hits

juni 2017

Tyrkisk kebab av lammedeig

Kebab er ikke bare maten fra norske gatekøkken. Prøv å lage det selv og få en helt annen opplevelse. Det er ikke mye jobb og det smaker så mye, mye bedre.

 

1/2 kg lammedeig (eller karbonade)

2 egg

1 ss kebabkrydder

1 ts mynte

1 ts pepper.

Elt alt godt sammen og stek en liten prøvebolle i stekepanne, for å kjenne om den trenger mer krydder. Pakk deigen rundt grillspyd, ca. 200 g på hver og legg dem på grillen. Når de har fått fin farge på undersiden, kan du sny dem og grille dem ferdig.

Kebaben kan gjerne serveres med en frisk salat og kanskje cacik, som er tyrkias svar på tzatziki:

1/2 hvitløksfedd

250 ml yoghurt

1 ts tørket mynte

150 g agurk, skrelt og finhakket

salt

Mos hvitløksfedd med litt salt i en morter. Bland yoghurt, hvitløk og mynte i en bolle. Vend inn agurken og smak til med salt.

Pizza Jamaican style

Denne deilige varianten av pizza, har en smak av Jamaica. Denne oppskriften er nok til 2 pizzaer.


 

Start med bunnene. Bland 6 dl tipo 00 mel med 2 ss olivenolje, 1 ts salt, 1 ts sukker og 1/2 pose tørrgjær. Rør inn lunkent vann (ca 2,5 dl) og elt det godt sammen. Pass på at deigen ikke blir for fast, men heller nesten litt for våt (sånn at den akkurat kan trykkes ut). La den heve i minimum 1 time. Du kan også lage deigen dagen i forveien og la den heve langsomt i kjøleskapet. Del deigen i to og trykk hver bunn runde og flate.

   

 

Når deigen hever kan du starte med marinaden/toppingen:

4ss jerk caribbean chili sauce

4ss rømme

1ss sterk sennep

Saften av 1 lime

3 strimlede kyllingfileter legges i halvparten av marinaden. Resten av marinaden spares i en bolle i kjøleskapet til du skal spise og brukes som topping.

Ta kyllingen opp fra marinaden og stek den nesten ferdig i en panne med litt olje.

Pizzasausen:

1 liten boks Mutti pizzasaus

1 fedd hvitløk

1 ts kanel

1 ts muskat

1 ts tørket timian

1 ts allehånde

2 brune sukkerbiter

Alt blandes i en kjele og kokes over lav varme i 5 minutter.

Forstek bunnene i noen minutter på 300 grader. Bre sausen utover pizzabunnene. Legg på kyllingen, 1 strimlet paprika, 1 boks ananas i biter, 100 g biter av blåmuggost, reven ost etter ønske, 50 g hakkede valnøtter og masse hel rød fersk chili (eller ikke så mye, om du ikke liker det).

Stek pizzaene videre på 300 grader, til de får fin farge. Når pizzaen er ferdig stekt, legger du på båter av lime og frisk koriander.

Så enkelt kan det gjøres, sier sønnen min

Det er flere talenter i familien min. Da sønnen min skulle flytte for seg selv nå, fikk han en idé om at han skulle lage salongbord selv, og her er resultatet.

Bordet er laget av firkantrør fra Biltema, som han har sveiset sammen med litt smijernspynt fra en gammel trapp. Som bordplate har han kappet til plank fra det gamle gjerdet vi har mot naboen vår.

Jeg synes bordet ser helt proft ut og jeg er sikker på at ingen har akkurat maken.  

 

Rotgrønnsaker med potet, bakt i ovnen

Denne grønnsaks- og potetretten, er en vinner hos oss. Den passer til både kjøtt og fisk.Skrell og del ønskede rotgrønnsaker i terninger, på ca 2 x 2 cm. Del poteter i 2 x 2 cm. Du trenger ikke å skrelle dem, dersom de er pene i skallet. Bland alt i en langpanne, med olivenolje, salt og peppermiks. Stekes i ovnen på 200 grader til de får fin farge. 

Stuing av rotgrønnsaker

Grønnsakstuing smaker nydelig til både kjøtt- og fiskeretter. Her har jeg laget en variant av rotgrønnsaker. 

