hits

Kylling

Estragonkylling

Kylling og estragon er en nydelig kombinasjon, som jeg har lagt ut i mange varianter på bloggen. Her kommer en med hvitvin- og fløtesaus. Denne oppskriften er passe til 4 personer. 

2 ss smør

6 kyllingfilet delt i 2

1 pk aromasopp i skiver

1 pk sjampinjong i skiver

2 store løk i båter

4 fedd hvitløk, finhakket

4 dl hvitvin

½ dl kyllingfond

2 laurbærblader

1 potte estragonblader

7 dl fløte

Lys maisennajevner

1 neve finhakket kruspersille

 

Brun kyllingfilet, sopp, løk og hvitløk i smør. Tilsett hvitvin, fond, laurbær og estragon. La det koke inn til halv væskemengde. Tilsett fløte og la det koke i noen minutter. Jevn med maisenna og rør inn persille.

Sever med valgfrie grønnsaker og poteter. Jeg har brukt potetmos her, men båtpoteter smaker nydelig til.

Parmesanpanert kylling med salsa og grønn saus

Kyllingfilet kan brukes på mange måter. Denne varianten er panert i reven parmesan og serveres med hjemmelaget salsa, en kald urtesaus og båtpoteter.  

4 store kyllingfileter

3 eggeplommer

2 dl revet parmesan

1 ts paprikapulver

1/2 ts kajennepepper

3 ss vann

3 ss hvetemel

1/2 ts salt

1/1 ts pepper

Rør sammen eggeplomme, parmesan, paprikapulver, kajennepepper og vann. Bland melet med salt og pepper. Snu først kyllingfiletene i melblandingen og deretter i eggeblandingen. Legg filetene i en ildfast form, som er rislet med olje. Bak i ovnen på 225 grader i ca. 30 minutter. Sjekk at de ikke er rosa.

 

Tomatsalsa:

4 tomater i små terninger

1/2 slangeagurk i små terninger

1/4 finhakket rødløk

2 ss finhakket bladpersille

Bland alle ingrediensene til salsaen og smak til med salt og pepper

 

Basilikumsaus:

2 dl kesam

2 dl finhakket basilikum

1 fedd finhakket hvitløk

Rør sammen sausen og smak til med salt.

 

Serveres med båtpoteter, som du finner oppskrift på her:

http://aperitivo.blogg.no/1470374416_deilig_reinsdyrbiff_m.html

 

Hasselbackkylling

Du har sikkert smakt hasselbackpoteter. Her har jeg lagd kylling litt på samme måte. Du kan bruke ferdig pesto, men om du vil lage din egen, finner du oppskrift her:

http://aperitivo.blogg.no/1495600134_deilig_hjemmelaget_pesto.html

 

2 dl pesto

1 pose reven ost

1 dl reven parmesan

Saften av 1/2 lime

2 finstrimlede vårløk

1/2 ts pepper

4 kyllingfileter

1 dl panko eller strøkavring

Bland alt unntatt kylling og panko. Skjær snitt i kyllingen med ca. 1 cm mellomrom, men bare halvveis ned. Fyll lommene med urte- og osteblandingen. Pensle med litt olivenolje og strø over panko.

Legg kyllingbrystene i en grillform, og grill under lokk i 15-20 minutter. Legg kyllingfiletene over på grillen et par minutter for å gi dem litt grillmerker. Ikke snu filetene, da vil fyllet renne ut.

Har du ikke grill kan du legge kyllingfiletene i en ildfast form og steke i stekeovnen ved 180 grader i 15-20 minutter. Bruk gjerne grillelementet de siste par minuttene for å få en fin stekeskorpe.



Hasselbackkylling kan serveres med stekt sopp, båtpoteter og en god salat.

Du finner oppskrift på båtpoteter her:

http://aperitivo.blogg.no/1470374416_deilig_reinsdyrbiff_m.html

Oppskrift på en spennende salat, finner du her:

http://aperitivo.blogg.no/1468949193_salat_med_br_og_sprst.html
 

Kyllingruller med deilig fyll

Kyllingfilet smaker godt, og denne varianten blir saftig og god, med sin deilige fyll.

Start med å banke kyllingfileten flat mellom to biter plastfolie. Strø på salt, pepper, litt tørket chili, estragon og reven ost (jeg har brukt en blanding av mozzarella og cheddar).
 

Rull sammen og rull baconskiver rundt. Stekes på grill eller i stekepanna, til kyllingen er gjennomstekt, men ikke tørr.



Serveres med for eksempel estragonsaus, båtpoteter og stekte strimlede rotgrønnsaker.

Sausen består av 2 finhakkede løk som er brunet godt i smør, før du tilsetter 1/2 ltr fløte, 4 ss kyllingfond, masse frisk estragon (du kan gjerne bruke 2 ss tørket), 1 ss karamellsaus fra flaske, 2 laurbærblad og pepper. La det koke til det tykner av seg selv, før du smaker til med salt og kanskje mer pepper.

