hits

Italiensk

Helstekt kylling med italiensk vri

Jeg ble inspirert til å lage denne retten en gang vi var i leiligeten i Spania, av alle ting. Den er enkel å lage, siden alt legges i samme form, som enkelt settes på bordet ved servering. Denne oppskriften er passe til 4-6 personer, avhengig av størrelsen på kyllingen.

1 kylling

Persillekvister

1 sitron i store terninger

8-10 poteter i tynne skiver

1 pk skivet sopp

4 strimlede løk

4 store gulrøtter i tynne skiver

1 pastinakk eller sellerirot i terninger

2 dl kyllingkraft, eller vann + fond

1 dl hvitvin

4 finhakkede hvitløk

2 laurbærblader

Salt og pepper

1 glass kapers

1 neve finhakket bladpersille  

1 sitron i halve båter 

Legg poteter, gulrøtter, sellerirot og løk i en stor ildfast form, smurt med litt olje. Bland hvitvin og kylingkraft med krydderet og hell det over. Sett i ovnen på 200 grader i ca 1 time.

Fyll kyllingen med sitronterninger og persillekvister (dette skal ikke spises). Legg kyllingen på toppen av grønnsakene og gi den et dryss med salt og pepper.

Stekes i 30 minutter, før kyllingen snus og stekes videre i 30 minutter til. Bruk en øse og hell over kraft ca. hvert 15. minutt.

Sjekk med en spiss kniv inn i låret på kyllingen. Dersom kraften som kommer ut er rosa, må retten få noen minutter til i ovnen, til kraften er blank. Dryss over litt finhakket persille før servering. Del opp kyllingen og server den sammen med grønnsakene og den deilige kraften. 

 

Pasta "all'arrabiata" med karbonadedeig

All'arrabiata skal egentlig være uten kjøtt, men her har jeg valgt å lage den med, slik at den blir mer mettende for sultne ulver. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

 

500 g karbonadedeig

1 finhakket, rød chili

1 finhakket løk

2 finhakkede hvitløksfedd

1 ts chilipulver

2 ss olivenolje

2 ss tomatpuré

1 flaske hermetiske tomater, helst Mutti (eller 2 bokser)

2 laurbærblader

4 ss kyllingfond eller 2 buljongterninger

½ ts salt

¼ ts pepper

75 g parmesan

Pasta etter eget ønske

Stek karbonadedeig, chili, løk, hvitløk og chilikrydder i en gryte med olje på middels sterk varme til kjøttdeigen får fin farge. Tilsett tomatpuré, hermetiske tomater, laurbær, fond og kok opp. La det småkoke i 1 time eller mer. Smak til med salt og pepper. Strø på rikelig med parmesan før servering.

Kok pastaen etter anvisning på pakka.

 

Lasagne kylling Alfredo

Lasagne kylling Alfredo er en deilig pastarett av kylling. Om du liker det, kan du legge spinat mellom lagene. Den smaker nydelig med en salat til. Denne oppskriften passer til 6 personer.

6 kyllingbryst

1 ts salt

1 ts pepper

2 ts hvitløkspulver

4 ss rapsolje

3 knuste hvitløksfedd

1 finhakket løk

5 dl fløte

1 dl reven parmesan

2 dl finhakket persille

10 lasagneplater

5 dl reven mozarella

6 baconskiver, sprøstekte

Skjær hvert kyllingbryst i to på langs og dryss over litt salt, pepper og hvitløkpulver på begge sider av hvert kyllingbryst. Varm oljen i en stor panne over høy varme, stek kyllingen i ca. 1 minutt på hver side. Ta dem ut av pannen. Legg i hvitløk og løk i den samme oljen. Rør hele tiden, til blandingen har fått litt farge. Tilsett fløten, rør til det begynner å koke. Tilsett parmesan og persille og kok i 1 minutt.

Hell ca. 1/4 av sausen i en ildfast form (helst rektangulær, som passer til pastaplatene. Legg i et lag med lasagneplater. Hell over litt mer saus, så det dekker platene. Fordel deretter halvparten av kyllingbrystene. Dryss på halvparten av mozzarellaen, etterfulgt av halvparten av baconet. Gjenta lagene en gang til, start med lasagneplatene, deretter saus, kylling, bacon og mozzarella.

Stek på 180 grader i 30-40 minutter og osten er gyldenbrun.

 

 

 

 

Blåskjell på italiensk vis

Blåskjell kan varieres i det uendelige. Jeg lager stadig nye varianter. Denne smaker godt av Italia og er passe til 4 personer, dersom den serveres alene som hovedrett og 8 personer, dersom den serveres med pasta. 

2 kg blåskjell

4 finhakkede løk

4 finhakkede fedd hvitløk

1 ss tørket oregano

1 ss tørket timian

4 ss fiskefond

1 fl. hakkede tomater (Mutti)

1 glass hakkede, soltørkede tomater

1 lite glass oliven

Reven peccorino (eller parmesan)

Start med sausen. Fres løk og hvitløk i litt av oljen fra de soltørkede tomatene. Tilsett oregano, timian, fond, hakkede tomater og avrente, soltørkede tomater. La det koke i ca 1 time. Tilsett oliven og blåskjellene, rør rundt og la det trekke under lokk til skjellene har åpnet seg. Serveres med et dryss peccorinp, pasta eller godt italiensk brød, f.eks. foccacia, som du finner oppskrift på her:

http://aperitivo.blogg.no/1481126030_foccacia.html 

 

Tagliatelle med kyllingfilet og hjemmelaget pesto

Pasta med pesto er en italiensk klassiker. Her har jeg tilberedt den med kyllingfilet og rødløk.

Start med pestoen. Du finner oppskriften på hjemmelaget pesto her:

http://aperitivo.blogg.no/1495600134_deilig_hjemmelaget_pesto.html

1 kyllingfilet per person

1/2 rødløk per person

Skjær kyllingfileten i strimler, krydre dem med salt og peppermix. Brun dem i olje. Mot slutten av tiden tilsettes rødløk i strimler. La det surre videre til rødløken er mør, men ikke soggy.

Kok tagliatellen etter anvisning på pakken. 

Legg  pastaen på en tallerken, legg på kyllingblandingen. Legg pesto på toppen. Pynt med basilikum.

Mannen i husets spaghetti med kjøttboller i tomatsaus

Spaghetti med kjøttboller i tomatsaus minner om Lady og Landstrykeren. Jeg synes det er kjempegodt og enda bedre når jeg ikke har laget det selv. 

1 strimlet løk

1 fedd finhakket hvitløk

1,5 boks Mutte hakkede tomater

1 ss tørket basilikum

1 laurbærblad

1 kanelbark

3 dråper tabasco

Brun løk og hvitløk i smør. Tilsett resten av ingrediensene og la det koke lenge. Gjerne 1 time, om du har tid. Smak til med salt og pepper.