Rotstuing:

1 gulrot

1 nepe

1/4 sellerirot

1 persillerot

1 vårløk eller 1 bunt gressløk

2 ss smør

2 ss hvetemel

Kokekraften fra grønnsakene

Skvett fløte

Skrell og del alle grønnsakene i små terninger bortsett fra vårløken.

Kok grønnsakene, bortsett fra vårløken, møre i litt vann, tilsatt litt grønnsaksfond. Når grønnsakene er kokt, lages sausen til stuingen. Smelt smør i en kjele, rør inn melet og spe med kokevannet, til den er en litt tykk saus. Tilsett en skvett fløte. Smak til med muskat, salt og pepper. Rør inn grønnsakene inkludert strimlet vårløk/gressløk. Pynt med litt gressløk og server.

Grillet kalvefilet med potetsalat, ovnsbakte betestrimler og kryddersmør

Jeg var i utgangspunktet litt skeptisk til å bruke potetsalat til grillet kalvefilet, men det ble kjempegodt. Sammen med kryddersmøret, så savnet vi ikke noe annen saus heller. Sammen med de deilige betestrimlene, ble denne en nydelig søndagsmiddag. 

Potetsalat finner du oppskrift på her:

http://aperitivo.blogg.no/1497191899_potetsalat.html

Den smaker ekstra godt hvis den fortsatt er lun.

Kalvefileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før grilling. La den ligge i ferdigkjøpt rub før grillingen, så blir den ekstra god. Brun fileten godt på alle kanter på grillen, før du legger den på den øvre hylla og lar den ligge der til den er ferdig stekt. Stikk gjerne inn et steketermometer, så er du sikrere på resultatet. Fileten er rød når den har en kjernetemperatur på 55-60 grader og rosa når steketermometeret viser 60-65 grader. La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.
Du finner oppskrift på nydelig kryddersmør her:

http://aperitivo.blogg.no/1497165945_kryddersmr.html

Gratinert, bakt potet

Bakt potet er en deilig lunsj-, eller kveldsrett. Denne varianten blir et fullverdig måltid og smaker veldig godt. Det greier seg med 1/2 stor bakepotet til hver.

Vask bakepoteter og pakk dem inn i folie. Sett dem på et brett midt i ovnen og bak dem på 200 grader i 1 time og deretter 100 grader i 2 timer eller mer. De blir bare bedre av å stå lenge.

Ta potetene ut av ovnen, del dem på langs og legg dem tilbake på brettet, som nå er dekket med bakepapir eller blitt rislet med litt olje.

Stek kyllingstrimler, løk og bacon og smak til med peppermiks, tørket estragon og salt. Fordel blandingen oppa potetene, sammen med strimlet vårløk, strimlet paprika og mais. Strø over reven ost og gratiner i ovnen på 225 grader til osten er gyllen. Server med rømme eller kryddersmør, som du enten kan kjøpe ferdig, eller enkelt lage selv. Du finner oppskrift på et deilig kryddersmør her:

http://aperitivo.blogg.no/1497165945_kryddersmr.html

 

Syltetøyfylte horn

Horn kan være greit å ha i fryseren. Her har jeg laget en variant med syltetøy, som kan være grei å ha med seg på tur i skogen for eksempel. 

60 g smør

3 dl melk

1 pk gjær

400 g hvetemel

1 ss sukker

1 ts malt kardemomme

Syltetøy etter eget ønske

1 stk sammenvispet egg til pensling

1 ss valmuefrø eller sesamfrø til pynt

Smelt smør, tilsett melk og varm blandingen til den er 37°C. Rør ut gjær i blandingen.

Bland mel, sukker og kardemomme. Bland inn den lunkne melkeblandingen og elt deigen til den er smidig. Tilsett mer mel til deigen er glatt, ikke kleber, og slipper kanten av bakebollen. La deigen heve under plast på et lunt sted ca. 1 time. 

Del deigen i to og kjevle runde leiver. Del hver leiv i passe store spisser, legg på litt syltetøy på hver spiss, rull hver spiss til horn og legg dem på stekebrett. Etterhev under et klede på et lunt sted i ca. 30 minutter.

Pensle med sammenvispet egg og dryss på valmue- eller sesamfrø. Stek hornene midt i ovnen ved 220 grader i 10-15 minutter. Avkjøl på rist.

