hits

august 2016

Kremet fiskesuppe


 

1 løk i terninger og 2 fedd hvitløk blankes i  litt smør.

Tilsett 2 dl hvitvin og la det koke litt inn, før du tilsetter 2 dl fiskekraft (evt. litt fiskefond), 1/2 ltr melk, 1/2 ltr fløte og litt nykvernet pepper.

Ta i gulrot i skiver (gjerne både oransje og gul) og finhakket fennikel og la det koke i ca 10 minutter. Ta i cherrytomater, delt i to og laks eller annen fisk i terninger. La suppen trekke i noen få minutter, til fisken er klar. Tilsett finhakkede urter, jeg har brukt persille og det grønne fra fennikelen. Smak til om det trenger salt og mer pepper. Om suppen trenger mer syre enn fra hvitvinen, kan du tilsette litt sitron eller lime.

Det er mulig å erstatte hvitvinen med eplejuice.

Jeg serverer med hjemmelagde baguetter.

 

Alle de fantastiske grønnsakene kommer fra https://www.facebook.com/infosyllingandelslandbruk/?fref=ts



 

 

Kalvefilet sous vide

Denne oppskriften gir en helt perfekt, mør og saftig kalvefilet.

Skjær av sener og hinner. Krydre med timian, hvitløk og pepper. Legg fileten i en sous videpose og vakumer den. Legges i sous viden på 52 grader i tre timer, før du tar den ut av posen og gir den en runde på grillen, så den blir gylden og får en fin stekeskorpe. La den hvile i noen minutter, før du deler den opp. Resultatet blir helt fantastisk.

Du kan, om du ikke har sous vide, grille den til den får en kjernetemperatur på 64 grader.

 

Her har jeg servert kalvefileten med pastinakk og spinatpuré http://aperitivo.blogg.no/1472295914_pastinakk_og_spinatpu.html 

og rotgrønnsaker med kantarell http://aperitivo.blogg.no/1472371037_ovnsbakte_rotgrnnsake.html.

 

Du finner begge oppskriftene i bloggen.

Nøtteterte

Det ble ikke tatt hensyn til at vi var barn, når det gjaldt mat, i min oppvekst. Vi måtte alltid smake på det som ble servert og det ble ikke laget spesielle barneretter. Jeg er veldig glad for det nå. Jeg har blitt veldig altetende og er aldri redd for å smake på noe nytt.

Nøtteterte er min barndoms favorittkake og den er godt dynket med konjakk, så det er vel litt spesielt. Oppskriften befinner seg på den aller første siden i den gamle, håndskrevne kokeboka mi. Jeg synes fortsatt denne kaken er veldig god og bruker den gjerne som dessert.

Hasselnøttkjernene skal selvfølgelig males. Om du ikke vil bruke konjakk, synes jeg at Bristol Cream eller en annen lignende sherry er et greit alternativ. 

Etterhvert har jeg også begynt å høvle litt sjokolade over eller legge på litt eksotiske frukter til slutt, for å pynte den opp litt. Det gir også litt ekstra god smak.

... og til dere som kjenner meg godt og stusser på håndskriften min - som dere ser, var det håp for den en gang i tiden.

 



 

Ovnsbakte rotgrønnsaker med kantareller

Å bake rotgrønnsakene i ovnen, er lettvint og gir i tillegg et velsmakende tilbehør til både kjøtt og fisk. Det smaker så godt, at det nesten kunne spises uten mer tilbehør.


Her har jeg brukt, små, lekre poteter, rødbeter, gulbeter, rødløk. Potetene og løken er delt i båter og betene i terninger. Jeg risler over litt olivenolje, krydrer og baker dem i ildfast form. Først på 300 grader, til det blir litt fart, deretter reduserer jeg til 150 grader og baker dem til fargen begynner å bli fin og gylden.

Her har jeg i tillegg stekt litt selvplukkede kantareller i smør i stekepanna og blandet alt sammen ved servering (smøret også).


 

Alle de flotte og velsmakende grønnsakene kommer fra Sylling Andelslandbruk:

https://www.facebook.com/infosyllingandelslandbruk/?fref=ts,

hvor du kan kjøpe deg inn med en andel, være med på litt dugnad og ta med masse deilige grønnsaker hjem til deg selv.

 

 

Pastinakk- og spinatpuré

Denne puréen er deilig tilbehør til både fisk og kjøtt. Du kan gjerne lage en større porsjon og fryse for å gjøre det lettvint senere.


 

Skrell 4 pastinakker og del dem i terninger. Kok dem møre i 4 dl fløte. Vask og rens 100 g spinat. Ha spinaten, pastinakken og fløten i en blender og kjør til alt er en glatt masse. Hell tilbake i kjelen, tilsett 1 ss smør og kok opp. Smak til med salt og litt sitron rett før servering.