500 kjøttdeig av lam

2 ts salt

1 ts pepper

1 fedd hvitløk

1 ts muskat

2 ts tørket oregano

1 egg

Alt eltes godt sammen. Form små kjøttboller mellom hendene, og stek dem i smør, før de legges i sausen i noen minutter.

Spaghettien kokes etter anvisning på pakken. Serveres gjerne med litt reven parmesan eller peccorino over. Pyntes med litt basilikum. 


 

Hvit pizza med kalvekjøttdeig

Hvit pizza er ikke like vanlig som den med tomatsaus, men smaker veldig godt. Denne er laget med kalvekjøttdeig, men kan like gjerne lages med vanlig kjøttdeig.

Start med bunnen. Du finner link til en god oppskrift på pizzabunn her:

http://aperitivo.blogg.no/1501488939_frste_pizza_i_den_nye_pizzaovnen__kjempespennende_og_helt_fantastisk_godt.html

400 g kalvekjøttdeig

2 finhakkede løk

2 stilker timian (eller 1 ts tørket)

2 stilker oregano (eller 2 ts tørket)

2 finhakkede fedd hvitløk

salt

pepper

1 beger rømme

1 strimlet rødløk

1 pk pepperoni

reven ost etter ønske (gjerne vellagret og flere varianter)

Stek kjøttdeigen sammen med løken, hvitløken og krydderet, bortsett fra salt og pepper. Rør inn rømmen, kok opp og smak til med salt og pepper.

Når pizzabinnen er klar, smøres blandingen på. Legg på ost, rødløk og pepperoni. Riv gjerne litt parmesan over til slutt, før den stekes på full varme midt i ovnen, til den er gyllen og fin.  

 

 

50-årsfeiring i Verona

I en gate bak torvet ved Arena, ligger en bitteliten restaurant, som har gjort det bra på Tripadvisor. Den heter Cangrande, har nydelig mat og en veldig hyggelig betjening. 

Vi bestemte oss for å spise 50-årsmiddagen der. Det ble en fantastisk matopplevelse, med snegler til forrett. Deretter en velsmakende pastarett.

Svinekjakene var kokt i Amarone og var nok kveldens høydepunkt for meg. De var så møre at de kunne spises med skje, om du ville.

Selv om vi var mette, tok vi en sjokoladedessert til slutt. Den var så god at vi bare måtte spise opp hele.

De hadde den morsomste Grappakaraffelen jeg har sett og det kan ikke være enkelt å sjenke, uten å søle.

Om du skal til Verona, vil jeg virkelig anbefale dette stedet, men husk å bestille bord.

Ut og spise i bakgatene i Verona - spiste noe helt uvanlig

Om du ikke har vært i Verona, kan jeg anbefale det på det varmeste. En lokal dame fortalte oss om denne lille restauranten, gjemt i en bakgate og ikke så synlig for turistene.

Vi lette oss frem dit og fikk henvist et koselig bord litt bak i restauranten. Jeg må si vi ble litt overrasket og sjarmert da servitøren kom med menyen og vinlista, som begge var håndskrevet på et tynt papir. Utgåtte viner var bare "fjernet" med et pennestrøk.

Til forrett delte vi et fat med lokale oster og en nydelig, flytende honning, til å risle over.

Hovedretten var det mest spennende. Vi var blitt anbefalt esel, så vi valgte selvfølgelig det. Kjøttet var finhakket og servert sammen med en nydelig kraft, finhakket bladpersille og hjemmelaget pasta. Retten smakte helt nydelig og kan virkelig anbefales.

Verona er en by jeg vil tilbake til. Den har mye å by på og er akkurat passe stor.

Pastaputer med pancettasaus

Disse deilige pastaputene, fylt med sopp, får du kjøpt ferdige. Om du ikke får kjøpt pancetta, som er det italienske baconet, kan du bruke smårettbacon. Om du ikke får tak i ferdig revne rødbetemix, kan du rive gulrøtter, hvitbeter og rødbeter selv. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

Start med sausen:

2 finhakkede løk

200 g pancetta i små terninger

1 pk reven rødbetemiks (finnes i grønnsaksdisken)

1 flaske eller 2 bokser hakkede tomater (helst Mutti).

4 ss kyllingfond

4 stilker oregano

2 laurbærblader

salt og pepper

Reven parmesan

Litt basilikum til pynt

Fres løk, pancetta og rødbetemiks i olje, til det får litt farge. Tilsett tomater, fond, oregano og laurbærblader. La det koke i ca 1 time. Smak til med salt og pepper. Kok pastaen etter anvisning på pakken. Hell av kokevannet og bland pastaen med sausen. Pynt med litt basilikum og server med reven parmesan.

 

Første pizza i den nye pizzaovnen - kjempespennende og helt fantastisk godt

Vi var ganske spente når vi skulle steke pizza for første gang i den nye pizzaovnen og lagde deig etter alle kunstens regler. Det var litt ekstra spennende, siden vi hadde gjester, men resultatet ble over all forventning. Pizzaene var med hjemmelaget pizzasaus, fire slag ost, løk, aromasopp, spekeskinke og basilikum.

Pizzabunnen laget jeg kvelden i forveien, formet den til 5 emner og satte den, tildekket, på kjølerommet til neste dag.

Denne oppskriften gir 4 bunner tilpasset pizzaovnen. Bland 12 dl tipo 00 mel med 4 ss olivenolje, 2 ts salt, 2 ts sukker og 1 pose tørrgjær. Rør inn lunkent vann (ca 5 dl) og elt det godt sammen. Pass på at deigen ikke blir for fast, men heller nesten litt for våt (sånn at den akkurat kan trykkes ut). La den heve i minimum 1 time. Du kan også lage deigen dagen i forveien og la den heve langsomt i kjøleskapet. Del deigen i fire og trykk hver bunn runde og flate.

 

Trykk ut hvert emne, så det blir skikkelig tynne bunner. 

Sausen lager jeg av 1 boks hakkede tomater fra Mutti, 1 finhakket løk, 1 laurbærblad, 1 ss tørket oregano, 2 finhakkede fedd hvitløk, 1 ss tørket basilikum, 1/2 ts pepper, noen dråper tabasco, 1 ts knust fennikel. Det må koke lenge, gjerne en time eller mer.

Når du har lagt på sausen, er det bare fantasien som begrenser hva du kan ha på, men husk at italienerne dynger ikke ned pizzaen med masse fyll.

 


 

Temperaturen  på ovnen unter stekingen var 430 grader. Selve stekingen går veldig fort (ca. 1 min.), så her må det følges med, så du ikke ender med kull.

 

Pizzaovnen er fra Forno og finnes i flere varianter:

https://forno.no/

 

Om du ikke har pizzaovn, kan du kjøpe pizzastein og lage den på grillen. Det blir også veldig godt.

Gå inn via linken og søk på pizzasten

https://advrl.com/261/56604/i 

 

 

  

Pastagrateng

Pastagrateng er en rett som er enkel å lage og som faller i smak hos både liten og stor. Denne oppskriften passer til 4 personer. 

