hits

mai 2017

Fruktsalat

Fruktsalat ser fristende ut og smaker deilig til dessert, både sammen med is, vaniljesaus, krem og kesam med vanilje.

Denne salaten består av jordbær, delt i fire, blåbær, kivi i små biter, bringebær og physalis, men du kan bruke det du finner i din butikk. Du kan servere den i porsonsskåler. Jeg serverer den i oldemors gamle bolle av pressglass og har pyntet med litt friske urter. 
 

Trøffel- og baconpotetmos

Trøffel- og baconpotetmos smaker godt til både kjøtt og fisk. Denne oppskriften passer til 4 personer. 

10 mellomstore poteter

2 dl fløte

100 g smør

150g sprøstekt bacon i terninger

1 ss trøffelolje

2 ss finhakket gressløk

1⁄2 ts salt

1⁄2 ts pepper

Skrell poteter og kok dem møre, uten salt i vannet. Hell av vannet, mos potetene og rør inn resten av ingrediensene utenom salt og pepper. Rør godt og smak til med salt, pepper og muskat.

Ostefylte horn

Horn smaker alltid godt. Jeg har laget en variant med reven ost og oregano, som jeg skal bruke som tilbehør til blomkålsuppe.


 

60 g smør

3 dl melk

1 pk gjær

400 g hvetemel

1 ss sukker

1 ts malt kardemomme

1 stk sammenvispet egg til pensling

1 ss valmuefrø eller sesamfrø til pynt

Smelt smør, tilsett melk og varm blandingen til den er 37°C. Rør ut gjær i blandingen.

Bland mel, sukker og kardemomme. Bland inn den lunkne melkeblandingen og elt deigen til den er smidig. Tilsett mer mel til deigen er glatt, ikke kleber, og slipper kanten av bakebollen. La deigen heve under plast på et lunt sted ca. 1 time.


 

Del deigen i to og kjevle runde leiver. Del hver leiv i passe store spisser, strø reven ost og ev. litt tørkede urter på hver spiss, rull hver spiss til horn og legg dem på stekebrett. Etterhev under et klede på et lunt sted i ca. 30 minutter.

Pensle med sammenvispet egg og dryss på valmue- eller sesamfrø. Stek hornene midt i ovnen ved 220 grader i 10-15 minutter. Avkjøl på rist.

Gresk laks

Jeg synes det kan være ganske greit å lage hele middagen i en form i ovnen. Denne greske varianten er smakfull, enkel å lage og er passe til 4 personer.

4 ss olivenolje

800 g laks

1 finhakket rødløk

10 grønne oliven i tynne skiver

20 minitomater delt i to eller fire, avhengig av størrelsen

4 vårløk i strimler

8 soltørkede tomater i strimler

1 pk. sukkererter

1 ss tzatzikimiks

1 glass fetaost, inkludert oljen den ligger i

Risle olivenolje i bunnen av en ildfast form. Legg på laks i porsonsstykker. Strø over rødløken, begge slag tomater, olivenen, sukkerertene, vårløken og osten. Bland fetaostoljen med tzatzikimiks og hell den over grønnsakene. Dekk med aluminiumsfolie og sett i ovnen på 200 grader. Sjekk etter 30 minutter om laksen er ferdig og stek ev. litt til. 
 

Hasselbackkylling

Du har sikkert smakt hasselbackpoteter. Her har jeg lagd kylling litt på samme måte. Du kan bruke ferdig pesto, men om du vil lage din egen, finner du oppskrift her:

http://aperitivo.blogg.no/1495600134_deilig_hjemmelaget_pesto.html

 

2 dl pesto

1 pose reven ost

1 dl reven parmesan

Saften av 1/2 lime

2 finstrimlede vårløk

1/2 ts pepper

4 kyllingfileter

1 dl panko eller strøkavring

Bland alt unntatt kylling og panko. Skjær snitt i kyllingen med ca. 1 cm mellomrom, men bare halvveis ned. Fyll lommene med urte- og osteblandingen. Pensle med litt olivenolje og strø over panko.

Legg kyllingbrystene i en grillform, og grill under lokk i 15-20 minutter. Legg kyllingfiletene over på grillen et par minutter for å gi dem litt grillmerker. Ikke snu filetene, da vil fyllet renne ut.