Bursdagsgave på forskudd

Det er over en måned til bursdagen min, men så fikk jeg en liten overraskelse på forskudd allerede i dag. Denne hageslangen passer perfekt til utekjøkkenet.

Jålete innpakking fulgte med på kjøpet. Herligheten er kjøpt hos Royal Design.

 

Her er hageslangen koblet opp og klar på utekjøkkenet.

 






 

Og da blir det pø og pø øllebrød

Kjærsten min brygger av og til øl. Jeg har funnet ut at når jeg bruker litt av mesken i brødoppskriften blir det nydelig brød.

Jeg blander:

5 dl mesk
5 dl lunkent vann
1 tsk salt
1 pk gjær
Hvetemel til deigen blir god å håndtere.

Heves i minimum to timer, før deigen rulles ut til to brød og legges i brødform.
Etterheves i to timer til, før de stekes langt ned i ovnen på 180 grader i ca. en time.
Når du får en hul lyd når du dunker i bunnen av brødet, er det ferdig.

 



 

Thai grønn curry med kylling og brekkbønner


 

I dag har vi brukt tre slag av de flotte bønnene fra Sylling Andelslandbruk

https://www.facebook.com/infosyllingandelslandbruk/?fref=ts.

 


 

Vi har lagd en enkel og smakfull kylling- og bønnecurry fra Thailand:

400 g kyllingfilet i terninger stekes i nøytral olje til de er lett brune. Tilsett 2 strimlede rødløk, 2 ss Thai green curry paste, 1 boks kokoskrem (evt. kokosmelk), 200 g brekkbønner,1 ss finhakket ingefær og 1 fedd finhakket hvitløk. Kokes i 10 minutter, før du strør over finhakket koriander og serverer den med ris.

Enchiladas med spennende grønnsaker


 

Jeg har grublet litt over hva jeg skal bruke de rareste grønnsakene fra Sylling Andelslandbruk https://www.facebook.com/infosyllingandelslandbruk/?fref=ts til. Siden jeg alltid bruker grønnsaker i de fleste karbonadedeigbaserte matretter, fant jeg ut at jeg skulle bruke mangolden og sommersaren i enchiladasen:

Karbonadedeig og løk brunes, før jeg tar i reven gulrot, finstrimlet mangold, finhakket sommersar (smaker som pepper), tacokrydder (jeg bruker hjemmelaget) og tacosaus.

  

Jeg ruller det inn i tortillas, legger det i ildfast form, heller over mer tacosaus, strør over ost og gratinerer det i ovnen, mens jeg lager salat og guacamole.

 

Salaten består av mizuna, feltsalat og ruccola, men du kan selvfølgelig bruke hvilke salater du vil.

Jeg serverer tomat, agurk, mais og salatløk i egne boller, sånn at alle kan ta det de liker best.

Guacamolen består av avocado, chili, koreander, hvitløk, sommersar og limesaft som jeg kjører til en jevn blanding med stavmikser.

 

Makrell i tomat av egenfisket makrell

Vi fisket mye makrell i Lillesand i sommer. Vi la noe på grillen og noe gikk i røykeovnen. Etter å ha spist middag, var det fortsatt mye makrell igjen, og den eldste sønnen min foreslo makrell i tomat.

Jeg rørte sammen 2 dl chiliketsjup, 1/2 dl eplesidereddik, 1/2 dl sukker, litt salt og pepper og helte det over den ferdigrensede makrellen. Jeg lot den stå i kjøleskapet til neste morgen og serverte den til frokost. Den ble veldig populær og mer spennende i smaken enn den du får på boks. 



 

På skattejakt hos Sylling Andelslandbruk

Jeg har oppdaget et helt fantastisk konsept og synes det er morsomt å fortelle videre om det. Det heter andelslandbruk og er perfekt for folk som ikke har en grønnsakshage selv, men har lyst til å prøve seg litt som gartner. Du kjøper deg rett og slett en andel, er med på litt dugnad og vips så har du en avling du kan ta med deg hjem og lage masse deilig mat av. Mange andelshavere er barnefamilier, som har lyst vise barna sine hvor maten kommer fra.

Jeg gleder meg til å kaste meg over grønnsakene mine. De er både friske, nyhøstede og fulle av smak. De fleste av grønnsakene kjenner jeg godt fra før, men noen av dem kjenner jeg ikke så godt, og det er selvfølgelig dem jeg gleder meg mest til å finne ut av.


Bildet er fra Sylling Andelslandbruk https://www.facebook.com/infosyllingandelslandbruk/

 

 





 

Estragonkylling på potet- og grønnsakseng

Denne oppskriften er en videreutvikling av en jeg fant i en kokebok fra begynnelsen av 80-tallet. Den skal smake godt av estragon og jeg bruker nesten et helt glass.

