, sammen med grønnsakene.

Dekk formen med aluminiumsfolie og sett i ovnen på 200 grader i ca. 30 minutter. Skru ned til 100 grader og la det stå i 3 timer, eller mer. Ta av folien, når det nærmer seg servering, skru opp på 200 grader og stek til det får fin farge.

Server med potetpuré, som du finner oppskrift på her:  

http://aperitivo.blogg.no/1501146244_perfekt_potetpur.html

 

Indiske grillspyd med kylling og kalv

Indiske grillspyd smaker deilig i varmen.

800 g ytrefilet av kalv skjært i strimler

4 dl yoghurt

1 løk

2 ss ingefær

2 ts chilipulver, eller mindre om du ikke vil ha det for sterkt

2 ts kanel

2 ts kumin

2 ts kardemomme

4 nellikspiker

salt og pepper

4 ss sitronsaft

2 ts gurkemeie

Finhakk løk og ingefær, knus nellik til pulver i en morter og bland det godt sammen med kanel, kardemomme, salt, pepper, sitronsaft, gurkemeie og yoghurt. Legg i strimlene med kjøtt og vend godt rundt. La det gjerne stå over natten, om du har tid.

Ta på engangshansker og tre kjøttet på grillspyd. Ta vare på resten av marinaden, siden den skal brukes i sausen.

Stek kjøttet i ca. 4 minutter på en grillen. Husk å pensle grillen med olje.

De kan også lages i ovnen på 220 grader, i ca. 10 minutter.

Til sausen smeltes 2 ss ghee (eller smør) i en gryte. Tilsett 2 strimlede løk og fres den til den blir gyllen, myk og litt karamellisert. Tilsett 2 fedd hvitløk, 1,5 ts reven ingefær, 1,5 ss garam masala, 2 ss paprikapulver og 1 ts chilipulver. La det frese videre i et minutt under omrøring.

Tilsett 1 boks hakkede tomater (helst Mutti), resten av marinaden og 1 finhakket chili og la det småkoke i 10 minutter. Tilsett 3 dl yoghurt og la sausen småkoke i 20 minutter. Smak til med salt og ev. sukker.

 

 

Serveres med ris og nanbrød. Du kan selvfølgelig kjøpe ferdige brød, men du finner flere spennende varianter her:

http://aperitivo.blogg.no/indisk.html

 

Det smaker også godt med pappadums, som kjøpes nesten ferdige i butikken og bare fritteres i litt olje, så de får dette utseendet:
Det smaker også godt med chutney til.

  

Paprikasaus til hvit fisk

Det er godt med litt variasjon på tilbehøret til fisk. Denne sausen passer til hvit fisk og er passe til 4 personer.

 

2 store paprika

1 finhakket rødløk

1 ss olivenolje

1 dl rødvin

1 laurbærblad

2 ts persille

3-4 dråper tabasco

1 ts fiskefond

1 dl fløte

Salt og pepper

Sett ovnen på fullt.

Kutt paprikaen i to på langs, skjær av bunnen og toppen og fjern frøene. Legg paprikaene på en rist, dekket med aluminiumsfolie og sett dem i ovnen. Følg med og snu dem underveis så de blir jevnt grillet. De skal få små, sorte flekker. Ta ut paprikaene, og dra av skallet.

Mos paprikaene med en stavmikser. Stek løken myk i en liten kjele, og tilsett den moste paprikaen, vin, laurbær og persille. La det koke i 10 minutter, tilsett fløte og smak til med salt og pepper.

Pastaputer med pancettasaus

Disse deilige pastaputene, fylt med sopp, får du kjøpt ferdige. Om du ikke får kjøpt pancetta, som er det italienske baconet, kan du bruke smårettbacon. Om du ikke får tak i ferdig revne rødbetemix, kan du rive gulrøtter, hvitbeter og rødbeter selv. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

Start med sausen:

2 finhakkede løk

200 g pancetta i små terninger

1 pk reven rødbetemiks (finnes i grønnsaksdisken)

1 flaske eller 2 bokser hakkede tomater (helst Mutti).

