hits

juli 2017

Dulce de leche

Dulce de leche er karamellisert melk som smaker fantastisk godt. Du kan bruke den på havregrøten eller på brødskiva eller som tilbehør til dessert. Du trenger bare en boks søtet kondensert melk og en kjele med vann. 

Dulche de leche kommer fra Sør-Amerika og betyr «melkesyltetøy». Den finnes mange forskjellige varianter, med f.eks. vanilje og kanel. Jeg synes det er godt med litt havsalt i.


 

Du setter hermetikkboksen i en kjele og fyller opp med vann. Deretter lar du den bare koke, men du må huske å fylle på vann hver halvtime så ikke kjelen koker tørr.

For å få en saus som passer godt på f.eks. is holder det å koke i to timer. For å få en mer karamellignende konsistens, må du koke i tre timer. Etter fire timer blir den så hard at du må kutte det ut av boksen. Det blir også godt, men da blir det som en slags hard karamell, som f.eks. smørbukk.

  

 

Biff med hjemmelaget bearnaise

Biff med bearnaise er en klassiker. Det smaker aller best når du lager sausen selv.


 

Gni inn oksefileten med rub, f.eks. Menys BBQ-rub. Dette kan gjerne gjøres dagen i forveien.

Fileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før steking. Dette er for at panna ikke skal avkjøles og gjøre at kjøttet koker istedenfor steker. Krydre med salt og pepper rett før steking. Brun fileten raskt i panna. Legg fileten over i et ildfast fat. Stikk inn et steketermometer og sett i stekeovnen på 125 grader.

Fileten er rød når fileten har en kjernetemperatur på 55-60 grader og rosa når steketermometeret viser 60-65 grader. La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.

Du finner oppskrift på hjemmelaget béarnaisesaus her:

http://aperitivo.blogg.no/1500970410_barnaisesaus.html

Server gjerne med bakt potet og maiskolber.

Rekecocktail som i Thailand

Denne lekre rekecocktailen smaker nydelig og er thaiinspirert. Den smaker aller best med ferske reker, men du kan selvfølgelig også bruke frosne.


 

1 mango i små terninger

Saften av restene rundt mangosteinen

1/2 agurk i små terninger

1/2 finhakkede vårløk

1 finhakket rød paprika

1 finhakkede chili

2 ts sesamolje

Saften av 1/2 lime

1/2 potte finhakket koriander

1/2 kg ferske reker, skrelt (vekten er før skrelling)

1 ss ristede sesamfrø

Bland sammen alt unntatt rekene og sesamfrøene. La det trekke i en halvtimes tid. Rør inn rekene, dryss sesamfrø over, pynt med et korianderblad og server gjerne med sprø kjeks til.

Du finner flere spennende oppskrifter på mat fra Thailand her:

http://aperitivo.blogg.no/thai.html 

 

Sweet scorpion grillspyd med båtpoteter og aioli

De fleste har vel hørt om chili Claus og hans galskap med å spise sterk chili som underholdning. I kjølvannet av berømmelsen, har han også lansert diverse chiliprodukter, bl.a. krydder. Han klassifiserer produktene i vindstyrke, fra 5 til 15, hvor 5 er helt spiselig og 15 kun er for de aller tøffeste. 

Her har jeg brukt det ene krydderet hans, som heter sweet scorpion grill mix og har vindstyrke 7.

Del rødløk, paprika og biff i passe munnfullbiter og tre dem på grillspyd. Smør dem med litt nøytral olje og krydre dem med sweet scorpion. Serveres med båtpoteter, som du finner oppskrift på her:

http://aperitivo.blogg.no/1470374416_deilig_reinsdyrbiff_m.html

og aioli, som du finner oppskrift på her:

http://aperitivo.blogg.no/1498980736_aioli__hjemmelaget_er_lett__lage_og_smaker_aller_best.html

  

Estragonsmør

Estragonsmør smaker deilig i bakt potet og spesielt godt sammen med kylling eller en biff.

