hits

Kaker

Pikekyss

Pikekyss er en fin måte å få brukt eggehviter på, når du har laget noe med bare eggeplommer. Om du har lyst på pikekyss med farger, til f.eks. barnebursdag, kan du tilsette litt konditorfarge. For å få litt marmorert utseende, røres ikke fargen helt inn.

2 eggehviter

120 g sukker eller melis

Pisk eggehvitene til stivt skum og spe gradvis med sukker mens du fortsatt visper. Pisk til en blank og stiv marengs. Fyll det over i en sprøytepose og sprøyt ut små marengstopper på et stekebrett kledd med bakepapir. Stek i ovnen på 100 grader til pikekyssene er tørre. Det tar ca. 1 time.

Minas fantastiske eplepai

Denne paien smaker fantastisk og serveres med is og karamellsaus. Jo mer flid du gjør deg når du legger på epler og pynter med paideig på toppen, jo vakrere blir resultatet.

150 g smør

150 g sukker

1 egg

1/2 ts bakepulver

300 g Toro bakemiks

6 epler skrelt og delt

Saft av 2 lime

100 g brunt sukker

3 ss kanel

50 hakkede hasselnøtter

Visp sammen smør og sukker. Tilsett egg, bakepulver og bakemix. Settes i kjøleskapet i min. 1 time.

2/3 av deigen trykkes ut i paiform og stekes i 10 min. på 175 grader.

Legg i epler og hasselnøtter. Resten av paien brukes som pynt. Stekes videre på 175 grader i 30-40 min.

Serveres med is og ev. karamellsaus.

Du finner oppskrift på en deilig karamellsaus her:

http://aperitivo.blogg.no/1534513527_karamellsaus.html

 

Snickersbrownies

Denne kaken bruker jeg gjerne som dessert. Den er svært mektig, og smaker helt nydelig. Om du har glutenallergi, kan du erstatte hvetemelet med Toro glutenfri fin kakemiks.

Brownie

90 g mørk sjokolade

100 g hvit sjokolade

100 g TINE Meierismør

4,5 ss kakao

2 stk egg

2 ½ dl sukker

2 dl hvetemel

1 ts vaniljeekstrakt

1 ts vaniljesukker

1 ts bakepulver

2 ss kakao

Hakk sjokoladen i biter og smelt med smør på lav varme under omrøring. Sett til side og avkjøl noe.

Pisk egg og sukker til eggedosis. Tilsett kakao, mel, vaniljeekstrakt, vaniljesukker, bakepulver, kakao og sjokoladeblandingen og pisk til en glatt røre.

Kle en rund, ildfast form med bakepapir. Hell røren i formen og stek i 25 minutter på 175 grader. Avkjøl helt.

Marsmallowfyll

150 g marshmallows

1 ss sirup

1 dl peanøttsmør

2 dl salte peanøtter

Smelt marshmallows i en glassbolle i mikrobølgeovn på full varme i 2 minutter. Rør inn sirup og peanøttsmør med en slikkepott og spre fluffen utover brownie-kaken. Dryss peanøtter over.

Karamell

2 dl sukker

1 dl vann

1 ss TINE Meierismør

1 dl TINE Kremfløte

Smelt sukker med vann til karamell i en liten gryte. Ikke rør i sukkeret før det er smeltet og begynner å boble og har fått en gyllen karamellfarge. Dra gryten av varmen. Pass på så du ikke brenner deg! Vent et minutt eller 2 før du rører inn smør og fløte. Avkjøl til romtemperatur og hell karamellen over peanøttene. Sett kaken i kjøleskapet så karamellen stivner.

Topping

300 g hvit eller lys kokesjokolade

Del kokesjokolade i biter og smelt over vannbad: Ha litt vann i en kjele, kok opp og hold en glass- eller metallbolle over. Bunnen må ikke treffe vannet. Smelt sjokoladen under omrøring. Pass på at det ikke blir for varmt eller at det kommer vann i sjokoladen for da korner den seg.

Hell smeltet sjokolade over karamellen og sett kaken til avkjøling i kjøleskapet. Del i stykker med en skarp, varm kniv og server.

Overdådig eplekake

Denne kaken er mektig, smakfull og passer perfekt sammen med iskrem til dessert. Den smaker helt fantastisk når den fortsatt er lunken. 