Ovnsbakte potetskiver

Denne potetvarianten smaker godt til retter av både kjøtt og fisk.

Skjær småpoteter i 1 cm tykke skiver. Legg dem i en ildfast form, som er rislet med nøytral olje. Dryss over ønsket krydder (alt fra salt og pepper til diverse krydder eller tørkede urter) Risle mer olje over potetene og bland godt. Stekesi ovnen på 200 grader til potetene er gylne. Rør av og til, så de blir jevnt stekt.

Bollefrikassé

Bollefrikassé er en gammel og god matrett med farseboller og grønnsaker. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

500 g farse

5 gulrøtter

250 gram sellerirot

2 never bladpersille

1 purre

2 persillerøtter

1 ltr. god kraft eller bruk vann og kyllingfond

Maisenna

1 dl fløte

salt

pepper

karri

Del opp alle grønnsaker i terninger, finhakk persillen og strimle purren og kok dem opp i kraften. Bruk en skje og form boller av farsen, som du legger forsiktig i den kokende kraften. Tilsett karri og la det koke til grønnsakene er møre og bollene er kokt (ca. 10-15 minutter). Tilsett 1 dl fløte og maisennajevner, til det får passe sauskonsistens. Smak til med salt og pepper. Serveres med poteter. Om du vil lage alt i en kjele, kan du dele potene i terninger og tilsette dem samtidig som grønnsakene. 

 

Ovnsbakte betestrimler

Det har blitt så enkelt at du får kjøpt revne strimler av beter i min matbutikk nå. Det gjør denne deilige oppskriften til en virkelig fastfoodrett, som lager seg selv mens du lager poteter og kjøtt eller fisk. Jeg vil si at disse grønnsakene nesten passer til alt. 1 pose revne beter er passe til 4 personer.


Risle en form med litt olje. Hell i grønnsakene, krydre med litt peppermix og salt. Rør rundt, så du får olje og krydder over alt. Sett i ovnen på 200 grader i 20 minutter.
 

Parmesanpanert kylling med salsa og grønn saus

Kyllingfilet kan brukes på mange måter. Denne varianten er panert i reven parmesan og serveres med hjemmelaget salsa, en kald urtesaus og båtpoteter.  

4 store kyllingfileter

3 eggeplommer

2 dl revet parmesan

1 ts paprikapulver

1/2 ts kajennepepper

3 ss vann

3 ss hvetemel

1/2 ts salt

1/1 ts pepper

Rør sammen eggeplomme, parmesan, paprikapulver, kajennepepper og vann. Bland melet med salt og pepper. Snu først kyllingfiletene i melblandingen og deretter i eggeblandingen. Legg filetene i en ildfast form, som er rislet med olje. Bak i ovnen på 225 grader i ca. 30 minutter. Sjekk at de ikke er rosa.

 

Tomatsalsa:

4 tomater i små terninger

1/2 slangeagurk i små terninger

1/4 finhakket rødløk

2 ss finhakket bladpersille

Bland alle ingrediensene til salsaen og smak til med salt og pepper

 

Basilikumsaus:

2 dl kesam

2 dl finhakket basilikum

1 fedd finhakket hvitløk

Rør sammen sausen og smak til med salt.

 

Serveres med båtpoteter, som du finner oppskrift på her:

http://aperitivo.blogg.no/1470374416_deilig_reinsdyrbiff_m.html

 

Kalvefilet med blåskimmelsaus

Kalv er et fantastisk mørt og godt kjøtt. Her har jeg helstekt fileten og laget en deilig blåskimmelsaus til. Denne oppskriften er passe til 4 personer Sausen:

2 finhakkede løk

2 ss smør

2 laurbærblader

3 dl chablis

2 ss kyllingfond

150 g blåskimmelost

2 ss finhakket gressløk

5 dl fløte

1 ss cognac

Løken blankes mør i smør. Tilsett hvitvin og laurbærblader og la det koke inn til grøtkonsistens. Tilsett fløte, kyllingfond, cognac, gressløken og osten. Kok i noen minutter, til sausen får fin konsistens.

Kalvefileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før steking. Dette er for at panna ikke skal avkjøles og gjøre at kjøttet koker istedenfor steker. Krydre med salt og pepper rett før steking. Brun fileten raskt i panna. Legg fileten over i et ildfast fat. Stikk inn et steketermometer og sett i stekeovnen på 125 grader.

Fileten er rød når fileten har en kjernetemperatur på 55-60 grader og rosa når steketermometeret viser 60-65 grader. La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.

Serveres med grønnsaker etter egen smak. Her har jeg brukt potetmos og blomkål. 

 

Kyllingfajitanachos

Fajitanachos er en skikkelig koserett. Denne varianten med kylling, er en av spesialitetene til sønnen min.

 

3 kyllingbryst i terninger

2 ts salt

1 ts pepper

2 ts chilipulver

2 ts hvitløkspulver

2 ts spisskummen

3 ss olje

1 løk i strimler

4 fedd finhakket hvitløk

3 strimlede paprika

Saften av 1 lime

1 pose tortillachips

1 pakke strimelt pepper Jack ost

2 dl reven vellagret cheddarost

Legg kyllingbryst i en bolle og tilsett salt, pepper, chilipulver, hvitløkspulver og spisskummen.

Stek kyllingen i 2 ss olje, til den ikke er rosa lenger. Legg den over i en bolle. Stek løken i noen minutter i 1 ss olje i samme gryte. Tilsett hvitløk og paprika og la det steke med i et par minutter, før du blander det sammen med kyllingen og tilsetter limesaft.

Legg halvparten av tortillachipsene i en ildfast form. Legg på halvparten av kyllingblandingen og top det med pepper Jack og cheddarost. Gjenta med resten av ingrediensene.

Stek på 180 grader, til osten har smeltet. Det tar ca. 15 minutter. Server med rømme, salsa og guacamole.

Gresk pizza

Pizza jan være så mangt. Hvorfor ikke prøve denne deilige, greske varianten. Jeg hadde greske kjøttboller i fryseren etter en tidligere middag, der vi ikke spiste opp alt.

Du trenger:

Pizzabunn

Pizzasaus

Greske kjøttboller

Reven ost etter eget ønske

Oliven uten stein

Fetaost

Til pizzasausen bruker jeg 1 boks hakkede tomater (helst Mutti), 1 strimlet løk, 1 ts oregano, salt og pepper. Alt koker til det blir søtlig.

Lag greske kjøttboller. Oppskriften på disse finner du her:

http://aperitivo.blogg.no/1496903107_greske_kjttboller_av_lam.html

Bunnen lager du slik: Bland 6 dl tipo 00 mel med 2 ss olivenolje, 1 ts salt, 1 ts sukker og 1/2 pose tørrgjær. Rør inn lunkent vann (ca 2,5 dl) og elt det godt sammen. Pass på at deigen ikke blir for fast, men heller nesten litt for våt (sånn at den akkurat kan trykkes ut). La den heve i minimum 1 time. Du kan også lage deigen dagen i forveien og la den heve langsomt i kjøleskapet.

Kjevle deigen flat og la den heve i ca 30 minutter. Legg på pizzasaus, reven ost, oliven (hele eller i biter), greske kjøttboller og fetaost.

Stekes på 300 grader, langt ned i ovnen til den får fin, gyllen farge. Dryss over blader av fersk oregano ved servering.

Server gjerne med en gresk salat og tzatziki:

http://aperitivo.blogg.no/1471184608_lun_potetsalat_med_gr.html

 

 


 

Omelett med pepper Jackost

Pepper Jackost har kommet i butikken min. Jeg synes den har veldig god smak, med litt sting av jalapeno. Her har jeg brukt den i omeletten min. Du kan selvfølgelig bruke en annen ost, om du vil.4 egg

4 ss fløte

2 ss finhakket gressløk

1/4 finhakket  paprika

1 pk finhakket bacon

2 finhakkede sjampinjonger

Stek bacon og sopp i litt smør i stekepanna. Visp sammen egg, fløte, gressløk og paprika og hell blandingen over baconet og soppen. Når omeletten har satt seg litt, legges skiver av pepper jack ost over. Legg på lokk og la omeletten steke seg ferdig.

Serveres med tomat, agurk og godt brød. 

