hits

Japansk

Tunfisktataki

Tunfisktataki er en av mine yndlingsretter. Om du er en av dem som synes sushi er i overkant rått, kan dette være den perfekte retten for deg. Om du skal ha gjester, er den også perfekt, siden den kan lages klar noen timer i forveien og settes kaldt så lenge. Denne oppskriften er passe til 4 forretter.

Tataki:

300 g tunfiskfilet

1 dl sesamfrø

1 potte frisk koriander

Nøytral olje til steking

Ponzusaus:

1/2 dl soyasaus

1/2 dl hoisinsaus

2 ss flytende honning

1 lime, saften

2 ss riseddik

2 ss revet ingefær

1 finhakket chili

2 finhakkede hvitløksfedd

5 ss hakket koriander

Til servering:

1 fennikel

Sitronsaft

Limebåter

Frisk koriander

Bland sammen ingrediensene til sausen. Sett den kaldt og la den stå i noen timer, så smakene får satt seg.

Skjær fisken i pene stykker (se bildet). Fres fisken raskt på hver side, den skal være rå i midten.

Hell litt av ponzusausen over på en flat tallerken og sesamfrø på en annen. Vend fisken i sausen, og deretter i sesamfrøene. Skjær i serveringsbiter.

Skjær fennikel i fine serveringsbiter og risle over litt sitronsaft. Legg en remse med fennikel på hver tallerken. Dander fisken på fennikelen. Dryss over litt frisk koriander. Server sausen ved siden av, i en liten bolle.

 

Bakt laks med teryiakisaus, spinat og mangosalat

Jeg er veldig glad i japansk mat og denne retten er absolutt en av favorittene mine.

800 g laksefilet 

2 dl teriyakisaus 

4 fedd finrevet hvitløk 

2 ts ingefær finrevet fersk 

1 finhakket rød chili 

 200 g spinat 

1/2 agurk

1 mango, renset og delt i terninger 

salt og nykvernet pepper 

jasminris 

frisk mynte 

frisk koriander

Kok risen etter anvisning på pakken.

Bland teriyakisausen sammen med 3 finrevne hvitløkfedd, ingefær og chili.

Del laksen i passe porsjonsstykker og legg laksestykkene i en ildfast form, smurt med litt olje. Krydre lett med salt og pepper og pensle stykkene med litt av sausen. Bak laksen ved 200 grader i ca. 8 minutter.

Varm en stekepanne med litt olje. Tilsett spinaten og resten av hvitløken og rør til spinat akkurat faller sammen. Krydre med salt og pepper og hell spinaten over på en tallerken så lenge.

Server den bakte laksen med kokt jasminris, spinat, mangoterninger og agurk. Drypp over litt ekstra saus, finhakket chili og sesamfrø.

Biff teryiaki med shiitakesopp

Japan har masse spennende å by på. Biff teryiaki er en av mine favoritter. Du får kjøpt ferdig teryiakisaus i butikken, som du kan bruke til denne retten, men hjemmelaget smaker bedre.

Start  med å lage teryiakisausen:

Bland 2 dl soyasaus, 2 ss vann, 2 ss riseddik, 1 ss sesamolje, 3 ss brunt sukker, 3 ss honning, 1 revet hvitløksfedd og 1 ss revet ingefær i en kjele. Kok opp og la den koke i 10 minutter. For at sausen skal bli tykkere, kan du røre inn litt bakepulver i en liten del av sausen, og så blande det inn igjen i sausen og la det stå på kjøkkenbenken for å bli tykkere.

Mens sausen koker, kan du skjære shiitakesoppen i strimler og brune den lett i smør. Legg soppen over på en tallerk, mens du bruner kjøttet. Her kan du bruke indrefilet, ytrefilet eller entrecote i ett stykke. Når kjøttet har fått fin farge på alle kanter, settes steketermometeret i kjøttet og soppen legges rundt. Hell litt teryiakisaus over kjøttet. Stekes i ovnen på 125 grader til kjøttet har fått en kjernetemperatur på 55 - 60 grader, avhengig av hvor rødt du vil ha det. For hver 3. grad under stekingen, helles mer teryiakisaus over kjøttet. Når kjøttet har fått ønsket temperatur, er det viktig at det får hvile i noen minutter, slik at ikke saften renner ut av det under oppskjæringen.

 

Server kjøttet i sausen, sammen med soppen, ris og en god salat, kun tilsatt litt limesaft.





 

Laks med hjemmelaget teryiakisaus

Denne retten smaker nydelig som en liten kveldsrett og kan fint også brukes som forrett. Om du vil ha den til middag, kan du bare koke litt ris til, så har du et komplett måltid. Den hjemmelagde teryiakisausen smaker mye bedre enn ferdigkjøpt og kan brukes til mange andre retter enn denne. Det høres merkelig ut å tykne den med bakepulver, men det virker.


 

Hjemmelaget teriyakisaus

Bland 2 dl soyasaus, 2 ss vann, 2 ss riseddik, 1 ss sesamolje, 3 ss brunt sukker, 3 ss honning, 1 revet hvitløksfedd og 1 ss revet ingefær i en kjele. Kok opp og la den koke i 10 minutter. For at sausen skal bli tykkere, kan du røre inn litt bakepulver i en liten del av sausen, og så blande det inn igjen i sausen og la det stå på kjøkkenbenken for å bli tykkere.

 

Laksen deles i porsjonsstykker, saltes og pepres, legges i en ildfast form med litt olje og settes i ovnen på 180 grader i 15 minutter. Om du vil, kan du pensle med teryiakisausen før du setter den i ovnen og en gang underveis. Du kan også ta laksen i Sous Vide med litt olje, salt og pepper på 50 grader i 15 minutter.   