Har du ikke grill kan du legge kyllingfiletene i en ildfast form og steke i stekeovnen ved 180 grader i 15-20 minutter. Bruk gjerne grillelementet de siste par minuttene for å få en fin stekeskorpe.Hasselbackkylling kan serveres med stekt sopp, båtpoteter og en god salat.

Du finner oppskrift på båtpoteter her:

http://aperitivo.blogg.no/1470374416_deilig_reinsdyrbiff_m.html

Oppskrift på en spennende salat, finner du her:

http://aperitivo.blogg.no/1468949193_salat_med_br_og_sprst.html
 

Kulfi - iskrem fra India

Kulfi er den indiske varianten av is. Jeg synes den smaker helt fantastisk og er en perfekt avslutning på et indisk måltid.

1 ½ l helmelk

1 vaniljestang

1 ts hele kardemommekjerner

60 g sukker

2 dl kremfløte

20 g pistasjnøtter

20 g skåldede mandler

Kok langsomt opp melk, hel kardemomme og en splittet vaniljestang. Skru ned varmen slik at melken småkoker uten å koke over. Rør ofte slik at melken ikke svir seg i bunnen av kjelen. Melken skal koke ned til halv mengde (ca. 7 dl).

Når melken er kokt inn tilsettes sukkeret. La det koke i noen minutter til sukkeret er oppløst. Sil melken og sett den kaldt til den er avkjølt. Pisk fløten til den er nesten stiv og rør den inn i den avkjølte melken. Tilsett finhakkede skåldede mandler og pistasjnøtter, som er ristet lett på middels varme i en tørr stekepanne. Hell blandingen over i en ismaskin og kjør til den har fått softiskonsistens.

Om du ikke har ismaskin, kan du helle isblandingen over i en bolle og dekke overflaten med plast. Sett bollen i fryseren i ca. 2 timer til den er begynt å fryse inn. Ta den ut av fryseren og pisk den godt opp med en håndmikser/kjøkkenmaskin. Gjenta dette minst to ganger.

Kulfi kan serveres med ristede nøtter og karamellsaus, smaksatt sirup eller honning. Det er godt med noe sprøtt til, f.eks. kjeks.

Banan- og ostekake med friske bær, vaniljesaus og is

Denne deilige kaken serverer jeg mens den fortsatt er ganske varm. Det er sønnen min som fant oppskriften på en amerikansk matside. Vi serverer den med is, friske bær og vaniljesaus. Den kan gjerne fryses.

Banan- og ostekake:

Banankakedeigen:

2 bananer, skrelt

1 stort sammenpisket egg

1,2 dl brunt sukker

0,6 dl sukker

0,6 dl romtemperert smør

1 ts vaniljeekstrakt

0,6 dl gresk yoghurt

2,4 dl hvetemel

1 klype salt

1 ts bakepulver

 

Kremostfyll:

1 stort egg

100 g temperert kremost naturell

0,6 dl sukker

3 ss hvetemel

 

Varm ovnen til 180grader.

Bland knuste bananer, egg, brunt sukker, sukker, smør, vaniljeekstrakt, og yoghurt i en bolle. Tilsett mel, salt, og bakepulver og bland det godt sammen.

Til kremostfyllet blandes egg, kremost, sukker, og mel i en liten bolle.

Hell halvparten av bananrøren i en smurt form. Hell kremostfyllet over bananrøren. Hell resten av bananrøren på toppen.

Stekes i ca 50 minutter på 180 grader. Sjekk med en trepinne og den er ferdig. Avkjøles på rist i minimum 15 minutter.

Du finner en deilig oppskrift på hjemmelagd is her:

http://aperitivo.blogg.no/1476605834_hjemmelaget_vaniljeis.html

Deilig, hjemmelaget pesto

Hjemmelaget pesto smaker så mye bedre enn ferdigkjøpt. Den kan brukes til pasta, laks, kylling, salat eller som pizzatoppeng (etter den er ferdig stekt). Denne oppskriften er passe til 6 personer.

150 g fersk basilikum 

 3 dl olivenolje 

 100 g pinjekjerner 

 200 g parmesan 

 2 fedd hvitløk 

 1 ts salt 

Kjør basilikum, pinjekjerner, parmesan, hvitløk og olivenolje i en foodprosessor til du får en kremet masse. Smak til med salt.

Tzatziki med fetaost

Tzatziki smaker veldig godt og er et must til gresk mat. Den smaker godt til nesten all slags grillmat og bakt potet. Denne varianten er med fetaost og er godt som en variasjon.  