400 g sukker 

400 g smør 

400 g hvetemel 

7 egg 

2 ts bakepulver 

2 ts vaniljesukker 

1,5 dl melk 

12 eple faste, kuttet i terninger

2 dl rosiner 

Topping: 

Kanel 

Mandelflak

Perlesukker

Rør smør og sukker lyst og luftig. Bruk helst romtemperert smør eller margarin. Rør inn ett og ett egg.

Sikt inn hvetemel, bakepulver og vaniljesukker og bland sammen så det blir en jevn masse. Rør inn melken. Røre inn epler og rosiner til slutt. Røren fordeles i en langpanne kledd med bakepapir, ca. 25 x 36 cm. Dryss på kanel, mandelflak og perlesukker på toppen og stek på ca. 180 grader i omtrent 30-40 minutter.

Du finner oppskrift på deilig vaniljeis her:

http://aperitivo.blogg.no/1476605834_hjemmelaget_vaniljeis.html

 

Brownieskjeks med peanøttsmørkrem

Disse kjeksene er glutenfrie. Du kan bytte ut rismelet med hvetemel å få vanlige kjeks. Kjeksene kan gjerne spises alene, eller sammen med en deilig dessert, som f.eks. iskrem, eller du kan fylle dem med den deilige peanøttsmørkremen.

350 g hakket, mørk sjokolade

40 g smør

2 egg

150 g sukker

1 ts vaniljeekstrakt

1 klype salt

35 g rismel

¼ ts bakepulver

Smelt 200 g sjokolade og smør over vannbad. Visp egg, sukker og vaniljeekstrakt i 15 minutter. Tilsett siktet hvetemel, bakepulver, salt og resten av sjokoladen og bland alt godt sammen. La røra hvile i romtemperatur i 10 minutter slik at den blir litt fastere. Sett røra på et bakepapirkledd stekebrett med en spiseskje. Sett dem med litt avstand, for de flyter litt ut ved steking. Stek dem i cirka 8-10 minutter på 180° grader. Avkjøles på stekebrettet noen minutter før du avkjøler dem videre på rist.

Kjeksene kan fint nytes som de er. Eller fyll dem med peanøttsmørkrem

  

 

Peanuttsmørkrem:

160 g melis

280 g  peanøttsmør

80 g mykt smør

1 ts vaniljeekstrakt

Ca 0,8 dl kremfløte

Miks alt godt sammen, så det blir luftig, unntatt kremen. Miks inn krem, til det får en passe kremet konsistens. Smør kremen på kakene og kos deg.

 

Minas vaniljecupcakes med jordbær

Cupkakes smaker godt, enten som kos til kaffen, eller som dessert, med is til. I denne oppskriften kan du bytte ut hvetemelet med Toro kakemix, for et glutenfritt alternativ. Oppskriften gir ca. 12 cupcakes.

125 g smør

150 g sukker

2 store egg

2 ts vaniljeekstrakt

1 vaniljestang

2 dl kremfløte

3 dl hvetemel

1 ts bakepulver

1 jordbær til hver cupcake

Vaniljefrosting:

125 g smør, romtemperert

1 ts vaniljeekstrakt

1 vaniljestang

300 g melis

2-3 ss kremfløte

Litt limesaft

Pisk mykt smør og sukker til luftig smørkrem. Pisk inn eggene, ett om gangen. Pisk inn vaniljeekstrakt. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene, som blandes i røren. Sikt inn mel og bakepulver, som tilsettes sammen med fløten og bland til en klumpfri deig.

Sett papirformer i muffinsbrett. Fordel røren i formene til de er 1/3 fulle, legg i ett bær i hver kake og fyll videre til formene er 2/3 fulle. Stekes midt i ovnen ved 175°C i ca. 20 min, til de er gyllne og gjennomstekte. Avkjøles.

Frosting:

Pisk sammen smør og halvparten av melisen til en luftig smørkrem. Tilsett resten av melisen, vaniljeekstrakt, frø fra vaniljestang og fløte. Pisk kremen til den er lys og luftig. Juster med melis eller fløte, dersom kremen er for stiv eller flytende. Smak til med lime.

Fyll frostingen over i en sprøytepose og sprøyt spiraltopper på kakene.

Franske makroner med lakris - uten fargestoffer

Jeg blir aldri lei av franske makroner. Her har jeg laget en variant med lakris, men uten fargestoffer. Denne oppskriften gir ca. 40 makroner.