1 bunt estragon

2 ss mild eddik

100 g smør (romtemperert)

Salt og pepper

Plukk bladene av estragonen og kjør dem finhakket i blender fint. Rør sammen eddik, estragon og smør. Smak til med pepper. Sett smøret kaldt til det skal brukes. Kan gjerne lages dagen før du skal bruke det.

  

 

En slags gresk lasagne

Denne lasagnen har jeg tatt helt ut av eget hode, uten inspirasjon fra noe sted, men den smaker skikkelig godt.

2 finhakkede løk

500 g lammekjøttdeig

1 boks hakkede tomater (helst Mutti)

2 gulrøtter i små terninger

4 finhakkede soltørka tomater

4 finhakkede marinerte artisjokkhjerterter

1 laurbærblad

1 kanelbark

1 ss kyllingfond

1 ss tzatzikikrydder

1 ts pepper

1 kvast oregano

2 finhakkede fedd hvitløk

6 lasagneplater

1 glass fetaost

1 pk reven ost

Brun lammekjøttdeigen sammen med løken i litt av oljen fra fetaosten. Tilsett gulrøtter, hakkede tomater, finhakkede soltørka tomater, artisjokk, laurbærblad, kanelbark, oregano, kyllingfond, hvitløk og krydder. La det småkoke i 1 time.

Legg litt av kjøttsausen i bunnen av en ildfast form. Legg på halvparten av fetaostterningene. Legg på 3 lasagneplater og deretter mer saus, nytt lag med lasagneplater og deretter resten av sausen. Strø ost på toppen og stikk resten av fetaosten innimellom den revne osten. Stekes langt ned i ovnen på 180 grader i ca. 45 minutter, til osten har fått fin farge.

Serveres med gresk salat og tzatziki.

Du finner oppskrift på gresk salat her:

http://aperitivo.blogg.no/1478240275_mossaka__gresk_kosema.html

Tzatziki finner du oppskrift på her:

http://aperitivo.blogg.no/1469019110_solskinn_og_sommerfer.html

  

 
 

Béarnaisesaus

Hjemmelaget béarnaisesaus smaker fantastisk, men kan kanskje være litt avskrekkende å lage. Det er kjempegøy å sette hjemmelaget béarnaisesaus på bordet, for det er ingen tvil om at den er hjemmeprodusert. Denne oppskriften skal være nok til 4 personer, men det pleier å gå masse av den, så jeg dobler den vanligvis.

 


 

3 romtempererte eggeplommer

150 gram smør

2 ts tørket estragon

4 ss vann

2 ss hvitvinseddik

1 finhakket sjalottløk

Salt og pepper

 


 

La smøret smelte sakte på lav varme i en liten kjele uten å røre. Til sausen skal vi kun bruke klaret smør, som er den gjennomsiktige blanke delen som blir liggende på toppen.

Ha en liten klatt smør (ikke det smøret vi klaret i forrige punkt) i en annen (liten) kjele. Tilsett sjalottløken, og la dette surre til løken er blank. Tilsett vann, hvitvinseddik og estragon og la det koke inn til halv mengde.

Du har nå tre komponenter som skal blandes, eggeplommene, sjalottløk-, eddik- og estragonblandingen og klaret smør.

Den sikreste måten å få dette til på, er å blande komponentene over vannbad. Finn frem en kjele som er stor nok til at kjelen med sjalottløk-, eddik- og estragonblandingen får plass oppi og fyll den med varmt vann. Sett den lille kjelen oppi. Tilsett eggeplommene og bland godt.

 


 

Tilsett forsiktig litt og litt av det klarede smøret mens du rører godt (pass på slik at melkestoffene på bunnen ikke blir med).

Smak til med salt og pepper. Ønsker du en tynnere saus, kan du røre inn noen ekstra skjeer med vann på slutten. Pynt med litt frisk estragon.

