hits

januar 2017

Smørdampede sukkererter, minigulrøtter og vårløk

Smørdampede grønnsaker smaker godt og man heller ikke masse næring i vasken, sammen med kokevannet. Denne blandingen med gulrøtter, sukererter og vårløk, passer ekstra godt til fiskeretter.Start med å smelte 2 ss smør i en kjele. Legg i gulrøttene, rensede sukkererter (fjern strengen, ved å ta tak med kniven i den ene enden og dra den av) og litt salt. La det dampe under lokk i 5 minutter, mens du rører av og til. Tilsett strimlet vårløk og la den dampe med i 1 minutt. Hell blandingen over i en bolle og server.  

Piggvar med sennepssaus

Piggvar er en nydelig fisk. Her har jeg brukt fileter, som jeg har krydret med salt og pepper og stekt dem raskt i smør i en grillpanne.Sausen består av 3 finhakkede sjalottløk, som stekes gylne i smør. Tilsett 3 dl hvitvin og la det redusere til en tredjedel. Tilsett saften av 1 appelsin, 3 dl fiskekraft og 3 ss grov sennep. Smak til med salt og pepper. Jeg har servert fisken med røde linser og smørdampede grønnsaker.

Jeg har pyntet fisken med reddikspirer.

Du finner en enkel og god oppskrift på fiskekraft her:

http://aperitivo.blogg.no/1485677319_hjemmeleget_fiskekraft.html

Hjemmelaget fiskekraft

Det er enkelt og billig å lage fiskekraft selv. Når jeg kjøper fisk i fiskedisken og de skjærer ut filetene for meg, tar jeg alltid med avskjæret. Dette legger jeg i en kjele når jeg kommer hjem, heller på vann og legger i grovhakket løk, hele pepperkorn og laurbærblader. Jeg bruker ofte gulrotskiver og purre også.  Jeg lar det trekke i ca. 30 minutter, før jeg siler av kraften og lar den koke videre til halv mengde, så det tar mindre plass i fryseren. Jeg heller kraften i passe store bokser, som jeg tar opp igjen og bruker i sauser og supper.

 

Nanbrød med chili

Nanbrød hører til alle måltider med indiske mat. Denne oppskriften gir 8 flotte nanbrød som har en nydelig smak av chili.


 

Bland 600 g mel, 1 ts salt, 2 ts sukker, 2 dl melk, 1/2 pakke gjær, 3 dl yoghurt, 4 ss olivenolje og 2 ss løkfrø. Elt godt sammen og tilsett mer mel om nødvendig.

La deigen heve i 1 time, eller mer, før du deler deigen i 8 like deler, form dem til boller og la dem heve i 30 minutter under et klede.

Trykk dem ut til oval fasong, gjerne ganske tynne. Legg dem på stekebrett med bakepapir og strø på knust, tørket chili. Press chilien litt ned i deigen og la dem heve i 30 minutter til. Sett ovnen på full varme, hos meg er det 300 grader.


 

Stek nanbrødene høyt oppe i ovnen i 6 - 8 minutter. De skal få fin farge, men pass på at ikke de svir seg, for dette går fort.

Når de er ferdige smører du dem med ghee eller smør og serverer.

Et lite tips: Stek noen av brødene halvveis og legg dem i fryseren. Når du skal bruke dem, tar du dem opp av fryseren, de tiner raskt, og steker dem ferdig, før du smører dem med ghee (eller smør)

Franske makroner med kanel

Franske makroner er helt fantastisk, synes jeg. De kan varieres i det uendelige og det er vel bare fantasien som begrenser utvalget. Jeg liker å bruke makronene som tilbehør til dessert, men de smaker godt alene, til en kopp kaffe eller te. Her har jeg laget en variant med kanel. 


 

Det er viktig å følge målene i makronrøra, for at resultatet skal bli perfekt.

Makronrøre

Bland sammen 125 g mandelmel, 175 g melis og 2 ss kanel. Sikt blandingen og hiv eventuelle store klumper. Pisk 110 g eggehviter til de skummer og tilsett 4 ss sukker. Pisk til du har en skinnende marengs som er stiv nok til at du kan snu bollen opp ned uten at marengsen faller ut. Bruk en slikkepott og rør sammen marengs og mandelmelblandingen. Rør kraftig slik at du slår luten ut av marengsen. For å se om røren er ferdig kan du holde slikkepotten opp i luften, hvis røren sitter fast i slikkepotten er den for stiv. Hvis røren drypper sammenhengen ned fra slikkepotten er den ferdig. Ha røren i en sprøytepose med rund tupp og sprøyt rundinger på et bakepapir eller silikonmatte. Hvis du vil kan du drysse litt kakaopulver over makronene.