5 dl gresk yoghurt 

1 glass avsilt fetaost

 1 reven slangeagurk 

1 fedd  hvitløk 

Salt og pepper 

 

Riv agurken grovt, dryss på litt salt og la den ligge i en sil så vannet renner av. Bland sammen alle ingrediensene og smak til med salt og pepper.

Pitabrød

Pitabrød kan fylles med mye godt. Du får kjøpt ferdig i butikken, men hjemmelaget smaker best. De er ikke vanskelige å lage. Jeg pleier å lage mange, så jeg kan legge i fryseren og ta opp ved behov.


 

Denne deigen gir 16 pitabrød:

1 pk tørrgjær

6 dl lunken melk

2 ts salt

6 ss rapsolje

850 g hvetemel

 
 

Elt alt godt sammen med kjøkkenmaskin, til deigen er smidig og slipper bakebollen og eltekroken. Trenger deigen mer mel så tilsett litt etter litt. Hev under plast på et lunt sted i minimum 1 time.

Del deigen i 16 like deler. Form til runde flate boller. Jeg trykker bollene flate med håndflaten. Legg 4 pita på hvert stekebrett, og hev dem i 30 minutter, før du steker på 275 grader i 4-6 minutter. Pass godt på dem, for dette går fort. Når de har blåst seg opp og fått litt farge er de ferdige. Avkjøles på rist og fylles med det du har lyst på, f.eks. texmex eller dette:

http://aperitivo.blogg.no/1478117222_hjemmelaget_kebab_i_p.html

 

Langtidsstekt surret oksesteik med nydelig saus.

Jeg langtidssteker ofte kjøtt som ikke er så mørt i utgangspunktet. Da blir selv det seigestekjøttet fantastisk mørt. Her har jeg brukt en surret oksestek, Som jeg har brunet raskt på alle kanter og lagt i en ildfast form, sammen med 4 løk i store strimler, 4 gulrøtter i skiver, 3 dl vann og 4 laurbærblader.

Dekkes med aluminiumsfolie og settes langt ned i ovnen 65 grader i 12-14 timer. Pass på at kjernetemperaturen ikke blir for høy. Hvis den begynner å øke mot 65 grader, må temperaturen i ovnen reduseres til 55 grader.

Når det nærmerseg tiden kjøttet skal tas ut, starter jeg med sausen. Smelt 4 ss smør i en gryte, la det bli gyllenbrunt. Tilsett 4 ss mel og fres det sammen med smøret til det får en gyllen nøttefarge. Det er viktig for smaken, at du bruker tiden det tar og bruner det godt. Rør inn den avsilte kraften fra oksesteken litt og litt, mens du rører. Tilsett 4 ss oksefond og en skvett fløte. Smak til med salt og pepper.

Skjær steken i tynne skiver, server med den deilige sausen, nykokte poteter eller en deilig potetmos, grønnsakene fra stekingen og f.eks. blomkål, romanesco eller andre grønnsaker du liker.


  

Kveite med rosevin- og appelsinsaus

Kveite er en nydelig fisk. her har jeg laget en variant med potetpuré, smørdampede grønnsaker og en spennende saus med rosévin og appelsin.

 


 

Sausen:

2 finhakkede sjalottløk blankes i smør. Tilsett 2 stjerneanis, 4 kardemommefrø 1 laurbærblad og 1 finhakket fedd hvitløk. Tilsett 2,5 dl søt rosevin og 2,5 dl appelsinjuice. Kokes ned til halv mengde. Tilsett 1 ss fiskefond, 1/2 dl fløte, 1 ss honning og 1 bunt finhakket bladpersille. Smak til med salt og pepper.

Kveita:

Gi kveita et dryss med salt og pepper, før den stekes i ildfast form med litt smør i stekeovnen på 180 grader i ca. 12 minutter. Om du bruker steketermometer kan du ta ut formen når termometeret viser 48 grader.

Perfekt potetpuré:

Skrell 500 g mandelpoteter, skjær i biter og kok møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten. Mos potetene, og rør inn smeltet 150 g smør og 6 ss fløte. Pisk til du får en jevn og luftig puré. Smak til med salt og pepper.

Server kveita med sopp, smørdampede grønnsaker, sausen og potetpuré.

 

 

 

Lasagnen til sønnen i huset

Denne lasagnen er nok mer for den viderekomne, med sin nydelige smak av trøffel. 