4 ss kyllingfond

4 stilker oregano

2 laurbærblader

salt og pepper

Reven parmesan

Litt basilikum til pynt

Fres løk, pancetta og rødbetemiks i olje, til det får litt farge. Tilsett tomater, fond, oregano og laurbærblader. La det koke i ca 1 time. Smak til med salt og pepper. Kok pastaen etter anvisning på pakken. Hell av kokevannet og bland pastaen med sausen. Pynt med litt basilikum og server med reven parmesan.

 

Ostesmørbrød med chevre, spekeskinke og pære

Dette ostesmørbrødet er litt mer spennende enn de vanlige med gulost, en skinkebit og litt ketsjup. Jeg synes det er en nydelig lunsjrett og er lett å masseprodusere om du setter dem på en plate med bakepapir i ovnen på 200 grader.

Landbrød

Chevre

Spekeskinke

Pære

Valnøtter

Pepper

Honning

Basilikum

Skjær 2 skiver av landbrød. Legg skiver av chevre på begge brødskivene. Legg på spekeskinke, timian, pæreskiver og valnøtter på den ene brødskiven. Krydre med pepper. Legg på den andre skiven med chevren ned.

Smør smørbrødet med smør på utsiden og stek det i en stekepanne på middels varme under lokk til skiven er gyllen. Snu og stek videre til osten er smeltet.

Legg på litt basilikumblader og risle over litt honning før du serverer.

 

Chapati

Chapati er et lettlagd, indisk brød, som kan brukes til alle indiske middagsretter. De egner seg godt til frysing også, så det er bare å gange opp oppskriften og fryse ned i passe sorsjoner.

300 g hvetemel

3 ss rapsolje

180 ml lunkent vann

Ghee eller smeltet (klarnet) smør, om du ønsker

Elt godt sammen melet, vannet og 2 ss av oljen. La den hvile i minimum 10 minutter.

Kjevle deigen ut i et rektangel som er ca. 10 x 30 cm. Smør den siste skjeen med olje utover deigen og rull den sammen til en pølse. Del pølsen i biter på størrelse med golfballer. Kjevle hver golfball ut i tynne, flate lefser. De skal være så tynne at du nesten kan se igjennom dem.

Ved stekingen har jeg brukt pizzasteinen på grillen, men du kan også bruke en stekepanne, om du vil.

Hell 1 ts olje på stekeplaten. Legg på lefsene og stek til de puffer opp og blir brune, før du snur dem og steker dem i 1-2 minutter på den andre siden.  

Avkjøl dem i en bolle dekket med fuktig tørkle.

Om du ønsker, kan du pensle chapatiene med ghee, eller klarnet smør rett før servering.

 

Indrefilet av reinsdyr med bakte perlepoteter og saus med sopp og blåskimmelost

Det vanligste til vilt er en viltsaus, men hvorfor ikke variere med litt nye smaker. Her har jeg laget en saus med blåskimmelost i.

Sausen:

2 finhakkede løk

1 pakke sjampinjong eller helst kantareller, om du får tak i

2 ss smør

2 laurbærblader

3 dl hvitvin

2 ss viltfond

150 g blåskimmelost

5 dl fløte

1 ss cognac

Løken og soppen brunes godt i smør. Tilsett hvitvin og laurbærblader og la det koke inn til grøtkonsistens. Tilsett fløte, viltfond, cognac og osten. Kok i noen minutter, til sausen får fin konsistens.

  

Oppskrift på bakte perlepoteter finner du her:

http://aperitivo.blogg.no/1489498085_bakte_perlepoteter.html

Reinsdyrfileten saltes og pepres og brunes raskt i grillen og legges deretter høyere opp i grillen i ca. 5 minutter. Pass på at den fortsatt er rød/rosa.

Pyntes med urter og serveres med f.eks. brokkoli, blomkål, eller rosenkål.

 

Burmesisk kylling

Myanmars kjøkken er preget av fiskeprodukter og er påvirket av både kinesisk, indisk og thaikjøkkenet. Mohinga is den tradisjonelle frokostretten og også Myanmars nasjonalrett. Myanmars kjøkken er også kjent for sin store variasjon av salater. Salatene har alltid vært populære som fast food i byene.

Her har jeg laget en kyllingrett, som er passe til 4 personer.

5 løk

5 små tørkede chili

1 cm ingefær

10 hvitløksfedd

1 ts salt

1 ss gurkemeie

800 g kyllingfilet

2 ss nøytral olje

1 boks hakkede tomater (Mutti)

1 dl vann

2 ss soyasaus

Revet skall av 1/2 sitron

 

Del 3 av løkene i strimler og sett til side.