Nå skal makronene tørke. Hvor lang tid dette tar er veldig avhengig av været. Hvis det er varmt så kan det ta 30 minutter, hvis det regner og er kaldt kan det ta 1 time. Det som er viktig er at du skal kunne kjenne på toppen av makronen og kjenne at det har dannet seg en stiv hinne. Et tips for at tørkingen skal gå raskere er å sette ovnen på 150 grader. Åpne ovnsdøren og sett makronbrettet på ovnsdøren slik at varmen fra ovnen tørker makronene. Når hinnen er dannet kan du steke dem. Stek på 150 grader i ca. 12 minutter.

Avkjøles på rist.

Kanelkrem:

Miks sammen 200 g temperert smør og 150 g melis på høy hastighet til du har en hvit og luftig krem. Smak til med kanel. Miks alt godt sammen før du har frostingen i en sprøytepose med rund tupp.

Sprøyt kremen mellom to makronskall og sett dem sammen. 

 

Kylling tikka masala

Kylling tikka masala er en indisk klassiker. Denne oppskriften har litt sting av chili, men du kan lage den så sterk du vil, ved å tilsette mer.

Start med marinaden: Bland 2 ss garam masala, 2 ss paprikapulver, 1 ss frisk, revet ingefær, 1/2 ts salt, 1 1/2 dl yoghurt naturell og 2 ss rapsolje. Skjær 800 g kyllingfilet i terninger og bland dem godt inn i marinaden. Mariner kyllingen i minst 1 time i kjøleskapet, gjerne natten over.  

Ta kyllingbitene opp av marinaden og ta vare på resten av marinaden.). Stek kyllingen på høy varme.

Til sausen smeltes 2 ss ghee (eller smør) i en gryte. Tilsett 2 strimlede løk og fres den til den blir gyllen, myk og litt karamellisert. Tilsett 2 fedd hvitløk, 1,5 ts reven ingefær, 1,5 ss garam masala, 2 ss paprikapulver og 1 ts chilipulver. La det frese videre i et minutt under omrøring.

Tilsett 1 boks hakkede tomater (helst Mutti), resten av marinaden og 1 finhakket chili og la det småkoke i 10 minutter. Tilsett 3 dl yoghurt og la sausen småkoke i 20 minutter. Smak til med salt og ev. sukker og kjør den jevnere med en stavmikser. 

Legg kyllingbitene i sausen og la det hele trekke ved lav varme i ca.15 minutter. Rør inn strimlet paprika og hakket frisk koriander og server med kokt ris, raita, mangochutney, nanbrød og pappadums.

Du finner oppskrift på deilige nanbrød med hvitløk her:

http://aperitivo.blogg.no/1485494510_nydelige_nanbrd_med_hvilk.html

eller mitt favorittnanbrød peshwarinan her:

http://aperitivo.blogg.no/1475154012_peshwari_naan.html

Du finner flere spennende oppskrifter fra India her:

http://aperitivo.blogg.no/indisk.html 

 

Nydelige nanbrød med hvitløk

Skal du spise indisk, "må" du ha nanbrød til. Denne oppskriften gir 8 fantastiske nanbrød med en nydelig smak av hvitløk.

Bland 600 g mel, 1 ts salt, 2 ts sukker, 2 dl melk, 1/2 pakke gjær, 3 dl yoghurt, 4 ss olivenolje og 2 ss løkfrø. Elt godt sammen og tilsett mer mel om nødvendig.

La deigen heve i 1 time, eller mer, før du deler deigen i 8 like deler, form dem til boller og la dem heve i 1 time under et klede.

Trykk dem ut til oval fasong, gjerne ganske tynne. Legg dem på stekebrett med bakepapir og strø på tørket, hakket hvitløk. Press hvitløken litt ned i deigen og la dem heve i 30 minutter til. Sett ovnen på full varme, hos meg er det 300 grader.

 
 

La nanbrødene steke litt høyt oppe i ovnen i 6 - 8 minutter. De skal få litt farge men pass på at ikke de svir seg, for dette går fort.

Når de er ferdige smører du dem med ghee eller smør og serverer.

Et lite tips: Stek noen av brødene halvveis og legg dem i fryseren. Når du skal bruke dem, tar du dem opp av fryseren, de tiner raskt, og steker dem ferdig, før du smører dem med ghee (eller smør).

Kokostonkatsu - en deilig japansk rett

Tonkatsu er en nydelig japensk rett. Jeg har brukt svinefilet, men du kan også bruke svinekoteletter.


 

Svinefilet: Pisk sammen 2 egg med 2 ss olivenolje. Del 800 g svinefilet i tommetykke skiver og bank skivene flate. Krydre dem med salt og pepper, vend dem i 100 g rismel, så i eggeblandingen og tilslutt i 200 g kokosmel. Stek dem i en panne med olje, ca. 2-3 minutter på hver side, til de får lekker gylden farge.