Start med kjøttsausen:

Brun 2 finhakkede løk og 1 pk sopp i skiver. Tilsett 600 g karbonadedeig, 4 laurbærblader 1 ss tørket oregano og 1 ss timian. Stekes videre til karbonadedeigen er brun. Tilsett 3 finhakkede fedd hvitløk, 2 ts trøffelolje og hell på rødvin til det akkurat dekker kjøttet, 1/2 fl. Kalvefond. Kokes uten lokk i ca. 30 minutter, til rødvinen har fordampet. Tilsett 1 boks hakkede tomater (helst Mutti) og 1/2 glass finhakkede, soltørkede tomater. La det koke i ca. 15 minutter, til den får en fin konsistens. Smak til med salt, pepper og ev. mer urter.

Den hvite sausen lages slik:

Smelt 2 ss smør i en kjele og rør inn 2 ss hvetemel. Spe med 4 dl melk. Kok opp og la sausen småkoke i ca. 5 minutter. Rør av og til så det ikke brenner seg fast. Smak til med salt og pepper og tilsett 100 g reven parmesan.

Legg kjøttsaus, hvit saus og lasagneplater lagvis i en ildfast form og ha 100 g reven ost, gjerne vellagret, på toppen.

 

Stekes i ovn i på 175 grader i ca. 45 minutter. Server med en god salat.

Pommes frites

Du kan kjøpe pommes frites ferdig i frysedisken, men ikke noe kan måle seg med hjemmelaget


 

Del 250 g poteter per pers. i staver. Om potetene er fine, trenger du ikke engang å skrelle dem. Kok dem opp i en kjele vann og la dem stå i kokevannet i 4 minutter. Hell av vannet og la dem tørke godt før de friteres til de er gylne i 15 minutter på 170 grader. Legg dem på et papir, så det meste fettet forsvinner. Dryss på salt eller det krydderet du ønsker.

Pizzasnurrer

Gratulerer med dagen!

17. mai er først og fremst barnas dag. La dem få hjemmelagde pizzasnurrer til lunsj eller middag og de vil bli både lykkelige og mette. 

Start med bunnen. Bland 6 dl tipo 00 mel med 2 ss olivenolje, 1 ts salt, 1 ts sukker og 1/2 pose tørrgjær. Rør inn lunkent vann (ca 2,5 dl) og elt det godt sammen. Pass på at deigen ikke blir for fast, men heller nesten litt for våt (sånn at den akkurat kan trykkes ut). La den heve i minimum 1 time. Du kan også lage deigen dagen i forveien og la den heve langsomt i kjøleskapet.

Kjevle deigen flat. Den skal være ca. 30 x 50 cm. Legg på det fyllet du ønsker.

Jeg har brukt hjemmelaget pizzasaus, som er laget av 1 boks hakkede tomater fra Mutti, 1 finhakket løk, 1 laurbærblad, 1 ss tørket oregano, 2 finhakkede fedd hvitløk, 1 ss tørket basilikum, 1/2 ts pepper, noen dråper tabasco, 1 ts knust fennikel. Det må koke lenge, gjerne en time eller mer.

På sausen har jeg lagt finhakket rødløk, finstrimlet purre, små kjøttboller og pepperoni. Jeg har krydret med oregano og strødd på ost. Det er viktig at du ikke legger på for mye fyll, for da blir det vanskelig å rulle sammen.

Når du er fornøyd med fyllet, rulles deigen sammen til en lang pølse, som skjæres i ca. 1,5 cm tykke skiver. Legg snurrene på et stekebrett kledt med bakepapir og dryss på ekstra ost. Etterhev pizzasnurrene i ca. 30 minutter. Stek på 225 °C i ca. 15 minutter.

Potetsalat med sennep

Potetsalat passer til mye forskjellig og smaker godt, både lun og kald. Denne varianten er med sennep, og passer til både spekemat, grillmat og fisk.Kok 1 kg poteter. Avkjøl dem så mye at du klarer å holde i dem, før du deler dem i terninger.

Bland 1 boks rømme, 1 pose majones, 4 ss agurkmix, 1 ss sennep (helst grov) og 2 finstrimlede vårløk. Smak til med salt og pepper.  Tilsett potetterrningene og server.

Thai kylling- og paprikawok

Vi er veldig glade i mat fra Thailand hos oss. Du kan gjøre denne oppskriften sterkere eller svakere, ved å justere chilimengden. Denne oppskriften passer til 4 personer.

