hits

april 2017

En helt fantastisk pasta bolognese

Denne bolognesen smaker helt fantastisk. Noe av hemmeligheten er den lange koketiden, som gjør at sausen får en naturlig sødme.

Varm 3 ss olivenolje på middels varme i en stor stekepanne med høye kanter, og fres 100 g bacon i terninger, til det begynner å bli sprøtt. Tilsett 2 finhakkede løk og 2 finhakkede hvitløksfedd og la det frese i et par minutter. Løken skal ikke bli brun, men gyllen og myk. Tilsett 2 gulrøtter i terninger, 4 laurbærblad, 2 stjerneanis, 2 stilker frisk timian og 2 ss tørket oregano.

Brun 600 g karbonadedeig i en annen panne med litt olje og hell den over i pannen med grønnsakene.

Tilsett 1 flaske hakkede tomater (helst Mutti) eller 2 bokser. Tilsett 3 dl kalve- eller oksekraft, 2 dl rødvin og la det småkoke under lokk i hvert fall en time, gjerne enda lenger! Smak til med salt og pepper.

Serveres med nykokt pasta og kanskje et dryss nyrevet parmesan. Pynt med friske basilikum blader og server.

 

Indrefilet av reinsdyr, med soppduchesse, rødvin- og portvinsssaus, portvinsmarinerte kirsebær og rosettkål

Denne retten synes jeg er helt fantastisk. Mye kan også gjøres nesten klart i forveien, så den er fin å servere til gjester.

Start med kirsebærene. Jeg har tatt ut stenene av kirsebærene, lagt dem i et rent syltetøyglass og helt på portvin, så det dekker bærene. De får stå i 2-3 dager og marinere. Portvinen bruker jeg deretter i sausen.

Sausen: Finhakk og brun 6 sjalottløk. Tilsett 1 ss brunt sukker og la det karamellisere seg. Tilsett 3 dl portvin og 1 dl rødvin og la det koke inn til halvparten. Tilsett 2 dl viltfond, kok opp og tilsett 4 ss smør. Smak til med salt og pepper og om det trengs mer sødme. Tilsett i tilfelle litt mer brunt sukker.  

Reinsdyrfileten saltes og pepres og brunes raskt i grillen og legges deretter høyere opp i grillen i ca. 5 minutter. Pass på at den fortsatt er rød/rosa. 

Du finner oppskriften på soppduchessen her:

http://aperitivo.blogg.no/1489470045_kantarell_duchesse.html

Rosettkålen smørdampes (som det står på pakken).

Legg rosettkålen (ev. rosenkål) i bunnen, Skjær reinsdyrfileten i skiver og legg den på. Legg soppduchessen på kjøttet. Hell sausen rundt, dander med kirsebærene og en kvast med urter. Jeg har brukt kjørvel. 
 

Lasagnen til mannen i huset

Vi er glade i lasagne hos oss og vi har flere oppskrifter hver, som vi varierer med. Dette er den ene oppskriften til mannen i huset.


 

Kjøttsaus: 600 g karbonadedeig og 150 g bacon i terninger brunes i olje. Tilsett 2 finhakkede løk og 2 fedd finhakket hvitløk. La det surre i noen minutter. Tilsett 1 flaske finhakkede tomater (helst Mutti), 1 ss tomatpuré, 1 ss sukker, 2 laurbærblader, 2 kanelbark, 2 ts tørket basilikum, 2 ts tørket oregano, 1 ts salt og 1 ts pepper. La det småkoke i 1 time.

Hvit saus: Smelt 2 ss smør i en kjele. Rør inn1 ts muskatt, 2 ss hvetemel og 5 dl melk. Kok opp og tilsett 1 neve reven parmesan.  

Kjøttsausen og den hvite sausen legges lagvis sammen med lasagneplater i en ildfast form. Strø ost på toppen og stek den i ovnen på 180 grader i 50 minutter.