Raita

Skal du servere indisk mat, er raita en selvfølgelig del av måltidet. Den er enkel å lage og kan gjerne lages dagen før, om du skal ha gjester.


 

3 dl yoghurt naturell

1 reven agurk

1 ts malt spisskummen

1/2 ts salt

1/2 ts cayennepepper

1/2 ts kvernet sort pepper

2 ss myntesaus, evt. litt finhakket mynte.

Rør alle ingrediensene sammen og la det stå kaldt til det skal brukes. Pyntes med litt koriander.

Potetsalat

Potetsalat en en av de ferdigrettene jeg synes smaker mest syntetisk. Det er enkelt å lage selv. Du lager rømmeblandingen mens potetene koker og om du bruker fine poteter, trenger du ikke engang å skrelle dem.


 

1 kg poteter

1 boks rømme

1 pose majones

4 ss agurkmix 

2 finstrimlede vårløk

Kok poteter. Avkjøl dem så mye at du klarer å holde i dem, før du deler dem i terninger. Bland rømme, majones, agurkmix og vårløk. Smak til med salt og pepper.  Tilsett potetterrningene, dryss over finhakket gressløk og server.

Kryddersmør

Kryddersmør smaker godt til bakt potet, men kan også brukes i stedet for saus til f.eks grillmat. Hjemmelaget kryddersmør smaker selvfølgelig best og du kan tilpasse det din egen gane.


 

250 g smør, romtemperert

2 ss finhakket gressløk

2 ss finhakket kruspersille

2 finhakkede chili

2 ts kryddersmørkrydder

2 finhakkede fedd hvitløk

Alt blandes godt og settes kaldt.

Laksesuppe

Hjemmelaget fiskesuppe smaker mye bedre enn posesupper og det er slett ikke vanskelig eller spesielt tidkrevende. Denne oppskriften er passe til 4 personer.


 

1 finhakket løk

2 ss smør

2 store gulrøtter i bittesmå terninger

2 neper i bittesmå terninger

2 dl hvitvin

2 ss fiskefond

1/2 fennikel

1/2 finhakket purre

1 kvast finhakket bladpersille

1 kvast dill

1 ts karri

1/2 ts safran

7 dl fløte

3 dl melk

600 g laks i terninger

Stek løken blank i smør. Tilsett 2 dl hvitvin. Kok inn til det halve. Tilsett 2 ss fiskefond og grønnsakene og la det trekke i 2 minutter. Tilsett fløte, melk, bladpersille og krydder og la det koke i 5 minutter. Tilsett dill. Smak til med salt og pepper.

Pyntes med en dillkvast og serveres med godt brød.

Om du vil ha en lettere suppe, kan du erstatte fløten med melk, men da kan det være greit å jevne den med litt maisenna.

Det selvlagde utekjøkkenet, en deilig plass å være etter en dag inne på jobben.


 

Så snart det er mulig på forsommeren, pakker vi ut det hjemmelagde utekjøkkenet, vasker det, kobler til vann, legger ut kjøkkenutstyr og pynter med mer og mindre praktiske gjenstander. 

Det er helt nydelig å kunne lage mat ute etter en hel dag på kontoret. Så fort det er vær til det, lager jeg maten her.

  


  

Jeg pynter opp med både blomster og urter.

Bak forhenget har vi en varmtvannsbereder på 30 ltr. Akkurat passe til litt oppvask. I tillegg står gassen til kokeplatene der. 


  

Små søte krukker fra Green Gate kan brukes til f.eks. tannpirkere. De fine norgesglassene med lokk og sugerør er supre og gjør at man ikke så lett får i seg veps sammen med det man drikker.


  

  

Litt jålete kanskje, men siden det meste av pynten går i rosa, har jeg kjøpt kniver, sleiver, vannkoker og miksmaster i rosa også.


  

Den fine hjemmestrikkede kluten, har jeg fått av ei venninne. Såpene og koppehånklene kommer fra Green Gate. I kurvene har jeg mel, pasta, ris, boller og annet utstyr jeg trenger i matlagingen.

Nå er det bare å håpe på fint vær i sommer.

Greske kjøttboller av lam

Greske kjøttboller er kjempegodt både til pasta og til meze (det greske navnet på tapas).

