Grønnsaker

Agurk- og gulrotsalat, deilig tilbehør til fisk

Alle kjenner den vanlige agurksalaten, men hvorfor ikke gjøre en liten vri på den?  2 dl vann ½ del eddik 1 ss sukker 1/2 ts pepper Blandes godt sammen. Tilsett 1/2 agurk og 2 gulrøtter...

Potetsalat til fisk

Potetsalat finnes i mange varianter og det er så lettvint at det ikke er noen grunn til å kjøpe den ferdig. Denne varianten passer til fiskeretter. 8 skrelte kokte poteter i terninger 1 boks rø...

Kantarelljakt

Noe av det hyggeligste med høsten, er at vi finner kantareller i skogen, rett utenfor stuedøren vår. Det er ikke alltid vi vet at vi er på kantarelljakt. Noen gangen skal vi bare gå en tur og en...

Fløtegratinerte søtpoteter

Fløtegratinerte søtpoteter er en god rett, som kan erstatte vanlige gratinerte poteter, for å få litt variasjon. Denne oppskriften er passe til 4 personer. 500 g skrelt søtpotet i skiver 5 dl f...

Perfekt potetpuré

Til vanlig bruker jeg ikke oppskrift på potetpuré, men noen ganger, når jeg vil at alle ingredienser i et måltid skal være helt perfekt, bruker jeg denne oppskriften. Det er passe til 4 personer, d...

Rotgrønnsaker med potet, bakt i ovnen

Denne grønnsaks- og potetretten, er en vinner hos oss. Den passer til både kjøtt og fisk. Skrell og del ønskede rotgrønnsaker i terninger, på ca 2 x 2 cm. Del poteter i 2 x 2 cm. Du trenger ik...

Stuing av rotgrønnsaker

Grønnsakstuing smaker nydelig til både kjøtt- og fiskeretter. Her har jeg laget en variant av rotgrønnsaker.  Rotstuing: 1 gulrot 1 nepe 1/4 sellerirot 1 persillerot 1 vårløk elle...

Ovnsbakte potetskiver

Denne potetvarianten smaker godt til retter av både kjøtt og fisk. Skjær småpoteter i 1 cm tykke skiver. Legg dem i en ildfast form, som er rislet med nøytral olje. Dryss over ønsket krydder (al...

Ovnsbakte betestrimler

Det har blitt så enkelt at du får kjøpt revne strimler av beter i min matbutikk nå. Det gjør denne deilige oppskriften til en virkelig fastfoodrett, som lager seg selv mens du lager poteter og kjøt...

Potetsalat

Potetsalat en en av de ferdigrettene jeg synes smaker mest syntetisk. Det er enkelt å lage selv. Du lager rømmeblandingen mens potetene koker og om du bruker fine poteter, trenger du ikke engang å ...

Smørdampet gulrot, fennikel og vårløk

Denne enkle og smakfulle grønnsaksblandingen smaker perfekt til fisk. Denne porsjonen er passe til 4 personer. 4 store gulrøtter 1 stor fennikel 4 vårløk 4 ss smør Salt Kutt gulrøtter og fe...

Trøffel- og baconpotetmos

Trøffel- og baconpotetmos smaker godt til både kjøtt og fisk. Denne oppskriften passer til 4 personer.   10 mellomstore poteter 2 dl fløte 100 g smør 150g sprøstekt bacon i terninger ...

Pommes frites

Du kan kjøpe pommes frites ferdig i frysedisken, men ikke noe kan måle seg med hjemmelaget   Del 250 g poteter per pers. i staver. Om potetene er fine, trenger du ikke engang å skrell...

Potetsalat med sennep

Potetsalat passer til mye forskjellig og smaker godt, både lun og kald. Denne varianten er med sennep, og passer til både spekemat, grillmat og fisk. Kok 1 kg poteter. Avkjøl dem så mye a...

Potetsalat med middelhavssmak

Det smaker godt med potetsalat til f.eks. spekemat. Hvorfor ikke prøve denne varianten, med smak av middelhavet? Kok 1 kg poteter, avkjøl dem litt (til du klarer å holde i dem), før du del...

Syltede grønnsaker

Syltede grønnsaker er ikke så vanlig, med det smaker nydelig til fisk og kan gjerne lages dagen i forveien. Siden det har kommet gulrøtter i flere spenstige farger, har jeg brukt tre varianter her....

Bakte perlepoteter

I det siste har vi fått kjøpt perlepoteter i butikken. Jeg synes de er små og sexy og en pryd for tallerkenen.   Jeg risler litt olje i langpanna og legger dem i hele. De kan krydres m...

Enkel coleslaw

  Bland 1/2 kopp majones, 2 ss sukker, 1,5 ss sitronsaft, 1 ss eddik, 1/2 ts pepper og 1/4 ts salt i en stor bolle til den er glatt. Tilsett reven gulrot og finsnittet kål (du får det ferdig ...