 

Du finner flere spennende franske oppskrifter her:

http://aperitivo.blogg.no/fransk.html

 

 


https://advrl.com/499/56604/j-c 

Horn

Det er alltid greit å ha horn i fryseren. De er svært anvendelige, både med pålegg inni, men også som tilbehør til gryteretter og supper.


 

60 g smør

3 dl melk

1 pk gjær

400 g hvetemel

1 ss sukker

1 ts malt kardemomme

1 stk sammenvispet egg til pensling

1 ss valmuefrø eller sesamfrø til pynt

Smelt smør, tilsett melk og varm blandingen til den er 37°C. Rør ut gjær i blandingen.

Bland mel, sukker og kardemomme. Bland inn den lunkne melkeblandingen og elt deigen til den er smidig. Tilsett mer mel til deigen er glatt, ikke kleber, og slipper kanten av bakebollen. La deigen heve under plast på et lunt sted ca. 1 time.


 

Del deigen i to og kjevle runde leiver. Del hver leiv i passe store spisser, rull hver spiss til horn og legg dem på stekebrett. Etterhev under et klede på et lunt sted i ca. 30 minutter.

Pensle med sammenvispet egg og dryss på valmue- eller sesamfrø. Stek hornene midt i ovnen ved 220 grader i 10-15 minutter. Avkjøl på rist.

Blomkålsuppe

Blomkålsuppe kan kjøpes i poser, men det er like enkelt å lage selv. Det smaker dessuten mye bedre. Dette oppskriften er passe til 4 personer.

 

1 stk blomkål

1⁄2 stk finhakket løk

8 dl vann

2 stk hønsebuljongterning

2 dl fløte

1⁄2 ts salt

1⁄4 ts pepper

Rens blomkål og del den i buketter. Ha blomkålbuketter, løk, vann og buljong i en kjele. Kok opp og la det koke til grønnsakene er møre.

Ta ut noen blomkålbuketter fra suppen og kjør resten av suppen jevn med en stavmikser. Tilsett fløte og smak til med salt og pepper.

Serveres med godt brød og kanskje litt sprøstekt bacon på toppen.

Du finner oppskrift på noen deilige horn som passer til her:

http://aperitivo.blogg.no/1495782917_ostefylte_horn.html

https://advrl.com/261/56604/a 

 

En fantastisk tid i hagen

Nå er hagen på sitt aller vakreste og jeg nyter den hver eneste dag. Legger ved noen bilder av blomster, grønnsaker og urter.Ved boblebadet har jeg plantet i en gammel sinkbalje.

 

 

Både roser og liljer begynner å komme i blomst.

 

Klematisen klatrer på utelampa

 

Urtene vokser og trives .

 

Og tilslutt en salat jeg har laget av plukksalat, sukkererter, engsyre og spiselige blomster - alt fra egen hage. Så frisk og deilig, at den maules, men den smaker godt med litt reven Eiker XO og litt olivenolje også.

 https://advrl.com/344/56604/u 

Moules frites

21. juli er belgias nasjonaldag. Feiringen startet med at kong Leopold 1. ble kronet til Belgias første konge i 1831.

Belgias nasjonalrett er moules frites, som er blåskjell, pommes frites og aioli. Jeg tenkte at i dag, måtte være den perfekte dagen, for denne retten.

2 kg ferske blåskjell

2 dl hvitvin

6 båt hakket hvitløk

2 finhakkede løk

6 ss olivenolje

2 finhakkede chili

2 ss hakket bladpersille

Skyll og vask blåskjellene godt i rennende kaldt vann. Kast skjell som ikke lukker seg selv om du kakker på dem og skjell som er skadet.

Fres finhakket løk, persillerot og hvitløk i olivenolje i en gryte. Tilsett chili, blåskjell og hvitvin, legg på lokk og damp til skjellene åpner seg.

Bland inn persille og server med pommes frites og hjemmelaget aioli.