Du finner oppskrift på båtpoteter her:

http://aperitivo.blogg.no/1470374416_deilig_reinsdyrbiff_m.html

Oppskrift på stekte, strimlede rotgrønnsaker finner du her:

http://aperitivo.blogg.no/1489469491_stekte_strimlede_rotgrnnsaker.html

 

Deilig søndagskylling med estragon

Jeg er fan av mat hvor alt kan lages sammen i ovnen.Denne retten smaker godt av estragon, som er min favoritturt til kylling.

Smør en stor ildfast form. Legg i potetskiver, finhakket hvitløk, strimlet løk, finstrimlet kål og reven gulrot.  Krydre med estragon, pepper og salt. Hell over ca. 1 dl. kyllingkraft, ev. vann og kyllingfond. Sett formen i ovnen på 200 grader, mens du gjør klar kyllingen.  

Fyll kyllingen med frisk estragon og krydre den med salt, pepper og tørket estragon. Legg den på en rist over den ildfaste formen, slik at dryppet fra kyllingen gir smak til grønnsakene. Stekes videre ved 200 grader, langt ned i ovnen. Smelt 200 g smør og rør inn masse estragon, litt salt og pepper. Kyllingen smøres med denne blandingen hvert kvarter hele steketiden. Snu kyllingen når den har fått fin farge på oversiden. Når den har fått fin farge under også, er den trolig klar. Sjekk om det kommer klar kraft ut, ved å stikke en spiss kniv inn ved låret. Om det kommer blod, må den stå litt til. Det tar ca. 1-1,5 time, avhengig av størrelsen på kyllingen.

Serveres med litt frisk salat.


 

Estragonkylling med deilig saus og salat

Estragon og kylling passer perfekt sammen. Denne sausen smaker nydelig til kylling, men kan også brukes til biff.

3 store sjalottløk og 1 fedd hvitløk kuttes fint og stekes gyllent i smør. Tilsett 1 ss kyllingfond, 1/3 ltr fløte og 1 neve finhakket frisk estragon. Kokes ned til fin sausekonsistens. Smak til med salt og pepper.

kyllingfiletene krydres med salt, pepper og tørket estragon, før de stekes gylne i panne. Server med en god salat og kokte poteter eller ris.

 

Kylling i ovnen

Denne retten har jeg laget som lørdagskos i sikkert 25 år og den er fortsatt like populær hos oss.


Stek 2 strimlede løk i smør. Hell løken over i ildfast form med høye kanter. Stek 1 pk skivet sjampinjong i det samme smøret og hell den over i den samme formen. Stek 700 g strimlet kyllingfilet i samme smør. Krydre godt med pepper, grillkrydder og paprikakrydder. Hell kyllingen og smøret over i formen. Skjær paprika i terninger, du kan gjerne blande flere farger og legg den over kyllingen. Hell på fløte, så det dekker, før du tilsetter 2 dl. soyasaus. Legg på godt med reven ost og stek i ovnen på 180 grader i ca 45 minutter.

Serveres med ris og en god salat. 
 

Fylt kyllingfilet

Kyllingfilet er alltid godt, men jeg liker å gjøre litt mer ut av den enn å steke den i panna. Her er en fylt variant, som vi synes smaker deilig.


 

Legg 6 kyllingfileter mellom 2 lag plast og bank dem til 1/2 cm tykkelse. Smør på et tynt lag med pesto, legg på finhakket soltørket tomat og 100 g finhakket fetaost. Dryss over peppermiks og legg på en skive gulost, gjerne vellagret. Rull sammen kyllingfiletene og bind rundt med baconskiver.

Stekes i ovnen på 180 g i ca 30 minutter, til de er gjennomstekte, men fortsatt saftige.

Serveres med f.eks. bakte småtomater, søtpotetmos, stekt sopp og blomkål.

    

  




 

Estragonkylling på potet- og grønnsakseng

Denne oppskriften er en videreutvikling av en jeg fant i en kokebok fra begynnelsen av 80-tallet. Den skal smake godt av estragon og jeg bruker nesten et helt glass.

Smør en langpanne. Legg i potetskiver, terninger av sellerirot og persillerot, finhakket hvitløk, løk i skiver og aromasopp i skiver. Krydre med estragon, pepper og salt. Hell over ca. 2 dl. kyllingkraft, ev. vann og kyllingfond. Strø over finhakket persille.

 
Fyll kyllingen med frisk estragon og persille. Bind den opp og legg den på en rist over langpanna. Stekes ved 200 grader, langt ned i ovnen. Smelt smør og rør inn masse estragon, salt og pepper. Kyllingen smøres med denne blandingen hvert kvarter hele steketiden. Snu kyllingen når den har fått fin farge på oversiden. Når den har fått fin farge under også, er den trolig klar. Sjekk om det kommer klar kraft ut, ved å stikke en spiss kniv inn ved låret. Om det kommer blod, må den stå litt til. Det tar ca. 1-1,5 time, avhengig av størrelsen på kyllingen.