500 g karbonadedeig

300 g pastarør eller skruer

2 finhakkede løk

2 fedd finhakket hvitløk

1/3 ltr fløte

1 boks hakede hermetiske tomater (helst Mutti)

2 ss tomatpuré

200 g revet ost

1 ts tørket oregano

2 stilker frisk oregano

1 ts timian

2 laurbærblader

Salt og pepper

Olje til steking

50 g reven parmesan

 

Kok pasta etter anvisningen på pakken.

Brun karbonadedeig, løk og hvitløk i en stekepanne med litt olje. Tilsett urter, fløte, tomater, tomatpuré, salt og pepper og la det koke på lav varme i 1 time.

Plukk ut laurbær og oreganostilker. Legg karbonadeblandingen og pastaen lagvis i en ildfast form, dryss et lag med parmesan midt i og dryss reven ost på toppen.

 

Stekes midt i ovnen på 200 grader til osten får fin farge. Det tar ca. 20-30 minutter.

Serveres med en god salat og kanskje litt godt brød.  

  

Pasta med gorgonzolasaus

Pasta med gorgonzolasaus smaker så godt. Om du ikke er glad i blåskimmelost, bør du prøve denne likevel. Osten blir som et slags krydder. Denne oppskriften passer til 4 personer.


 

1 løk

1 pk sopp i skiver (f.eks. sjampinjong eller aroma)

¾ ltr. fløte

2 egg

1 ss kyllingfond

50 g parmesan

1 finhakket vårløk

50 g finhakket basilikum

100 g gorgonzola (eller mer om du vil ha mer ostesmak)

Finhakk løken og fres den i 1 ss smør. Finhakk soppen og fres den sammen med løken. Tilsett fløten, sammenpiskede egg, kyllingfond og osten. Kok opp og tilsett vårløk og basilikum.

Serveres med pasta etter eget ønske og et dryss med sprøstekt bacon.

Deilig, hjemmelaget pesto

Hjemmelaget pesto smaker så mye bedre enn ferdigkjøpt. Den kan brukes til pasta, laks, kylling, salat eller som pizzatoppeng (etter den er ferdig stekt). Denne oppskriften er passe til 6 personer.

150 g fersk basilikum 

 3 dl olivenolje 

 100 g pinjekjerner 

 200 g parmesan 

 2 fedd hvitløk 

 1 ts salt 

Kjør basilikum, pinjekjerner, parmesan, hvitløk og olivenolje i en foodprosessor til du får en kremet masse. Smak til med salt.

Lasagnen til sønnen i huset

Denne lasagnen er nok mer for den viderekomne, med sin nydelige smak av trøffel. 

Start med kjøttsausen:

Brun 2 finhakkede løk og 1 pk sopp i skiver. Tilsett 600 g karbonadedeig, 4 laurbærblader 1 ss tørket oregano og 1 ss timian. Stekes videre til karbonadedeigen er brun. Tilsett 3 finhakkede fedd hvitløk, 2 ts trøffelolje og hell på rødvin til det akkurat dekker kjøttet, 1/2 fl. Kalvefond. Kokes uten lokk i ca. 30 minutter, til rødvinen har fordampet. Tilsett 1 boks hakkede tomater (helst Mutti) og 1/2 glass finhakkede, soltørkede tomater. La det koke i ca. 15 minutter, til den får en fin konsistens. Smak til med salt, pepper og ev. mer urter.

Den hvite sausen lages slik:

Smelt 2 ss smør i en kjele og rør inn 2 ss hvetemel. Spe med 4 dl melk. Kok opp og la sausen småkoke i ca. 5 minutter. Rør av og til så det ikke brenner seg fast. Smak til med salt og pepper og tilsett 100 g reven parmesan.

Legg kjøttsaus, hvit saus og lasagneplater lagvis i en ildfast form og ha 100 g reven ost, gjerne vellagret, på toppen.

 

Stekes i ovn i på 175 grader i ca. 45 minutter. Server med en god salat.

Pizzasnurrer

Gratulerer med dagen!

17. mai er først og fremst barnas dag. La dem få hjemmelagde pizzasnurrer til lunsj eller middag og de vil bli både lykkelige og mette. 

Start med bunnen. Bland 6 dl tipo 00 mel med 2 ss olivenolje, 1 ts salt, 1 ts sukker og 1/2 pose tørrgjær. Rør inn lunkent vann (ca 2,5 dl) og elt det godt sammen. Pass på at deigen ikke blir for fast, men heller nesten litt for våt (sånn at den akkurat kan trykkes ut). La den heve i minimum 1 time. Du kan også lage deigen dagen i forveien og la den heve langsomt i kjøleskapet.

Kjevle deigen flat. Den skal være ca. 30 x 50 cm. Legg på det fyllet du ønsker.

Jeg har brukt hjemmelaget pizzasaus, som er laget av 1 boks hakkede tomater fra Mutti, 1 finhakket løk, 1 laurbærblad, 1 ss tørket oregano, 2 finhakkede fedd hvitløk, 1 ss tørket basilikum, 1/2 ts pepper, noen dråper tabasco, 1 ts knust fennikel. Det må koke lenge, gjerne en time eller mer.

På sausen har jeg lagt finhakket rødløk, finstrimlet purre, små kjøttboller og pepperoni. Jeg har krydret med oregano og strødd på ost. Det er viktig at du ikke legger på for mye fyll, for da blir det vanskelig å rulle sammen.

Når du er fornøyd med fyllet, rulles deigen sammen til en lang pølse, som skjæres i ca. 1,5 cm tykke skiver. Legg snurrene på et stekebrett kledt med bakepapir og dryss på ekstra ost. Etterhev pizzasnurrene i ca. 30 minutter. Stek på 225 °C i ca. 15 minutter.

Kyllingpizza på grillen

Pizza på grillen smaker nesten like fantastisk som pizzaen du får servert i Italia. Om du ikke har kjøpt pizzastein enda - løp og kjøp. Du kommer til å elske den. Denne oppskriften er passe til 4 personer. Start med bunnene. Denne oppskriften gir 2 bunner tilpasset pizzasteinen. Bland 6 dl tipo 00 mel med 2 ss olivenolje, 1 ts salt, 1 ts sukker og 1/2 pose tørrgjær. Rør inn lunkent vann (ca 2,5 dl) og elt det godt sammen. Pass på at deigen ikke blir for fast, men heller nesten litt for våt (sånn at den akkurat kan trykkes ut). La den heve i minimum 1 time. Du kan også lage deigen dagen i forveien og la den heve langsomt i kjøleskapet. Del deigen i to og trykk hver bunn runde og flate.

Sausen lager jeg av 1 boks hakkede tomater fra Mutti, 1 finhakket løk, 1 laurbærblad, 1 ss tørket oregano, 2 finhakkede fedd hvitløk, 1 ss tørket basilikum, 1/2 ts pepper, noen dråper tabasco, 1 ts knust fennikel. Det må koke lenge, gjerne en time eller mer.