Finhakk 2 løk, chili ingefær og hvitløk. Kjør det sammen i en food processor til en jevn masse. Settes til side.

Bland salt og gurkemeie og gni inn kyllingfileten med det.

Brun kyllingen på begge sider i oljen på middels varme. Ta kyllingen ut av pannen og sett den til side.

Brun løkstrimlene lett i samme olje, tilsett løkmosen og rør med jevne mellomrom til den strimlede løken er myk.

Mos tomatene i food processoren, til en jevn masse og hell dem over løkblandingen, sammen med vann, soyasaus og sitronskall.

Rør godt og la det koke i 30 minutter. Tilsett kyllingen og la den koke med til den er gjennomkokt. Det tar ca. 20 minutter.

Ta ut kyllingen og hold den varm mens du koker sausen uten lokk til den er redusert til ca. 3 kopper. Hell sausen over kyllingen.

Serveres med nudler eller ris.

 

Pad thai med kylling

Dette er en rask og lettvint rett, som serveres som fastfood i Thailand. Jeg bruker vel ca. 20 minutter på å lage den. Du kan bruke bønnespirer fra boks, men de friske smaker veldig mye bedre.

Denne oppskriften er passe til 4 personer.

 

 

Du starter med sausen, som består av:

4 ss tamarindpaste

12 ss vann

8 ss fishsaus

8 ss brunt sukker

4 ss soyasaus

Alt røres sammen og settes til side.

 

Det neste du må gjøre er å koke opp en kjele vann til 1 pakke glassnudler (til 4 pers.). La dem trekke i vannet i 5 minutter, før du skyller dem i kaldt vann og sette dem til side.

 

4 finstrimlede kyllingfileter

5 ss rapsolje

4 fedd finhakket hvitløk

2 egg

100 g bønnespirer

6 finstrimlede vårløk

100 g peanøtter eller cashewnøtter

2 ts chiliflak

Varm rapsoljen i en wok på middels varme. Tilsett kyllingfilet og hvitløk og la det surre i oljen til kyllingfileten er nesten gjennomstekt, før du tilsetter egg og rører til det begynner å ligne eggerøre.

Tilsett bønnespirer, nudler, saus, vårløk, peanøtter/cashewnøtter og chiliflak. La det koke i 5 minutter, mens du rører hele tiden.

 

Du finner flere spennende oppskrifter fra Thailand her:

http://aperitivo.blogg.no/thai.html

 

 

 

Deilig soppsaus til biff

Denne sausen smaker kjempegodt til biff og er heller ikke så vanskelig å lage. Den er passe som tilbehør til 4 personer.

1 finhakket løk

1 pk kantareller

1 pk skivet sjampinjong

1 ss oksefond

1 ss solbærsirup

5 dl fløte

2 laurbærblader

Salt

Pepper

Kladd smør

Brun løken i smør, sammen med kantareller og sjampinjong. Tilsett fond, solbærsirup, fløte, laurbærblader. Kokes til det får god sausekonsistens og smakes til med salt og pepper. Rør inn litt smør, så sausen blir blank, fisk ut laurbærbladene og server.

 

 

Kveitesuppe

Denne suppa ble til pga. rester av en kveitemiddag.  Om du har rå kveite, må den ligge lenger i suppa, så den blir ferdigtrukket.

1 gulrot i små terninger

2 finhakkede hvitløksfedd

2 finstrimlede vårløk

1 dl hvitvin

2,5 dl fiskekraft

1/2 boks rømme

1 ts safran

5 dl melk

2,5 dl fløte

Salt

Pepper

200 g kveiterester

50 - 100 g ferdigpillede reker

Fres gulrot, hvitløk og vårløk i litt smør, Tilsett 1 dl hvitvin og kok ned til det halve. Tilsett fiskekraft, rømme, fløte, safran og melk. Kok opp, tilsett kveita og la den bli varm. Smak til med salt og pepper. Tilsett rekene, rør rundt og server, gjerne med godt brød til.