Serveres med en salat og kanskje litt godt brød.

 

Luksusterteskjell

Terteskjell kan smake godt som forrett eller som en lunsjrett. Her har jeg laget en litt mer lukseriøs variant, som kan være morsommere å servere.


 

Lag hvit saus av 2 ss smør, 2 ts karri, 2 ss mel og 4 dl melk. Smak til med salt og pepper. Tilsett frosne grønnsaker, for eksempel erter og gulrøtter. Tilsett laksefilet i terninger og la alt bli gjennomvarmt. Rett før servering, tilsettes litt gressløk og ferske reker. Varm terteskjellene i ovnen i noen minutter, før du fyller dem med fiskeblandingen. Jeg har toppet dem med reker, ørretrogn, reddikspirer og en skive lime.

Elgboller med ramsløk

Kjøttdeig av elg kan brukes til mye. Her har jeg laget en variant, som kan smake godt som en smårett til f.eks. koldtbord. Om du kun skal servere dette alene, med f.eks potetmos, er denne porsjonen passe til 4 personer.

3 skiver brød uten skorpe legges i vann.  

Elt sammen 0,5 kg kjøttdeig av elg med 2 sammenpiskede egg, det bløyta brødet, 2 ts knust ramsløk (det norske svaret på hvitløk), 2 ss finhakket persille, 1/2 finhakket løk, 1 ts finhakket timian, 1/2 ts salt og 1 ts pepper.

Form deigen til kjøttboller. Du kan bestemme selv hvor store kjøttboller du vil ha, men jeg lager 24 - 30 av denne deigen.

Jeg lager alltid en kjøttbolle, som jeg steker og smaker på om jeg må tilsette mer krydder, før jeg former resten og steker.

Stek dem i en blanding av 1 ss smør og 1 ss olje til de er gylne og har god stekeskorpe.

Hjemmelaget rekesalat

Når vi har spist ferske reker, blir det ofte litt rester. Disse restene pleier jeg enten å skrelle og fryse, for å bruke til fiskesuppe senere, eller lage for eksempel rekesalat, som smaker mye bedre enn ferdigkjøpt. Det morsomme med den du lager selv, er jo at den faktisk inneholder reker og ikke bare noen til pynt på toppen.

Bland 4 dl ferdig rensede reker med 1 pose majones, 1 ts dijonsennep og litt finhakkede urter (dill, gressløk eller persille). Smak til med sitronsaft og pepper.

Thaiwok med kylling

Det kjekke med wokretter, er at de er raske å lage. Denne thaivarianten smaker deilig. Du kan justere styrken med mer chili, om du liker det litt hot.

Varm olje i en stekepanne eller wok på middels sterk varme, og stek 4 kyllingfileter i strimler til de begynner å få en gyllen farge. Tilsett 1 løk i strimler, 2 finhakkede hvitløk, 1 finhakket chili, 3 finstrimlede vårløk og 1 ss revet ingefær. Hell på 1 boks kokoskrem og 2 dl kyllingbuljong. Kok opp, og tilsett 2 ss fishsaus og saften av 1 lime. La det koke i ca. 5 minutter. Rør inn finhakket koriander og server med ris.
 

Lammeskank på gresk vis

Lammeskank smaker nydelig, men trenger lang tid i ovnen, slik at den blir mør og fin. Denne greske varianten er en av mine skankefavoritter. Den gjør seg nesten selv, så snart den er i ovnen.


 

Start med å helle 1 flaske Mutti, hakkede tomater på flaske i en langpanne (om du ikke får tak i denne, kan du bruke 2 bokser av et annet merke). Tilsett 3 finhakkede hvitløk, 1 glass oliven, 4 løk i strimler, 1 aubergin i terninger, 1 squash i terninger og 500  mandelpoteter, delt i fire . Dryss over masse oregano, litt salt og pepper. Sett formen i ovnen i 30 minutter på 250 grader.