160 g eggehvite (3-4 egg)

110 g mandelmel (ikke fettredusert)

200 g melis

4 ss sukker

2 ts lakrispulver (salt eller søtt)

Sikt mandelmel, lakrispulver og melis i en bolle. Pisk eggehvitene stive. Tilsett litt sukker av gangen mens du visper, fortsett å vispe til marengsen er fast og blank. Vend inn det tørre slikepott. Rør til røren renner av slikkepotten når du løfter litt av røren over bollen. Legg bakeark på et stekebrett. Fyll en prøytepose, med rund tupp, med røren. Sprøyt ut rundinger på størrelse med 20-kroninger. Ha litt mellomrom mellom, for de flyter litt ut. Dunk brettet forsiktig mot benkeplata for å få ut ev. luftbobler i røren. La makronene stå i romtemperatur i 1 time, til de har fått et skall på toppen. Stek makronene i 12-14 minutter på 150 grader. Følg med mot slutten, så de ikke blir stående for lenge. La makronene avkjøles helt på stekeplaten.

 

Fyll:

200 g romtemperert smør

1 dl melis

4 ts lakrispulver (salt eller søtt)

2 eggeplommer

2 ts lakrissirup (salt eller søt)

Pisk smøret og tilsett de øvrige ingrediensene mens du visper. Finn to og to makroner som passer sammen i størrelse. Legg smørkremen i en sprøytepose og sprøyt på den ene av makronene. Legg den annen makronen oppa, så det blir en hel makron.

Kan oppbevares i en tett boks i kjøleskap i opptil 5 dager. De kan også fryses i en tett beholder.

Daimkake

Daimkake er deilig både til kaffen og som dessert. Denne oppskriften fyller en hel langpanne og holder seg noen dager i kjøleskapet.

Denne kaken bruker jeg som dessert. Den er "kvalmt" god. Oppskriften fyller en langpanne  på 30x40 cm og kan oppbevares i kjøleskapet i inntil tre dager.

Bunn:

6 eggehviter

250 g melis

120 g mandler

80 g hasselnøtter

1 ts bakepulver

150 g daim

 

Kremen:

6 eggeplommer

150 g sukker

2 dl kremfløte

Frrø av 1 vaniljestang

125 g smør

 

Pynten:

100 g kokesjokolade

100 g melkesjokolade

1 ss delfiafett

250 g daim

 

Bunn:

Pisk eggehviter stive. Tilsett litt og litt melis, til du har en blank og hvit marengs.

Finhakk mandler og hasselnøtter og vend dem forsiktig inn i marengsen. Grovhakk daim og vend den inn også.

Bre røren utover en bakepapirkledd langpanne og stek på 175 grader i ca. 30 minutter. Ikke bre marengsen helt ut til kanten, den kommer til å vokse litt under steking. Avkjøles i pannen.

 

Kremen:

Varm eggeplommer, sukker, kremfløte og frøene fra en vaniljestang i en kasserolle, mens du rører. Kremen skal ikke koke, men småboble slik at kremen tykner. Rør til du har en krem med konsistens som litt tykk yoghurt. Kremen vil tykne mer under avkjøling.

Sil kremen over i en stor bolle, og la den kjøle til romtemperatur på kjøkkenbenken. 

Når eggekremen er romtemperert, tilsetter du romtemperert smør i små terninger mens du pisker. Rør til du har en glatt krem.

Bre over den avkjølte bunnen.

 

Pynt:

Brekk opp sjokoladen i mindre biter og smelt sammen med delfiafett på lav varme over vannbad. 

Ringle smeltet sjokolade over kaken.

Knus daim i mindre biter, og strø over kaken.

Settes i kjøleskap en time eller to før servering.

 

 

New York Cheesecake

Denne kaken smaker nydelig. Jeg bruker den både som dessert og som friskt tilbehør til kaffen.

Bunnen

170 g smeltet smør

280 g finknust digestivekjeks

1 ss sukker

Bland alt godt sammen og press det flatt utover en stor springform, kledd med bakepapir. Stekes midt i ovnen på 160 grader i 10 minutter. La bunnen avkjøles på rist, mens du lager ostemassen.

