hits

Indisk

Indiske grillspyd med kylling og kalv

Indiske grillspyd smaker deilig i varmen.

800 g ytrefilet av kalv skjært i strimler

4 dl yoghurt

1 løk

2 ss ingefær

2 ts chilipulver, eller mindre om du ikke vil ha det for sterkt

2 ts kanel

2 ts kumin

2 ts kardemomme

4 nellikspiker

salt og pepper

4 ss sitronsaft

2 ts gurkemeie

Finhakk løk og ingefær, knus nellik til pulver i en morter og bland det godt sammen med kanel, kardemomme, salt, pepper, sitronsaft, gurkemeie og yoghurt. Legg i strimlene med kjøtt og vend godt rundt. La det gjerne stå over natten, om du har tid.

Ta på engangshansker og tre kjøttet på grillspyd. Ta vare på resten av marinaden, siden den skal brukes i sausen.

Stek kjøttet i ca. 4 minutter på en grillen. Husk å pensle grillen med olje.

De kan også lages i ovnen på 220 grader, i ca. 10 minutter.

Til sausen smeltes 2 ss ghee (eller smør) i en gryte. Tilsett 2 strimlede løk og fres den til den blir gyllen, myk og litt karamellisert. Tilsett 2 fedd hvitløk, 1,5 ts reven ingefær, 1,5 ss garam masala, 2 ss paprikapulver og 1 ts chilipulver. La det frese videre i et minutt under omrøring.

Tilsett 1 boks hakkede tomater (helst Mutti), resten av marinaden og 1 finhakket chili og la det småkoke i 10 minutter. Tilsett 3 dl yoghurt og la sausen småkoke i 20 minutter. Smak til med salt og ev. sukker.

 

 

Serveres med ris og nanbrød. Du kan selvfølgelig kjøpe ferdige brød, men du finner flere spennende varianter her:

http://aperitivo.blogg.no/indisk.html

 

Det smaker også godt med pappadums, som kjøpes nesten ferdige i butikken og bare fritteres i litt olje, så de får dette utseendet:




Det smaker også godt med chutney til.

 



 

Chapati

Chapati er et lettlagd, indisk brød, som kan brukes til alle indiske middagsretter. De egner seg godt til frysing også, så det er bare å gange opp oppskriften og fryse ned i passe sorsjoner.

300 g hvetemel

3 ss rapsolje

180 ml lunkent vann

Ghee eller smeltet (klarnet) smør, om du ønsker

Elt godt sammen melet, vannet og 2 ss av oljen. La den hvile i minimum 10 minutter.

Kjevle deigen ut i et rektangel som er ca. 10 x 30 cm. Smør den siste skjeen med olje utover deigen og rull den sammen til en pølse. Del pølsen i biter på størrelse med golfballer. Kjevle hver golfball ut i tynne, flate lefser. De skal være så tynne at du nesten kan se igjennom dem.

Ved stekingen har jeg brukt pizzasteinen på grillen, men du kan også bruke en stekepanne, om du vil.

Hell 1 ts olje på stekeplaten. Legg på lefsene og stek til de puffer opp og blir brune, før du snur dem og steker dem i 1-2 minutter på den andre siden.  

Avkjøl dem i en bolle dekket med fuktig tørkle.

Om du ønsker, kan du pensle chapatiene med ghee, eller klarnet smør rett før servering.

 

Raita

Skal du servere indisk mat, er raita en selvfølgelig del av måltidet. Den er enkel å lage og kan gjerne lages dagen før, om du skal ha gjester.


 

3 dl yoghurt naturell

1 reven agurk

1 ts malt spisskummen

1/2 ts salt

1/2 ts cayennepepper

1/2 ts kvernet sort pepper

2 ss myntesaus, evt. litt finhakket mynte.

Rør alle ingrediensene sammen og la det stå kaldt til det skal brukes. Pyntes med litt koriander.

Kulfi - iskrem fra India

Kulfi er den indiske varianten av is. Jeg synes den smaker helt fantastisk og er en perfekt avslutning på et indisk måltid.

1 ½ l helmelk

1 vaniljestang

1 ts hele kardemommekjerner

60 g sukker

2 dl kremfløte

20 g pistasjnøtter

20 g skåldede mandler

Kok langsomt opp melk, hel kardemomme og en splittet vaniljestang. Skru ned varmen slik at melken småkoker uten å koke over. Rør ofte slik at melken ikke svir seg i bunnen av kjelen. Melken skal koke ned til halv mengde (ca. 7 dl).