Hell over 1 glass marinert fetaost i terninger. Krydre skankene med salt, pepper og oregano og legg dem på toppen av grønnsakene. Sett i ovnen på 180 grader og la det steke i 2-3 timer til. Det er klart, når potetene er gjennomkokte og lammet slipper benet.

Pynt med litt frisk oregano.


 

Stekt torsk med barolosaus, sprøstekt bacon og annapoteterBarolo er en fantastisk vin og med en hel flaske av den, er det lett å forstå at sausen blir god. Finhakk 1 løk og fres den i litt smør, sammen med 6 brune sukkerbiter. Når blandingen har blitt som sirup, tilsettes 1 flaske barolo. Tilsett 2 ss oksefond, 1 ss worshestersaus og kok inn til 1/3 av opprinnelig mengde. Smak til med salt og pepper.

Torsken saltes og pepres, før den legges i ildfast form og settes i ovnen på 200 grader, til den er klar.

Serveres med gode grønnsaker og annapoteter.

Du finner oppskrift på annapoteter her:

http://aperitivo.blogg.no/1488701903_annapoteter.html

  

Kyllingruller med deilig fyll

Kyllingfilet smaker godt, og denne varianten blir saftig og god, med sin deilige fyll.

Start med å banke kyllingfileten flat mellom to biter plastfolie. Strø på salt, pepper, litt tørket chili, estragon og reven ost (jeg har brukt en blanding av mozzarella og cheddar).
 

Rull sammen og rull baconskiver rundt. Stekes på grill eller i stekepanna, til kyllingen er gjennomstekt, men ikke tørr.Serveres med for eksempel estragonsaus, båtpoteter og stekte strimlede rotgrønnsaker.

Sausen består av 2 finhakkede løk som er brunet godt i smør, før du tilsetter 1/2 ltr fløte, 4 ss kyllingfond, masse frisk estragon (du kan gjerne bruke 2 ss tørket), 1 ss karamellsaus fra flaske, 2 laurbærblad og pepper. La det koke til det tykner av seg selv, før du smaker til med salt og kanskje mer pepper.

Du finner oppskrift på båtpoteter her:

http://aperitivo.blogg.no/1470374416_deilig_reinsdyrbiff_m.html

Oppskrift på stekte, strimlede rotgrønnsaker finner du her:

http://aperitivo.blogg.no/1489469491_stekte_strimlede_rotgrnnsaker.html

 

Pulled pork med coleslaw og burgerbrød

Pulled pork er en rett vi har oppdaget de siste årene. Pulled pork er en amerikansk rett fra sydstatene i USA. Den består egentlig av svinenakke, som er langtidsgrillet over trekull. Pulled pork grilles normalt i 12-15 timer på lav temperatur og blir så mørt at det kan trekkes fra hverandre med to gafler. Det vanligste tilbehøret er burgerbrød og coleslaw, som jeg bruker her.


 

Jeg starter dagen før vi skal spise den:

1 svinenakke smøres inn med en blanding av 2 ss brunt sukker, 1 ss dijonsennep, 1 ts paprikapulver, 1/2 ts chilipulver, 2 ts liquid smoke, litt salt og nykvernet pepper.

Legg svinenakken i en ildfast form og sett den i ovnen på 220 grader i 30 minutter. Hell på 2 dl vann, dekk formen med aluminiumsfolie og skru ned ovnen til 100 grader. La nakken stå i ovnen til neste dag.

  
 

Før servering rives kjøttet fra hverandre med to gafler og blandes med kraften fra stekingen og en god barbequesaus.