 

Ostefyllet

900 g Philadelphiaost

250 g melis

3 ss hvetemel

1 1/2 ts vaniljeekstrakt

1 klype salt

Revet skall av 1 sitron

1 1/2 ts sitronsaft

3 store egg, pluss 1 eggeplomme

2 dl rømme

 

Visp osten i ca. 2 minutter. Tilsett saltet, melisen og melet litt etter litt, mens du visper forsiktig. Tilsett egg, rømme, sitronsaft og skall, mens du visper lett, så alt blandes godt. Fyllet skal være litt luftig, når det er klart. Smør sidene av springformen med litt smør eller formfett og hell i ostemassen. Stek midt i ovnen på 200 grader i 10 minutter. Skru deretter ned til 90 grader og stek videre i 25 minutter. Rist forsiktig på formen. Kaken er klar, dersom det er litt bevegelse i den. Skru av ovnen og la kaken stå der til langsom avkjøling i 2 timer, før den settes kaldt.  

 

Rømmetopping

1,5 dl rømme

1 ss sukker

2 ts sitronsaft

Alt blandes og smøres over kaken, når den er avkjølt.

 

La kaken stå kaldt i formen i minimum 8 timer, før du løsner den fra Kanten med en kniv og legger den på fat. Kaken kan gjerne serveres med en bærcoulis eller friske bær.

Karamellbrownies

Denne kaken er veldig mektig, så jeg bruker den kun til dessert. Den smaker også godt sammen med vaniljeis.

Brownies:

275 g smør 

125 g mørk kokesjokolade 70% kakaoinnhold 

4 egg 

500 g sukker 

40 g kakaopulver 

250 g hvetemel 

125 g lys kokesjokolade 

Smelt smøret i en kjele. Ta kjelen av platen og tilsett oppdelt mørk sjokolade. La sjokoladen smelte i det varme smøret og rør blandingen jevn. Visp eggene lett sammen med sukkeret. Bland inn sjokoladesmøret. Sikt sammen kakaopulver og hvetemel og rør inn dette så du får en tykk, glatt sjokoladedeig. Hakk lys kokesjokolade i grove biter og bland inn i deigen til slutt.

Hell deigen i en liten, bakepapirkledd langpanne (cirka 20 x 30 cm) og smør den jevnt utover. Stek kaken midt i ovnen ved 175 grader i 30-35 minutter. Kaken skal fortsatt være litt bløt i konsistensen. La kaken avkjøles i langpannen og sett den i kjøleskapet til dagen etter.

Salt karamell: 

300 g sukker 

3 ss vann 

3 dl kremfløte 

125 g smør i små terninger

0.5 ts maldonsalt

Bland sukker og vann i en tykkbunnet kjele. La blandingen koke uten noen som helst form røring. Du vil se at blandingen først tørker inn ettersom vannet fordamper, og at sukkeret deretter sakte smelter og blir flytende og lysebrunt. Tilsett smøret, og du røre rundt, så smøret smelter. Ta kjelen av platen og tilsett fløten litt om gangen, så ikke det bruser over. Rør godt og la det hele småkoke i 10 minutter under stadig omrøring. Ta kjelen av platen og la karamellen avkjøles i kjøleskapet til neste dag.

Neste dag:

Ta både kake og karamell ut av kjøleskapet et par timer før servering. Løft kaken ut av langpannen og dra av bakepapiret fra undersiden. Legg kaken på et fat. Smør karamellen utover kaken, dryss over litt maldonsalt og del kaken i firkanter.

 

 

Chocolate chip cookies med hvit sjokolade

Jeg liker den hvite sjokoladen bedre enn den mørke og synes derfor at denne oppskriften på chocolate chip cookies er en vinner.



 

Bland 1,25 dl smeltet smør, 1,25 dl brunt sukker, 1,25 dl sukker, 1 egg, 1 ts vaniljeekstrakt, 3 dl hvetemel, 1 ts bakepulver, 1 dl hakkede valnøtter og 2,5 dl grovhakket hvit kokesjokolade. Legges med spiseskje på brett, dekket med bakepapir og stekes midt i ovnen på 190 grader i 15 minutter.

Franske makroner med salt karamell

Franske makroner med salt karamell høres kanskje rart ut, men det smaker ikke salt, den bare gir karamellen litt bedre smak.