Når melken er kokt inn tilsettes sukkeret. La det koke i noen minutter til sukkeret er oppløst. Sil melken og sett den kaldt til den er avkjølt. Pisk fløten til den er nesten stiv og rør den inn i den avkjølte melken. Tilsett finhakkede skåldede mandler og pistasjnøtter, som er ristet lett på middels varme i en tørr stekepanne. Hell blandingen over i en ismaskin og kjør til den har fått softiskonsistens.

Om du ikke har ismaskin, kan du helle isblandingen over i en bolle og dekke overflaten med plast. Sett bollen i fryseren i ca. 2 timer til den er begynt å fryse inn. Ta den ut av fryseren og pisk den godt opp med en håndmikser/kjøkkenmaskin. Gjenta dette minst to ganger.

Kulfi kan serveres med ristede nøtter og karamellsaus, smaksatt sirup eller honning. Det er godt med noe sprøtt til, f.eks. kjeks.

På krydderplantasje utenfor Goa (India)

Vi var spente før denne dagen i Goa. Siden matinteressen er litt mer enn middels, hadde vi meldt oss på en tur til en krydderplantasje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Til ære for turistene, hadde de laget et lite område, hvor de hadde plantet mange forskjellige krydderplanter- og trær sammen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Det er fasinerende å gå rundt og se hvordan kjente krydder vokser på planter og trær vi ikke har visst hvordan ser ut.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vi fikk se hvordan sort pepper, kardemomme, muskatnøtt, vanilje, kanel, nellik, chili, coriander, cashew og betelnøtt, for å nevne noen vokser.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Noe av det mest fasinerende, var at de hadde importert vanilje. Siden vaniljen blir befruktet via colibrier og de ikke finnes i India. Må de gjøre jobben selv.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA  

Vi avsluttet dagen i krydderplantasjen med fantistiske indiske småretter. Her er et lite utvalg. Tallerkene var laget av tørkede palmeblader og var engangs.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Du finner spennende indiske matoppskrifter her:

http://aperitivo.blogg.no/indisk.html

Om du har fått lyst til å besøke dette vakre og smaksrike stedet, finner du mer informasjon her:

http://tropicalspiceplantation.com/

Nanbrød med løkfrø (Nigellafrø)

Nanbrød er en naturlig del av den indiske maten. De er veldig enkle å lage selv og smaker mye bedre enn de halvstekte fra matbutikken. Denne oppskriften gir 8 nanbrød og har en nydelig smak av løkfrø (Nigellafrø), som du finner i asiatiske butikker og i noen velassorterte dagligvarebutikker.


 

Bland 600g mel, 1 ts salt, 2 ts sukker, 2 dl melk, 1/2 pakke gjær, 3 dl yoghurt, 4 ss olivenolje og 2 ss løkfrø. Elt godt sammen og tilsett mer mel om nødvendig.

La deigen heve i 1 time, eller mer, før du deler deigen i 8 like deler, form dem til boller og la dem heve i 1 time under et klede.

Trykk dem ut til oval fasong, gjerne ganske tynne. Legg dem på stekebrett med bakepapir, og la dem heve i 30 minutter til. Sett ovnen på full varme, hos meg er det 300 grader.

 
 

La nanbrødene steke høyt oppe i ovnen i 6 - 8 minutter. De skal få fin farge, men pass på at ikke de svir seg, for dette går fort.

Når de er ferdige smører du dem med ghee eller smør og serverer.

Et lite tips: Stek noen av brødene halvveis og legg dem i fryseren. Når du skal bruke dem, tar du dem opp av fryseren, de tiner raskt, og steker dem ferdig, før du smører dem med ghee (eller smør)

Indisk kylling i form

Denne kyllingretten er en modifisert versjon av en oppskrift jeg fikk av en kollega. Den kan gjerne serveres med en frisk salat.

5 poteter i skiver og 2 løk legges i en smurt, ildfast form og stekes på 200 grader i 45 minutter.

Legg i 1 mango i terninger, 1 paprika i terninger og 3 kyllingfileter i strimler.

Bland sammen 1 boks creme fraishe, 2 ss mangochutney, 2 ss sweet chilisaus, 1 ts paprikapulver, 1 ts karri, 1/2 ts pepper og 1 knust buljongterning eller 1 ss kyllingfond. Hell blandingen over potet/kyllingblandingen, strø over 200 g ost og stek i ovnen på 180 grader i 45 minutter til.  

Dryss over litt frisk koriander ved servering.