3 kyllingfileter finstrimles og blandes med 1/2 glass pesto.

Alle ingrediensene bør ligge klare før grilling, for dette går fort når du først starter.

Pizzasteinen må ligge i grillen under oppvarmingen, ellers kan den sprekke. Når steinen er varm, legges pizzabunnen på og stekes på den ene siden (fin og gyllen), før den lølftes ut og snus. Legg på pizzasaus, reven ost etter smak, kyllingen og litt spekeskinke. Legg pizzaen tilbake på pizzasteinen i grillen og stek til den er perfekt under.  Dryss over litt reven parmesan, ruccola og basilikum før servering.

 

En helt fantastisk pasta bolognese

Denne bolognesen smaker helt fantastisk. Noe av hemmeligheten er den lange koketiden, som gjør at sausen får en naturlig sødme.

Varm 3 ss olivenolje på middels varme i en stor stekepanne med høye kanter, og fres 100 g bacon i terninger, til det begynner å bli sprøtt. Tilsett 2 finhakkede løk og 2 finhakkede hvitløksfedd og la det frese i et par minutter. Løken skal ikke bli brun, men gyllen og myk. Tilsett 2 gulrøtter i terninger, 4 laurbærblad, 2 stjerneanis, 2 stilker frisk timian og 2 ss tørket oregano.

Brun 600 g karbonadedeig i en annen panne med litt olje og hell den over i pannen med grønnsakene.

Tilsett 1 flaske hakkede tomater (helst Mutti) eller 2 bokser. Tilsett 3 dl kalve- eller oksekraft, 2 dl rødvin og la det småkoke under lokk i hvert fall en time, gjerne enda lenger! Smak til med salt og pepper.

Serveres med nykokt pasta og kanskje et dryss nyrevet parmesan. Pynt med friske basilikum blader og server.

 

Lasagnen til mannen i huset

Vi er glade i lasagne hos oss og vi har flere oppskrifter hver, som vi varierer med. Dette er den ene oppskriften til mannen i huset.


 

Kjøttsaus: 600 g karbonadedeig og 150 g bacon i terninger brunes i olje. Tilsett 2 finhakkede løk og 2 fedd finhakket hvitløk. La det surre i noen minutter. Tilsett 1 flaske finhakkede tomater (helst Mutti), 1 ss tomatpuré, 1 ss sukker, 2 laurbærblader, 2 kanelbark, 2 ts tørket basilikum, 2 ts tørket oregano, 1 ts salt og 1 ts pepper. La det småkoke i 1 time.

Hvit saus: Smelt 2 ss smør i en kjele. Rør inn1 ts muskatt, 2 ss hvetemel og 5 dl melk. Kok opp og tilsett 1 neve reven parmesan.  

Kjøttsausen og den hvite sausen legges lagvis sammen med lasagneplater i en ildfast form. Strø ost på toppen og stek den i ovnen på 180 grader i 50 minutter.

Serveres med en salat og kanskje litt godt brød.

 

Pizza på grillen

Pizza stekt på grillen smaker veldig likt den italienske steinovnspizzaen. Det er slett ikke vanskelig. Du trenger kun en pizzastein, som du får kjøpt i for eksempel jernvareforretninger.Lag pizzabunn på vanlig måte. Du finner oppskrift her:

http://aperitivo.blogg.no/1469531880_pizzakveld_i_loungen.html

Pizzabunnen kjevles ut som vanlig, men det er viktig å dele deigen i flere deler, så den ferdige bunnen ikke kommer utenfor pizzasteinen. Det gjør at en vanlig pizzabunnoppskrift blir til tre til fire pizzaer.

Pizzasteinen må ligge på grillen under oppvarmingen. Når du skal steke, drysses et lett lag med hvetemel på pizzasteinen, før bunnen legges oppa. Når bunnen er klar på undersiden (det tar veldig kort tid, så pass på), tas den ut av grillen og snus på et bakepapir. Det er ikke før på dette tidspunktet at pizzafyllet legges på. Her har jeg brukt pizzasaus, ost, ananas, løk, sopp, kokt skinke og paprika. Du kan selvfølgelig bruke det du har lyst på.

Når fyllet er lagt på, legges pizzaen tilbake på pizzasteinen og stekes ferdig. Igjen går det svært fort, så pass på at den ikke blir brent under. Pyntes med for eksempel basilikum.

Det er lettere å løfte pizzaen av pizzasteinen, om du har en pizzaspade. Dette er en variant fra Eva Solo som har en diameter på 35 cm. 

Eva Solo pizzaspade - Ø 35,5 cm - Eva Solo

https://tracking.adviralmedia.com/click/386/56604/scandinaviandesigncenter

 

Burger med smak av Italia

Om du er glad i burger, kan du prøve deg på denne varianten, som har en smak av Italia. Den kan lages i stekepanna på denne tiden av året, men kan gjerne stekes på grillen en deilig sommerdag.

Start med å spe 800 g karbonadedeig med 2 egg, 1 ts salt, 2 ts tørket basilikum, 2 ts tørket oregano, 1 ts pepper, 1 ss finhakker frisk basilikum, 1 ss worcestersaus, 2 dl parmesan og 2 fedd finhakket hvitløk. Når deiger er rørt godt sammen, formes den til burgere og stekes i en blanding av rapsolje og smør.

 

Som tilbehør, bruker vi pitabrød, råkost ev. ruccola, tomater, agurk og rødløk i tynne skiver. Vi bruker også parmesanpoteter, som du finner oppskriften på her:

http://aperitivo.blogg.no/1485074453_parmesanpoteter.html

Dressingen lages av 1 dl olivenolje, 1/2 dl hvitvinseddik, 2 ss vann, 2 ts honning, 1 ss sitronsaft, 3 ss revet parmesan, 3/4 ts hvitløkssalt, 1 ts tørket persille, 1 ts tørket basilikum, 1/2 ts tørket oregano, 1 ts tørket chili. Rør alt sammen og smak til med pepper.
 

Fylt kyllingbryst med soppstuing

Kyllingfilet kan brukes til mye. Denne retten smaker nydelig og ser ganske imponerende ut, selv om den er enkel å lage.

Bank kyllingfiletene flate med en biffbanker. Smør på pesto, legg på hakket, soltørket tomat og strø over reven Parmesan, eller en annen ost med mye smak. Rull sammen kyllingfiletene og pakk dem inn i spekeskinke eller bacon. Legg dem i smurt ildfast form og sett dem i ovnen på 200 grader i 30 minutter.

  

Her serverer jeg dem med sukkererter, som kun har fått et raskt oppkok i saltet vann og kjølt raskt ned i kaldt vann. I tillegg har jeg båtpoteter, som du finner opppskrift på her:

http://aperitivo.blogg.no/1470374416_deilig_reinsdyrbiff_m.html

og soppstuing med parmesan, som du finner oppskrift på her:

http://aperitivo.blogg.no/1484847863_soppstuing_med_parmes.html


  
https://tracking.adviralmedia.com/click/386/56604/scandinaviandesigncenter 

Bruschetta - deilig smak av Italia

Bruschetta er en italiensk rett med sprøstekt brød, smurt med hvitløk og olivenolje. På brødet legges deilig tomatblanding, olivenolje og balsamico. Det er lett å lage og smaker nydelig. 