Jeg starter med tomatsausen, siden den bør koke lenge for å bli skikkelig sødmefylt og god.

2 bokser hakkede tomater (helst Mutti)

2 strimlet rødløk,

2 ts oregano,

2 fedd finhakket hvitløk

salt og pepper.

Alt legges i en kjele og kokes på lav varme til det blir søtlig.

 

Bollene:

650 gr lammekjøttdeig

1 ss tzatzikimiks

1/2 ts pepper

2 dl fløte

1 sammenpisket egg

1 finhakket løk

1 ss paprikapulver

Litt finhakket bladpersille

1 ts tørket oregano

Alt eltes sammen. Jeg pleier å steke en prøvebolle og smake om det trengs mer krydder. Form små boller. Legg dem på stekebrett med litt olje og stek dem på 200 grader til de får litt farge, før du legger dem i sausen og koker i 5 minutter.
 

Deilig gryterett med fløtesaus

Det er deilig med en varmende gryterett når det er litt ruskete vær. Om du får tak i kantareller, kan du gjerne erstatte soppen i oppskriften med det. Denne oppskriften passer til 4 personer.

 

800 g oksekjøtt (f.eks. rundbiff)

3 finhakkede løk

1 pk aromasopp

1 pk sjampinjong

2 fedd finhakket hvitløk

1/2 fl. hvitvin

2 laurbærblader

2 ts timian

2 ts rosmarin

2 ts nykvernet pepper

4 ss oksefond

10 poteter

4 gulrøtter

1 bunt persille

3/4 ltr fløte

Start med å brune terninger av oksekjøtt (f.eks. rundbiff).  Tilsett løk og brun videre i noen minutter. Tilsett soppen i skiver og la det brunes sammen med kjøttet og løken. Tilsett hvitløk, hvitvin, laurbærblader, timian, rosmarin og pepper og la det koke inn til halv væskemengde. Tilsett oksefond, poteter i terninger, gulrøtter, finhakket bladpersille og fløte. La det småkoke i ca. 1 time. Smak til med salt og pepper og server gjerne med godt brød.
 

Lettvint iskrem med mandelspon

Jeg kom over denne lettvinte iskremen i et matblad. Du bruker iskremmaskin om du har, men om du ikke har det, kan du helle den flytende isen i en bolle, sette den i fryseren og røre hver halvtime, til den har stivnet.

1/2 ltr. fløte

1 boks søt, kondensert melk

50 g mandelflak

Pisk fløten nesten stiv. Bland inn resten av ingrediensene og hell blandingen i ismaskin. Kjør til softiskonsistens og server.
 

Guacamole

Guacamole er viktig tilbehør til tex/mexmat. Om du vil ha den sterkere, tilsetter du bare mer chili. Denne oppskriften er passe til 4 personer. 

2 avokado  

Saften av 1/2 lime  

 1 ss veldig finhakket løk  

 2 ts finhakket rød chili  

 1 fedd finhakket hvitløk 

 Alt moses med stavmikser. Smak til med salt og pepper

Grillet kveite med spennende tilbehør

Kveite er en fantastisk fisk. En kveitekotelett passer ferfekt til personer som ikke kan fordra bein, siden beinet ligger midt i koteletten og er lett å fjerne. Denne varianten får ligge i saltlake og kose seg, før den legges på grillen. Tilbehøret smaker så godt, at du ikke kommer til å savne saus til.

Lag saltlake av 1/2 ltr. vann og 40 g salt, som røres sammen til saltet er oppløst. Tilsett 1 laurbærblad og legg kveiteskivene i saltlaken i 15 minutter.

Ta opp kveita av saltlaken og tørk den godt. Smør kveita med olivenolje og hvitløk fra tube. Dryss på Santa Marias Seafood & Fishkrydder og grill kveita i 2-3 minutter på hver side.

Server kveita med trøffel- og baconpotetmos, som du finner oppskrift på her:

http://aperitivo.blogg.no/1495950907_trffel_og_baconpotetmos.html

og smørdampede grønnsaker, som du finner oppskrift på her:

http://aperitivo.blogg.no/1495951806_smrdampet_gulrot_fennikel_og_vrlk.html
Pynt med dill og limebåter.