Varm olje i en stekepanne eller wok på middels sterk varme, og stek 4 kyllingfileter i strimler til de begynner å få en gyllen farge. Tilsett 1 finhakket løk, 2 finhakkede hvitløk, 1 finhakket chili, 1 glass rød currypaste og 1 ss revet ingefær. Hell på 1 boks kokosmelk og 2 ss kyllingfond (eller 1 buljongterning). Kok opp, og tilsett 2 ss fishsaus, saften av 1 lime og 1 rød paprika i strimler. La det koke i ca. 5 minutter. Rør inn finhakket koriander og server med ris.
 

Kalv- og lammegryte

Denne gryteretten er enkel å lage. Den er også praktisk på f.eks. hyttetur, siden alt er i én gryte. Oppskriften passer til 4 personer. Jeg har brukt ytrefilet for at det skal gå raskt. Du kan også bruke forpart, men da bør det koke et par timer, til kjøttet er mørt.


Start med å brune terninger av til sammen 800 g lamme- og kalvekjøtt (ca. halvparten av hver).  Tilsett finhakkede 3 løk og brun videre i noen minutter. Tilsett 1 pk aromasopp og 1 pk. sjampinjong i skiver og la det brunes sammen med kjøttet og løken. Tilsett 2 fedd finhakket hvitløk, 1/2 flaste hvitvin, 2 laurbærblader, 2 ts timian, 2 ts rosmarin, 2 ts nykvernet pepper og la det koke inn til halv væskemengde. Tilsett 4 ss oksefond, 8 poteter i terninger, 1 søtpotet i terninger, 4 gulrøtter, finhakket bladpersille og 3/4 ltr. fløte. La det koke i noen minutter, til sausen tykner. Smak til med salt og pepper og server gjerne med godt brød.

 
 

Hummer med estragonsmør og potetpuré

Denne retten med gratinert hummer og syltede grønnsaker, smaker helt fantastisk godt.


 

Sett stekeovnen på 180 grader. Bruk 2 rå hummer til 4 personer. Ta tak inntil klofestet og vri klørne av hummeren. Legg hummerne på ryggen og del fra midten og ut mot halespissen med en skarp, tung kniv. Del deretter fra midten og framover mot hodet. Fjern magesekken som ligger foran i hodet, og tarmen som ligger langs ryggen. Finhakk 1 dl frisk estragon, og bland sammen med 1 ss tørket estrafon, revet skall og saft av 2 lime og 200 g romtemperert smør, salt og pepper. Fordel estragonsmøret over halekjøttet på hummeren.

Varm en tørr stekepanne, og stek hummeren med skallet ned i 3-4 minutter på middels varme.

Ha hummerhalvdelene over i en smurt, ildfast form med skallet ned, og stek midt i stekeovnen i 3 minutter.

 

Potetpuré

Skrell 500 g mandelpoteter, skjær i biter og kok møre i usaltet vann.

Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten.

Mos potetene, og rør inn smeltet 150 g smør og 6 ss fløte. Pisk til du får en jevn og luftig puré.

Smak til med salt og pepper.

 

Syltede grønnsaker

Skjær lange, tynne strimler av 2 gulrøtter, bruk mandolin eller ostehøvel. Skjær 1/2 purre i strimler.

Kok opp 3 dl vann, 2 dl eddik og 2 dl sukker. Tilsett gulrot og purre, og la det trekke i 5 minutter. Sil av laken når det er ferdig.

 

Server hummeren med potetpuré og syltede grønnsaker. Du kan gjerne servere litt aioli til.

Kyllingpizza på grillen

Pizza på grillen smaker nesten like fantastisk som pizzaen du får servert i Italia. Om du ikke har kjøpt pizzastein enda - løp og kjøp. Du kommer til å elske den. Denne oppskriften er passe til 4 personer. Start med bunnene. Denne oppskriften gir 2 bunner tilpasset pizzasteinen. Bland 6 dl tipo 00 mel med 2 ss olivenolje, 1 ts salt, 1 ts sukker og 1/2 pose tørrgjær. Rør inn lunkent vann (ca 2,5 dl) og elt det godt sammen. Pass på at deigen ikke blir for fast, men heller nesten litt for våt (sånn at den akkurat kan trykkes ut). La den heve i minimum 1 time. Du kan også lage deigen dagen i forveien og la den heve langsomt i kjøleskapet. Del deigen i to og trykk hver bunn runde og flate.