Du trenger 1 landbrød i skiver, som du pensler med olivenolje og smører hvitløk fra fedd på begge sider, før du legger dem i varm panne til de er gyldne og sprø på begge sider.

1pk. små store tomater delt i 4, 1/2 slangeagurk i terninger, 1 finhakket rødløk, 1 paprika i terninger og litt finhakket basilikum blandes sammen og legges på toppen. Jeg serverer det med mozzarella, spekeskinke, god olivenolje og en tyktflytende balsamico.  
 

Lasagne med pancetta - sønnen min sier den er verdens beste lasagne

I følge sønnen min er dette verdens aller beste lasagne. Hemmeligheten er krydderet og at kjøttsausen får koke leeenge.

Brun 500 g karbonadedeig og 100 g pancetta i terninger (italiensk bacon, men du kan bruke norsk) i litt olivenolje, tilsett 1 ts tørket rosmarin, 1 ts tørket timian, 1 hakket løk og 2 gulrøtter i små terninger. Stek videre noen minutter. Tilsett 1 flaske hakkede tomater, helst Mutti, 1 bit kanelbark og 2 laurbærblader og la det koke lenge, helst 1 time eller mer. Dette gjør sausen søtlig og smakfull. Smak til med salt og pepper.

   

Smelt 2 ss smør i en kjele og rør inn 2 ss hvetemel. Spe med 4 dl melk. Kok opp og la sausen småkoke i ca. 5 minutter. Rør av og til så det ikke brenner seg fast. Smak til med salt og pepper og tilsett 100 g reven ost, gjerne vellagret eller parmesan.

Legg kjøttsaus (plukk ut laurbær og kanel), hvit saus og lasagneplater lagvis i en ildfast form og ha 100 g reven ost, gjerne vellagret, på toppen.

Stekes i ovn i på 175 grader i ca. 45 minutter. Server med en god salat. 

Oksecarpaccio - forrett, lunsjrett eller en lett kveldsrett

Godt nyttår! Jeg starter året med å legge ut den nydelige forretten vår fra i går kveld. Dette er en rett jeg har laget i noen år og smakene harmonerer veldig godt.


 

Carpaccio kan lages på mange måter, med basisen er rått kjøtt av god kvalitet. Jeg har brukt oksefilet, som jeg har fryst ned og tint langsomt i kjøleskapet. Når fileten var halvtint, skar jeg den i løvtynne skiver, ca 100 g per person. Disse la jeg ut over tallerkner. På kjøttet har jeg lagt pistasjnøtter, ruccola og parmesan. Jeg har rislet over litt god olivenolje og en tyktflytende balsamico. Til slutt har retten fått et dryss nykvernet pepper og salt.

 


 

.

Pasta med italiensk salami og fløtesaus

Vi er veldig glade i italiensk mat og vin hos oss og vi blir heller aldri lei Italia som ferieland. Pasta smaker alltid godt. Denne varianten er med en italiensk salami, men du kan også bruke andre varianter av strimlet kjøttpålegg.  


Kok pastaen etter anvisning på pakken.

Sausen består av 1/3 ltr fløte, 1 sammenpisket egg og 1 fedd finhakket hvitløk, som kokes opp under omrøring. Tilsett 1 strimlet vårløk, 1 pk italiensk salami i tynne strimler, 1 neve revet parmesan, 1 neve finstrimlet basilikum og 1 neve finstrimlet bladpersille. Smak til med salt og pepper. Bland sausen og pastaen, legg den over på tallerkner med en pastaskje og server med et dryss av parmesan.

 

Om du trenger en ny pastaskje, er denne fra Eva Solo av god kvalitet. Du kan bestille den her:

https://tracking.adviralmedia.com/click/386/56604/scandinaviandesigncenter

Gravity pastaskje grey - grå - Eva Solo

Foccacia

Foccacia er et nydelig italiensk brød, som passer til både supper, gryteretter og tapas (eller antipasti som det heter i Italia). Det kan også brukes alene til lunsj, fylt med f.eks. pesto, mozzarella og spekeskinke.


 

Bland sammen 2 ts salt med 1 pk tørrgjær og 1 kg Tipo 00-mel. Tilsett cirka 6 dl vann og rør deigen raskt sammen uten å elte (foccaciadeig skal være klissete). Ha litt ekstra hvetemel i bollen før du dekker den med folie og setter den til heving i kjøleskap over natten. Smør en ildfast form med 1 desiliter olivenolje, ha i deigen og trykk den godt ut i formen. Lag små hull jevnt over i deigens overflate, og fyll disse hullene med 1 desiliter olivenolje.

Dryss over det du ønsker, f.eks. havsalt og rosmarin. Oliven, soltørkede tomater, fetaost og urter kan også brukes. La brødet heve litt før du steker det ved 220 grader i 20-25 minutter, eller til brødet er akkurat gjennomstekt. Avkjøl på rist.

Pizza

Da jeg var liten, var pizza for de fleste, noe de spiste i Italia. Jeg var i den eneste familien jeg visste om, som hadde pizzalagende foreldre og den eneste pizzaen jeg visste om, var den med tomat, ansjos og oliven. Moren min startet å lage den allerede i 1968, hele to år før Peppes åpnet sin aller første resaurant i Norge. Hun brukte til og med den til da, ukjente ingrediensen hvitløk. Jeg syntes denne pizzaen var helt nydelig og det synes jeg fremdeles.

Etter å ha snakket med familien min om denne fantastiske pizzaen i flere år, tok jeg til slutt utfordringen fra sønnene mine og lagde den til dem. Det var absolutt ingen suksess og jeg måtte spise den alene, etter at de andre hadde truet ned biten de hadde forsynt seg med. Jeg har vel etterhvert forstått at jeg hadde særdeles utviklede og voksne smaksløker som liten.

Jeg oppdaget etterhvert at pizza kan varieres i det uendelige. Den kan være alt fra avanserte varianter, med masse forberedelser, til den enkleste enkle, med rester du finner i kjøleskapet og innbakte varianter. Jeg har noen favoritter, blandt annet thaipizza, pizza med fire oster og italiensk pizza på grillen med spekeskinke og ruccola.

Pizzabunn er så kjapt og enkelt å lage, at det ikke er noen grunn til å bruke noe annet en hjemmelaget. Du finner oppskrift på pizzabunn her:

http://aperitivo.blogg.no/1469531880_pizzakveld_i_loungen.html

Det er forskjell på utkjevlingen av den italienske pizzaen og den amerikanske. Den amerikanske er tykk og luftig, mens den italienske er veldig tynn og sprø. Jeg anbefaler at du steker den italienske på en spesiell måte. Den smaker fantastisk med pizzastein på grillen, eller se etter dette merket på stekovnen din. Det er varmluft med kun undervarme og gir en fantastisk sprø bunn, som ligner på behandlingen den får i italienske pizzaovner. Om dette merket mangler på ovnen, er vanlig varmluft neste alternativ.