Smør en langpanne. Legg i potetskiver, terninger av sellerirot og persillerot, finhakket hvitløk, løk i skiver og aromasopp i skiver. Krydre med estragon, pepper og salt. Hell over ca. 2 dl. kyllingkraft, ev. vann og kyllingfond. Strø over finhakket persille.

 
Fyll kyllingen med frisk estragon og persille. Bind den opp og legg den på en rist over langpanna. Stekes ved 200 grader, langt ned i ovnen. Smelt smør og rør inn masse estragon, salt og pepper. Kyllingen smøres med denne blandingen hvert kvarter hele steketiden. Snu kyllingen når den har fått fin farge på oversiden. Når den har fått fin farge under også, er den trolig klar. Sjekk om det kommer klar kraft ut, ved å stikke en spiss kniv inn ved låret. Om det kommer blod, må den stå litt til. Det tar ca. 1-1,5 time, avhengig av størrelsen på kyllingen.


 

 

Katt og mus i samme hus

Siden vi har to katter (Barolo og Amarone, for deg som liker italiensk vin), må vi selvfølgelig ha en katteluke også. Den er montert i døren til vaskerommet. Vi syntes den så litt kjedelig ut, så vi fant det morsomme klistremerket på internett. 
 



 

Kveitefilet med baconterninger, ertepuré og amaronesaus


 

Dette er en helt nydelig rett og en av mine absolutte favoritter. Denne gangen har vi hatt kveita i sous viden på 47 grader i 30 minutter, men det går helt fint å bake den i ovnen på 150 grader i 20 minutter også.

 

Amaronesaus

1 løk, 4 kvister timian, 2 laurbærblad, 1 fedd hvitløk, 2 ss brunt sukker og litt pepper stekes i smør.

Hell på 1/2 flaske Amarone- ja det er råflott, men rågodt. Kokes inn til det halve.

Tilsett 2 ss kyllingfond og 100 g smør.

 

  

Ertepuré

1 pose frosne erter

1 ss smør

1 knust hvitløksfedd

1 dl fløte

1 ts kyllingfond

 

Alt kokes langsomt til ertene er møre, før du enten kjører dem i blender eller moser dem til en jevn masse med en stavmikser.

 

Jeg serverer kveita med ovnsstekte potetskiver og sprøstekte baconterninger, i tillegg til amaronesausen og ertepuréen



 

 

Indisk linsesuppe med nanbrød

300 ferdiggkokte linser
200 g gulrot
200 g løk
200 g sellerirot
4 hvitløksfedd
4 ts karri
1 ts sambal oelek
2 bokser tomater (helst Mutti)
4 ss grønnsaksfond eller 2 grønnsaksbuljongterninger
8 dl vann
4 dl melk eller fløte
1 ss olivenolje
Salt og pepper

Skjær løk, gulrot, sellerirot og hvitløk i små biter. La det frese i noen minutter i olivenolje i en kjele. Rør inn karri og sambal oelek.
Hell i vann og fond og la det småkoke i 20 minutter.
Skyll linsene under kaldt vann og la dem renne av seg i dørslaget.

Når suppen er ferdig kokt, kjører du den glatt med stavmikser og tilsetter linsene og melk eller fløte. Smak til med salt og pepper og gi den et oppkok.

Pyntes med frisk koriander og yoghurt. Det smaker godt med nanbrød til, f.eks. nan med koriander.

 


 

 



 

Røkt ørretkrem til forrett

Det kjekke med denne forretten, er at mye kan gjøres klart mange timer i forveien, så den er enkel å servere til mange gjester.

100 g røkt ørret i bittesmå terninger

1/2 pk snøfrisk

3/4 boks creme fraiche

1 ss reven pepperrot (eller fra tube)

Saften av 1/2 sitron

1 neve hakket dill

Alt blandes og smakes til med salt, pepper og sukker. Vi serverer på en skiferflis. Først legger vi en grillet loffeskive. Så legger vi ørretkremen med to ørretskiver på toppen. Til slutt pynter vi med lit dill og en sitrombåt. 



 

 

Fortsatt litt sommer i hagen

Det nærmer seg høst, men etter en runde i hagen i dag, kan jeg fortsatt kjenne gleden over at sommeren ikke er helt over. Disse vakre liljene er av en eller annen grunn, mye senere i blomst en resten av liljeplantene våre.



Klematisen og rosene er også i full blomst. Det er varmt og godt i lufta og vi er snart klare for en middag ute på verandaen.  

 

I dag tester vi det helt nye kjøkkenvidunderet vårt - en sous vide. Prinsippet er at maten ligger vakumpakket på lav temperatur i time etter time og resultatet skal bli mørt og saftig. Akkurat nå ligger det et stykke reinsdyr der og vi er veldig spente på resultatet.  



 

Kylling karaage i wrap med salat og chilimajones


Sønnen min er i det japanske hjørnet denne uka, så nå ble det jammen meg det i dag også. Heldigvis er rettene veldig forskjellige, så det er ikke noe problem. Vi synes denne retten er helt nydelig og et supert alternativ til fredagstacoen.
 