    

 

Kålsalat: Snitt 1 kålhode fint. Skær topp og bunn av 1 grapefrukt og skjær av skallet. Skjær ut filetene og legg dem i en skål. Pres saften ut av ?skroget?. Masser kålen med litt salt og grapefruktjuicen. Smak til med Mirin og salt. Vend inn grapefruktfiletene inn i kålen. Dryss over sesamfrø.

Tonkatsusaus: Bland 40 g tomatpuré, 2 ss.  Worcestershiresaus, 1 ss  soyasaus, 1 ss  Mirin, 1 ss  sukker, 1 ss dijonsennep og 1 fedd finhakket hvitløk. Smak om det må ha mer soyasaus eller Mirin.

Servering: Anrett med ris i bunnen, så svinefiletene. Hell saus over og server salaten ved siden av.

 

Nydelig elggryte

Denne elggryten smaker nydelig. Jeg serverer den med kokte perlepoteter eller mandelpoteter ved siden av, men om du vil, kan du dele potetene i terninger og tilsette dem i gryta.


Start med å strimle og steke sopp i smør. Det smaker aller best med kantareller, men om det er utenfor sesong, kan du bruke aroma- eller sjampinjong. Tilsett 4 løk i strimler og la det steke til løken får farge. Ta soppen og løken ut av gryta, tilsett mer smør og 1 kg elgkjøtt i skiver (f.eks. bankekjøtt, rundbiff eller et annet kjøttstykke, gjerne fra forparten). Brun kjøttet godt, legg i soppen og løken igjen og tilsett fløte, til det akkurat dekker kjøttet. Tilsett 3 ss viltfond, 2 laurbærblader, 10 knuste einerbær og 1 ts pepper. La det koke i minimum 2 timer (smak om kjøttet er mørt, om ikke kan det få koke enda litt til). Mot slutten av koketiden tilsettes 8 gulrøtter i skiver, 1/2 selleriot i terninger og 4 persillerøtter i terninger. Smak til med salt og pepper.  

Burger med smak av Italia

Om du er glad i burger, kan du prøve deg på denne varianten, som har en smak av Italia. Den kan lages i stekepanna på denne tiden av året, men kan gjerne stekes på grillen en deilig sommerdag.

Start med å spe 800 g karbonadedeig med 2 egg, 1 ts salt, 2 ts tørket basilikum, 2 ts tørket oregano, 1 ts pepper, 1 ss finhakker frisk basilikum, 1 ss worcestersaus, 2 dl parmesan og 2 fedd finhakket hvitløk. Når deiger er rørt godt sammen, formes den til burgere og stekes i en blanding av rapsolje og smør.

 

Som tilbehør, bruker vi pitabrød, råkost ev. ruccola, tomater, agurk og rødløk i tynne skiver. Vi bruker også parmesanpoteter, som du finner oppskriften på her:

http://aperitivo.blogg.no/1485074453_parmesanpoteter.html

Dressingen lages av 1 dl olivenolje, 1/2 dl hvitvinseddik, 2 ss vann, 2 ts honning, 1 ss sitronsaft, 3 ss revet parmesan, 3/4 ts hvitløkssalt, 1 ts tørket persille, 1 ts tørket basilikum, 1/2 ts tørket oregano, 1 ts tørket chili. Rør alt sammen og smak til med pepper.
 

Parmesanpoteter

Disse potetene smaker helt nydelig og passer til alle kjøtt- og fiskeretter som skal ha en italiensk vri, eller du kan bare maule dem, eller ha dem som tilbehør til antipasti (den italienske varianten av tapas).

Potetene deles i båter og legges i en form som er smurt med rapsolje. Krydre med provencekrydder, salt og pepper. Stek dem på 300 grader, til de begynner å få farge. Skru ned til 200 grader og riv over masse parmesan. Stek videre til parmesanen har fått farge og potetene er gjennombakt.
 

Reinsdyrbiff med rødvinssaus og gulrot- og sellerirotpuré

Vilt smaker alltid godt og det vanligste er å lage viltsaus til. Her har jeg laget en litt annen sausvariant til reisdyrbiffen. Den smaker nydelig til og føles heller ikke så tung, som ofte viltsauser kan gjøre.

Brun 300 g sopp (kantareller, aromasopp eller sjampinjong) i smør i ei panne. Det tar 3-4 minutter.

Finhakk 3 fedd hvitløk og 4 store eller 8 små sjalottløk, og la det surre med i panna i 1 minutt etter at soppen har begynt å få brunfarge. Tilsett 1 dl rødvin, 2 dl viltkraft og 3 dl fløte. Kok inn til det tykner.

Smak til med salt og pepper, og vend inn bladpersille.

Beregn 200 g reinsdyrbiff per pers. Krydre biffen med salt og nykvernet pepper. Brun den i 2 minutter på hver side i smør i ei panne. Steik den videre i ovnen i 6 minutter på 200 grader. Ta den ut og la den hvile i 5 minutter.