Du kan kjøpe ferdige burgerbrød, men du finner oppskrift på nydelige, hjemmebakte burgerbrød her:

http://aperitivo.blogg.no/1489129040_burgerbrd.html

Coleslawoppskriften min finner du her:

http://aperitivo.blogg.no/1470677996_spareribs_med_colesla.html

Thaisalat med mango og kylling

Bland 1 mango i små terninger, 1/2 agurk i små terninger, 2 finhakkede vårløk, 1 finhakket, rød paprika, 2 finhakkede chili, saften av 2 lime og 1 potte finhakket koriander.

Krydre kyllingfileter med salt og pepper. Stek eller grill dem på begge sider. Skjær dem i skiver og legg dem på tallerkener med salaten over. Risle over ketjap manis (søt soyasaus) eller en annen saus du liker. Pynt med en limeskive.
 

Hjemmelaget baconburger

Bland 600 g karbonadedeig, 1/2 dl fløte, 4 dråper tabasco, 1 ss Worcestershiresaus, 1 ts salt og 1/2 ts pepper i en bolle. Form fine burgere og stek dem i smør i stekepanne eller på grillen, til de har fin brunfarge på begge sider, men ikke så lenge at de blir tørre.

Del burgerbrødene i to, legg cheddarost i begge snittflatene og varm dem i ovnen, til osten har smeltet.

Server med sprøstekt bakon og coleslaw.

Du finner oppskrift på nydelige burgerbrød her:

http://aperitivo.blogg.no/1489129040_burgerbrd.html

Oppskrift på en veldig god coleslaw, finner du her:

http://aperitivo.blogg.no/1470677996_spareribs_med_colesla.html

 

   

Nanbrød med løkfrø (Nigellafrø)

Nanbrød er en naturlig del av den indiske maten. De er veldig enkle å lage selv og smaker mye bedre enn de halvstekte fra matbutikken. Denne oppskriften gir 8 nanbrød og har en nydelig smak av løkfrø (Nigellafrø), som du finner i asiatiske butikker og i noen velassorterte dagligvarebutikker.


 

Bland 600g mel, 1 ts salt, 2 ts sukker, 2 dl melk, 1/2 pakke gjær, 3 dl yoghurt, 4 ss olivenolje og 2 ss løkfrø. Elt godt sammen og tilsett mer mel om nødvendig.

La deigen heve i 1 time, eller mer, før du deler deigen i 8 like deler, form dem til boller og la dem heve i 1 time under et klede.

Trykk dem ut til oval fasong, gjerne ganske tynne. Legg dem på stekebrett med bakepapir, og la dem heve i 30 minutter til. Sett ovnen på full varme, hos meg er det 300 grader.

 
 

La nanbrødene steke høyt oppe i ovnen i 6 - 8 minutter. De skal få fin farge, men pass på at ikke de svir seg, for dette går fort.

Når de er ferdige smører du dem med ghee eller smør og serverer.

Et lite tips: Stek noen av brødene halvveis og legg dem i fryseren. Når du skal bruke dem, tar du dem opp av fryseren, de tiner raskt, og steker dem ferdig, før du smører dem med ghee (eller smør)

Deilig søndagskylling med estragon

Jeg er fan av mat hvor alt kan lages sammen i ovnen.Denne retten smaker godt av estragon, som er min favoritturt til kylling.

Smør en stor ildfast form. Legg i potetskiver, finhakket hvitløk, strimlet løk, finstrimlet kål og reven gulrot.  Krydre med estragon, pepper og salt. Hell over ca. 1 dl. kyllingkraft, ev. vann og kyllingfond. Sett formen i ovnen på 200 grader, mens du gjør klar kyllingen.  

Fyll kyllingen med frisk estragon og krydre den med salt, pepper og tørket estragon. Legg den på en rist over den ildfaste formen, slik at dryppet fra kyllingen gir smak til grønnsakene. Stekes videre ved 200 grader, langt ned i ovnen. Smelt 200 g smør og rør inn masse estragon, litt salt og pepper. Kyllingen smøres med denne blandingen hvert kvarter hele steketiden. Snu kyllingen når den har fått fin farge på oversiden. Når den har fått fin farge under også, er den trolig klar. Sjekk om det kommer klar kraft ut, ved å stikke en spiss kniv inn ved låret. Om det kommer blod, må den stå litt til. Det tar ca. 1-1,5 time, avhengig av størrelsen på kyllingen.