Kylling karaage:
900 g kylling i store terninger
2 ss sake
2 ss mørk soya saus
2 ts sesamolje
2 ts revet hvitløk
2 ss revet ingefær
2 egg
6 ss maismel

Salt og pepper

 

Alt blandes og får trekke mens du lager en salatblanding og chilimajones (1 pose majones, blandes med sriracha (eller annen chilisaus) til du synes den er passe sterk. 
 

Wraps varmes i folie i ovnen, mens du steker karaagen i frityrolje, til den får fin farge.

Alt rulles i tortillawraps og chilimajonesen risles over.

Biff teriyaki med risnudler

Den yngste sønnen min har blitt veldig glad i å lage mat og denne retten har vi laget sammen i dag.

Bland 3 pakker biffstrimler, 1 ss maizena, 2 løk og 2 ss sesamfrø. La det hvile mens du lager sausen.  

 

 

 

Teriyakisaus:

8 ss soyasaus

8 ss sake

8 ss mirin

2 ss ingefær juice (saften kommer ut når du river den fint)

4 ss sukker

Alt blandes og kokes i noen minutter i en wok eller stekepanne, før du tilsetter kjøttet. Brun det raskt på høy varme og server med risnudler. Dryss over litt mer sesamfrø ved serveringen.

Sjokoladefondant med chili

Jeg varmer 200 g kokesjokolade med chili sammen med 250 g smør på veldig lav varme i en kjele til det har smeltet.

Samtidig visper jeg sammen 5 egg med 150 g sukker og blander inn 150 g mel. Jeg rører inn sjokoladeblandingen og heller alt i små ildfaste former. Jeg steker fondanten på 200 grader i 15-20 minutter. Det er viktig å følge godt med, for den skal være fast utenpå og flytende i midten. Jeg serverer den med en gang, sammen med vaniljeis.

 







 

 

 

Bursdag med sushi

 Vi feirer bursdag i dag og bursdagsbarnet ønsket seg sushi. Jeg har laget sushi noen ganger, men jeg kan love at mine ikke er i nærheten av sushien jeg får kjøpt i Mjøndalen eller Hokksund.


Jeg synes det blir veldig lekkert når jeg legger sushien over på fat i stedet for å servere den fra plastbrettene de blir levert på.

Jeg har pyntet bordet på japansk vis, med japanske figurer fra Black Design og japanske kirsebærblomster i vaser fra Kähler.

 

Til dessert skal jeg servere sjokoladefondant med chili, så jeg skal ikke ligge helt på latsiden i dag heller.






https://tracking.adviralmedia.com/click/261/56604/royaldesignno
.

Brennende kjærlighet - et gufs fra 80-tallet

Jeg hadde nesten glemt denne retten fra 80-tallet, men satt og kikket i gamle kokebøker og tenkte det var på tide å trekke den frem fra glemselen.

Den er veldig kjekk å lage når du har rester av potetmos. Jeg steker karbonadedeig sammen med løk og hvitløk. Når dette har blitt brunt, heller jeg på en boks hakkede tomater (helst Mutti), 1 ss tomatpuré, tar i laurbærblad, oregano, basilikum, salt og pepper. Jeg lar det koke i minimum 30 minutter, før jeg heller det i en ildfast form, brer potetmosen utover og strør ost på toppen. Jeg steker det i midt i ovnen på 200 grader, i ca. 30 minutter, til osten har fått fin farge. Jeg serverer den brennende kjærligheten med en frisk salat til.

Jeg har gitt denne potetmosen litt finhakket gressløk.


 

Lun potetsalat med greske kjøttboller og tzatziki


 

Greske kjøttboller:

800 g karbonadedeig
1 løk
2 fedd hvitløk
1 neve frisk basilikum
1 neve frisk koriander
1/2 ts spisskummen

1 kvist frisk mynte

2 kvister frisk oregano
1 ts paprikapulver
1 ts chilipulver
1/2 ts cayennepepper
salt + pepper
3 egg
2 ss potetmel

  

Finhakk løken og stek den blank den i stekepanne. Bland karbonadedeigen med alle de andre ingrediensene, i en bolle. Lag avlange kjøttboller, tre dem på grillspyd og grill dem på middels varme i ca. 10 minutter. Du kan også steke dem i stekepanne eller legge dem på bakepapir i ovnen.

 

Lun potetsalat

Kok poteter og la dem avkjøle seg så mye at du klarer å ta i dem. Del dem i to, fire eller åtte, etter hvor store poteter du har. Bland potene med ett glass fetaost, vårløk i tynne ringer, oliven i skiver, lime, olivenolje, finhakket bladpersille, salt og pepper.

Oppskriften på tzatzikien finner du i bloggen min i juli.