Du finner oppskrift på pommes frites her:

http://aperitivo.blogg.no/1495043167_pommes_frites.html

Aioli kan kjøpes ferdig, men er veldig enkelt og morsomt å lage selv. Du finner oppskrift her:

http://aperitivo.blogg.no/1498980736_aioli__hjemmelaget_er_lett__lage_og_smaker_aller_best.html

 

https://advrl.com/261/56604/g
 

 

Loffepizza

Denne retten er perfekt om du har litt loff og noen rester. Her har jeg rester av kjøttsaus, som jeg tidligere har brukt sammen med pasta.

Du trenger ca. 3 skiver loff per person. Legg kjøttsausen oppa og strø ost på toppen. Stekes på 225 grader til osten er gyllen og kjøttsausen varm.

Serveres med en god salat. Her har jeg brukt salat fra egen hage, sammen med spiselige blomster.

Du finner oppskrift på en deilig kjøttsaus her:

http://aperitivo.blogg.no/1493529720_pasta_bolognese.html

 

https://advrl.com/265/56604/n
 

 

 

Thainudler med laks

Denne retten smaker godt og er i tillegg rask å lage. Om du får rester, smaker det godt i matboksen neste dag. Denne oppskriften er nok til 4 personer.


 

600 g laksefilet 

2 ss soyasaus 

150 g sukkererter 

1 bunt vårløk 

2 røde chilier 

200 g eggnudler 

1 neve cashewnøtter

1 bunt koriander 

 

Sausen: 

8 ts sesamolje 

4 ss peanøttsmør   

2 ss revet ingefær 

Saften av 2 lime

6 ss  soyasaus

4 ss ketap manis (søt soyasaus)

 

Rør sammen ingrediensene til sausen.

Del sukkerertene i fire på skrå. Finsnitt vårløken og finhakk chilien.

Tilbered nudlene som beskrevet på pakken.

Legg laksen i en ildfast form, rislet med olje. Krydre den med pepper og drypp over to spiseskjeer soyasaus. Bak laksen i ovnen ved 180 grader i 10 minutter, laksen skal ikke være helt gjennomstekt.

Fres vårløk og chili i litt olje over høy varme under omrøring. Tilsett sukkerertene og fres videre i 1 minutt. Ha nudlene i en bolle og bland inn to tredjedeler av sausen, grønnsakene og laksen (flak den opp i mindre biter). Dryss over hakket koriander og cashew, server resten av sausen ved siden av.

Pastagrateng

Pastagrateng er en rett som er enkel å lage og som faller i smak hos både liten og stor. Denne oppskriften passer til 4 personer. 

500 g karbonadedeig

300 g pastarør eller skruer

2 finhakkede løk

2 fedd finhakket hvitløk

1/3 ltr fløte

1 boks hakede hermetiske tomater (helst Mutti)

2 ss tomatpuré

200 g revet ost

1 ts tørket oregano

2 stilker frisk oregano

1 ts timian

2 laurbærblader

Salt og pepper

Olje til steking

50 g reven parmesan

 

Kok pasta etter anvisningen på pakken.

Brun karbonadedeig, løk og hvitløk i en stekepanne med litt olje. Tilsett urter, fløte, tomater, tomatpuré, salt og pepper og la det koke på lav varme i 1 time.

Plukk ut laurbær og oreganostilker. Legg karbonadeblandingen og pastaen lagvis i en ildfast form, dryss et lag med parmesan midt i og dryss reven ost på toppen.

 

Stekes midt i ovnen på 200 grader til osten får fin farge. Det tar ca. 20-30 minutter.

Serveres med en god salat og kanskje litt godt brød.  

  

Hvitløk- og pestobakt laks med bakt potet, smørdampede grønsaker og den deilige fiskesausen til mamma

Denne deilige fiskeretten er mammas ide, som jeg med god samvittighet har stjålet.

Laksefileten lages slik:

1 glass pesto

4 cm hvitløk fra tube

Salt

Legg laksen i en smurt, ildfast form, bland ingrediensene sammen og smør dem utover fisken. Sett formen i ovnen på 200 grader i 25-30 minutter.