Server med små nypoteter og de grønnsakene du har lyst på. Her har jeg brukt en gulrot- og sellerirotpuré, som du finner oppskrift på her:  

http://aperitivo.blogg.no/1484588444_gulrot_og_sellerirotp.html

  

Vinforslag: Denne maten fortjener en bedre vin. Det smaker godt med en rik og moden rødvin, fra øverste hylle, og gjerne en godt lagret utgave. Vi brukte denne nydelige baroloen fra Josetta Saffirio - en vinprodusent vi har besøkt flere ganger. Du kan lese mer om det siste besøket vi hadde der her:

http://aperitivo.blogg.no/1476107994_nissevinsmaking_og_tr.html

   

Fylt kyllingbryst med soppstuing

Kyllingfilet kan brukes til mye. Denne retten smaker nydelig og ser ganske imponerende ut, selv om den er enkel å lage.

Bank kyllingfiletene flate med en biffbanker. Smør på pesto, legg på hakket, soltørket tomat og strø over reven Parmesan, eller en annen ost med mye smak. Rull sammen kyllingfiletene og pakk dem inn i spekeskinke eller bacon. Legg dem i smurt ildfast form og sett dem i ovnen på 200 grader i 30 minutter.

  

Her serverer jeg dem med sukkererter, som kun har fått et raskt oppkok i saltet vann og kjølt raskt ned i kaldt vann. I tillegg har jeg båtpoteter, som du finner opppskrift på her:

http://aperitivo.blogg.no/1470374416_deilig_reinsdyrbiff_m.html

og soppstuing med parmesan, som du finner oppskrift på her:

http://aperitivo.blogg.no/1484847863_soppstuing_med_parmes.html


  
https://tracking.adviralmedia.com/click/386/56604/scandinaviandesigncenter 

Soppstuing med parmesan

Denne soppstuingen får en smak av Italia, siden den er smakssatt med parmesan. Den er nydelig til både kjøtt og hvit fisk.


Stek 3 pakker med strimlet sopp i 2 ss smør, her har jeg brukt aromasopp og sjampinjong. Tilsett en finhakket løk og stek videre til den er gylden. Tilsett 1 ss kyllingfond og 4 dl fløte. La det småkoke til stuingen er passe tykk. Smak til med en god neve nyrevet, frisk parmesan og litt nykvernet pepper. Tilsett en neve finhakket kjørvel ved servering.  
 

Nydelig indisk dal med torsk og linser

Indisk dal er en nydelig rett med torsk. Det er ikke så vanlig å få servert fisk i indiske retter på restauranter, men jeg anbefaler å prøve. Sausen er så god, at du nesten bare kan kose deg med den, sammen med godt brød. Om du vil ha den som vegetarrett, kan du erstatte kyllingfond med grønnsaksfond eller en buljongterning.


 

Skjær 600 g torsk i terninger. Finhakk 2 løk og 1 rød chili, del 20 cherrytomater i to, og press saften fra 1/2 sitron. Varm 2 ss rapsolje i en kjele, og fres løk og chili og 2 fedd finhakket hvitløk til løken er gylden. Tilsett cherrytomatene og la det surre i fem minutter. Tilsett 1 ss garam masala, 1 ts gurkemeie, 1 ts revet ingefær, 2 ts tørket koriander, 2 ss kyllingfond og 1 ts spisskummen og bland det godt sammen. Tilsett 1 glass (650 g) hakkede tomater (helst Mutti), 1 boks kokosmelk, 1 kanelbark og 1 boks hermetiske linser, og la det koke under lokk i 5 minutter. Tilsett torsketerningene og la det trekke under lokk i 3 minutter.

  

Serveres med indisk brød, f.eks. nan, som du går kjøpt i alle dagligvareforretninger, eller du kan lage selv.

Det passer godt med mitt yndlingsnanbrød, som du finner oppskrift på her:

http://aperitivo.blogg.no/1475154012_peshwari_naan.html

I India brukes det ofte indisk øl til maten. Det kan f.eks. serveres i disse lekre India Pale Ale-glasssene:

https://tracking.adviralmedia.com/click/386/56604/scandinaviandesigncenter

 

Gulrot- og sellerirotpuré

Denne pureen smaker godt til både kjøtt og fisk. 

Del 6 gulrøtter og 1/2 sellerirot i terninger og kok dem møre i lettsaltet vann. Hell av vannet og kjør det til en jevn masse med en stavmikser. Rør inn fløte til det får en fin konsistens. Smak til med kylling- eller grønnsaksfond, limesaft og pepper. 

 

Hønefrikassé

Hønefrikassé er en av mine barndoms favorittmiddager. Jeg lager det fortsatt av og til og synes det fremdeles smaker nydelig.