 

En deilig, solfylt søndag og jeg tar opp poteter fra kjøkkenhagen

Sommeren nærmer seg slutten og det kan vi merke på kjøkkenhagen. Potetene er klare til å tas opp. Jeg lot noen av mandelpotetene jeg kjøpte i vinter, bli liggende igjen på kjølerommet, sånn at de fikk groer. Når våren kom, brukte jeg dem som settepoteter. Premien kommer nå fremover, når vi kan spise poteter fra egen avling.


Jeg vil bruke de første potetene til å lage en lun, gresk potetsalat og servere den med greske kjøttboller.

Vi har en tomatplante og en chiliplante som lever i harmoni i en kasse på verandaen. Selv etter at vi har høstet og spist av begge, er det fortsatt mye mer  igjen, men det er ikke modent enda. Nå får vi håpe på en mild og solfylt tid fremover, så vi får glede av den gode, solmodnede smaken.

 


 


 

Knutekålmos

Du har sikkert sett denne kule grønnsaken i butikken i det siste. Jeg lager mos av den. Jeg skreller den, kutter den i små terninger,  legge dem i en kjele og fyller opp med fløte, som på bildet under. Jeg krydrer med pepper og muskat. Jeg koker den til knutekålen er helt mør, heller alt i blenderen og kjører den til en glatt masse. Jeg smaker til med salt helt til slutt. Denne mosen passer godt til både kjøtt og fisk. 
 


 

Ostekake med eple og rosin

Vi har besøk i helgen og jeg har laget en ostekake med eple og rosin, som vi skal bruke til dessert. Det som er ekstra morsomt, er at honningen kommer fra en bikube som står fem minutters gåtur fra huset vårt og eies av birøkter Kristian Eriksen, som er en barndomsvenn av den eldste sønnen min.



Bunnen består av 100 g havregryn, 50 g mandler og 50 g hasselnøtter, som jeg har kjørt i blenderen til en jevn masse. Denne massen blander jeg med 1 ss honning, 1 ss smør, 2 ss brunt sukker og 1 dl eplejuice, som jeg har varmet til alt er smeltet på lav varme i en kjele. Jeg bruker en en liten springform, og legger bakepapir i bunnen, før jeg trykker ut nøtteblandingen og setter den kaldt.

Det neste jeg lager er eple- og rosinlaget. Jeg koker 4 skrelte epler i terninger med 3 dl vann, 150 g sukker, 2 ss limesaft, 2 ss limeskall og 1 dl rosiner. Når eplene er møre avkjøler jeg blandingen, før leg tar opp epler og rosiner og legger dem over nøttelaget. Det gjør ikke noe om noe av laken følger med, med jeg tar ikke med alt.

Det siste laget på kaken er en blanding av 250  g kremost naturell, 100 g sukker, 1 ts vaniljesukker, 2 egg og 1 beger rømme, som jeg visper sammen til det blir som en krem. Jeg legger kremen på toppen av epleblandingen, før jeg steker den ved 150 grader i 40 minutter. Jeg lar kaken stå i formen i kjøleskapet til neste dag, 

Jeg pynter kaken med lime og rosiner. 

 


 

Tunfiskbiff med noe som ligner på gremolata

Tunfisk er en av de beste fiskene jeg vet. Når den er lekkert stekt på grillen med rosa kjerne, får du knapt noe bedre. Om du kun har smakt tunfisk fra boks, kan jeg love at dette absulutt ikke ligner. Jeg serverer den med linser og noe som ligner gremolata, men med litt flere ingredienser. Om du vil imponere gjester, har du en gylden mulighet med denne lettlagde retten.



Jeg blander 1 finhakket potte dill, 1 potte persille og 2 fedd hvitløk med 1 glass kapers og 2 finstrimlede vårløk. Jeg tilsetter 2 dl. mangoeddik, 1 dl sitronolje og 1 dl olivenolje. Alt røres godt sammen og står og hviler i romtemperatur mens du steker tunfisken og koker linsene.

 

Tunfisken rulles i sesamfrø, før jeg tar på salt og pepper. Jeg griller den i ca 4 minutter på hver side og risler over litt sitronolje under stekingen. Det er viktig at den er rosa inni, akkurat som en biff.


Jeg legger linsene på tallerkenen, så tunfisken og til slutt legger jeg på godt med "gremolata" 



https://tracking.adviralmedia.com/click/386/56604/scandinaviandesigncenter




  

Spareribs med coleslaw

Den ferdigmarinerte spareribsen du får kjøpt er alt for salt etter min smak. I tillegg synes jeg ikke den er mør nok, så jeg har funnet min egen metode for å gjøre den bedre.