Serveres med poteter, smørdampede grønnsaker, som du finner oppskrift på her:

http://aperitivo.blogg.no/1485683501_smrdampede_sukkererter_minigulrtter_og_vrlk.html

og mammas fantastiske fiskesaus, som du finner oppskrift på her:

http://aperitivo.blogg.no/1475569082_den_veldig_gode_fiske.html  

 Du finner flere spennende fiskeretter her:

http://aperitivo.blogg.no/fisk.html

Prøv f.eks. hjemmelaget makrell i tomat, kjempe godt og enkelt å lage.  

Fiskesuppe med selvfisket fangst på hytta

Det er ikke noe som smaker noe særlig bedre enn fiskesuppe laget på selvfisket fangst. Vi synes denne suppa smaker helt fantastisk og du kan selvfølgelig lage den med fisk fra fiskedisken.

1 finhakket løk

2 ss smør

1 fedd finhakket hvitløk

2 store gulrøtter i bittesmå terninger

2 hvitbeter i bittesmå terninger

1/4 sellerirot i bittesmå terninger

1 persillerot i bittesmå terninger

2 dl hvitvin, litt søt, f.eks. Riesling

Saften av 1/2 lime

3 dl god fiskekraft

1/2 fennikel i bittesmå terninger

1/2 finhakket purre

1 kvast finhakket bladpersille

1/2 ts safran

1 ts fiskekrydder

7 dl fløte

600 g hvit fisk i terninger (f.eks. sei og torsk)

250 g blåskjell

200 g pillede reker

 

Stek løken og hvitløken blank i smør. Tilsett hvitvin og kok inn til det halve. Tilsett krydder, lime, fiskekraft og fløte.  Tilsett grønnsakene og la det trekke til de er møre. Tilsett fisken og blåskjellene. La det trekke til blåskjellene åpner seg. Tilsett persille og reker og smak ev. til med salt og pepper.

Serveres med godt brød, f.eks:

http://aperitivo.blogg.no/1472211306_baguetter.html

Om du vil ha en lettere suppe, kan du erstatte fløten med melk, men da kan det være greit å jevne den med litt maisenna.

 

Langøya bar - en hjemmelaget hyttebar

Kjæresten min har laget en lekker og morsom bar, som henger ute på hytta på Sørlandet om sommeren. Vi kaller den langøya bar. I den finner du alt du trenger for å lage en long island iced tea. Baren er utstyrt med downlights, for å sikre at den er brukbar i nattemørket også. I tillegg er det en flaskeåpner, for de som ikke liker det så sterkt.

Når noen ringer i bjella, beveger fiskeduppen og kroken seg, slik at fisken kan bite, hvis du har veldig flaks.

 


 

Her er noen detaljer. Vi har kjøper litt nye småting til langøya bar hvert år:


Kalenderen er kjøpt på Mauritius.

 

  

De to måkene er årets nyanskaffelse.

 

Fuglebrettet er til peanøtter.

 

Båtene er kjøpt på diverse utenlandsturer.De små fatene i bunnen, sørger for at det ikke blir drypp direkte på treverket. De er enkle å løfte vekk for å vaske ved behov. 

Når Langøya bar er hengt ut, er det bare å vente på storinnrykk.

Frankrikes nasjonaldag er 14. juli.

Frankrikes nasjonaldag, La Fête Nationale, også kjent som Bastille-dagen, feires den 14. juli. Denne datoen i 1789 regnes som starten på den franske revolusjonen, med stormingen av Bastillen. Kranser legges ned ved krigsminnesmerker og den eldste og største årlige militærparaden i Europa går på Champs-Élysées i Paris, med presidenten og flere høytstående franske og utenlandske gjester til stede. Fyrverkeriet i Paris er noe for seg selv, og to av de beste utsiktsplassene er ved Eiffeltårnet og på Champs de Mars.

Hvorfor ikke feire dagen sammen med Frankrike, med å lage en deilig, fransk spesialitet, som f.eks. boeuf bourginon eller franske makroner.