Sausen lager jeg av 1 boks hakkede tomater fra Mutti, 1 finhakket løk, 1 laurbærblad, 1 ss tørket oregano, 2 finhakkede fedd hvitløk, 1 ss tørket basilikum, 1/2 ts pepper, noen dråper tabasco, 1 ts knust fennikel. Det må koke lenge, gjerne en time eller mer.

3 kyllingfileter finstrimles og blandes med 1/2 glass pesto.

Alle ingrediensene bør ligge klare før grilling, for dette går fort når du først starter.

Pizzasteinen må ligge i grillen under oppvarmingen, ellers kan den sprekke. Når steinen er varm, legges pizzabunnen på og stekes på den ene siden (fin og gyllen), før den lølftes ut og snus. Legg på pizzasaus, reven ost etter smak, kyllingen og litt spekeskinke. Legg pizzaen tilbake på pizzasteinen i grillen og stek til den er perfekt under.  Dryss over litt reven parmesan, ruccola og basilikum før servering.

 

Eggerøre

Jeg tror ikke jeg kjenner noen som ikke liker eggerøre eller eggehakk. Det smaker godt, både til frokost, spekemat og til røkelaks.


 

6 stk egg, eller melk, 1⁄2 ts salt, 1⁄4 ts pepper og 2 ss finhakket gressløk vispes sammen og stekes på middels varme i 1 ss smør, til det begynner å bli en fast masse. Smaker best varm, men fungerer helt fint kald også.

Smuldrepai med blåbær, bringebær og pistasj


 

Denne smuldrepaien er både god og enkel å lage. Den han også lages på grillen, men da må du bruke en form som tåler det.

Legg 200 g bringebær og 200 g blåbær i ildfast form. Bland inn 3 ss sukker og 2 ts ekte vaniljesukker.

Bland 80 g smør, 80 g perlesukker, 80 g mel, 40 g havregryn, 40 g pistasjnøtter og 1 ts kanel i en bolle. Bruk hendene og smuldre sammen alle ingrediensene. Dryss smuldredeigen jevnt over bærfyllet.

Stek smuldrepaien i ovnen ved 180 grader i ca. 30 minutter. Paien er ferdig når bærene koker og toppen er gyllen og sprø.

Serveres med is eller vaniljesaus.
 

Potetsalat med middelhavssmak

Det smaker godt med potetsalat til f.eks. spekemat. Hvorfor ikke prøve denne varianten, med smak av middelhavet?

Kok 1 kg poteter, avkjøl dem litt (til du klarer å holde i dem), før du deler dem i terninger. 

Bland 5 ss finhakket, soltørket tomat, 1 neve finhakket persille, 1 ss kapers, 1/2 finhakket rødløk, saften av 1/2 lime, 1 ts grov sennep og 1 dl olivenolje. Bland inn potetterningene og server, mens salaten er lunken.

Syltede grønnsaker

Syltede grønnsaker er ikke så vanlig, med det smaker nydelig til fisk og kan gjerne lages dagen i forveien. Siden det har kommet gulrøtter i flere spenstige farger, har jeg brukt tre varianter her.


 

Skjær lange, tynne strimler av 2 gulrøtter, bruk mandolin eller ostehøvel. Skjær 1/2 purre i strimler.

Kok opp 3 dl vann, 2 dl eddik og 2 dl sukker. Tilsett gulrot og purre, og la det trekke i 5 minutter. Sil av laken når det er ferdig.

Grillet banan - godt og enkelt

Når du først griller, er det lettvint å lage desserten på grillen også. Grillet banan smaker godt og du velger selv hvor "voksen" du vil gjøre den.

Snitt 1 banan per pers. på langs og stikk ned 3 biter sjokolade i hver banan. Jeg har brukt cappuccinosjokolade, men du kan bruke din favorittsjokolade. Legg bananene høyt opp på grillen (eller på indirekte varme) med snittet opp. Lukk igjen lokket og vent i 5-6 minutter, til sjokoladen har smeltet litt.

Serveres med is og kanskje litt likør. Her har jeg brukt Pisang Ambon. Pynt med et mynteblad.