Makronrøre

Bland sammen 125 g mandelmel og 175 g melis. Sikt blandingen og hiv eventuelle store klumper. Pisk 110 g eggehviter til de skummer og tilsett 4 ss sukker. Pisk til du har en skinnende marengs som er stiv nok til at du kan snu bollen opp ned uten at marengsen faller ut. Bruk en slikkepott og rør sammen marengs og mandelmelblandingen. Rør kraftig slik at du slår luften ut av marengsen. For å se om røren er ferdig kan du holde slikkepotten opp i luften, hvis røren sitter fast i slikkepotten er den for stiv. Hvis røren drypper sammenhengen ned fra slikkepotten er den ferdig. Ha røren i en sprøytepose med rund tupp og sprøyt rundinger på et bakepapir.

Nå skal makronene tørke. Hvor lang tid dette tar er veldig avhengig av været. Hvis det er varmt så kan det ta 30 minutter, hvis det regner og er kaldt kan det ta 1 time. Det som er viktig er at du skal kunne kjenne på toppen av makronen og kjenne at det har dannet seg en stiv hinne. Et tips for at tørkingen skal gå raskere er å sette ovnen på 150 grader. Åpne ovnsdøren og sett makronbrettet på ovnsdøren slik at varmen fra ovnen tørker makronene. Når hinnen er dannet kan du steke dem. Stek på 150 grader i ca. 12 minutter.

 Avkjøles på rist.

Salt karamell:

Smelt 150 g sukker i en sautepanne på middels varme. Sukkeret skal nå bli til karamell. Ikke rør i sukkeret før det har smeltet (da vil sukkeret krystaliseres). Hvis du føler du må røre, så vend heller på kjelen. Når sukkeret har blitt til karamell tar du kjelen av den varme platen og tilsetter 75 g romtemperert smør. Nå kan du røre. Sett kjelen tilbake på varmen og rør til smøret har smeltet. Det er ikke sikkert smøret vil blande seg skikkelig med karamellen, men ikke få panikk, når du tilsetter fløten og rører vil alt bli bra.

Tilsett 1,5 dl varm fløte, litt av gangen. Når all fløten er tilsatt lar du karamellen småkoke i 3-4 minutter mens du rører. Tilsett 2 klyper maldonsalt og smak til. Sil karamellen slik av eventuelle harde klumper blir fanget opp. La karamellen avkjøles helt i kjøleskapet, den vil da bli tykk.

Ha i en sprøyte og fordel karamellen mellom hver makron.

Mandelkake med sjokolade- og espressokrem

Denne kaken er rask å lage og smaker veldig godt.


 

Pisk 4 egg og 200 g sukker til lys og tykk eggedosis. Vend inn 200 g mandelmel og 1 ts bakepulver i eggedosisen. Hell deigen i en rund kakeform (22 cm i diameter) med bakepapir i bunnen. Stek kaken på rist nederst i ovnen ved 180°C i 30 min.

Avkjøl kaken helt i formen før du løsner den, tar den ut av formen og fjerner bakepapiret.

Miks sammen 200 g smør og 150 g melis på høy hastighet til du har en hvit og luftig krem. Tilsett 150 g Nugatti, 1 ss kakaopulver, 1 ts salt og 4 ss avkjølt kruttsterk espressokaffe. Bland alt godt sammen og smør det på kaken, eller bruk kremsprøyte.

Franske makroner med kanel

Franske makroner er helt fantastisk, synes jeg. De kan varieres i det uendelige og det er vel bare fantasien som begrenser utvalget. Jeg liker å bruke makronene som tilbehør til dessert, men de smaker godt alene, til en kopp kaffe eller te. Her har jeg laget en variant med kanel. 


 

Det er viktig å følge målene i makronrøra, for at resultatet skal bli perfekt.

Makronrøre

Bland sammen 125 g mandelmel, 175 g melis og 2 ss kanel. Sikt blandingen og hiv eventuelle store klumper. Pisk 110 g eggehviter til de skummer og tilsett 4 ss sukker. Pisk til du har en skinnende marengs som er stiv nok til at du kan snu bollen opp ned uten at marengsen faller ut. Bruk en slikkepott og rør sammen marengs og mandelmelblandingen. Rør kraftig slik at du slår luten ut av marengsen. For å se om røren er ferdig kan du holde slikkepotten opp i luften, hvis røren sitter fast i slikkepotten er den for stiv. Hvis røren drypper sammenhengen ned fra slikkepotten er den ferdig. Ha røren i en sprøytepose med rund tupp og sprøyt rundinger på et bakepapir eller silikonmatte. Hvis du vil kan du drysse litt kakaopulver over makronene.