Serveres med litt frisk salat.


 

3-retters middag med de voksne barna

Bland sammen1/2 finhakket paprika, 2 finhakkede, røde chili, 1 finhakket vårløk, 1 mango i små terninger, saften av 1 lime, 1 neve finhakket koriander og 200 g pillede reker. Fordel blandingen i 4 porsjonsformer.

Lag avokadokrem av 1 avokado, saften av 1 lime, 2 ts honning og 2 ss fløte. Ingrediensene kjøres jevn i stavmikser, helles over i spumaflaske og sprøytes på toppen av hver skål. Om du ikke har spume, kan du legge den på med en spiseskje.

Strø over litt knust spelt- og honningknekkebrød fra Sigdal Bakeri eller noe annet sprøtt og godt. Pyntes med frisk koriander og et par gressløkstrå.

 Til hovedrett serveres andebryst med ferskensaus. Oppskriften på dette finner du her:

http://aperitivo.blogg.no/1487953987_andebryst_med_ferskensaus_rosettkl_og_stpotet_og_sellerirotpur.html

 

Desserten er en lekker variant av rom- og rosinis, som du finner oppskrift på her:

http://aperitivo.blogg.no/1481347991_romis_med_karamellise.html 

Gratinerte sjøkreps med aioli

Dette er en helt fantastisk god forrett, som jeg virkelig anbefaler. Meny selger ofte fersk sjøkreps i helgene.

Legg krepsene på magen, del dem i to og ta ut tarmen (eller be dem gjøre det for deg i fiskedisken). Ta ut paven, eller kapp av hodet, som jeg har gjort her.

Legg dem på et stekebrett, kledd med bakepapir og legg på en blanding av 200 g smør, 1 liten potte finhakket, fersk estragon, 1 ss tørket estragon og saftog revet skall av 2 lime. Sett dem i ovnen på grillfunksjon i 5 minutter. Serveres med aioli. 
 

Hjemmelagde pølsebrød - så mye bedre enn de ferdigkjøpte

Hvorfor ikke gi ventepølsa et nytt og bedre liv? Denne oppskriften gir 10 flotte pølsebrød. Jeg lager alltid dobbel porsjon og legger resten i fryseren til senere. 

Varm 2 dl melk og 1,5 dl vann til 37 grader. Smuldre 25 g gjær og rør den ut i væsken. Band 1 ss sukker,

3 ss olivenolje, 500 gram hvetemel, 3/4 ts salt og 1 ss sukker. Bland inn melkeblandingen og elt godt sammen, gjerne med en kjøkkenmaskin. Juster ev. med mer mel eller mer melk. La deigen heve i 1 time, før du deler den i 10 like deler og former fine, avlange pølsebrød, som du legger på et stekebrett, dekket med bakepapir.

La brødene heve under klede i 30 minutter, før du pensler dem med melk, drysser på sesamfrø og steker dem på 200 grader, litt langt ned i ovnen i ca 15 minutter og har fått fin farge både over og under. Avkjøl på rist.

Bakte perlepoteter

I det siste har vi fått kjøpt perlepoteter i butikken. Jeg synes de er små og sexy og en pryd for tallerkenen.  

Jeg risler litt olje i langpanna og legger dem i hele. De kan krydres med det du ønsker av både krydder og urter. Her har jeg brukt kun salt og pepper. Jeg ruller potetene i oljen, så de blir dekket rundt hele og steker dem på 220 grader til de er møre. Sjekk med en spiss kniv.  