 

Legg høna i en stor gryte og dekk med kaldt vann. Legg i 2 laurbærblader, 1 stjerneanis, salt, pepper og 1 løk delt i fire, kok opp og la hønen småputre i 2 timer. Skum av underveis. Sil av kraften, plukk hønsekjøttet av beina, kutt det i fine stykker og sett det til side. Kutt 1 pk gulrøtter i fine skiver og 1 stor purre i strimler.

 
 

Smelt 50 g smør i en kjele, tilsett 1 ss karri, rør inn 50 g hvetemel og spe med kokekraften fra høna (ca 1 ltr.) Kok opp og tilsett gulrøttene og la det koke til de er møre. Tilsett hønsekjøttet og purren. La de koke noen minutter, så alt er gjennomvarmt. Smak om den trenger mer salt eller pepper. Serveres med kokte poteter eller ris.


 

Tips! Resten av kraften koker jeg inn til det halve, sammen med beina fra høna. Jeg siler av krafta, heller den i bokser og legger det i fryseren til senere bruk (f.eks. suppe eller saus).

 

https://tracking.adviralmedia.com/click/386/56604/scandinaviandesigncenter

 

Tomatisert fiskesuppe

Fiskesuppe smaker godt, både som en lunsjrett, kveldsrett og som forrett til en middag. Denne varianten er tomatbasert og siden jeg er så heldig å ha fiskekraft i fryseren, som jeg har kokt på fiskebein tidligere, går den raskt å lage.

Finhakk 1 løk og fres dem blank i litt smør. Tilsett 2 finhakkede hvitløk og 2 ss tomatpuré. La det frese i noen sekunder, mens du rører. Tilsett 1,5 ltr. fiskekraft (evt. vann og fiskefond), i boks hakkede tomater (helst Mutti) og 2 laurbærblader. La det koke i noen minutter. Tilsett 4 gulrøtter i tynne skiver, 1 finstrimlet purre og 1 ts peppermiks. Del laks eller ørret i passe skjebiter. Når gulrøttene er nesten spiseklare, tilsetter du fisken i suppa og lar den trekke til fisken er kokt. Smak til med salt, tilsett litt finhakket bladpersille, rør rundt og server.  

Du kan gjerne servere suppa med en klatt rømme og godt brød til. Prøv for eksempel disse deilige baguettene:

  

http://aperitivo.blogg.no/1472211306_baguetter.html

  

Frokostomelett

Jeg liker å kose meg med en lang og hyggelig frokost når jeg har fri. I dag har vi lagd en enkelt omelett og den smaker ekstra godt, sammen med hjemmelaget brød.Jeg starter med å steke en pakke bacon. Jeg bruker tørrsaltet bacon. Det er litt dyrere, men du slipper å se at baconet krymper til nesten ingen ting. Når baconet er stekt, kutter jeg det i små biter. 4 egg, 4 ss fløte et lite dryss salt og pepper piskes lett sammen. Hell blandingen over i en stekepanne med smeltet smør. La blandingen stivne litt, mens du rører forsiktig med en stekespade. Når omeletten er halvstiv, tilsettes fintrimlet purre, baconet og noen skiver ost. Når omeletten er klar til servering, strør du over et lite dryss finhakket kruspersille, bretter den ene halvdelen over den andre og hvelver den over på et fat. Pynt med tomater, agurk og litt persille, om du vil.

Du finner en lettvint brødoppskrift her:

http://aperitivo.blogg.no/1483264489_.html

   

https://tracking.adviralmedia.com/click/386/56604/scandinaviandesigncenter 
 

Massaman biffwok

Massaman biffwok er en nydelig thailandsk rett, som er rask å lage. Om du vil, kan du bruke kylling eller svin i stedet for storfekjøtt.Varm opp 2 ss peanøttolje i en wok, eller høy stekepanne/gryte. Tilsett 800 g strimlet storfekjøtt og 2 strimlede rødløk. Rør til kjøttet får fin brun stekeskorpe og løken blir myk. Tilsett 100 g rød curry paste, 1 boks kokosmelk og 2 finhakkede chili. La det koke i noen minutter. Tilsett 1 pk frisk spinat, rør det lett sammen og la det koke 1 minutt (ikke lenger, for da blir spinaten slapp og blaut). Serveres med ris og reven kokos på toppen.  

Chocolate Chip Cookies

Du ser dem i butikker, på bensinstasjoner og mange andre steder, men de er svært enkle og mye billigere å lage selv. De smaker også ekstra godt når de er hjemmelaget.


Bland 1,25 dl smeltet smør, 1,25 dl brunt sukker, 1,25 dl sukker, 1 egg, 1 ts vaniljeekstrakt, 3 dl hvetemel, 1 ts bakepulver og 2,5 dl grovhakket kokesjokolade. Legges med spiseskje på brett, dekket med bakepapir og stekes midt i ovnen på 190 grader i 15 minutter. 