 

 

Her er noen pizzaalternativer. Alle er testet og godkjent hjemme hos oss.


Pizza med kylling, tomat, kantarell, løk, mais og estragon

 


Pizza med biff, løk, sjampinjong, kjøttboller og ananas.Pizza med kjøttboller, bacon, sjampinjong, tomat, løk og paprika. Du finner oppskrift på kjøttboller her:

http://aperitivo.blogg.no/1469260571_pasta_med_kjttboller.html

 


Thaipizza, du finner oppskriften her:

http://aperitivo.blogg.no/1474813560_thaipizza.html

 

Pizza med biff og bernaise, du finner oppskriften her:

http://aperitivo.blogg.no/1475502767_pizza_med_biff_og_ber.html

 

Calzone finner du oppskriften på her:

http://aperitivo.blogg.no/1476170617_calzone.html

 

Tacopizza finner du oppskrift på her:

http://aperitivo.blogg.no/1477209439_tacopizza.html

og her:

http://aperitivo.blogg.no/1479025892_tacopizza_med_kylling.html

 

Tarte flambée, er en fransk variant fra Alsace. Jeg synes den også er god å bruke som brød til suppe. Du finner oppskrift her:

http://aperitivo.blogg.no/1475401599_tarte_flambe.html

 

Pizza quatro formaggi (med fire oster), er en italiensk klassiker og en av mine pizzafavoriter. Du finner oppskriften her:

http://aperitivo.blogg.no/1477324141_pizza_quattro_formagg.html

 

Til sommeren legger jeg ut oppskriften på pizza på grillen. Den smaker veldig likt den pizzaen du får på italienske restauranter.

Tapasrestepizza

Vi spiser tapas ganske ofte. Mye av grunnen er at det kan varieres nesten i det uendelige.

Det blir alltid en del rester og en fin måte å bruke dem på, er å lage en tapasrestepizza.


Oppskrift på pizzabunn finner du her:

http://aperitivo.blogg.no/1469531880_pizzakveld_i_loungen.html

Etter å ha forstekt bunnen, smører jeg på pizzasaus. Min består av hakkede tomater (helst Mutti), finhakket løk, hvitløk, oregano, salt og pepper. Alt kokes lenge, til den smaker naturlig søtt.

Deretter legger jeg på osterestene etter tapasen. Her har jeg brukt diverse spanske oster, som selges i 5-pakk, spesielt beregnet til tapas. Du kan selvfølgelig bruke de ostene du vil, men jeg anbefaler at du bruker ihvertfall èn som er vellagret og kanskje en blåskimmelost (ja da, det smaker godt på pizza, selv om du ikke liker det på brødskiva).

På toppen har jeg lagt ananas, soltørket tomat i stimler, småtomater delt i to, syltet paprika, rødløk i strimler og forskjellige pølser (både spekepølser og pølser beregnet for grillen). Det smaker også godt med serranoskinke på. Om du legger den på toppen og steker den, blir den litt som bacon. Du kan også vente med å legge den på til etter stekingen, det smaker også godt.

Pizzaen stekes videre på høy temperatur, til den er gylden og fin.

Pizza quattro formaggi

Pizza Quattro formaggi, eller pizza med fire oster er en av de tradisjonelle italienske pizzavariantene. Jeg spiser den alltid når jeg er i Italia og synes den kan smake helt fantastisk. Ikke la deg skremme om du ikke liker blåskimmelost. Den blir som et krydder på pizzan. Jeg bruker ofte blåskimmelost på andre pizzaer også, f.eks. til kjøttdeig eller skinke.

Oppskrift på pizzabunn finner du her:

http://aperitivo.blogg.no/1469531880_pizzakveld_i_loungen.html

Til pizzasausen bruker jeg 1 boks hakkede tomater (helst Mutti), 1 strimlet løk, oregano, salt og pepper. Alt koker til det blir søtlig.

Pizzaen toppes med fire oster. f.eks. gorgonzola, parmesan, mozzarella og ricotta. Det smaker ekstra godt om osten er vellagret.

Pasta Carbonara med italiensk salami

Pasta smaker alltid godt. Denne varianten er en personlig vri på carbonara.

Visp sammen 2 eggeplommer, 3 dl fløte, 40 g reven parmesan, 1 cm hvitløk fra tube og litt nykvernet pepper i en bolle.

Kok pasta i en stor kjele med saltet vann til den er al dente. Hell av kokevannet og tilsett eggeblandingen. La det koke i noen minutter, før du tilsetter italiensk salami i strimler og små, søte tomater, delt i to. Rør blandingen sammen. Serveres med reven parmesan, litt nykvernet pepper og pyntes med basilikum.

Begersvingenlam - eller kampen om den grønne gørra.

Denne italienske retten er min absolutte lammefavoritt. Den smaker fantastisk og den grønne gørra får ingen av oss nok av, så derfor har retten fått dette ikke så veldig tiltalende tilnavnet hos oss.

Ta litt olivenolje i bunnen av langpanna. Legg i 24 små poteter delt i to, 6 gulrøtter i tykke skiver, 10 store tomater i båter, 3 løk i båter, 3 finhakkede hvitløksfedd, 3 laurbærblader, salt og pepper. Hell over 3 dl. lammekraft (evt. fond og vann).

Lammet legges på toppen av grønnsakene og gnis inn med saften av 1 sitron, rosmarin, salt og pepper.   

 

Det hele stekes på 150 grader til steketermometet viser 60 grader. Det tar noen timer, avhengig av størrelsen på lammet. Ta i mer væske om det er behov for det.

Mens lammet koser seg i ovnen, lages den grønne gørra. Innmaten av 1 loff, 1 bunt bladpersille, 5 fedd hvitløk, 100 g revet parmesan og ca. 3/4 flaske olivenolje kjøres til en jevn masse med stavmikseren. Konsistensen skal være som tykk grøt. 


Når kjernetemperaturen på lammet er 60 grader, bres den grønne gørra over. Temperaturen i ovnen økes til 225 grader og så er det bare å vente til den grønne gørra får lekker gylden stekeskorpe.

Calzone

Calzone er en italiensk innbakt pizza, som kan fylles med det meste.