Jeg legger den i langpanne i ovnen, fyller i ca. 2 dl vann, tar folie over og setter den på 100 grader i ca. 4 timer. Deretter har jeg variert litt i forhold til været. Om det er utevær, har jeg brunet den på en folie på grillen og om det er innevær, har jeg tatt av folien, helt av vannet om det er for mye og brunet den på 200 grader. For begge metodene, smører jeg på Sweet Baby Ray's Hickory & Brown Sugar saus hvert kvarter, til spareribsen har fått lekker, blank og brun overflate. Jeg kan garantere at den er så mør, at den faller av beina og smaker helt nydelig. Jeg serverer som oftest med båtpoteter, som du finner oppskrift på lenger ned i bloggen og hjemmelaget coleslaw.



Coleslawen lager jeg enkelt ved å blande 1 pose majones med 1 boks creme fraiche, saften av ½ lime, 2 ss sukker, 2 ss HP saus, 4 ss agurkmiks, 1 ss eplesidereddik, salt og pepper. Til dette rører jeg inn 1 pose med ferdigrevet gulrot og kål, men om du har lyst på litt mer jobb, kan du rive gulroten og finsnitte kålen selv.  

 

https://tracking.adviralmedia.com/click/386/56604/scandinaviandesigncenter

     




 

Pad thai - thailandsk gatemat

Dette er en rask og lettvint rett, som serveres som fastfood i Thailand. Jeg bruker vel ca 20 minutter på å lage den. Du kan bruke bønnespirer fra boks, men de friske smaker veldig mye bedre.

Du starter med sausen, som består av 4 ss tamarindpaste, 12 ss vann, 8 ss fishsaus, 8 ss brunt sukker og 4 ss soyasaus, som røres sammen og settes til side.

Det neste du må gjøre er å koke opp en kjele vann til 1 pakke glassnudler. La dem trekke i vannet i 5 minutter, før du skyller dem i kaldt vann og setter dem til side.

Varm ca 5 ss rapsolje i en wok på middels varme. Tilsett 4 fedd finhakket hvitløk og la det surre litt i oljen, før du tilsetter 2 egg og rører til det begynner å ligne eggerøre. Tilsett 1 pk tofu i terninger, og rør i 2 min.

Ta i 200 g bønnespirer, nudlene, sausen, 6 finstrimlede vårløk, 150 g peanøtter, 2 ts chiliflak og 200 g reker. La det koke i 5 minutter, mens du rører hele tiden.

 

http://m.miinto.no/?utm_source=shopello_no&utm_medium=cpc&utm_campaign=blog&utm_term=25



 

 

Marinert ost - godt i salater, eller som en av ingrediensene i et tapasmåltid.

Jeg startet å lage denne osten, da Tine sluttet å lage en tilsvarende, for noen år siden. Jeg tar den ofte med meg til jobben, der den er et populært tilbehør til salaten i lunsjen. Marinaden kan brukes som dressing til de som ønsker det. Jeg bruker den også ofte som en av smårettene i et tapasmåltid.

Du blander 3 dl olivenolje, 3 dl rapsolje, 1 glass god oliven, 1 glass marinerte, soltørka tomater, 1 glass marinerte hvitløksfedd, 1 ts pepper, 1 finhakket chili og 1 pose Knorr dressingmix (det finnes flere varianter og jeg liker å variere). Jeg rører godt sammen før jeg tar i gulost (f.eks. jarlsberg) i terninger. Osten kan brukes med en gang, men blir best om den får trekke til seg smaker i et døgn eller to.

 

 

Rebecca Stella:

Free worldwide shipping - Delivery in 1-3 days
  
https://tracking.adviralmedia.com/click/461/56604/rebeccastellacom

Smuldrepai (eller crumble om du vil)

Smuldrepai er en veldig praktisk dessert, når man skal ha gjester. Du gjør den nesten klar på morgenen, tar frem is og setter paien i ovnen under middagen, så er den klar når gjestene er det.

Det er enkelt, 200 g smør, 200 g mel og 200 g sukker mikses sammen til det blir som smuler. Legg valgfrie bær i bunnen av en ildfast porsjonsform og strø godt med smuler over. Stekes midt i ovnen på 200 grader til de bobler og er gyldne. Pynt med mynteblad og server med en gang, med is og gjerne en god dessertvin.

 
 

 

 

https://tracking.adviralmedia.com/click/385/56604/miinto

 



 

Potetvafler med bacon, salat, og rømme - morsom OL-lunsj



Nå i disse OL-tider, kan det vel smake med en lettservert lunsj. Mitt forslag er potetvafler, som er både godt og lettvint. De kan varieres i det uendelige, men jeg har brukt rømme, salat, hakket rødløk, mais og stekt bacon.

Du rører sammen 4 egg, 4 dl melk, 3 dl hvetemel, 1 dl potetmel, 1 ts salt, 1 ts pepper, 1 ts bakepulver, 3 ss smeltet smør, 5 revne middels store poteter og 1 finstrimlet vårløk. La det svelle i ca 1/2 time før du steker dem på middles varme i vaffeljernet og serverer dem med ønsket tilbehør.  