 

Nanbrød med koriander

Nanbrød er et nydelig innslag i den indiske maten. Det er enkelt å lage nanbrød selv, og det smaker mye bedre enn de du får kjøpt i matbutikken. Denne oppskriften gir 8 flotte nanbrød og har en nydelig smak av koriander.


 

Bland 600 g mel, 1 ts salt, 2 ts sukker, 2 dl melk, 1/2 pakke gjær, 3 dl yoghurt, 4 ss olivenolje og 2 ss løkfrø. Elt godt sammen og tilsett mer mel om nødvendig.

La deigen heve i 1 time, eller mer, før du deler deigen i 8 like deler, form dem til boller og la dem heve i 1 time under et klede.

Trykk dem ut til oval fasong, gjerne ganske tynne. Legg dem på stekebrett med bakepapir og strø på tørkede korianderblader. Press bladene litt ned i deigen og la dem heve i 30 minutter til. Sett ovnen på full varme, hos meg er det 300 grader.


 

Stek nanbrødene høyt oppe i ovnen i 6 - 8 minutter. De skal bli få fin farge, men pass på at ikke de svir seg, for dette går fort.

Når de er ferdige smører du dem med ghee eller smør og serverer.

Et lite tips: Stek noen av brødene halvveis og legg dem i fryseren. Når du skal bruke dem, tar du dem opp av fryseren, de tiner raskt, og steker dem ferdig, før du smører dem med ghee (eller smør)

Nanbrød med chili

Nanbrød hører til alle måltider med indiske mat. Denne oppskriften gir 8 flotte nanbrød som har en nydelig smak av chili.


 

Bland 600 g mel, 1 ts salt, 2 ts sukker, 2 dl melk, 1/2 pakke gjær, 3 dl yoghurt, 4 ss olivenolje og 2 ss løkfrø. Elt godt sammen og tilsett mer mel om nødvendig.

La deigen heve i 1 time, eller mer, før du deler deigen i 8 like deler, form dem til boller og la dem heve i 30 minutter under et klede.

Trykk dem ut til oval fasong, gjerne ganske tynne. Legg dem på stekebrett med bakepapir og strø på knust, tørket chili. Press chilien litt ned i deigen og la dem heve i 30 minutter til. Sett ovnen på full varme, hos meg er det 300 grader.


 

Stek nanbrødene høyt oppe i ovnen i 6 - 8 minutter. De skal få fin farge, men pass på at ikke de svir seg, for dette går fort.

Når de er ferdige smører du dem med ghee eller smør og serverer.

Et lite tips: Stek noen av brødene halvveis og legg dem i fryseren. Når du skal bruke dem, tar du dem opp av fryseren, de tiner raskt, og steker dem ferdig, før du smører dem med ghee (eller smør)

Kylling tikka masala

Kylling tikka masala er en indisk klassiker. Denne oppskriften har litt sting av chili, men du kan lage den så sterk du vil, ved å tilsette mer.

Start med marinaden: Bland 2 ss garam masala, 2 ss paprikapulver, 1 ss frisk, revet ingefær, 1/2 ts salt, 1 1/2 dl yoghurt naturell og 2 ss rapsolje. Skjær 800 g kyllingfilet i terninger og bland dem godt inn i marinaden. Mariner kyllingen i minst 1 time i kjøleskapet, gjerne natten over.  

Ta kyllingbitene opp av marinaden og ta vare på resten av marinaden.). Stek kyllingen på høy varme.

Til sausen smeltes 2 ss ghee (eller smør) i en gryte. Tilsett 2 strimlede løk og fres den til den blir gyllen, myk og litt karamellisert. Tilsett 2 fedd hvitløk, 1,5 ts reven ingefær, 1,5 ss garam masala, 2 ss paprikapulver og 1 ts chilipulver. La det frese videre i et minutt under omrøring.

Tilsett 1 boks hakkede tomater (helst Mutti), resten av marinaden og 1 finhakket chili og la det småkoke i 10 minutter. Tilsett 3 dl yoghurt og la sausen småkoke i 20 minutter. Smak til med salt og ev. sukker og kjør den jevnere med en stavmikser. 

Legg kyllingbitene i sausen og la det hele trekke ved lav varme i ca.15 minutter. Rør inn strimlet paprika og hakket frisk koriander og server med kokt ris, raita, mangochutney, nanbrød og pappadums.