 

Honningglassert frukt og valnøtter - nydelig tilbehør til ost og kjeks

Honningglassert frukt og valnøtter er nydelig tilbehør til smaksrike oster. Det er enkelt å lage og ser imponerende ut, så hvorfor ikke pynte et glass og gi det bort som gave?


 

Skjær 4 tørkede aprikoser, 2 fiken og 4 daler i små terninger. Varm 1 dl flytende honning i en kjele på lav temperatur sammen med frukten. Trekk kjelen til side og bland inn 1 dl grovhakkede valnøtter og 2 rosmarinblader. Hell blandingen over på et glass. Det  smaker best om du lar det stå til neste dag, men det kan også spises med en gang, om du ikke har tid til å vente.

Et koselig vårbord

Jeg koser meg alltid med borddekking. Det er ekstra koselig å dekke er vårbord nå, når det har blitt så mye lysere ute.

Dukene og serviettene kommer fra Step In. Dukene finnes i flere andre farger også.

Den vakre blomsten kommer fra Interflora i Hokksund og er satt opp i et gammelt stettefat jeg har i pressglass. Når bordet er klart, er det bare å kose seg med resten av matlagingen og glede seg til kveldens måltid.
 

Flettet fisk med deilig pastissaus

Å flette fisken ser ganske stilig ut. Her har jeg brukt laks og torsk, men du kan også bruke annen fisk. Jeg anbefaler at du uansett  bruker en blanding av hvit og rød, slik at flettingen blir godt synlig. Her har jeg brukt torsk og laks.Beregn ca. 200 g fisk per porsjon. Start med å dele fisken i strimler på 2 x 2 cm. Legg 3 strimler på hverandre og stikk igjennom en tannpirker. Flett fisken og sett en ny tannpirker i den andre enden. Du kan gjøre som meg, at du lager porsjonsfletter, eller du kan lage fletter i hele fiskens lengde.

Legg flettene i smurt, ildfast form, sett inn steketermometer i en av flettene og bak den i ovnen på 180 g til steketermometeret viser 57 grader. Det tar ca. 10-15 minutter.

  

Her har jeg servert flettefisken med ovnsbakte perlepoteter, agurksalat og Pastissaus.

Pastissausen lager du ved å frese 2 finhakkede løk, 3 gulrøtter i terninger, 1 fedd finhakket hvitløk og 1/2 fennikel i terninger i 100 g smør, til løken er mør. Tilsett 2 fiskebukjongterninger og 1 dl hvitvin. Kok til fuktigheten nesten er borte. Tilsett 1 dl Pastis (eller et annet anisbrennevin), 1/3 ltr fløte og 1 boks creme fraiche. Kok opp og tilsett en god neve finhakket kjørvel. 

Perlepotene har jeg kun delt i 2, lagt dem i litt olje i en ildfast form, krydret dem med litt salt og pepper og stekt dem på 250 grader i 30 minutter.

Oppskrift på agurksalat finner du her:

http://aperitivo.blogg.no/1487140889_agurksalat.html

Jeg har også en oppskrift på en agurksalat med stevia i stedet for sukker, som et sunnere alternativ, her:

http://aperitivo.blogg.no/1488523082_agurksalat_med_stevia__et_sunnere_alternativ.html

 

Pizza på grillen

Pizza stekt på grillen smaker veldig likt den italienske steinovnspizzaen. Det er slett ikke vanskelig. Du trenger kun en pizzastein, som du får kjøpt i for eksempel jernvareforretninger.Lag pizzabunn på vanlig måte. Du finner oppskrift her:

http://aperitivo.blogg.no/1469531880_pizzakveld_i_loungen.html

Pizzabunnen kjevles ut som vanlig, men det er viktig å dele deigen i flere deler, så den ferdige bunnen ikke kommer utenfor pizzasteinen. Det gjør at en vanlig pizzabunnoppskrift blir til tre til fire pizzaer.