Server med hvite bønner, mango i terninger, avokado i terninger, strimlet vårløk, frisk finhakket koriander og kanskje et dryss sesamfrø.

Kokostonkatsu - en deilig japansk rett

Tonkatsu er en nydelig japensk rett. Jeg har brukt svinefilet, men du kan også bruke svinekoteletter.


 

Svinefilet: Pisk sammen 2 egg med 2 ss olivenolje. Del 800 g svinefilet i tommetykke skiver og bank skivene flate. Krydre dem med salt og pepper, vend dem i 100 g rismel, så i eggeblandingen og tilslutt i 200 g kokosmel. Stek dem i en panne med olje, ca. 2-3 minutter på hver side, til de får lekker gylden farge.

    

 

Kålsalat: Snitt 1 kålhode fint. Skær topp og bunn av 1 grapefrukt og skjær av skallet. Skjær ut filetene og legg dem i en skål. Pres saften ut av ?skroget?. Masser kålen med litt salt og grapefruktjuicen. Smak til med Mirin og salt. Vend inn grapefruktfiletene inn i kålen. Dryss over sesamfrø.

Tonkatsusaus: Bland 40 g tomatpuré, 2 ss.  Worcestershiresaus, 1 ss  soyasaus, 1 ss  Mirin, 1 ss  sukker, 1 ss dijonsennep og 1 fedd finhakket hvitløk. Smak om det må ha mer soyasaus eller Mirin.

Servering: Anrett med ris i bunnen, så svinefiletene. Hell saus over og server salaten ved siden av.

 

Japansk fiskesuppe

Jeg er ofte i Tollbugata i Drammen. Der ligger det flere spennende matbutikker, med mat fra mange asiatiske land. Jeg kjøper alltid ingredienser jeg aldri har sett før og oppgaven når jeg kommer hjem, er å finne ut hva jeg skal bruke dem til. Det er alltid like spennende, blir ikke alltid like vellykket, men vanligvis blir det godt.


 

Denne gangen har jeg blandt annet kjøpt disse to produktene:



Etter en runde på internett, fant jeg ut at jeg vile bruke dem til en fiskesuppe med tofu.

Jeg startet med å frese 2 strimlede løk i en gryte til de ble blanke. Deretter tilsatte jeg 1 pk shitakesopp, 1 fl. sukiyakisaus, 1 fl. yakinikusaus og 5 dl vann. Jeg lot det koke i noen minutter før jeg tilsatte 3 strimlede vårløk, 1 pk tofu i terninger og 300 g torskefilet i terninger. Jeg lot det trekke til fisken var klar.

Jeg serverte det med friske bønnespirer og omelett i strimler. Omeletten er laget av 2 sammenpiskede egg, 2 ss vann, salt og pepper og stekt i stor panne, så den blir tynn og fin.

Dette ble en skikkelig god og smaksrik suppe, som jeg kan anbefale. Vi skal garantert lage den igjen. 

 

Laks teryiaki - en deilig japansk rett, som er rask å lage.

Laks teryiaki er en kjapp, velsmakende rett, som er populær hjemme hos oss. Fisken kan erstattes av annen fisk, eller kylling eller annet kjøtt, men jeg anbefaler på det varmeste å prøve den med laks. 

Fres 2 strimlede løk og en pakke skivet sopp (helst shiitake) i en wok eller stor stekepanne. Tilsett 3 dl teriyaki saus, saften av 1 sitron, 2 ss flytende honning, 6 finhakkede hvitløksfedd, 4 ss sweet chilisaus og 2 ss soyasaus. La det koke i noen minutter. Legg i 600 g laksefilet i terninger, 2 strimlede paprika (gjerne i forskjellige farger), sett på lokket og la det putre til laksen er gjennomkokt. NB! Ikke rør etter at fisken er lagt i, for den går fort i stykker.

1 pk risnudler tilberedes etter anvisningen på pakka.

Legg nudlene på tallerken og hell laksesausen over. Pyntes med litt koriander og sesamfrø.

Kylling karaage i wrap med salat og chilimajones


Sønnen min er i det japanske hjørnet denne uka, så nå ble det jammen meg det i dag også. Heldigvis er rettene veldig forskjellige, så det er ikke noe problem. Vi synes denne retten er helt nydelig og et supert alternativ til fredagstacoen.
 

Kylling karaage:
900 g kylling i store terninger
2 ss sake
2 ss mørk soya saus
2 ts sesamolje
2 ts revet hvitløk
2 ss revet ingefær
2 egg
6 ss maismel

Salt og pepper

 

Alt blandes og får trekke mens du lager en salatblanding og chilimajones (1 pose majones, blandes med sriracha (eller annen chilisaus) til du synes den er passe sterk. 
 

Wraps varmes i folie i ovnen, mens du steker karaagen i frityrolje, til den får fin farge.

Alt rulles i tortillawraps og chilimajonesen risles over.

Biff teriyaki med risnudler

Den yngste sønnen min har blitt veldig glad i å lage mat og denne retten har vi laget sammen i dag.

Bland 3 pakker biffstrimler, 1 ss maizena, 2 løk og 2 ss sesamfrø. La det hvile mens du lager sausen.  

 

 

 

Teriyakisaus:

8 ss soyasaus

8 ss sake

8 ss mirin

2 ss ingefær juice (saften kommer ut når du river den fint)

4 ss sukker

Alt blandes og kokes i noen minutter i en wok eller stekepanne, før du tilsetter kjøttet. Brun det raskt på høy varme og server med risnudler. Dryss over litt mer sesamfrø ved serveringen.