 

Japansk fiskesuppe

Jeg er ofte i Tollbugata i Drammen. Der ligger det flere spennende matbutikker, med mat fra mange asiatiske land. Jeg kjøper alltid ingredienser jeg aldri har sett før og oppgaven når jeg kommer hjem, er å finne ut hva jeg skal bruke dem til. Det er alltid like spennende, blir ikke alltid like vellykket, men vanligvis blir det godt.


 

Denne gangen har jeg blandt annet kjøpt disse to produktene:Etter en runde på internett, fant jeg ut at jeg vile bruke dem til en fiskesuppe med tofu.

Jeg startet med å frese 2 strimlede løk i en gryte til de ble blanke. Deretter tilsatte jeg 1 pk shitakesopp, 1 fl. sukiyakisaus, 1 fl. yakinikusaus og 5 dl vann. Jeg lot det koke i noen minutter før jeg tilsatte 3 strimlede vårløk, 1 pk tofu i terninger og 300 g torskefilet i terninger. Jeg lot det trekke til fisken var klar.

Jeg serverte det med friske bønnespirer og omelett i strimler. Omeletten er laget av 2 sammenpiskede egg, 2 ss vann, salt og pepper og stekt i stor panne, så den blir tynn og fin.

Dette ble en skikkelig god og smaksrik suppe, som jeg kan anbefale. Vi skal garantert lage den igjen. 

 

Cajunbiff eller kylling med salat

Cajunmat smaker mye og spennende og nå har Santa Maria gjort det enklere for den som har lyst til å prøve, med et eget cajunkrydder.

Du starter med å marinere kjøttet. Hell 1 dl nøytral olje (mais/raps) i en brødpose. Tilsett 2 finhakkede hvitløksfedd, 1 tørket, knust chili 3 ss cajunkrydder og litt pepper. Det kjøttet i mindre biter og bland det med marinaden. Knyt posen og la den ligge i kjøleskapet til neste dag, før du legger det i ildfast form og setter det i ovnen på 200 grader i 20 minutter.  

   

Salaten består av finstrimlet isbergsalat, finstrimlet paprika, strimlet vårløk, cherrytomater delt i 4, mais og bønner som er kokt raskt opp, kjølet ned i isvann og delt i 2 cm biter. Jeg drysser over litt urter ved servering og her har jeg brukt koriander.

Jeg serverer med yoghurt (og hot chipotlesaus til de modige).
 

Tagine fra Marokko med kjøttboller og tabouleh

Tagine er en leirgryte med lokk fra Nord-Afrika. Den brukes over åpen varme og kan kjøpes på internett. Siden vi har gassbluss både inne og på utekjøkkenet, bruker vi den hele året. Om du ikke har en tagine, kan du bruke en vanlig gryte med lokk.

Kjøttbollene lages av 500 g karbonadedeig, 1 reven løk, 1/2 dl panko (eller strøkavring), 1 neve finhakket koriander, 1 stort sammenpisket egg, 2 finhakkede fedd hvitløk, 1 ts gurkemeie. 1/2 ts cayennepepper, 1/2 ts kanel, 1/2 ts muskat, 1/2 ts aort pepper, 1/2 ts salt og 1/4 ts ingefær. Alt eltes sammen og rulles til små boller.

   

4 ss nøytral olje helles i taginen og varmes opp. Tilsett 2 strimlede løk, 4 fedd finhakket hvitløk, 2 gulrøtter i terninger og la det surre. Tilsett 1 tørket, knust chili, litt safran, 2 kanelbark (eller 2 ts vanlig kanel), 1 ss Raz el Hanout (eller taginekrydderet du får kjøpt på Meny), pepper, salt, 1 boks hakkede tomater (helst Mutti), 1 ss tomatpuré, 1 dl kyllingkraft og saften av 1 lime. Tilsett også tørket frukt etter eget ønske. De deles i små terninger. Vi har brukt fiken, aprikos og dadler. Legg i kjøttbollene og la dem bli gjennomkokte før du rører. Server med et dryss frisk, finhakket koriander.

     

Tabouleh:

Lag bulgur etter henvisning på pakken, men jeg bruker 50 % mer vann så det ikke blir så tørt. Når bulguren er ferdig hvilt, tilsetter jeg finhakket vårløk eller rødløk, mynte, persille og rosiner. Dette kan varieres etter smak og behag.


 

Thaisalat med biffstrimler

Thaimat er en nydelig kombinasjon av søtt, sterkt og syrlig, som jeg synes er helt fantastisk. Her har jeg lagd en thaisalat som jeg serverer med deilige biffstrimler.

Biffen skjæres i strimler og brunes sammen med finhakket løk. Tilsett 1,5 dl peanøttsmør, 2 ss soyasaus, 1,5 dl vann og 2 ts søt chilisaus. La blandingen trekke i noen minutter. Jeg drysser over litt sesamfrø ved servering.