Pizzasteinen må ligge på grillen under oppvarmingen. Når du skal steke, drysses et lett lag med hvetemel på pizzasteinen, før bunnen legges oppa. Når bunnen er klar på undersiden (det tar veldig kort tid, så pass på), tas den ut av grillen og snus på et bakepapir. Det er ikke før på dette tidspunktet at pizzafyllet legges på. Her har jeg brukt pizzasaus, ost, ananas, løk, sopp, kokt skinke og paprika. Du kan selvfølgelig bruke det du har lyst på.

Når fyllet er lagt på, legges pizzaen tilbake på pizzasteinen og stekes ferdig. Igjen går det svært fort, så pass på at den ikke blir brent under. Pyntes med for eksempel basilikum.

Det er lettere å løfte pizzaen av pizzasteinen, om du har en pizzaspade. Dette er en variant fra Eva Solo som har en diameter på 35 cm. 

Eva Solo pizzaspade - Ø 35,5 cm - Eva Solo

https://tracking.adviralmedia.com/click/386/56604/scandinaviandesigncenter

 

Kyllingciabatta til lunsj

Dette er en velsmakende og lettlagd lunsjrett. Du kan bake ciabatta, men du får også kjøpt halvstekte, som smaker helt ok.

Varm ciabattaene i ovnen og del dem deretter i to. Smør på pesto (du kan lage selv, men om du kjøper, anbefaler jeg at du sjekker på glasset at det er pinjekjerner i den). Legg på mozzarellaost i skiver. Krydre og stek kyllingfileten og legg dem på ciabattabunnen. Legg på halve småtomater og basilikumblader. Risle over god balsamico og legg på ciabattalokket.

Hvordan friske opp en trøtt fiskepudding

Fiskepudding er noe av det trøtteste jeg vet, men jeg har funnet ut at den blir så spennende du gjør den til selv. Her har jeg servert den med ovnsbakte småpoteter, agurksalat og en nydelig saus med pastis.

Jeg starter med småpotetene. Jeg risler litt olivenolje i en langpanne, deler potenene i to, legger dem i langpanna, tar på salt og pepper, risler over litt mer olje og setter dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrur jeg ned til 200 grader og lar dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

Start sausen med å frese 2 finhakkede løk, 3 gulrøtter i terninger, 1 fedd finhakket hvitløk og 1/2 fennikel i terninger i 100 g smør, til løken er mør. Tilsett 2 fiskebukjongterninger og 1 dl hvitvin. Kok til fuktigheten nesten er borte. Tilsett 1 dl Pastis (eller et annet anisbrennevin), 1/3 ltr fløte og 1 boks creme fraiche. Legg i fiskepudding i terninger. Kok langsomt opp, så fiskepuddingen blir varm og tilsett en god neve finhakket kjørvel. 

 

Chocolate chip cookies med hvit sjokolade

Jeg liker den hvite sjokoladen bedre enn den mørke og synes derfor at denne oppskriften på chocolate chip cookies er en vinner. 

Bland 1,25 dl smeltet smør, 1,25 dl brunt sukker, 1,25 dl sukker, 1 egg, 1 ts vaniljeekstrakt, 3 dl hvetemel, 1 ts bakepulver, 1 dl hakkede valnøtter og 2,5 dl grovhakket hvit kokesjokolade. Legges med spiseskje på brett, dekket med bakepapir og stekes midt i ovnen på 190 grader i 15 minutter.

Cheeseburger onion rings

Den yngste sønnen min fant oppskrift på denne retten på internett. Det er mye av de samme ingrediensene som i en burger, men her er alt i ett og kan brukes som en deilig kveldssnack. Det smaker overraskende godt.


 

Risle en langpanne med nøytral olje.

Bland 500 g karbonadedeig, 1 ts salt, 1/2 ts pepper og 1 ts hvitløkspulver i en bolle.

Skjær 1 stor løk i en cm ringer, og løsne ringene fra hverandre.