Jeg lager pizzabunn på vanlig måte. Oppskrift på bunnen finner du her:

http://aperitivo.blogg.no/1469531880_pizzakveld_i_loungen.html

Du kan fylle den med det du har for hånden og jeg har igjen litt kjøttsaus fra en pastarett jeg serverte i går. Denne oppskriften finner du her:

http://aperitivo.blogg.no/1476208787_pasta_med_kjttsaus.html

 

Når pizzadeigen er ferdig hevet, kjevles den ut i tallerkenstore leiver. Fyllet inkludert osten, legges på den ene halvdelen, men ikke helt ut til kanten. Kanten smøres med sammenvispet eggeplomme, før den andre halvdelen brettes over. Det er viktig at kanten tettes odt, så ikke fyllet renner ut. Toppen av calzonen smøres med mer eggeplomme. La dem heve i 15 minutter til, før de settes langt ned i ovnen på 200 grader til de er gyldne og fine.

 

 
 

Gnocchi med kjøttsaus

Gnocchi er en italiensk klassiker. Det er pasta, men er laget av poteter i stedet for mel og smaker veldig godt. I det siste har det vært mulig å få tak i god, fersk gnocchi i matbutikken og det er jo mye enklere enn å lage selv. Gnocchi kan brukes til det samme som annen pasta. En av favorittene mine er gnogghi med blåskimmelsaus, men i dag har jeg laget den med en deilig kjøttsaus. Sausen har gulrot i små terninger, men det smaker ikke gulrot. Den gir bare en god smak til sausen og den blir litt sunnere også.

2 rødløk og 1 gulrot i små terninger stekes i litt olje. Tilsett 600 g karbonadedeig, 2 fedd finhakket hvitløk, 1 finhakket rød chili, 1 ss basilikum, 1 ss oregano, 1 neve finhakket fersk basilikum, 1 boks hakkede tomater (helst Mutti), 1 ss tomatpuré, salt og pepper. Sausen skal koke til den får en naturlig sødme.

Gnocchien kokes etter anvisningen på pakken. Jeg drysser reven parmesan over og pynter med litt basilikum.
 

Pasta med kylling i fløte og pestosaus med sprøstekt parmaskinke

Pasta kan varieres i det uendelige. Her har jeg laget en saus av 3 dl fløte, 1 egg, hjemmelaget pesto (eller 1 glass ferdiglaget), salt og pepper, som kokes sammen.

4 kyllingfileter i terninger stekes i olje sammen med 100 g sopp i skiver og 1 løk i strimler.

1 pakke parmaskinke legges utover bakepapir på 100 grader i ovnen til den blir sprø og knuses til små biter.

Ved servering blander jeg pasta, saus og kyllingblandingen. Strør over revet parmesan og spekeskinka og pynter med litt basilikum.

 

Pizza med biff og bearnaise

Jeg husker første gang jeg hørte om pizza med biff og bearnaise. Jeg trodde det var en spøk, men oppdaget fort at det faktisk var godt. Jeg lager det ofte når jeg har middagsrester av enten kalve- eller oksefilet.  

En slags oppskrift på pizzabunn finner du her:

http://aperitivo.blogg.no/1469531880_pizzakveld_i_loungen.html

Etter jeg har forstekt pizzabunnen legger jeg på pizzasaus, ost (gjerne flere slag i blanding), mais, biff, sopp og løk. Jeg steker den på full guffe i ovnen, til den er gylden og ferdig.

Etter steking legger jeg på klatter med bearnaise og noen estragonblader.

 

 

Ossobuco med potetmos

Ossobuco er en deilig italiensk tradisjonsrett med kalveskank. Det er smart å lage litt ekstra, for den smaker enda bedre oppvarmet, neste dag. Jeg serverer den med potetmos.

Fres 2 løk og 4 gulrøtter i 2 ss smør og 2 ss olivenolje i en jerngryte på middels varme.

Tilsett salt, pepper, 2 finhakkede hvitløksfedd og 1 ss revet sitronskall og fres videre i 3 minutter. Ta gryten vekk fra kokeplaten.

Hell 6 ss olivenolje i en stor stekepanne og varm opp.

Bind hyssing rundt 8 kalveskankstykker, så ikke beina faller ut under tilberedingen og vend dem i hvetemel. Brun dem godt i stekepannen, et par om gangen, på begge sider. Legg skankene over i gryten med grønnsakene. Når alle skankene er brunet, kokes stekepannen ut med 5 dl tørr hvitvin. Tilsett 2,5 dl kalvekraft (evt. litt fond og vann) og kok opp. Hell kraften over skankene og grønnsakene. Tilsett 1 flaske hakkede tomater (fra Mutti), 3 kvaster timian, 4 laurbærblader, 4 ss finhakket persille, godt med pepper og litt salt. Væsken i gryten bør stå nesten helt opp på skankene. Tilsett litt vann hvis nødvendig.

Sett gryten på kokeplaten og kok opp, ha på lokk, og sett gryten i stekeovnen på 170 C.

Stek i minimum 2 timer (til kjøttet er helt mørt) og sausen har fått en kremaktig konsistens. Du må snu skankene hver halvtime og dytte dem litt ned i sausen. Hvis det blir for lite væske i gryten, kan du tilsette bitte litt vann.

Et par minutter før servering, tilsettes gremolata, som lages av 4 ts revet sitronskall, 5 fedd finhakket hvitløk og 2 ss finhakket persille.

Potetene er kokt og moset med smør og fløte, tilsatt litt finhagget gressløk og smakt til med salt og pepper.

Vitello tonnato

Dette er en deilig, italiensk rett, som kan brukes til lunsj, forrett eller til et antipastimåltid. Jeg legger retten på et fat, så alle kan velge mengde selv, men den kan også legges på asjett til hver enkelt. Om du ikke har kalv, eller har dårlig tid, kan du kjøpe ferdig roastbiff. Det smaker nesten like godt.

1 boks tunfisk i olje, 330 g majones, 30 g  kapers, 4 ts dijonsennep og saften av 1 lime legges i en bolle og kjøres til en jevn masse med stavmikser. Smak til med salt og pepper. Settes kaldt, mens du tilbreder kalven.

Kalvefileten smøres inn med olivenolje og krydres med salt og pepper og legges 2 timer i sous vide på 54 grader.

Når kalvefileten er klar, kjæres den i tynne skiver, som legges utover et fat, med tunfisksausen over. Pyntes med f.eks. kapers, gode oliven og parmesen.

Jeg serverer med godt brød til, f.eks. hjemmelagde baguetter.

 

 

 

Spagetti vongole

Denne retten er noe av det beste jeg vet og jeg spiser den alltid når vi er i Italia.

Oppskriften er til 4 personer.

Skyll 1 kg hjerteskjell i kaldt vann og kast de som er ødelagt eller ikke lukker seg.

Finhakk 1 løk, 2 hvitløksfedd og 1 knust, tørket chili og fres det i 6 ss olivenolje. Tilsett 3 dl hvitvin og skjellene. Legg på lokk og la det dampe til skjellene åpner seg. Åpne lokket en gang underveis og rør før du setter på lokket igjen. Smak til kraften med salt og pepper.

Kok 500 g spagetti etter anvisningen på pakken. Hell av kokevannet og rør spagettien inn i hjerteskjellblandingen. Dryss over 1 bunt finhakket bladpersille og høvlet parmesan og server.