Du finner oppskrift på deilige nanbrød med hvitløk her:

http://aperitivo.blogg.no/1485494510_nydelige_nanbrd_med_hvilk.html

eller mitt favorittnanbrød peshwarinan her:

http://aperitivo.blogg.no/1475154012_peshwari_naan.html

Du finner flere spennende oppskrifter fra India her:

http://aperitivo.blogg.no/indisk.html



 

 

Nydelige nanbrød med hvitløk

Skal du spise indisk, "må" du ha nanbrød til. Denne oppskriften gir 8 fantastiske nanbrød med en nydelig smak av hvitløk.

Bland 600 g mel, 1 ts salt, 2 ts sukker, 2 dl melk, 1/2 pakke gjær, 3 dl yoghurt, 4 ss olivenolje og 2 ss løkfrø. Elt godt sammen og tilsett mer mel om nødvendig.

La deigen heve i 1 time, eller mer, før du deler deigen i 8 like deler, form dem til boller og la dem heve i 1 time under et klede.

Trykk dem ut til oval fasong, gjerne ganske tynne. Legg dem på stekebrett med bakepapir og strø på tørket, hakket hvitløk. Press hvitløken litt ned i deigen og la dem heve i 30 minutter til. Sett ovnen på full varme, hos meg er det 300 grader.

 
 

La nanbrødene steke litt høyt oppe i ovnen i 6 - 8 minutter. De skal få litt farge men pass på at ikke de svir seg, for dette går fort.

Når de er ferdige smører du dem med ghee eller smør og serverer.

Et lite tips: Stek noen av brødene halvveis og legg dem i fryseren. Når du skal bruke dem, tar du dem opp av fryseren, de tiner raskt, og steker dem ferdig, før du smører dem med ghee (eller smør).

Nydelig indisk dal med torsk og linser

Indisk dal er en nydelig rett med torsk. Det er ikke så vanlig å få servert fisk i indiske retter på restauranter, men jeg anbefaler å prøve. Sausen er så god, at du nesten bare kan kose deg med den, sammen med godt brød. Om du vil ha den som vegetarrett, kan du erstatte kyllingfond med grønnsaksfond eller en buljongterning.


 

Skjær 600 g torsk i terninger. Finhakk 2 løk og 1 rød chili, del 20 cherrytomater i to, og press saften fra 1/2 sitron. Varm 2 ss rapsolje i en kjele, og fres løk og chili og 2 fedd finhakket hvitløk til løken er gylden. Tilsett cherrytomatene og la det surre i fem minutter. Tilsett 1 ss garam masala, 1 ts gurkemeie, 1 ts revet ingefær, 2 ts tørket koriander, 2 ss kyllingfond og 1 ts spisskummen og bland det godt sammen. Tilsett 1 glass (650 g) hakkede tomater (helst Mutti), 1 boks kokosmelk, 1 kanelbark og 1 boks hermetiske linser, og la det koke under lokk i 5 minutter. Tilsett torsketerningene og la det trekke under lokk i 3 minutter.

  

Serveres med indisk brød, f.eks. nan, som du går kjøpt i alle dagligvareforretninger, eller du kan lage selv.

Det passer godt med mitt yndlingsnanbrød, som du finner oppskrift på her:

http://aperitivo.blogg.no/1475154012_peshwari_naan.html

I India brukes det ofte indisk øl til maten. Det kan f.eks. serveres i disse lekre India Pale Ale-glasssene:

https://tracking.adviralmedia.com/click/386/56604/scandinaviandesigncenter

 

Butter chicken - en deilig indisk klassiker, som er enkel å lage

Det kommer mange deilige retter fra India. Butter chicken er en av dem og vi synes den smaker nydelig. Den er ikke vanskelig å lage heller. Inderne bruker ghee, som er klarnet smør, men det går helt fint å bruke smør også.

Del 700 g kyllingfilet i terninger og legg den i en marinade av 2 ss tandoori masala og 2 ss nøytral olje (f.eks raps). La det marinere i minimum 2 timer, men gjerne over natten.

Stek 1 finhakket løk i ghee på middels varme til den er karamellisert. Samtidig smeltes 2 dl ghee i en kjele, sammen med 1 boks hakkede tomater (helst Mutti), 2 fedd finhakket hvitløk, 7 dl kremfløte, 2 ts salt, 1 ts kajennepepper, og 1 ss garam masala. La det koke på lav varme i 30 minutter under lokk. Rør av og til, så det ikke legger seg ved. Tilsett den karamelliserte løken.

Mens sausen koker, legges kyllingbrystterningene ut over en bakeplate og stekes på 200 grader, midt i ovnen, i ca. 15 minutter. Legg kyllingen i sausen og la det småkoke i 5 minutter før servering.