 

 


 

https://tracking.adviralmedia.com/click/480/56604/kyssjohanna

Kyllingsatay med peanøttsaus, mangosalsa og ris



 

Dette er en virkelig koserett, som er en av favorittrettene til den yngste broren min.

Jeg starter med å lage marinaden til kyllingfileten. Den består av 1 dl Ketjap Manis, 2 ts hvitløk fra tube, 1 ts Sambal Olek, 2 ss nøytral olje, 1 ss sesamolje, 1 ss ingefær fra tube og litt frisk hakket koriander. Jeg blander det godt sammen, skjærer kyllingen i flate strimler og blander den i marinaden. Dette kan godt gjøres dagen i forveien, for ekstra god smak, men den bør minimum få ligge i 30 minutter før grillingen. 

Jeg legger trepinnene i vann i minimum 30 minutter. De må være skikkelig gjennomvåte, så de ikke tar fyr på grillen. Jeg bruker engangshansker når jeg skal tre kyllingen på pinnene, for det er skikkelig klinete.

 

Jeg trer dem på i trekkspillmønster før jeg griller dem til de er gjennomstekte og har fått fin farge.

Peanøttsausen består av 1/2 glass peanøttsmør og resten av marinaden til kyllingen. Jeg koker det opp og sper med vann til det er passe tykt.

Mangosalsaen består av 1 vårløk i strimler, 2 mangoer, 1 paprika og 1 slangeagurk i små terninger. Saften av 1 lime, 1 finhakket korianderplante, 2 finhakkede chilier, ca 1 ss mangoedikk og 1 ss sesamolje. Alt blandes sammen og smakes til med salt og pepper. Den blir ekstra god om den får stå og kose seg en times tid før servering.

Jeg serverer kyllingsatayen med ris, den varme peanøttsausen og mangosalsaen.

https://tracking.adviralmedia.com/click/169/56604/members

 

 

Deilig reinsdyrbiff med viltsaus, båtpoteter, kantareller og romanesco

Du finner en fantastisk mør reinsdyrbiff, som jeg vil anbefale, i frysedisken. Vi skal servere den med en nydelig viltsaus, selvplukkede kantareller, båtpoteter og romanesco i dag.

  

Jeg starter med båtpotetene. Jeg risler litt olivenolje i en langpanne, deler potenene i båter, legger dem i langpanna, tar på salt og pepper, risler over litt mer olje og setter dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrur jeg ned til 200 grader og lar dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

 

Til sausen bruner jeg en finhakket rødløk i smør, før jeg tilsetter viltfond, fløte, rømme, brunost, knust einerbær, timian, rosmarin, bringebær- og vaniljesaus, tyttebærsyltetøy, salt og pepper. Kokes på lav varme til sausen har riktig konsistens (ca 30 minutter). Om du ikke får tak i bringebær- og vaniljesausen, kan du bruke noe annet å søte sausen med, f.eks. mer tyttebærsyltetøy.

Kjøttet har vi grillet som vanlig biff, slik at det er rosa inni. Kantarellene stekes i smør i en egen panne og romanescoen kokes i vann til den har litt tyggemotstand.

Om du vil ha et vintips til dette deilige måltidet, så passer denne Ripassoen godt og blir nesten som karamell i munnen:



 



 

Restore oppbevaringskurv:

https://tracking.adviralmedia.com/click/386/56604/scandinaviandesigncenter

 

 

https://tracking.adviralmedia.com/click/460/56604/nakd

 

En koselig krok ved trappen opp til 2. etasje


Ved trappen opp til 2. etasje har vi laget til en koselig krok. Det gamle bordet har vi arvet etter svigermor. Det har vi pusset ned og malt beina på. Det gamle fatet er også etter henne. Vi synes det var hyggelig å ha det til pynt og har dekorert det med litt forskjellig vi fant i skap og skuffer. Den lille bollen er fylt med roseknopper fra hagen. Lampen har jeg funnet i en bruktforretning. Lykten har jeg kjøpt på Step in og stolen kommer fra Kalma. Stolen er egentlig en del av spisestua vår og kan settes til der når vi har mange gjester. Både duken og puta er fra Black Design. Det vakre bildet, som moren min har brodert for mange år siden, setter jeg veldig stor pris på.



 

 

 

https://tracking.adviralmedia.com/click/386/56604/scandinaviandesigncenter

Cobra karaffel



 


 

Hasselbackpoteter

Jeg har fått en del spørsmål om hasselbackpotene mine, så jeg legger ut en liten oppskrift.

Jeg bruker en bakepotet per pers. Jeg skreller dem ikke, men jeg legger dem på siden og stikker en trepinne igjennom ganske langt ned mot fjøla. Poenget med denne pinnen, er at du skal skjære poteten i tynne skiver, men ikke helt igjennom, så da stopper kniven i trepinnen. Jeg lar trepinnen sitte i under hele stekingen, så potetskivene holder seg pent på plass.