Du finner flere spennende oppskrifter fra Frankrike her:

http://aperitivo.blogg.no/fransk.html

og her:

http://aperitivo.blogg.no/kaker.html 

 

Crumble med rabarbra og jordbær

Crumble er  en nydelig dessert, som kan varieres i det uendelige. Du kan også velge om du vil servere den i porsjonsformer eller i en stor form, som jeg har gjort her.

Start med crumbelen:

200 g sukker

200 g smør

200 g mel

Bland sukker, smør og mel med en håndmikser, til det får en smulete konsistens.

Rabarbrakompotten:

500 rabarbra, i 1 cm biter

1 1/2 dl sukker

2 ss smør

1 ts vaniljesukker

1 ts kanel

1 kurv jordbær, delt i fire

Smelt sukkeret og smøret på middels temperatur i en ren stekepanne. Tilsett vanilje, kanel og rabarbra. Stek på lav temperatur til rabarbraen er mør og fin. Smak om det behøves mer sukker. Hell blandingen over i en ildfast form.

Hell over jordbærene og trykk dem ned i rabarbraen. Strø crumbelen over og stek på 200 grader i ovnen til crumbelen er gyllen.

Server med f.eks. vanijeis.

 

 
 

Ostesmørbrød med jordbær

Jordbær er godt og her har jeg laget meg et lite ostesmørbrød med balsamico og nyplukkkede jordbær. Dette er en skikkelig sommerlunsj.

Skjær tre skiver brød. Smør et tynt lag med nøytral smøreost på de to nederste skivene. Rens jordbær og del dem i fire. Legg tett i tett med jordbær på den nederste skiva. legg på skiver med blåskimmelost. Legg på neste skive og legg noen skiver brie på den. Hell på litt tyktflytende balsamico og legg den siste brødskiva. Sett smørbrødet i ovnen på 200 grader og stek det til brødet er gyllent og osten har smeltet litt. Legg litt jordbær og basilikum på toppen. 
 

Svinemage (porkbelly) med potetmos og rotgrønnsaker

I det siste har vi fått svinemage i matbutikkenl Den skal egentlig være klar til å legges på grillen, men jeg synes den både er fet og for salt, så jeg har funnet en måte å forbedre den på.

 

Legg svinemagen i en ildfast form og hell på 1 cm vann. Dekk den med aluminiunsfolie og sette den på 150 grader i 3 timer. Ta svinemagen ut av formen og grill den, til den får fin farge rundt hele. Server med potetmos og rotgrønnsaker.

Kok poteter og mos den med smør og fløte. Smak til med salt og pepper.

Oppskrift på bakte rotgrønnsaker, finner du her:

http://blogsoft.no/index.bd?fa=article.edit&ar_id=47866413


 

Squashsuppe

Squashsuppe smaker kjempegodt og er heller ikke så vanlig å få servert. Denne oppskriften er egentlig mammas og er passe til 4 personer til lunsj.

1 stor løk i terninger

1 stor squash i terninger

1/2 ltr. kyllingkraft

2 pk. Tine smøreost naturell

Kok løken og squashen i kraften i 15 minutter. Tilsett smøreosten og kjør suppen jevn i blender eller med stavmikser. Smak til med salt og pepper. Pynt med litt urter og ev. et dryss nykvernet pepper.

Serveres med godt brød, f.eks. valnøttbrød. Du finner oppskrift på et nydelig valnøttbrød her:

http://aperitivo.blogg.no/1482916118_.html 

Kebab av lammefilet med båtpoteter og maiskolber

Kebab kan være mye forskjellig. Denne varianten er laget av lammefilet og smaker saftig og nydelig. Beregn ca. 200 g kjøtt til hver (eller mer, om du har storspisere).

Start med å skjære ytrefilet av lam i strimler. Tre strimlene på grillspyd, risle over litt olje og dryss på godt med kebabkrydder fra f.eks. Santa Maria. La dem ligge kaldt med kryderet på til neste dag. Når tilbehøret er ferdig laget, lar du lammet få en rask runde på grillen.