Kantarellduchesse

Denne potetvarianten med tørkede kantareller smaker fantastisk og passer spesielt godt til vilt eller storfe. Det er litt jobb, men det er virkelig verd det. Legg 300 g tørkede kantare...

Stekte, strimlede rotgrønnsaker

Stekte, strimlede rotgrønnsaker passer til både fisk og kjøttretter. Det har blitt ekstra lettvint å lage, siden du går kjøpt ferdige pakker med rødbetemiks i butikken for tiden. Den består av revn...

Annapoteter

Annapoteter smaker godt til både kjøtt og fiskeretter. Du kan lage dem i en stor form, eller i porsjonsformer, som jeg har gjort her. Skjær 400 g poteter i tynne skiver. Smelt 50 g smør. Tilsett...

Søtpotet- og sellerirotpuré - deilig tilbehør til både fugl, storfe og svin

  Søtpotet- og sellerirotpuré smaker godt og er både potet og grønnsaker i ett. Den er laget av 2 søtpoteter og 1/2 sellerirot, som er skrelt og delt i terninger. Terningene legges i en kjele...

Agurksalat med stevia - et sunnere alternativ

Agurksalat smaker nydelig til nesten alle slags fiskeretter. Her er en sunnere variant, med stevia i stedet for sukker. Stevia er en urt som kunn smaker søtt, ikke inneholder kalorier og som i...

Potetsticks

Potetsticks er sprøtt og smaker akkurat det du vil. Du kan krydre den så den passer til et hvilket som helst måltid. Jeg starter med å rive poteter grovt, tørke godt av dem på et tørkerullp...

Gulrotpuré

Gulrotpuré er deilig tilbehør til både kjøtt og fisk. Det er dessuten enkelt og lage. Del 4 store gulrøtter i skiver og kok dem møre i vann tilsatt salt. Hell av vannet, mos gulrøttene og t...

Ovnsbakte rotgrønnsaker med søtpotet

Ovnsbakte rotgrønnsaker smaker godt til mange slags retter. Denne varianten med søtpotet, gir både grønnsaker og poteter i ett, og det kan jo ofte være praktisk, når man har gjester. Skrell og d...

Agurksalat

Agurksalat er en gammel slager og passer til nesten all slags  fisk. Den er kjekk å bruke når du skal ha gjester, siden du gjerne kan lage den klar flere timer i forveien og bare sette de...

Ovnsbakt løk

Denne løkretten er så god, at du nesten kan spise bare den, men jeg pleier å bruke den som tilbehør til kjøttretter, som f.eks. biff eller lammekoteletter. Den smaker perfekt til grillmaten og kan ...

Smørdampede sukkererter, minigulrøtter og vårløk

Smørdampede grønnsaker smaker godt og man heller ikke masse næring i vasken, sammen med kokevannet. Denne blandingen med gulrøtter, sukererter og vårløk, passer ekstra godt til fiskeretter. ...

Parmesanpoteter

Disse potetene smaker helt nydelig og passer til alle kjøtt- og fiskeretter som skal ha en italiensk vri, eller du kan bare maule dem, eller ha dem som tilbehør til antipasti (den italienske v...

Soppstuing med parmesan

Denne soppstuingen får en smak av Italia, siden den er smakssatt med parmesan. Den er nydelig til både kjøtt og hvit fisk. Stek 3 pakker med strimlet sopp i 2 ss smør, her har jeg brukt aro...

Gulrot- og sellerirotpuré

Denne pureen smaker godt til både kjøtt og fisk.  Del 6 gulrøtter og 1/2 sellerirot i terninger og kok dem møre i lettsaltet vann. Hell av vannet og kjør det til en jevn masse med en s...

Guros fylte bakepoteter

Disse potetene smaker godt alene, som en lett kveldsrett, lunsjrett eller som deilig tilbehør til kjøttretter, som for eksempel biff. Skyll og vask 6 bakepoteter og skjær dem over på langs. Legg...

Søtpotetmos - nydelig til både kjøtt og fisk.

Søtpotetmos smaker helt nydelig og kan brukes til de samme rettene du vil bruke vanlig potetmos til. Start med å skrelle 4 søtpoteter, dele dem i terninger og koke dem i vann til de er mø...

Syltet sjalottløk

Jeg har forsøkt å sylte sjalottløk noen ganger, med varierende hell, men med denne oppskriften blir løken et nydelig tilbehør til både kjøtt og fisk. Skrell sjalottløken og skjær av endene. Kok ...

Ertepurè

Ertepurè smaker godt til både kjøtt- og fiskeretter. Jeg lager den alltid av frosne erter, som både er grønnere og smaker bedre enn bokseerter. Hell ertene i en kjele. Fyll i fløte så den nesten...

