hits

mars 2018

Hjort hotpot

Hotpot er en deilig rett fra Storbritania. Jeg har laget en variant med hjort og den ble helt nydelig også.

100 g smør

900 g hjort, gjerne fra forpart i store terninger

2 hakkede løk

4 gulrøtter i skiver

25 g hvetemel

4 ss worcestershire sauce

500 ml viltkraft, eller vann og fond

4 laurbærblader

900 g poteter i skiver

Brun kjøttet i en gryte med smør.

Stek løken og gulrøttene i samme gryte. Dryss over mel og rør rundt. Hell over worcestershire saus, hell over kraftenog kok opp. Rør inn kjøttet og laurbærene. Skru av varmen og legg over potetskivene. Dryss over salt, pepper og mer smør. Dekk med lokk og sett kjelen i ovnen på 180 grader i 4 timer.

Fjern lokket, legg på noen klatter smør, sett opp varmen til 200 grader og la stå til potetene får en lekker, brun farge.

Tagliatelle med kyllingfilet og hjemmelaget pesto

Pasta med pesto er en italiensk klassiker. Her har jeg tilberedt den med kyllingfilet og rødløk.

Start med pestoen. Du finner oppskriften på hjemmelaget pesto her:

http://aperitivo.blogg.no/1495600134_deilig_hjemmelaget_pesto.html

1 kyllingfilet per person

1/2 rødløk per person

Skjær kyllingfileten i strimler, krydre dem med salt og peppermix. Brun dem i olje. Mot slutten av tiden tilsettes rødløk i strimler. La det surre videre til rødløken er mør, men ikke soggy.

Kok tagliatellen etter anvisning på pakken. 

Legg  pastaen på en tallerken, legg på kyllingblandingen. Legg pesto på toppen. Pynt med basilikum.

Kylling med mangosalsa og tortilla

Denne deilige retten med smak av Thailand, kan det meste forberedes i god tid før gjestene kommer og er enkel å servere til mange. Denne oppskriften er passe til 4 personer:

 

650 g kyllingfilet

Marinade:

4 dl sweet chili dipping sauce

1 finhakket chili

3 fedd finhakket hvitløk

2 cm finrevet ingefær

Salt og pepper

Bland alle ingrediensene til marinaden. Skjær kyllingen i strimler og rør dem inn i marinaden og la det marineres i kjøleskapet i minimum to timer, men gjerne over natten. Kyllingen kan enten trekkes på grillspyd og grilles til de er gjennomstekte, eller legges utover en stekeplate, rislet med olje og stekes i ovnen på 200 grader til de er klare.

 

Limedipp:

Saften av 1 lime

3 dl tyrkisk eller gresk yoghurt

2 ts honning

1/2 ts salt

1 ts malt, svart pepper

Alt blandes og settes kaldt til den skal serveres.

 

Mangosalsa:

1 mango i terninger

1 finstrimlet vårløk

1/2 rød paprika i små terninger

1/2 agurk i små terninger

Saften av 1 lime

1 neve finhakket koriander

1/2 ts salt

1 ts pepper

Alt blandes og settes kaldt til den skal serveres.

 

Til servering:

8 tortillalefser, varmet i folie i ovnen på 150 grader i ca. 10 minutter.   

1 potte frisk koriander

2 lime i båter

Server kyllingspydene med alt tilbehøret og la gjestene sette sammen sine egne varianter.

New York Cheesecake

Denne kaken smaker nydelig. Jeg bruker den både som dessert og som friskt tilbehør til kaffen.

Bunnen

170 g smeltet smør

280 g finknust digestivekjeks

1 ss sukker

Bland alt godt sammen og press det flatt utover en stor springform, kledd med bakepapir. Stekes midt i ovnen på 160 grader i 10 minutter. La bunnen avkjøles på rist, mens du lager ostemassen.

 

Ostefyllet

900 g Philadelphiaost

250 g melis

3 ss hvetemel

1 1/2 ts vaniljeekstrakt

1 klype salt

Revet skall av 1 sitron

1 1/2 ts sitronsaft

3 store egg, pluss 1 eggeplomme

2 dl rømme

 

Visp osten i ca. 2 minutter. Tilsett saltet, melisen og melet litt etter litt, mens du visper forsiktig. Tilsett egg, rømme, sitronsaft og skall, mens du visper lett, så alt blandes godt. Fyllet skal være litt luftig, når det er klart. Smør sidene av springformen med litt smør eller formfett og hell i ostemassen. Stek midt i ovnen på 200 grader i 10 minutter. Skru deretter ned til 90 grader og stek videre i 25 minutter. Rist forsiktig på formen. Kaken er klar, dersom det er litt bevegelse i den. Skru av ovnen og la kaken stå der til langsom avkjøling i 2 timer, før den settes kaldt.  