Nå skal makronene tørke. Hvor lang tid dette tar er veldig avhengig av været. Hvis det er varmt så kan det ta 30 minutter, hvis det regner og er kaldt kan det ta 1 time. Det som er viktig er at du skal kunne kjenne på toppen av makronen og kjenne at det har dannet seg en stiv hinne. Et tips for at tørkingen skal gå raskere er å sette ovnen på 150 grader. Åpne ovnsdøren og sett makronbrettet på ovnsdøren slik at varmen fra ovnen tørker makronene. Når hinnen er dannet kan du steke dem. Stek på 150 grader i ca. 12 minutter.

Avkjøles på rist.

Kanelkrem:

Miks sammen 200 g temperert smør og 150 g melis på høy hastighet til du har en hvit og luftig krem. Smak til med kanel. Miks alt godt sammen før du har frostingen i en sprøytepose med rund tupp.

Sprøyt kremen mellom to makronskall og sett dem sammen. 

 

Chocolate Chip Cookies

Du ser dem i butikker, på bensinstasjoner og mange andre steder, men de er svært enkle og mye billigere å lage selv. De smaker også ekstra godt når de er hjemmelaget.


Bland 1,25 dl smeltet smør, 1,25 dl brunt sukker, 1,25 dl sukker, 1 egg, 1 ts vaniljeekstrakt, 3 dl hvetemel, 1 ts bakepulver og 2,5 dl grovhakket kokesjokolade. Legges med spiseskje på brett, dekket med bakepapir og stekes midt i ovnen på 190 grader i 15 minutter.



 


 

Peanøttkaker

Jeg tenkte det kunne smake med disse deilige peanøttkakene i romjulen.  De skal ikke stekes og er derfor raske og enkle å lage.


 

Varm 1 boks lys sirup og 1 glass peanøttsmør. Bland det med 1 ts vaniljesukker og 1 pk finknust ritzkjeks. Bre røren utover bakepapir i en liten langpanne. Strø over knust M&M og sett det kaldt.

Når kakene har stivnet, deles de i terninger med et pizzahjul.

Ostekake med smak av jul

Det er litt jobb med denne kaken, men den smaker godt og om du er litt kunstnerisk, kan den se veldig lekker ut.



 

Knus 300 g pepperkaker i en foodprossesor eller i en pose med en kjevle, bland inn 150 g smør i terninger. Bland det til en jevn deig. Legg bakepapir i bunnen av en 24 cm springform. Trykk pepperkakeblandingen jevnt utover bunnen. Stekes i ovnen på 170 grader i 10 minutter og settes til avkjøling.

Lag sitrongele av 1 pk gele og 2,5 dl vann og sett til avkjøling.

Visp sammen 200 g kremost naturell, 50 g kremost med smak av mandarin og ananas, 1 boks rømme, 1 ts vaniljesukker og 100 g melis godt sammen i en mikser.

Visp 3 dl fløte til krem og sett den kaldt.

Bland den avkjølte geléen i blandingen av ost, rømme og melis og bland kremen forsiktig inn. Hell det over pepperkakebunnen i formen og sett kjølig i minst 3 timer til kaken har stivnet.

Lag bringebærgele av 1 pk gele oog 2,5 dl vann. La geleen bli helt kald og hell den over ostekaken som fortsatt står i formen. Avkjøl ostekaken til geleen er stivnet.

Skjær langs kanten av springformen og løsne kakeringen. Sett på et serveringsfat og ta av bunnen på formen, dra vekk bakepapiret.


 

Pynt med bær, f.eks. bjørnebær, blåbær, bringebær og physalis, pepperkaker, polkastenger og mynteblader. Kaken holder seg godt et par dager i kjøleskapet.

Eplekake med rosin, kanel og mandler

Eplene henger modne på trærne nå. Hva er vel bedre enn å hente inn noen og lage en deilig, saftig eplekake. Denne er lettvint og smaker veldig godt.

175 g smør og 200 g sukker røres hvitt. Tilsett 3 egg, 200 g hvetemel, 1 ts bakepulver og 1 ts vaniljesukker og rør godt.