Skjell som ikke har åpnet seg skal ikke spises.

 

Den kule høvelen har vi kjøpt i Italia. Den er egentlig til riving av trøffel, men fungerer like godt til riving av parmesan.


 

Hjemmelaget jukselasagne

Selv om jeg kaller det jukselasagne, smaker den like godt som den originale lasagnen. Jukset består i, at jeg i stedet for å lage to sauser, en kjøttsaus og en hvit saus, lager en saus som inneholder elementer fra begge. Tanken min da jeg forsøkte det første gangen, var at det jo uansett skal blandes i munnen. Lasagnen min er også tilsatt grønnsaker. Disse merker du ikke noe til, bortsett fra at de bidrar til totalsmaken og gjør at lasagnen blir sunnere (fint for barn som tror de ikke liker grønnsaker).

Du starter med å steke karbonadedeig og finhakket løk.

 

Tilsett så rikelig med hakkede tomater fra boks eller glass, helst Mutti. Jeg bruker 2 bokser til 600 g kjøtt.

Tilsett en ss av hver av: finhakket hvitløk, oregano, timian og basilikum.

Tilsett 2 laurbær, 2 ss tomatpuré, 2 terninger med grønnsaksbuljong, nykvernet pepper og salt.

Tilsett også en pose revet gulrot og kål, 3 dl fløte og 1 ts muskatnøtt.

Om du smaker nå, vil du kjenne at det er ganske så surt, så kok i to timer til det blir rundere i smaken) og tykt som grøt. Om du ikke har tid til å vente, må du jevne med maizena og tilsette sukker.

Når du synes sausen smaker godt, legger du den lagvis med lasagneplater og reven ost i ildfast form. Jeg synes det er godt med et lag ost i mellom lagene og avsluttet med et lag på toppen.

Jeg har brukt parmesan, jarlsberg, edamer, mozzarella og norvegia. Du trenger selvfølgelig ikke å bruke alle disse, men det smaker ekstra godt om ostene er litt lagret.

 

Sett formen i ovnen på 200 grader i en time. Jeg legger aluminiumsfolie over den første halvtimen, så ikke osten skal bli for mørk. Serveres med en salat og godt brød. Her har jeg brukt foccacia.    

 

 

Pizzakveld i loungen

Vi er så heldige at vi har en overbygd veranda bak huset, mot skogen. Der har vi en hjørnesalong og et boblebad. Denne fredelige oasen har vi mye glede av, både på dagtid, hvis det er veldig varmt, men også på kveldene hele året. Denne kvelden koser vi oss med hjemmelaget pizza og boblebad.   

Jeg er veldig god på pizzabunn, men veldig dårlig på oppskrift. Jeg bruker alltid tipo 00 mel, pizzagjær, salt, olje og vann. Jeg heller det tørre og oljen, etter øyemål i kjøkkenmaskinbollen, starter den og fyller vann til det har riktig konsistens. Jeg setter deigen til heving på kjølerommet i mange timer, det gjør at den blir perfekt hevet. Jeg pleier å sette deigen enten dagen før eller tidlig om morgenen. Når jeg skal bruke den, kjelvler jeg den ut og setter den til ny heving på 40 grader i stekovnen. Når den er ferdig hevet, setter jeg ovnen på 250 grader og forsteker bunnen, uten fyll. Den blir knallgod og sprø.

 

Sausen lager jeg av hakkede tomater fra Mutti, løk, laurbærblad, tørket oregano, hvitløk, basilikum, pepper, tabasco, knust fennikel. Det må koke lenge, gjerne en time og rundes av med sukker eller stevia. De to pizzaene vi lagde denne gangen, har i tillegg til saus, fått:

Pizza nr. 1: strimlet løk, gorgonzola, ananas og peperoni.

Pizza nr. 2: sjampinjong, gul paprika, løk, vårløk, kokt skinke fra Jacobs (mye bedre enn de billige variantene, for den smaker faktisk kjøtt) og kjøttboller.

Begge har fått en blanding av fem forskjellige oster: Norvegia, Jarlsberg, Edamer, Mozarella og Parmesan. Når fyllet er på, steker jeg pizzaen ferdig og gylden.

Vi koser oss med en Prunotto Barbaresco Classico til pizzaen. Jeg har forøvrig notert meg at den er 100 kr. billigere i Sverige enn i Norge.

Serviset er forøvrig fra Green Gate og det kule biffbestikket, med stående kniv heter Lykke og er fra Hardangerbestikk. 

 

https://tracking.adviralmedia.com/click/465/56604/rut&circle

 

 

   

Pasta med kjøttboller 

Alle har vel sett Lady og landstrykeren mange ganger og i dag skal vi ha yndlingsretten deres, pasta med kjøttboller til lunsj. Jeg lager alltid en stor posjon kjøttboller i tomatsaus. Det vi ikke spiser til middagen, fryser jeg ned og bruker til tapas senere. Denne oppskriften er veldig lettvint, siden jeg ikke steker kjøttbollene, men legger dem rå rett i den kokende tomatsausen.

Pastasaus:

3 bokser hakkede tomater. Jeg foretrekker Mutti, som er av god kvalitet, men du kan bruke hvilken type du vil.

2 løk i strimler

2 fedd hvitløk

1 neve finhakket persille (kan erstattes av 1 ss tørket)

1 neve finhakket basilikum (kan erstattes av 1 ss tørket)

1/2 finhakket chili

1 neve finhakket soltørket tomat

1 finhakket, grillet paprika (fås hele på boks og glass)  

2 ts peppermix

1 ts salt

2 laurbærblader

1 ss fond eller 1 grønnsaksbuljongterning

Kokes i minimum en time. Ved lang koking blir sausen søtere helt av seg selv. Om nødvendig kan du make sausen til med litt sukker, så den blir rund i smaken. Om du ikke har tid til å koke så lenge, kan du tilsette litt mer sukker.Smak også om du trenger mer salt og pepper.

Kjøttboller:

800 g lammekjøttdeig eller karbonadedeig

2 egg

1 ss tørket basilikum

2 ts peppermix

1 fedd finhakket hvitløk 

2 ts salt

Alt kjøres sammen i en kjøkkenmaskin eller eltes for hånd til det blir skikkelig seigt før du sper med 2 dl melk eller fløte.Når deilgen er ferdig, former du runde boller med en hånd og en skje og slipper dem i den kokende tomatsausen.  La det koke i minimum 15 minutter. 

Ved servering legger du spaghettien i en bolle, heller kjøttbollene og sausen over. Det både smaker godt og ser innbydende ut om du river over parmesan og gir den et drøss med finhakket basilikum før servering.

Jeg har sådd basilikummen selv i selvvannende potter i vinduskarmen. det er mye rimeligere og selvfølgelig hyggelig å kunne bruke det man har produsert selv https://tracking.adviralmedia.com/click/261/56604/royaldesignno.

Pastatallerkene heter Edme og er fra Wedgwood.