Du kan selvfølgelig bruke is fra butikken, men om du vil imponere litt ekstra, finner du oppskrift på hjemmelaget is her:

http://aperitivo.blogg.no/1476605834_hjemmelaget_vaniljeis.html 

Lammetagine

Mye av maten i Tunisia er laget i en tagine, som er en slags leirkrukke med et konisk lokk. Det fine med denne er at den kan settes direkte på åpen varme. Om du ikke har en tagine, kan du bruke en stor gryte.

Skjær 1 kg lammefilet i terninger. Bland 1 ts. kajennepepper, 2 ts sort pepper, 2 ss malt ingefær, 1 ss gurkemeie, 1 kanelbark og 1 ss malt spisskummen. Gni kjøttet inn med halvparten av krydderet og la det hvile over natten. Resten av krydderblandingen skal brukes i sausen senere.

Varm 4 ss olivenolje i taginen. Stek 3 finhakkede løk, 4 finhakkede fedd hvitløk og 2 gulrøtter i terninger sammen med resten av krydderiblandingen på lav temperatur i 8-10 minutter. Tilsett kjøttet og la det brunes med i noen minutter.

Tilsett 1 flaske (eller 2 bikser) hakkede tomater (helst Mutti). Tilsett 100 g tørkede aprikoser, 50 g dadler og en klype safran. Tilsett 2 dl. hønsefond. La det koke i 30 minutter.

Serveres med hakket koriander og naturligvis couscous, smakt til efter behag. Jeg har tilsatt finhakket mynte, finhakket koriander og rosiner.
 

Biffsatay med jordbærsalsa

Satay er østens navn på grillspyd. Denne varianten med kalvefilet, peanøttsaus og jordbærsalsa, smaker helt nydelig. Om du ikke får tak i kalv, kan du bruke okse. Denne oppskriften passer til 4 personer.

 

Om du har grillspyd av tre, må disse ligge i vann i minimum 1 time, slik at de ikke tar fyr under grillingen.

800 g kalvefilet skjæres i tynne skiver (ca. 3 x 10 cm) og legges i en marinade av: 5 ts karripulver, 5 ts paprikapulver, 2 fedd finhakket hvitløk, 1 ss limesaft, 4 ss ketjap manis, 4 ss solsikkeolje og 1 ts salt. La kjøttet marinere et par timer eller lenger.

Mens kjøttet marinerer, er de smart å lage jordbærsalsaen. Kutt 1 kurv jordbær og 1 moden mango i små terninger. Dryss over 5 ss frisk, finhakket koriander og 1 liten pose cashewnøtter. Tilsett saften av 1/2 lime og 2 ss sweet chili sauce. Rør rundt og sett kaldt til den skal serveres.

Tre kjøttbitene på grillspyd, på langs i trekkspillmønster. Legg spydene på tvers av rillene på en varm grill og svi raskt på begge sider. Du kan også steke spydene i grillpanne eller i ovnen i 220 grader. Siden kjøttet er såpass tynt er det snakk om få minutter på hver side.

Resten av marinaden bruker jeg til å lage en deilig peanøttsaus. Bland den med 1/2 glass peanøttsmør. Kok det opp og spe med vann til det er passe tykt.

Ost og kjeks med spennende tilbehør

Ost og kjeks kan være mye mer enn litt ost med druer til. Jeg synes det ofte er slik at jo vondere osten lukter, jo bedre smaker den, men det finnes unntak.

Når jeg serverer ost og kjeks, forsøker jeg å bruke noe til enhver smak og jeg ser gjerne an gjestene litt, for noen er mer avanserte enn andre og barn vil oftest ha de enkleste smakene. Her har jeg brukt Germain, Langres, Saint Agur, Le Roule med chili, Castello med pepper og Castello med ananas og vellagret camembert fra Eiker gårdsysteri. 

Som tilbehør har jeg laget denne deilige bollen med honningglaserte, tørkede frukt og valnøtter. Den er enkel å lage og smaker helt nydelig.

Skjær 4 tørkede aprikoser, 2 fiken og 4 dadler i små terninger. Varm 1 dl flytende honning i en kjele på lav temperatur sammen med frukten. Trekk kjelen til side og bland inn 1 dl grovhakkede valnøtter og 2 rosmarinblader. Hell blandingen over på et glass. Det  smaker best om du lar det stå til neste dag, men det kan også spises med en gang, om du ikke har tid til å vente.

I tillegg har jeg brukt kirsebær fra boks og tilsatt litt portvin. I bærsesongen, bruker jeg enten friske kirsebær eller moreller, heller over portvin og lar det stå og trekke over natten før jeg bruker dem.