Jeg har brukt båtpoteter til. Risle litt olivenolje i en langpanne, del potenene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper, risle over litt mer olje og sett dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skru ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

Jeg har også brukt grilla maiskolber til. De pensles med litt olje og får et dryss salt og pepper før grilling.

Et tips er å bruke cacik til. Det finner du oppskrift på her:

http://aperitivo.blogg.no/1499310352_cacik.html
 

Baguettpizza 

Denne kjappe lunsjen, kan varieres i det uendelige og om nødvendig tilpasses hver enkelt av de som skal spise. Denne oppskriften er passe til 4 personer.
2 baguetter

1 boks pizzasaus fra Mutti

1 pakke salami, spekeskinke eller annet kjøttpålegg.

Ost etter eget ønske

1 boks ananas

Del baguettene på midten og deretter på langs, så hver baguett blir det i fire. Smør på pizzasaus. Legg på ost, pålegg og ananas. Om du vil ha på ekstra krydder, kan du gjerne det. Stekes midt i ovnen på 225 grader til osten er gyllen. 

Karibisk kylling

Karibia består av mange små og litt større øyer og øyland, som f.eks. Haiti, Jamaica og Cuba. Siden de har et tropisk klima, vokser det masse spennende vekster der. De fleste av dem har vi ikke engang tilgang til i Norge, så vi får lage denne deilige retten med noe vi har tilgjengelig. Siden rom er produsert nesten over alt i Karibia, synes jeg det er på sin plass å bruke litt av den i maten også. Alkoholen blir borte i varmebehandlingen, så kun smaken blir igjen i maten.

Denne oppskriften er passe til 4 personer.

4 kyllingfileter

1 dl hvit rom

4 ss limesaft

4 ss flytende honning

2 finhakkede, røde chili

Alt blandes i en pose og står i kjøleskapet til neste dag. Da tas kylingen ut av marinaden og stekes i en blanding av 3 ss smør og 3 ss sukker. Om du har mulighet, legges de et par minutter på grillen tilslutt.

 

Salaten lages av:

1 mango i terninger

1 ananas i terninger

1 banan i skiver

Bland inn bananen rett før serving, så den ikke blir brun.

 

Sausen lages av:

1 boks kokosmelk

1 liten boks kokoskrem

3 ss kyllingfond

2 ss soyasaus

4 ss hvit rom (du kan bruke av marinaden fra kyllingen)

Salt

Pepper

Maisenna

Bland kokosmelk, kokoskrem, kyllingfond, soyasaus og rom i en kjele. Tilsett stekesjyen fra kyllingen. La det koke i 10 minutter. Smak til med salt og pepper. Jevne sausen med maisenna, til du er fornøyd med konsistensen.

Kok ris på vanlig måte, men bytt ut halvparten av vannet med kokosmelk. 

Cacik

Cacik er tyrkias svar på tzatziki.


 

De vanner den ofte ut og brukker den som drikke, men denne oppskriften er en dip: 

1/2 hvitløksfedd

250 ml yoghurt

1 ts tørket mynte

150 g agurk, skrelt og finhakket

salt

Mos hvitløksfedd med litt salt i en morter. Bland yoghurt, hvitløk og mynte i en bolle. Vend inn agurken og smak til med salt.

Pynt med et mynteblad.

Da var vidunderet klart til bruk i hagen - en nyanskaffet pizzaovn (som jeg også kan bake brød i)

Vi har pratet om pizzaovn i noen år, men siden kjæresten min fyller 50 i sommer, ble dette en hyggelig overraselse. Jeg bestilte den og trodde det var noen ukers leveringstid, men i løpet av fire dager sto den i gårdsplassen. Vi hadde bestemt oss for hvor den skulle stå, så da var det bare å svinge seg rundt og støpe en plate den kunne stå på og bestille kranbil.

Her er ovnen, klar til bruk. Vi kommer til å kjøpe en skiferplate, som vi skal legge foran ovnen.

Nå er det bare å fyre opp og starte pizzaproduksjonen.