 
Jeg smører potetene med smeltet smør, tilsatt hvitløk fra tube og krydder hvert kvarter.  Jeg har potetene i ovnen i ca 2 timer på 200 grader. Om de begynner å se for brune ut, skrur jeg ned temperaturen litt. Potetene skal være sprø utenpå og myke inni.

 

https://tracking.adviralmedia.com/click/169/56604/members 

- 75 % rabatt for medlemmer

 

Svinefilet med serano og ost

Ofte kan svinefilet bli litt tørt, men når du pakker den inn i skinke og ost, virker den mye saftigere.

Jeg tar et matpapir og legger skinken utover med litt overlapp. Så smører jeg på en ost. Jeg har valgt jalapeñoost fra tube i dag, men du kan velge etter eget ønske og smak. Jeg fjerner sener og hinner og tar pepper på fileten, men bruker ikke salt, siden skinka er så salt i seg selv. Jeg legger svinefileten på osten og bruker matpapiret til å rulle skinka pent rundt fileten, før jeg løfter den forsiktig over i en smurt ildfast form med skjøten ned.

 

Jeg steker den i ovnen på 200 grader i ca 45 minutter.

Siden vi har igjen soppsuppe fra i går, gjør vi den om til en saus ved hjelp av litt karamellsaus og maisennajevning og serverer med hasselbackpoteter og maiskolber.

 

 

Scandinavian designcenter:

https://tracking.adviralmedia.com/click/386/56604/scandinaviandesigncenter

 

 

 

 

Hjemmesnekret utekjøkken - nye elementer

Jeg har skrevet om utekjøkkenet vårt tidligere, men vi har fått et par nye elementer siden det. Jeg fant et oppheng for lykt på Step in og brukte det til å henge opp en lykt vi allerede hadde. I tillegg har jeg fått en Brabantia søppelbøtte fra Scandinavian designcenter.

   

Utekjøkkenet er flittig brukt og det er ekstra deilig å lage maten ute, etter en lang arbeidsdag innendørs.

Som tidligere nevnt, har vi brukt demonterte blomsterbord fra Claes Ohlson, som er montert sammen med materialer fra det gamle grå gjerdet vårt. Jeg har sydd forheng av to opptørkingshåndkler fra Green Gate. Kokeplatene er egentlig til båtbruk, men vi har montert den inn i en trekasse, maken til de som henger som hyller på veggen.

Du finner flere detaljer om kjøkkenet her:

http://aperitivo.blogg.no/1469091102_morgenstund_har_gull_.html

 

https://tracking.adviralmedia.com/click/465/56604/rut&circle

 

Koselig sopptur og deilig soppsuppe


 

Som sønnen min sier: Livet er for kort til å spise vond mat. Dette er virkelig en av de gode tingene i livet, for vi er så heldige at vi bor i skogkanten. I dag har vi vært på sopptur og av fangsten lager vi en kremet soppsuppe.

Vi freser en finhakket løk, to gulrøtter og en pastinakk i bittesmå terninger til det er blankt og gyllent.

Soppen skives og stekes i egen panne, uten smør til den får en delikat brunfarge, før den helles over i gryten med resten av ingrediensene.

Vi tilsetter 5 dl fløte, 2 dl melk, grønnsaksfond og frisk timian. Kokes i 20 minutter før vi smaker til med salt og pepper.

Serveres med godt brød og evt. litt sprøstekt bacon.



 

Pynte ute

Jeg synes det er hyggelig å pynte rundt meg, og det gjelder ute også. Interflora har laget denne enkle, men dekorative dørpynten, som nå pryder garasjedøra vår. Den har hengt der i noen måneder, men er like fin som da den var ny.



 

Ostekake med rom og rosin

Jeg fant en ganske lettvint oppskrift på en kake med rom og rosin i et bilag til et ukeblad i sommer. Jeg synes den så fristende ut og rom er populært i den mannlige delen av familen vår, så jeg tenkte den kunne smake til dessert. Kaken viste seg å være god men veldig mektig, så et lite stykke holder i massevis.

70 g rosiner legges i 4 ss rom i noen timer, gjerne natten over

Bunnen består av 170 g Kornmokjeks og 100 g smeltet smør, som kjøres i foodprosessor og klemmes ut i en liten smurt springform. Dette settes kaldt, mens du lager fyllet.

Fyll:

Rosinene i romlaken

500 g kremost naturell

2 dl creme fraiche

1 ts maisena

1 ts vaniljesukker

4 ss sukker

Alt røres sammen før du tilsetter 2 egg (ett og ett) og rører godt. Fyllet helles over bunnen og settes midt i ovnen ved 180 grader i 50-55 minutter. Det sto at kaken skulle avkjøles noen timer, men jeg synes den smakte godt lunken. Ved servering heller du over karamellsaus fra flaske og serverer med pisket krem.