Salaten består av finsnittet isbergsalat, finstrimlet rødløk, finsnittet paprika, strimlede sukkererter og 1 boks eksotisk frukt. Dressingen består av laken fra boksen, 1 finhakket chili, 3 finhakkede fedd hvitløk, 2 ss revet fersk ingefær, 6 ss solsikkeolje, 2 ts sesamolje, saften av 1 lime og 2 ss soyasaus.


 


 

Koklemos

Koklemos er en av mine barndoms matretter. Den besto av kjøttdeig, løk og div. grønnsaker. Den har etterhvert blitt til flere forskjellige retter, men felles for alle er de er kjappe å lage, at alt er i en gryte og gir lite oppvask og jammen smaker det godt også. Jeg har akkurat oppdaget at koklemos ikke finnes, men her er oppskrift på en av dem likevel. Denne kaller vi luksuskoklemos, siden den inneholder både bacon og sopp.


Brun 2 finhakkede løk, 500 g karbonadedeig, 1 pk smårettbacon og 1 pk sjampinjong i skiver i en gryte. Tilsett 1/2 ltr oksekraft, ev. vann og oksefond. Tilsett Poteter, gulrot, persillerot og sellerirot i terninger og 2 laurbærblader. La koklemosen småkoke til grønnsakene er møre, for du tilsetter 1 boks erter, 1 finsnittet purre og finhakket bladpersille. Smak til med salt og pepper. 

Bruschetta - deilig smak av Italia

Bruschetta er en italiensk rett med sprøstekt brød, smurt med hvitløk og olivenolje. På brødet legges deilig tomatblanding, olivenolje og balsamico. Det er lett å lage og smaker nydelig. 

Du trenger 1 landbrød i skiver, som du pensler med olivenolje og smører hvitløk fra fedd på begge sider, før du legger dem i varm panne til de er gyldne og sprø på begge sider.

1pk. små store tomater delt i 4, 1/2 slangeagurk i terninger, 1 finhakket rødløk, 1 paprika i terninger og litt finhakket basilikum blandes sammen og legges på toppen. Jeg serverer det med mozzarella, spekeskinke, god olivenolje og en tyktflytende balsamico.  
 

Lasagne med pancetta - sønnen min sier den er verdens beste lasagne

I følge sønnen min er dette verdens aller beste lasagne. Hemmeligheten er krydderet og at kjøttsausen får koke leeenge.

Brun 500 g karbonadedeig og 100 g pancetta i terninger (italiensk bacon, men du kan bruke norsk) i litt olivenolje, tilsett 1 ts tørket rosmarin, 1 ts tørket timian, 1 hakket løk og 2 gulrøtter i små terninger. Stek videre noen minutter. Tilsett 1 flaske hakkede tomater, helst Mutti, 1 bit kanelbark og 2 laurbærblader og la det koke lenge, helst 1 time eller mer. Dette gjør sausen søtlig og smakfull. Smak til med salt og pepper.

   

Smelt 2 ss smør i en kjele og rør inn 2 ss hvetemel. Spe med 4 dl melk. Kok opp og la sausen småkoke i ca. 5 minutter. Rør av og til så det ikke brenner seg fast. Smak til med salt og pepper og tilsett 100 g reven ost, gjerne vellagret eller parmesan.

Legg kjøttsaus (plukk ut laurbær og kanel), hvit saus og lasagneplater lagvis i en ildfast form og ha 100 g reven ost, gjerne vellagret, på toppen.

Stekes i ovn i på 175 grader i ca. 45 minutter. Server med en god salat. 

Kveitefilet med mandelflak og nydelig smørsaus

Denne retten har en del elementer som skal være ferdige samtidig, så det er litt jobb med den, men det smaker helt nydelig og er virkelig verdt jobben.


 

Bruk 800 g kveitefilet med skinn. Skjær snitt i kveiteskinnet, og legg skiver av 1/2 sitron og 2 finhakkede hvitløksfedd i snittene. Legg kveita med skinnsiden opp i en ildfast form med olivenolje i bunnen. Pensle kveita godt med olivenolje og dryss på salt og pepper. Stikk et steketermometer i den tykkeste delen av kveita og stek den på 180 grader til kjernetemperaturen er 50 grader, da er den fortsatt saftig. Det tar ca. 20 minutter avhengig av tykkelsen på kveitestykket.

Skrell og kok 500 g mandelpoteter møre. Tilsett 75 g smør og 2,5 dl fløte mos det godt sammen, gjerne med en stavmikser. Smak til med salt og pepper.

Til smørsausen skjæres 1/2 fennikel, 100 g sukkererter og 1 eple i små biter. Kok opp lettsaltet vann. Kok fennikelen i ca. 1 minutt, ha deretter i sukkerertene. Kok videre i ca. 1 minutt. Hell av vannet og skyll grønnsakene, sammen med epleterningene i iskaldt vann til de skal brukes. Finhakk 2 sjalottløk, grovhakk 1 fedd hvitløk, og surr det sammen med 1 hel kardemomme og 2 stjerneanis i olivenolje, til løken er blank. Hell over 2 dl eplejuice og 3 dl hvitvin og kok det ned til det halve. Ha i 3 dl fløte og kok til det halve igjen. Rør inn 100 g smør. Sil sausen over i en ny kjele og smak til med salt og pepper. Bland litt finhakket dill sammen med epleterningene, fennikel og sukkererter, og rør det inn i sausen ved servering.