Hell 1/3 av røra i en godt smurt springform. Skrell 7 epler, del dem i terninger og legg dem i forma. Strø over kanel, rosiner, mandelskiver og perlesukker. Legg over resten av røra i klatter. Stek i ovnen på 175 grader i 45 minutter. Sjekk med en pinne om kaken er ferdig. Server den gjerne lunken, med is, krem eller vaniljekrem.

 
 

Nøtteterte

Det ble ikke tatt hensyn til at vi var barn, når det gjaldt mat, i min oppvekst. Vi måtte alltid smake på det som ble servert og det ble ikke laget spesielle barneretter. Jeg er veldig glad for det nå. Jeg har blitt veldig altetende og er aldri redd for å smake på noe nytt.

Nøtteterte er min barndoms favorittkake og den er godt dynket med konjakk, så det er vel litt spesielt. Oppskriften befinner seg på den aller første siden i den gamle, håndskrevne kokeboka mi. Jeg synes fortsatt denne kaken er veldig god og bruker den gjerne som dessert.

Hasselnøttkjernene skal selvfølgelig males. Om du ikke vil bruke konjakk, synes jeg at Bristol Cream eller en annen lignende sherry er et greit alternativ. 

Etterhvert har jeg også begynt å høvle litt sjokolade over eller legge på litt eksotiske frukter til slutt, for å pynte den opp litt. Det gir også litt ekstra god smak.

... og til dere som kjenner meg godt og stusser på håndskriften min - som dere ser, var det håp for den en gang i tiden.

 



 

Ostekake med eple og rosin

Vi har besøk i helgen og jeg har laget en ostekake med eple og rosin, som vi skal bruke til dessert. Det som er ekstra morsomt, er at honningen kommer fra en bikube som står fem minutters gåtur fra huset vårt og eies av birøkter Kristian Eriksen, som er en barndomsvenn av den eldste sønnen min.



Bunnen består av 100 g havregryn, 50 g mandler og 50 g hasselnøtter, som jeg har kjørt i blenderen til en jevn masse. Denne massen blander jeg med 1 ss honning, 1 ss smør, 2 ss brunt sukker og 1 dl eplejuice, som jeg har varmet til alt er smeltet på lav varme i en kjele. Jeg bruker en en liten springform, og legger bakepapir i bunnen, før jeg trykker ut nøtteblandingen og setter den kaldt.

Det neste jeg lager er eple- og rosinlaget. Jeg koker 4 skrelte epler i terninger med 3 dl vann, 150 g sukker, 2 ss limesaft, 2 ss limeskall og 1 dl rosiner. Når eplene er møre avkjøler jeg blandingen, før leg tar opp epler og rosiner og legger dem over nøttelaget. Det gjør ikke noe om noe av laken følger med, med jeg tar ikke med alt.

Det siste laget på kaken er en blanding av 250  g kremost naturell, 100 g sukker, 1 ts vaniljesukker, 2 egg og 1 beger rømme, som jeg visper sammen til det blir som en krem. Jeg legger kremen på toppen av epleblandingen, før jeg steker den ved 150 grader i 40 minutter. Jeg lar kaken stå i formen i kjøleskapet til neste dag, 

Jeg pynter kaken med lime og rosiner. 

 


 

Ostekake med rom og rosin

Jeg fant en ganske lettvint oppskrift på en kake med rom og rosin i et bilag til et ukeblad i sommer. Jeg synes den så fristende ut og rom er populært i den mannlige delen av familen vår, så jeg tenkte den kunne smake til dessert. Kaken viste seg å være god men veldig mektig, så et lite stykke holder i massevis.

70 g rosiner legges i 4 ss rom i noen timer, gjerne natten over

Bunnen består av 170 g Kornmokjeks og 100 g smeltet smør, som kjøres i foodprosessor og klemmes ut i en liten smurt springform. Dette settes kaldt, mens du lager fyllet.

Fyll:

Rosinene i romlaken

500 g kremost naturell

2 dl creme fraiche

1 ts maisena

1 ts vaniljesukker

4 ss sukker

Alt røres sammen før du tilsetter 2 egg (ett og ett) og rører godt. Fyllet helles over bunnen og settes midt i ovnen ved 180 grader i 50-55 minutter. Det sto at kaken skulle avkjøles noen timer, men jeg synes den smakte godt lunken. Ved servering heller du over karamellsaus fra flaske og serverer med pisket krem.