 

Rømmetopping

1,5 dl rømme

1 ss sukker

2 ts sitronsaft

Alt blandes og smøres over kaken, når den er avkjølt.

 

La kaken stå kaldt i formen i minimum 8 timer, før du løsner den fra Kanten med en kniv og legger den på fat. Kaken kan gjerne serveres med en bærcoulis eller friske bær.

Pastis- og kjørvelsaus

Denne sausen er en av mine favoritter til rød fisk. Du får kjøpt Pastis på vinmonopolet. Det er en vin med lakrissmak, som gir en nydelig smak til sausen.

6 sjalottløk

2 dl Pastis

5 dl fløte

4 ss grønnsaksfond

1 potte kjørvel

Salt og pepper

Finhakk sjalottløken og fres den blank i 2 ss smør

Tilsett Pastis og la det koke inn, til det nesten ikke er væske igjen.

Tilsett fløte og fond og la det koke til det får passe sauskonsistens.

Tilsett kjørvel og la det koke et par minutter. Smak til med salt og pepper og server.

Gresk, utbeinet lammelår

Her har jeg kjøpt et lammelår, som jeg har beinet ut selv. Om du ikke vet hvordan du skal gjøre det, kan du få det gjort i ferskvaredisken på Meny eller du kan bruke lammet med beinet i.

Start med å helle 1 flaske Mutti, hakkede tomater på flaske i en langpanne (om du ikke får tak i denne, kan du bruke 2 bokser av et annet merke). Tilsett 1 glass marinert hvitløk, 1 glass oliven, 4 løk i strimler, 1 aubergine i terninger, 1 squash i terninger, 1 glass soltørka tomater, 1 pk aromasopp i skiver og 500 g småpoteter, delt i to. Dryss over masse oregano, noen kvister frisk rosmarin litt salt og pepper. Sett formen i ovnen i 30 minutter på 250 grader.

Hell over 1 glass marinert fetaost i terninger. Ben ut lammet, bind det opp og krydre med salt, pepper, rosmarin og oregano og legg det på toppen av grønnsakene. Sett i ovnen på 125 grader og la det steke i 3 timer til termometeret viser 65-70 grader.

Karamellbrownies

Denne kaken er veldig mektig, så jeg bruker den kun til dessert. Den smaker også godt sammen med vaniljeis.

Brownies:

275 g smør 

125 g mørk kokesjokolade 70% kakaoinnhold 

4 egg 

500 g sukker 

40 g kakaopulver 

250 g hvetemel 

125 g lys kokesjokolade 

Smelt smøret i en kjele. Ta kjelen av platen og tilsett oppdelt mørk sjokolade. La sjokoladen smelte i det varme smøret og rør blandingen jevn. Visp eggene lett sammen med sukkeret. Bland inn sjokoladesmøret. Sikt sammen kakaopulver og hvetemel og rør inn dette så du får en tykk, glatt sjokoladedeig. Hakk lys kokesjokolade i grove biter og bland inn i deigen til slutt.

Hell deigen i en liten, bakepapirkledd langpanne (cirka 20 x 30 cm) og smør den jevnt utover. Stek kaken midt i ovnen ved 175 grader i 30-35 minutter. Kaken skal fortsatt være litt bløt i konsistensen. La kaken avkjøles i langpannen og sett den i kjøleskapet til dagen etter.

Salt karamell: 

300 g sukker 

3 ss vann 

3 dl kremfløte 

125 g smør i små terninger

0.5 ts maldonsalt

Bland sukker og vann i en tykkbunnet kjele. La blandingen koke uten noen som helst form røring. Du vil se at blandingen først tørker inn ettersom vannet fordamper, og at sukkeret deretter sakte smelter og blir flytende og lysebrunt. Tilsett smøret, og du røre rundt, så smøret smelter. Ta kjelen av platen og tilsett fløten litt om gangen, så ikke det bruser over. Rør godt og la det hele småkoke i 10 minutter under stadig omrøring. Ta kjelen av platen og la karamellen avkjøles i kjøleskapet til neste dag.

Neste dag:

Ta både kake og karamell ut av kjøleskapet et par timer før servering. Løft kaken ut av langpannen og dra av bakepapiret fra undersiden. Legg kaken på et fat. Smør karamellen utover kaken, dryss over litt maldonsalt og del kaken i firkanter.