Ha 25 g mandelflak på et stekebrett og risle over litt olivenolje. Settes i stekeovnen på 150 grader til flakene gyldne og sprø, ca. 10 minutter. Dryss flaksalt og litt finhakket timian over mandelflakene.

Dra skinnet av kveita og server med mandelpotetpuréen, sausen og mandelflak på toppen.

Verdens beste lapskaus

Moren min lager verdens beste lapskaus. Hemmeligheten er knoke og masse koketid.


 

1 salt svineknoke kokes i 2 timer og pilles fra hverandre. 1,5 kg oksekjøtt deles i terninger, brunes og kokes i minimum 2 timer i kraften fra knoken. Tilsett kjøttet fra knoken, 1 purre i ringer, 1 liten sellerirot i små terninger, 4 store gulrøtter i skiver og 12 store poteter i terninger. Kok en halv time til og smak til med salt og pepper.

Serveres med flatbrød.

Grovt grytebrød

Grytebrød er lettvint å lage, siden det ikke er noen elting, men det tar lang tid. Du setter deigen den første dagen og steker det dagen etter.

Dag 1: Rør sammen 300 g hvetemel, 200 g byggmel, 1/2 dl linfrø, 1/2 ts tørrgjær, 1 ts havsalt, 1 ss varm honning og 4,5 dl kaldt vann i en bolle. Deigen skal være ganske løs, men ikke flyte utover. Dekk bollen med plast, og la deigen heve i romtemperatur over natten.

Dag 2: Elt sammen deigen og la den heve igjen i minimum 2 timer. 30 minutter før du skal steke brødet, setter du gryten i ovnen på 250 °C. Når brødet er ferdig etterhevet, drysser du godt med mel i gryten og slipper deigen oppi og drysser mel over. Sett på lokket og stek brødet på nederste rille i ca. 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i 10-15 minutter, til brødet har fått en gyllen og fin farge. Ta brødet ut av gryta. Når du banker på undersiden av brødet skal du høre en hul lyd. Virker brødet litt lite stekt, kan du legge det på en rist og steke det videre i ca. 10 minutter. Avkjøl på rist.

 

Helt gresk, kylling med salat og sitronpoteter

Dette er min favorittrett fra Hellas. Kyllingen blir helt nydelig etter et langt opphold i marinaden. Jeg serverer den med tzatziki i tillegg til potetene og salaten.

800 g kyllingbryst legges i en marinade av 1 beger gresk yoghurt, 6 fedd moset hvitløk, 1 ss tørket oregano, 1 ss tørket timian, 1 ts tørket mynte, 1 dl oliven olje, saften av 1 sitron lemon, 1/2 ss salt og 1 ts pepper. La kyllingen ligge i marinaden i minimum 4 timer, gjerne natten over. Kan enten grilles eller legges i ildfast form og settes i ovnen på 200 grader, til de er gjennomstekte, men fortsatt saftige.

 
 

3 bakepoteter skrelles og deles i staver på 2 x 2 cm og stekes i ovnen på 200 grader, i et bad laget av 2 dl olivenolje, saften av 1 sitron, 4 moste hvitløk, 1 ts tørket oregano, 1⁄2 ts salt, 1⁄2 ts sort pepper og kyllingfond.

 Den greske saleten er laget av fetaost, som er smildret opp, rødløk i tynne ringer, små tomater, delt i to, agurk i terninger og fersk oregano. Dressingen består av 1/2 dl olivenolje og saften av 1/2 sitron.

Oppskrift på tzatziki finner du her:

http://aperitivo.blogg.no/1469019110_solskinn_og_sommerfer.html

 

Oksecarpaccio - forrett, lunsjrett eller en lett kveldsrett

Godt nyttår! Jeg starter året med å legge ut den nydelige forretten vår fra i går kveld. Dette er en rett jeg har laget i noen år og smakene harmonerer veldig godt.


 

Carpaccio kan lages på mange måter, med basisen er rått kjøtt av god kvalitet. Jeg har brukt oksefilet, som jeg har fryst ned og tint langsomt i kjøleskapet. Når fileten var halvtint, skar jeg den i løvtynne skiver, ca 100 g per person. Disse la jeg ut over tallerkner. På kjøttet har jeg lagt pistasjnøtter, ruccola og parmesan. Jeg har rislet over litt god olivenolje og en tyktflytende balsamico. Til slutt har retten fått et dryss nykvernet pepper og salt.

 


 

.