Pasta med gorgonzolasaus

Pasta med gorgonzolasaus smaker så godt. Om du ikke er glad i blåskimmelost, bør du prøve denne likevel. Osten blir som et slags krydder. Denne oppskriften passer til 4 personer.


 

1 løk

1 pk sopp i skiver (f.eks. sjampinjong eller aroma)

¾ ltr. fløte

2 egg

1 ss kyllingfond

50 g parmesan

1 finhakket vårløk

50 g finhakket basilikum

100 g gorgonzola (eller mer om du vil ha mer ostesmak)

Finhakk løken og fres den i 1 ss smør. Finhakk soppen og fres den sammen med løken. Tilsett fløten, sammenpiskede egg, kyllingfond og osten. Kok opp og tilsett vårløk og basilikum.

Serveres med pasta etter eget ønske og et dryss med sprøstekt bacon.

Helstekt kalvefilet med cognac- og cavasaus og pommes frites

Kalvefilet smaker deilig og med denne nydelige sausen kan du be inn til selskap, eller ha en spesielt romantisk middag. Denne oppskriften passer til 4 personer.

Sausen:

1 løk

2 ss smør

3 laurbærblader

2 dl cava

1 kanelbark

1/2 dl cognac

1/2 ts pepper

salt

2 ss kyllingfond

3 brune sukkerbiter

5 dl fløte

Finhakk løken og stek den brun i smør. Tilsett laurbærblader, cava, kanelbark, cognac og pepper. Kok det til det ser ser som grøt. Tilsett kyllingfond, sukkerbiter og fløte. Kokes videre til passe sauskonsistens. Smak til med salt og pepper.

  

Fileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før steking. Dette er for at panna ikke skal avkjøles og gjøre at kjøttet koker istedenfor steker. Krydre med salt og pepper rett før steking. Brun fileten raskt i panna. Legg fileten over i et ildfast fat. Stikk inn et steketermometer og sett i stekeovnen på 125 grader.

Fileten er rød når fileten har en kjernetemperatur på 55-60 grader og rosa når steketermometeret viser 60-65 grader. La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.

Serveres med pommes frites og grønnsaker etter eget ønske.

Pommes frites finner du oppskrift på her:

http://aperitivo.blogg.no/1495043167_pommes_frites.html

Thaifiskesuppe

Jeg er veldig glad i thaimat. Her er en deilig fiskesuppe toppet med reker. Det smaker best med ferske reker, men om du bare får tak i frosne, fungerer det også. Denne oppskriften passer til 4 personer.

4 ss nøytral olje

1 løk, finhakket

4 fedd hvitløk, finhakket

8 cm rød chili, finhakket

4 cm fersk ingefær, revet

4 ts rød curry paste

4 ts fishsauce

4 ts limesaft

6 dl kokosmelk

8 dl grønnsakskraft

2 stilker sitrongress

4 kaffirlimeblader

1/2 grønn squash i tynne strimler

1 gulrot i tynne strimler

200 g filet av hvit fisk i terninger

Frisk koriander

100 g pillede reker

Varm olje i en kjele på middels sterk varme. Surr løk og hvitløk til løken er blank og myk. Tilsett finhakket chili, revet ingefær og currypaste og la det surre et par minutter. Ha i fiskesaus, limesaft, kokosmelk, kraft, sitrongress og limeblad, skru opp varmen og kok opp under omrøring. La suppen småputre på lav varme i ca 5 minutter.

Skru ned varmen på det laveste. Legg strimler av squash og gulrot i suppa, sammen med fisken. La alt trekke noen minutter (uten at det koker). Ta ut limeblader og sitrongresset. Server med reker, koriander og godt brød.

Smørdampet gulrot, fennikel og vårløk

Denne enkle og smakfulle grønnsaksblandingen smaker perfekt til fisk. Denne porsjonen er passe til 4 personer.

4 store gulrøtter

1 stor fennikel

4 vårløk

4 ss smør

Salt

Kutt gulrøtter og fennikel i bittesmå terninger og vårløken i tynne strimler.

Smelt smør i en kjele eller sautepanne. Damp gulrøtter og fennikel til de er nesten møre. Det tar ca 5 minutter, avhengig av hvor små terninger du har laget. Rør av og til. Tilsett vårløk og fres i 1 minutt. Smak til med salt.