hits

februar 2018

Jordskokkpuré

Vi får kjøpt jordskokk i matbutikken vår. I gamledager ble det brukt i Norge i stedet for poteter. De er litt tuklete å skrelle, men det er enklere om de får ligge i litt vann over natten. Jordskokkpuré smaker godt til både fisk- og kjøttretter.

1 pose jordskokk, skrelles og kuttes i terninger. Legges i kjele, med 2 finhakkede hvitløk, 1 ts pepper og 2 ss grønnsaksfond. Hell over fløte, så det nesten dekker og kok langsomt opp, så ikke det svir seg. Kokes til jordskokken er mør, før blandingen kjørs til puré med stavmikser. Smak til med salt.

Mungobønner

Du kan gjerne bruke mungobønner i stedet for ris eller porteter til mange middagsretter. Jeg synes de smaker litt kjedelig om de bare kokes i vann, så derfor bruker jeg både kraft, løk og urter. Denne oppskriften er passe til 4 personer

300 g mungobønner

1/2 finhakket løk

2 fedd finhakket hvitløk

1 ts timian

2 ss olivenolje

1 l hønse buljong eller grønnsakbuljong

Salt og pepper

2 ss smør

Skyll godt av mungobønnene og la dem renne godt av. Finhakk løk og surr den blank i olje, tilsett finhakket hvitløk og timian. La alt surre i olje i ca. 30 sek, tilsett godt avrente bønner og buljong. Kok opp og la trekke i ca. 30 min til bønnene er myke. Smaker deilig til fiskeretter.

Kinesisk nyttår

I dag feirer kineserne nyttår og hva er vel bedre enn å lage litt kinesisk mat i dag.

Ifølge en gammel legende i Kina var Nian et uhyre som kunne komme lydløst inn i folks hus. Kineserne trodde at Nian var redd for støy og rødfarge, og de skremte det vekk med eksplosjoner, fyrverkeri og bruk av rødt innendørs. Disse skikkene førte til de første feiringer av kinesisk nyttår.


 

Mangde tradisjoner knyttes til feiringen. Nyttårsfesten holdes som regel på nyttårsaftenen, mens på nyttårsdagen reiser kineserne på venne- og familiebesøk. Midnatt feires med kinaputter og fyrverkerier. En nærmest obligatorisk symbolladet rett i større deler av Kina er fisk. I Nordkina er jiaozi, som ellers er hverdagsmat, like obligatorisk på matbordet. Man pleier også å spise tangyuan.

Barn, men også mange andre, får vanligvis en nyttårsoveraskelse i en rød konvolutt, og mange arbeidsplasser deler ut en 13. månedslønn til de ansatte.


Du finner flere spennende retter fra Kina her:

http://aperitivo.blogg.no/kinesisk.html

 

Deilig potetpuré til fiskeretter

Skrell 500 g mandelpoteter og kok dem møre i usaltet vann.

Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten.

Mos potetene, og rør inn smeltet 150 g smør og 6 ss fløte. Pisk til du får en jevn og luftig puré. Tilsett finhakket gressløk eller finhakket vårløk.

Smak til med muskat, sitron, salt og pepper.

 

https://advrl.com/499/56604/e-c

Viltkrydder

Du får kjøt ferdig viltkrydder, men denne hjemmelagde varianten, smaker mye bedre.

20 stilker rosmarin

 20 stilker timian

 20 tørkede einebær

 5 tørkede laurbærblader

 1/2 ts anisfrø

 5 hele pepperkorn

Knus alt godt sammen i en morter. Oppbevares tørt til det skal brukes.

Tacopai

Hvorfor ikke variere fredagstacoen litt, med å lage en velsmakende tacopai?

Paibunn:

150 g smør 

3 dl hvetemel 

2 ss vann 

Elt sammen ingrediensene til bunnen. Kjevle den ut til en sirkel som dekker en form ca. 26 cm i diameter og legg den oppi. Trykk godt opp på kanten. Prikk bunnen med en gaffel. Sett formen kjølig minst 30 minutter. Forstek paibunnen midt i ovnen på 200 grader i ca. 10-15 minutter. Avkjøl.

Paifyll:

400 g karbonadedeig 

1 løk

2 paprika, gjerne to farger 

1 ss mør til steking 

1/2 pose tacokrydder 

2 dl crème fraîche 

2 dl revet gulost etter ønske 

Stek karbonadedeig i stekepannen sammen med hakket løk og finkuttet paprika. Rør inn tacokrydder og crème fraîche. Fordel fyllet i paibunnen.

Dryss over osten og stek paien midt i ovnen i ca. 30-35 minutter til osten er gyllen. Serveres fleks. med salsa, rømme, guaccamole og en frisk salat.