Persillerotpurè

Persillerotpurè smaker nydelig som tilbehør til mange kjøttretter, som f.eks. biff, fileter av vilt, kylling og masse annet. Den er heller ikke så komplisert å lage. J Start med å skrelle og dele...

Nepestuing

Nepestuing er en grønnsaksrett som smaker godt til både fisk og kjøtt. Kok en blanding av neper og gulrøtter i terninger i vann, til de er nesten møre. Hell av kokevannet. Smelt 2 ss smør m...

Rosenkål med bacon

Rosenkål med bacon er skikkelig godt tilbehør til vilt. Om du ikke er så glad i rosenkål, kan det godt hende du liker denne varianten.  Skjær av de brune rotendene, fjern de stygge bladene ...

Pestopoteter

Pestopoteter er deilig tilbehør til kylling, fisk, eller en deilig tapasrett. Det smaker aller best om du lager pestoen selv, men det finnes også ferdige å få kjøpt. Jeg starter med båtpotetene. J...

Grøntrand

Denne oppskriften har jeg funnet i den gamle kokeboka som moren min har fra husmorskolen. Den ble laget i en randform og du skulle legge kokte grønnsaker i åpningen i midten og serve...

Bakt potet - en lunsj eller kveldskos som lager seg selv.

Bakt potet er en rett du kan lage så enkel eller komplisert du vil. Du kan fylle den med kryddersmør og bruke den som tilbehør til middagen. Du kan også sette fram masse deilig tilbehør og bru...

Fløtegratinerte poteter

Fløtegratinerte poteter har etterhvert blitt en klassiker , er enkel å lage og passer til mye. 10 poteter skjæres i tynne skiver og legges i lag med 3 fedd finhakket hvitløk, litt salt og p...

Rødløkskompott

Denne rødløkskompotten er deilig til mange kjøttretter, og er et fantastisk tilbehør til andebryst. Del 2 rødløk i båter og fres dem i litt smør. Tilsett 2,5 dl rødvin, 2,5 ss sukker, 1 laurbærb...

Sautert mangold

Jeg har fått en bunt med mangold i posen fra Sylling Andelslandbruk. Jeg har lest litt og funnet ut at den kan brukes på samme måte som spinat. Jeg vil sautere den og bruke den sammen med helstekt ...

Ovnsbakte rotgrønnsaker med kantareller

Å bake rotgrønnsakene i ovnen, er lettvint og gir i tillegg et velsmakende tilbehør til både kjøtt og fisk. Det smaker så godt, at det nesten kunne spises uten mer tilbehør. Her har jeg bru...

Pastinakk- og spinatpuré

Denne puréen er deilig tilbehør til både fisk og kjøtt. Du kan gjerne lage en større porsjon og fryse for å gjøre det lettvint senere.   Skrell 4 pastinakker og del dem i terninger. Kok de...

På skattejakt hos Sylling Andelslandbruk

Jeg har oppdaget et helt fantastisk konsept og synes det er morsomt å fortelle videre om det. Det heter andelslandbruk og er perfekt for folk som ikke har en grønnsakshage selv, men har lyst t...

Knutekålmos

Du har sikkert sett denne kule grønnsaken i butikken i det siste. Jeg lager mos av den. Jeg skreller den, kutter den i små terninger,  legge dem i en kjele og fyller opp me...

Potetvafler med bacon, salat, og rømme - morsom OL-lunsj

Nå i disse OL-tider, kan det vel smake med en lettservert lunsj. Mitt forslag er potetvafler, som er både godt og lettvint. De kan varieres i det uendelige, men jeg har brukt rømme, salat, hakket r...

Hasselbackpoteter

Jeg har fått en del spørsmål om hasselbackpotene mine, så jeg legger ut en liten oppskrift. Jeg bruker en bakepotet per pers. Jeg skreller dem ikke, men jeg legger dem på siden og stikker en ...
Siv Ellen

Siv Ellen

51, Øvre Eiker

Jeg er en mat- og interiørglad person, som liker å reise. Jeg kommer alltid hjem igjen med samme souvernir, en kokebok på engelsk med lokale oppskrifter. Dette gjør at jeg har flere hundre kokebøker, som jeg skal telle en uke jeg får litt tid til overs. Jeg tester ut alle nye ingredienser jeg kan komme over, med varierende hell. Mottoet mitt er: "Hvordan kan du vite at det ikke er det beste du noensinne har spist, om du ikke smaker?". Det daglige smakspanelet mitt, er mine to sønner og kjæresten min. Kjæresten min, som også er mannen min, er en tusenkunstner. Han kan lage nesten hva som helst av noen plankebiter og jeg viser noe av det vakre han har laget i bloggen min.


Søk i bloggen


Kategorier

Arkiv

hits