Jeg serverer butter chicken med ris, nanbrød og raita. Denne gangen har jeg brukt yndlingsnanbrødet mitt, peshwarinan, som du finner oppskrift på her:

http://aperitivo.blogg.no/1475154012_peshwari_naan.html

Du kan selvfølgelig kjøpe halvstekte nanbrød i butikken, men hjemmelaget smaker bedre.

Oppskrift på raita, finner du her:

http://aperitivo.blogg.no/1472790478_kylling_tikka_med_rot.html

 

 

Kylling korma

Kylling korma er en av de mildere indiske rettene og lett å like for både liten og stor. Vi legger ofte kyllingen i marinade kvelden før, så det går raskt å gjøre den ferdig når vi kommer fra jobben.

Kjør 2 cm frisk ingefær, 2 hvitløksfedd, 2 ts garam masala, 1,4 ts tørka chiliflak og 50 g skåldede mandler til en jevn masse i blenderen. Hell det over i en stor bolle og tilsett 800 g kyllingfilet i terninger, 200 g yoghurt, 2 ss tomatpuré og 6 knuste kardemommefrø. Bland godt og la det marinere i minimum 2 timer, gjerne natten over.

Stek 2 strimlede løk i 0,6 dl nøytral olje og 50 g smør på medium varme til den er gylden i ca 10 minutter, rør ofte. Tilsett kyllingen og marinaden. Kok det til kyllingen er gjennomkokt i ca. 15-20 minutter. Rør inn 100 g yoghurt, kok opp og server med kokt ris, nanbrød, raita, chutney og pappadums.

Pappadums lages som beskrevet på pakken (friteres i nøytral olje).

Chutneyen kan du lage selv, men det finnes mange gode varianter på glass også.

Oppskrift på raita finner du her:

http://aperitivo.blogg.no/1472790478_kylling_tikka_med_rot.html

 


 

Kylling tikka med roti og raita


 

Kylling tikka:

Del 1 løk i terninger, riv 2 cm ingefær, finhakk 2 hvitløk og stek det i en sautepanne (stekepanne med høye kanter) i olje til løken blir myk (2-3 minutter). Tilsett 1 finhakket grønn chili, 1/4 ss chilikrydder, 1/2 ss gurkemeie, 1 ss garam masala og la det steke i 30 sekunder, før du tilsetter 1/2 ss brunt sukker og 1 boks hakkede tomater (helst Mutti). La det koke i 5 minutter, før du kjører blandingen i food processor, til det er en jevn masse.

Hell litt ny olje i den samme pannen og stek kyllingen delt i terninger på middels varme til den er lett brunet. Tilsett blandingen fra food processoren, 3 karryblader, 1 løk og 1 paprika i terninger. La det koke i 10 minutter, til kyllingen er gjennomkokt, før du tar det av platen og tilsetter 100 g yoghurt naturell.

Raita:

Lager du lett ved å røre sammen 3 dl yoghurt naturell, 1 reven agurk, 1 ts malt spisskummen, ½ ts salt,
½ ts cayennepepper, ½ ts kvernet sort pepper og 2 ss myntesaus, evt. litt finhakket mynte.

Rotibrød:

Kjøpes i asiatiske butikker og kan enten tas 40 sekunder i mikroovn, eller 30 skunder i tørr stekepanne, eller 10 minutter i folie i stekeovnen, til de er lune.

 
 

Ved servering legges roti på tallerken, kylling tikkaen legges i en stripe på midten, så legges en stripe raita og til slutt en stripe mangochutney. Rulles sammen og nytes.

Indisk linsesuppe med nanbrød

300 ferdiggkokte linser
200 g gulrot
200 g løk
200 g sellerirot
4 hvitløksfedd
4 ts karri
1 ts sambal oelek
2 bokser tomater (helst Mutti)
4 ss grønnsaksfond eller 2 grønnsaksbuljongterninger
8 dl vann
4 dl melk eller fløte
1 ss olivenolje
Salt og pepper

Skjær løk, gulrot, sellerirot og hvitløk i små biter. La det frese i noen minutter i olivenolje i en kjele. Rør inn karri og sambal oelek.
Hell i vann og fond og la det småkoke i 20 minutter.
Skyll linsene under kaldt vann og la dem renne av seg i dørslaget.

Når suppen er ferdig kokt, kjører du den glatt med stavmikser og tilsetter linsene og melk eller fløte. Smak til med salt og pepper og gi den et oppkok.

Pyntes med frisk koriander og yoghurt. Det smaker godt med nanbrød til, f.eks. nan med koriander.