Du finner masse spennende pizzaer på bloggen:

Diverse pizzaer:

http://aperitivo.blogg.no/1473093265_pizza.html

Pizza på grillen:

http://aperitivo.blogg.no/1491627685_pizza_p_grillen.html

Gresk pizza:

http://aperitivo.blogg.no/1497167571_gresk_pizza.html

Pizza med fire oster:

http://aperitivo.blogg.no/1477324141_pizza_quattro_formagg.html

Cajunpizza:

http://aperitivo.blogg.no/1482822614_.html

og mange fler. Du kan skrive pizza i søkefeltet på høyre side av bloggen og bli inspirert.

Om du har lyst til å se det hjemmesnekrede utekjøkkenet, kan du trykke her:

http://aperitivo.blogg.no/1496664765_utekjkkenet_en_deilig_plass__vre_etter_en_dag_inne_p_jobben.html 

Pizzaovnen er fra:

https://forno.no/

De har også flere andre modeller.

 

https://advrl.com/344/56604/u  

Aioli - hjemmelaget er lett å lage og smaker aller best

Om du ikke prøvd å lage din egen aioli, er det på tide. Det ser nesten ut som magi når eggeplommen og oljen blir til aioli, kun med en stavmikser. 

2 eggeplommer

2 cm hvitløk fra tube

1/2 ts salt

2 dl druekjerneolje, rapsolje eller solsikkeolje

Lime- eller sitronsaft

Pepper

Visp sammen eggeplommer med stavmikser i et litermål. Tilsett oljen i en tynn stråle, litt etter litt, under kraftig visping. Konsistensen skal bli som en majones. Smak til med hvitløk, lime-/sitronsaft, pepper og salt.

 

Nydelige blåskjell i hvitvin

Jeg har vokst opp med blåskjell, men siden vi bodde i innlandet, var de hermetiske. Etter jeg ble eldre, oppdaget jeg hvor fantastiske de er når de er ferske. De smaker aller best når de er selvplukket, men du får kjøpt flotte blåskjell i nett i fiskedisken.  

2 kg ferske blåskjell

2 dl hvitvin

6 båt hakket hvitløk

2 finhakkede løk

6 ss olivenolje

2 finhakkede chili

2 ss hakket bladpersille

 

Skyll og vask blåskjellene godt i rennende kaldt vann. Kast skjell som ikke lukker seg selv om du kakker på dem og skjell som er skadet.

Fres finhakket løk og hvitløk i olivenolje i en gryte. Tilsett chili, blåskjell og hvitvin, legg på lokk og damp til skjellene åpner seg.

Bland inn persille og server med godt brød.

Du finner oppskrift på kjemprgode baguetter her:

http://aperitivo.blogg.no/1472211306_baguetter.html

Pulled laks med smak av østen

Det er spenende å tilsette nye smaker til fisk. Denne varianten må sønnen min få æren for. 

Saus:

2 ss Sriracha

3 ss Blue Dragon chili & Ginger sauce

1 ts ingefær fra tube

1 ts hvitløk fra tube

1 ts salt

½ boks rømme

Alt blandes og smakes til med limesaft, salt og pepper. Settes kaldt til det skal brukes.

 

Laksen:

3 ss Sriracha

2 ss tørket timian

2 ss spisskummen

1 ss salt

Saften av 1 lime

2 ss risvinedikk

Rapsolje

1 benfri lakseside med skinn

1 finhakket løk

3 finstrimlede vårløk, gjerne den røde typen

1 pk aromasopp i skiver

Bland Sriracha, timian, spisskummen, salt, lime og risvineddik. 

Smør en ildfast form med olje og legg i laksen med skinnsiden ned. Dekk den med blandingen. Legg løk, vårløk og sopp rundt. Dekk formen med folie og sett den i stekovn på 200 grader eller i middels varm grill i 30 - 35 minutter.

Bruk to gafler til å dra laksen ut til småbiter (pull).

Server med ris, salat og den nydelige sausen.