Du finner oppskrift på deilig grytebrød her:

http://aperitivo.blogg.no/1483264489_.html

Du finner flere spennende og smakfulle supper her:

http://aperitivo.blogg.no/supper.html

 

Vakkert sommerbord med søstrene med ektefeller på besøk

Noe av det jeg virkelig synes er hyggelig, når jeg skal ha middagsgjester, er å dekke bordet. Her har jeg levert ned en arvet pressglass stettebolle til den lokale Interflorabutikken min. De har fått inn servietter der nå, så jeg valgte meg en pakke og ba dem lage blomster som passet til. Jeg hadde allerede lys i samme fargenyanse fra Lene Bjerre og løpere fra Step In i Hokksund, som passet til.


Glassene er Sonja, fra Hadeland.

 

Tallerkene heter "Anytime" og bestikket er fra Hardangerbestikk og heter Lykke.Når bordet er dekket, er det bare å glede seg til gjestene kommer.

 
 

Blomkål- og squashsuppe

Dette er en deilig suppe, som passer både som forrett og som en lunsjrett. Denne oppskriften passer til 4 personer.

1/2 blomkål i buketter

1 liten squash i terninger

1 finhakket løk

4 dl vann

1/4 ltr kyllingkraft

1 hønsebuljongterning

1 dl fløte

1 pk. Tine smøreost naturell

1⁄4 ts salt

1/2 ts pepper

Rens blomkål og del den i buketter. Ha blomkålbuketter, squash, løk, vann, kraft og buljong i en kjele. Kok opp og la det koke til grønnsakene er møre.

Ta ut noen blomkålbuketter fra suppen, tilsett smøreosten og kjør resten av suppen jevn med en stavmikser. Tilsett fløte og smak til med salt og pepper.

Pynt med litt urter, spiselige blomster og ev. et dryss nykvernet pepper.

Serveres med godt brød, f.eks. hjemmelagde baguetter. Du finner oppskrift her:

http://aperitivo.blogg.no/1472211306_baguetter.html

 

Om du trenger ny kjele, finner du mange å velge i her: 

Twixiskake

De fleste har vel smakt Twixsjokolade. Om du synes den er god, vil du garantert like denne iskaka, som består av en kjeksbunn, en karamellis og sjokolade rislet over toppen. 


 

Om du ikke får tak i dulce de leche, kan du kjøpe søt kondensert melk og koke den i vann i 3 timer. Du finner oppskrift på den her:

http://aperitivo.blogg.no/

Denne oppskriften passer til 8-12 personer, avhengig av hvor storspiste dere er:

 

 

Kjeksbunn:

200 g Digestivekjeks

100 g smør

Knus kjeksen fint. Smelt smøret og bland det godt sammen. Trykk blandingen ut i en springform, dekket med bakepapir. Settes i fryseren til isen skal oppi.

Karmellis:

400 dulce de leche

1 dl kremfløte

5 dl melk

1 god klype salt

 

Varm dulche de leche og fløte langsomt i en kjele, til karamellen har smeltet. Ta kjelen av plata, tilsett melk og salt og sett blandingen kaldt. Kjør blandingen i ismaskin, eller sett den i fryseren og rør hver halvtime, til den er halvstiv, før du heller den over kjeksblandingen. Sett i fryseren igjen og la isen ble helt frossen.

Sjokoladen:

100 g melkesjokolade

Smelt sjokoladen i vannbad. Bruk en teskje til å risle det over isen. Fyll teskjeen med sjokolade og slipp den fra litt høyde, mens du beveger hånden frem og tilbake over isen.

Sett isen tilbake i fryseren, ta den opp noen minutter før den skal spises, løsne den fra formen og legg den på fat.

  

 

 

Første pizza i den nye pizzaovnen - kjempespennende og helt fantastisk godt

Vi var ganske spente når vi skulle steke pizza for første gang i den nye pizzaovnen og lagde deig etter alle kunstens regler. Det var litt ekstra spennende, siden vi hadde gjester, men resultatet ble over all forventning. Pizzaene var med hjemmelaget pizzasaus, fire slag ost, løk, aromasopp, spekeskinke og basilikum.

Pizzabunnen laget jeg kvelden i forveien, formet den til 5 emner og satte den, tildekket, på kjølerommet til neste dag.