Ta en skje med karbonadedeigen og trykk den ned i bunnen av en løkring. Del en cheddar på ca 125 g i terninger på 2,5 x 2,5 cm. Legg en cheddarterning midt på, og om du er modig - en jalapeño, tett toppen med en skje med karbonadedeig og trykk den flat. Gjenta med resten av ringene.

 
 

Ha 1 kopp hvetemel, 5 sammenvispede egg og 4 kopper panko (grov strøkavring) i tre separate boller. Dypp en ring i melet, rist av overflødig mel, vend den deretter i eggebollen, så panko, deretter tilbake til eggene, en siste gang i pankoen og legg den på bakeplaten. Gjenta med de resterende ringene.

Risle over litt olje og sett dem i varm stekeovn (300 g). La dem stå til de har fått farge, snu dem og sett ned ovnen til 200 g. Stek videre til de har fått fin farge på begge sider. La dem renne av på et tørkepapir, før du legger dem på et fat og serverer med ønsket saus. Jeg har brukt en litt sterk chilisaus, men du kan bruke en god ketsjup.

På det siste bildet, har jeg delt over en ring, så innmaten vises. 

Pæredessert med pisang ambon og after eight

Denne desserten er enkel å lage. Jeg fant den i en reklame for en matklubb for ca. 30 år siden.Legg pærene fra 1 boks i en ildfast form. Hell på ca. 2 dl pisang ambon (likør). Legg 1 after eight på hver pære. Sett langt ned i ovnen på 200 grader til sjokoladen har smeltet litt. Serveres med vaniljeis eller litt krem. 

Du finner oppskrift på vaniljeis her:

http://aperitivo.blogg.no/1476605834_hjemmelaget_vaniljeis.html

 

Grillet tunfisk med nudler og thaisalat med mango

Jeg er så heldig at jeg får tak i fersk tunfisk i Menybutikken min i helgene. Her har vi grillet den og laget en thaisalat til.


Start med salaten. Skrell og del 1 mango og 1/2 agurk i små terninger. Del 1 paprika i små terninger. Finstrimle 2 vårløk. Finhakk 1 rød chili, 1 hvitløksfedd og 1 plante koriander. Bland alt sammen i en bolle, sammen med saften av 1 lime. La blandingen hvile, mens du koker nudler etter anvisning på pakken og griller tunfisken. Tunfisken smøres med nøytral olje, saltes og pepres før grillingen. Grill tunfisken i 2 minutter på hver side. Dryss over litt sesamfrø mot slutten av steketiden. Legg nudlene på tallerkenen med tunfisken oppa og salaten øverst. Som dressing kan du bruke enten litt soyasaus, eller sweet chili saus, hoisinsaus eller en annen saus du synes frister.   
 

Lammekarre med sennep

Noen ganger er det morsomt å servere lammet på litt utradisjonelle måter. Her har jeg laget en variant med sennep.


 

Smør 2 lammekarreer inn med en blanding av 2 ss sennep og 2 finmalte fedd hvitløk. La kjøttet hvile i noen timer i kjøleskapet, om du har tid til det. Legg dem på varm grill eller i grillpanne i noen minutter, for å få fin stekeskorpe. Sett dem deretter i stekeovnen på 180 grader til steketermometeret viser 50 grader. Det tar ca 20 minutter. La kjøttet hvile i noen minutter, før du deler det opp. 

  

Serveres med ovnsbakt løk, ovnsbakte rotgrønnsaker og karri- og sennepssaus.Du finner oppskriften på sausen her:

http://aperitivo.blogg.no/1487418091_karri_og_sennepssaus_til_lam.html

Oppskriften på grønnsakene finner du her:

http://aperitivo.blogg.no/1487419416_ovnsbakte_rotgrnnsaker_med_stpotet.html

Oppskriften på den ovnsbakte løken finner du her:

http://aperitivo.blogg.no/1487417811_ovnsbakt_lk.html