Det smaker nydelig med ferske fiken og søte, smaksrike jordbær til.

Jeg bruker også druer, nettmelon, galliamelon eller honningmelon og paprika til. Alt må være søtt og godt.  


Det er godt med syltetøy og chutney til osten. Det finnes mange spennende, både i velassorterte dagligvareforretninger, men også i spesialforretninger og på matmarkeder. Der får du ofte smake, før du kjøper også.

Den siste anbefalingen denne gangen, er bresert borettaneløk fra Jacobs og smaker nydelig til ost.

 

På krydderplantasje utenfor Goa (India)

Vi var spente før denne dagen i Goa. Siden matinteressen er litt mer enn middels, hadde vi meldt oss på en tur til en krydderplantasje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Til ære for turistene, hadde de laget et lite område, hvor de hadde plantet mange forskjellige krydderplanter- og trær sammen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Det er fasinerende å gå rundt og se hvordan kjente krydder vokser på planter og trær vi ikke har visst hvordan ser ut.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vi fikk se hvordan sort pepper, kardemomme, muskatnøtt, vanilje, kanel, nellik, chili, coriander, cashew og betelnøtt, for å nevne noen vokser.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Noe av det mest fasinerende, var at de hadde importert vanilje. Siden vaniljen blir befruktet via colibrier og de ikke finnes i India. Må de gjøre jobben selv.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA  

Vi avsluttet dagen i krydderplantasjen med fantistiske indiske småretter. Her er et lite utvalg. Tallerkene var laget av tørkede palmeblader og var engangs.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Du finner spennende indiske matoppskrifter her:

http://aperitivo.blogg.no/indisk.html

Om du har fått lyst til å besøke dette vakre og smaksrike stedet, finner du mer informasjon her:

http://tropicalspiceplantation.com/

Søtpotetsuppe med smak av Thailand

Denne suppen smaker veldig godt og kan gjøres så sterk du vil, med å tilsette mer chili.


 

Fres 2 finhakkede løk til den blir blank og myk i litt olje. Tilsett 2 fedd hvitløk, 1 ss reven ingefær og 2 ss rød currypaste og fres videre under omrøring i et par minutter.

Tilsett 500 g skrelt søtpotet i terninger, 7 dl hønsebuljong og 6 dl kokosmelk. Kok opp og la det koke videre til søtpotetene er helt møre, det tar ca. 20 minutter.

Kjør suppenhelt glatt med en stavmikser.

Smak suppen til med salt og saften fra 1 lime. Dryss over litt finsnittet chili ved servering og pynt med litt koriander, sprøstekt spekeskinke og søtpotetchips.

Skinka lages enkelt ved å legge den utover et bakepapir og sette den i ovnen på 150 g til den blir sprø. Ta den ut og knus den lett. 

Chipsen er også enkel å lage.Skrell søtpotet, bruk ostehøvel for å få fine, tynne skiver. Legg den deretter utover et bakepapir og sett den i ovnen på 150 g til den blir sprø.  

Tapas på norsk

Tapas er opprinnelig det spanske navnet på masse spanske småretter. De har tilsvarende i østen, men da heter det "dim sum". I de arabiske landene rundt middelhavet har de også lokale småretter, men da heter det "meze". Jeg lager ofte alle disse tre variantene, men synes også det er spennende med en norsk variant noen ganger.   

Her har jeg brukt badsturøkte lammepølser med bjørneløk og urter, men du kan også bruke en av de andre spennende pølsevariantene som har dukket opp de siste årene. I tillegg har jeg laget min egen rekesalat. Du finner oppskriften her:

http://aperitivo.blogg.no/1490775923_hjemmelaget_rekesalat.html

Jeg har brukt forskjellig norsk spekemat og ost fra Eiker gårdsysteri. Jeg har laget mine egne kjøttboller av elg, som du finner oppskrift på her:

http://aperitivo.blogg.no/1493023994_elgboller_med_ramslk.html

Jeg har også laget tyttebærrømme, som du finner oppskriften på her:

http://aperitivo.blogg.no/1488872136_tjelknl__svensk_spesialitet.html

Båtpoteter smaker godt til og du lager dem enkelt ved å risle litt olivenolje i en langpanne, dele potenene i båter, legge dem i langpanna, ta på salt og pepper, risle over litt mer olje og sett dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrur du ned til 200 grader og lar dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

Server med godt brød og en frisk salat.