Denne oppskriften gir 4 bunner tilpasset pizzaovnen. Bland 12 dl tipo 00 mel med 4 ss olivenolje, 2 ts salt, 2 ts sukker og 1 pose tørrgjær. Rør inn lunkent vann (ca 5 dl) og elt det godt sammen. Pass på at deigen ikke blir for fast, men heller nesten litt for våt (sånn at den akkurat kan trykkes ut). La den heve i minimum 1 time. Du kan også lage deigen dagen i forveien og la den heve langsomt i kjøleskapet. Del deigen i fire og trykk hver bunn runde og flate.

 

Trykk ut hvert emne, så det blir skikkelig tynne bunner. 

Sausen lager jeg av 1 boks hakkede tomater fra Mutti, 1 finhakket løk, 1 laurbærblad, 1 ss tørket oregano, 2 finhakkede fedd hvitløk, 1 ss tørket basilikum, 1/2 ts pepper, noen dråper tabasco, 1 ts knust fennikel. Det må koke lenge, gjerne en time eller mer.

Når du har lagt på sausen, er det bare fantasien som begrenser hva du kan ha på, men husk at italienerne dynger ikke ned pizzaen med masse fyll.

 


 

Temperaturen  på ovnen unter stekingen var 430 grader. Selve stekingen går veldig fort (ca. 1 min.), så her må det følges med, så du ikke ender med kull.

 

Pizzaovnen er fra Forno og finnes i flere varianter:

https://forno.no/

 

Om du ikke har pizzaovn, kan du kjøpe pizzastein og lage den på grillen. Det blir også veldig godt.

Gå inn via linken og søk på pizzasten

https://advrl.com/261/56604/i 

 

 

  

Kje med bakt potet og estragonsmør

Kje smaker kjemegodt. Jeg kjøper det fra Slakter Eide i Lillesand. De selger varene sine til Meny, så det er mulig du kan få bestilt det i kjøttdisken der.

Siden kjeet ligger i en nydelig marinade, behvøves ikke mer krydder. Her ha jeg lagt kjeet i litt vann i langpanna og satt det på 100 grader i 3 timer, før vi har lagt det i noen minutter på grillen, slik at det får litt farge.

Serveres med bakt potet, delt i to, grillet maiskolbe og estragonsmør

Du finner oppskrift på estragonsmør her:

http://aperitivo.blogg.no/1501051810_estragonsmr.html

Bakt potet finner du oppskrift på her:

http://aperitivo.blogg.no/1476605156_bakt_potet__en_lunsj_.html

 

   

Fløtegratinerte søtpoteter

Fløtegratinerte søtpoteter er en god rett, som kan erstatte vanlige gratinerte poteter, for å få litt variasjon. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

500 g skrelt søtpotet i skiver

5 dl fløte

2 finhakkede hvitløksfedd

1 ts salt

1/2 ts pepper

Revet ost

Legg søtpotetene i en smurt, ildfast form. Bland fløte, hvitløk, salt og pepper og hell det over søtpotetene. Sett formen i ovnen på 200 grader, til potetene er møre (ca. 45 minutter). Om de begynner å få farge, dekkes de til med litt aluminiumsfolie.

Dryss over osten og stek videre til osten er smeltet og gyllen - det tar ca. 15 minutter. La potetene hvile i  5 minutter før servering.

Gladmat i Stavanger

Jeg har akkurat vært på Gladmatfestivaen i Stavanger. Det var, som alltid, en fantastisk opplevelse. Konseptet er masse småboder med mat, der alle bodene skal ha minst én Gladmatrett til 30 kr. Vi som er på besøk, kan smake oss rundt for en billig penge, og for de som vil, er det mulig å få kjøpt et glass vin til. Du finner både norsk mat og spennende retter fra andre deler av verden.

Selv om dere ikke får smakt på disse rettene, er de fortsatt et vakkert syn, jeg har lyst til å dele med dere. 

 

  Om du etter dette får lyst til å besøke Gladmat, er det mulig i juli, hvert eneste år.
 

Perfekt potetpuré

Til vanlig bruker jeg ikke oppskrift på potetpuré, men noen ganger, når jeg vil at alle ingredienser i et måltid skal være helt perfekt, bruker jeg denne oppskriften. Det er passe til 4 personer, dersom det skal være et tre retters måltid.  


 

Skrell 500 g mandelpoteter og kok dem møre i usaltet vann.

Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten.

Mos potetene, og rør inn smeltet 150 g smør og 6 ss fløte. Pisk til du får en jevn og luftig puré.

Smak til med salt og pepper.