hits

Grønnsaker

Røsti med beter

Røsti er en deilig potetvariant fra Sveits. Den smaker godt til både kjøtt og til hvit fisk. Jeg synes det er spennende å prøve nye ting og har laget en variant med beter. Denne oppskriften er passe til 4 persjoner.

400 g poteter, skrelt og grovt revet

100 g beter, skrelt og grovt revet

1 dl revet, valgfri ost

1/2 ts salt

1/4 ts pepper

2-3 ss smeltet smør

Legg potetene i et kjøkkenhåndkle og vri ut mest mulig av væsken i potetene. Bland alle ingrediensene i en bolle.

  

Legg blandingen med skje utover en bakeplate, dekket med bakepapir. Stekes i ovnen på 200 grader, til de er gylne og potetene er møre.

Potetsalat med blåskimmelost

Denne deilige potetsalaten er perfekt til grillmat og til tapas. Den smaker aller best varm, men kan også brukes kald.

1 kg kokte poteter

1 pakke majones

3/4 beger med seterrømme

2 hvitløksfedd

1 ss worcestersaus

1 ss olivenolje

110 g blåmuggost

Finhakket gressløk

 

Kjør sammen blandingen til en saus, smak til med salt og pepper.

Vend sausen inn i de hakkede potetene.

Smørdampede rotgrønnsaker

Smørdampede rotgrønnsaker er sunt og godt og passer til mange kjøtt og fiskeretter.

Jeg liker å dele dem i veldig små teringer og servere dem med litt tyggemotstand. Om du skal servere gjester, kan de gjøres helt klare i god tid og smørdampes rett før serving. Denne porsjonen er passe til 4 - 6 personer.

2 gulrøtter

1 persillerot

1/2 purre

4 ss smør

1,5 dl vann

½ ts salt

½ ts pepper

Skrell og del grønnsakene i små terninger og purren i strimler. La dem koke lett møre i en kjele med smør, vann, salt og pepper, ca. 5-10 min. avhengig av hvor små du har kuttet dem. De smaker best om de får ha litt tyggemotstand.

 

Blomkål- og gulrotpurè

Denne purèen passer til både kjøtt og fisk.

4 gulrøtter skrelles og deles i skiver

1/2 blomkål, fjern vlader og det groveste på stilken, deles i biter

Fløte, til det dekker

2 ss grønnsaksfond

Pepper og ev. salt

Gulrøttene og blomkålen legges i en kjele. Hell over fløte til det nesten dekker. Tilsett fond og et lite dryss pepper. Kok langsomt opp, så ikke fløte brenner seg. Kok til grønnsakene er møre. Kjør til en jevn masse og smak til om den må ha salt og ev. mer pepper.   

Skrell og del

Rødbetepuré

Rødbetepuré smaker godt til både vilt og til fiskeretter av hvit fisk.

3 rødbeter

Fløte, så det nesten dekker betene

1 ss grønnsaksfond

salt

pepper

Skrell og del rødbeter i terninger. Legg dem i en kjele og hell over fløte, så det nesten dekker. Tilsett fond. Kokes forsiktig til betene er møre og fløten tykner. Kjøres til en fin purè med stavmikser og smakes til med salt og pepper.

Gulrotpuré

Gulrotpuré maker godt til mange retter og kanskje spesielt godt til hvit fisk. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

8 gulrøtter  

2 ss smør  

2 ts frisk, reven ingefær  

sitronsaft  

salt og pepper  

Kok gulrøttene møre i saltet vann. Hell ut nesten alt kokevannet, så du har litt vann igjen på bunnen av kjelen. Mos gulrøttene med smør og revet ingefær. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Bakt sjalottløk

Bakt sjalottløk smaker nydelig til stekte kjøttretter. Prøv den gjerne som tilbehør til grillmaten, eller til en deilig biff. 

4 store sjalottløk, med skallet på.

1/4 dl grovt havsalt

1/4 dl solsikke- eller raps

En kvast frisk rosmarin

Bland salt og olje i en liten, ildfast form. Legg på rosmarin og sett løken oppa. Dekk formen med folie og bak løken i ovn ved 180 ˚C i ca. 1 time. Løken skal bli helt myk. Klem løken ut av skallet ved servering.

 

Tomatsalsa

Salsa smaker godt og kan lages klar i forveien, om du skal ha gjester. Den er et friskt innslag til både fiske- og kjøttretter. Den smaker også godt som topping på ferdigstekt pizza.

5 klasetomater, frøene tatt ut og delt i små terninger 

1 finhakket rødløk 

1 rød paprika i små terninger 

4 ss olivenolje 

salt og nykvernet pepper 

Saften av 1 lime

1 neve finhakket koriander

Del alt i terninger og bland sammen.

Småsinte ovnspoteter

Disse småsinte potetene smaker godt til biff eller som del av et tapasmåltid.

Skrell poteter og del dem i fingertykke skiver. Risle over litt nøytral olje. Krydre med salt, pepper, paprikapulver, kajennepulver og chilipulver.

Stek i ovnen på 250 grader til de får en gyllen, fin farge og er gjennomstekte. Rør et par ganger under stekingen, så de får farge på alle sider.

Jordskokkpuré

Vi får kjøpt jordskokk i matbutikken vår. I gamledager ble det brukt i Norge i stedet for poteter. De er litt tuklete å skrelle, men det er enklere om de får ligge i litt vann over natten. Jordskokkpuré smaker godt til både fisk- og kjøttretter.

1 pose jordskokk, skrelles og kuttes i terninger. Legges i kjele, med 2 finhakkede hvitløk, 1 ts pepper og 2 ss grønnsaksfond. Hell over fløte, så det nesten dekker og kok langsomt opp, så ikke det svir seg. Kokes til jordskokken er mør, før blandingen kjørs til puré med stavmikser. Smak til med salt.

Mungobønner

Du kan gjerne bruke mungobønner i stedet for ris eller porteter til mange middagsretter. Jeg synes de smaker litt kjedelig om de bare kokes i vann, så derfor bruker jeg både kraft, løk og urter. Denne oppskriften er passe til 4 personer

300 g mungobønner

1/2 finhakket løk

2 fedd finhakket hvitløk

1 ts timian

2 ss olivenolje

1 l hønse buljong eller grønnsakbuljong

Salt og pepper

2 ss smør

Skyll godt av mungobønnene og la dem renne godt av. Finhakk løk og surr den blank i olje, tilsett finhakket hvitløk og timian. La alt surre i olje i ca. 30 sek, tilsett godt avrente bønner og buljong. Kok opp og la trekke i ca. 30 min til bønnene er myke. Smaker deilig til fiskeretter.

Deilig potetpuré til fiskeretter

Skrell 500 g mandelpoteter og kok dem møre i usaltet vann.

Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten.

Mos potetene, og rør inn smeltet 150 g smør og 6 ss fløte. Pisk til du får en jevn og luftig puré. Tilsett finhakket gressløk eller finhakket vårløk.

Smak til med muskat, sitron, salt og pepper.

 

https://advrl.com/499/56604/e-c

Agurk- og gulrotsalat, deilig tilbehør til fisk

Alle kjenner den vanlige agurksalaten, men hvorfor ikke gjøre en liten vri på den? 

2 dl vann

½ del eddik

1 ss sukker

1/2 ts pepper

Blandes godt sammen. Tilsett 1/2 agurk og 2 gulrøtter, skjært på langs med ostehøvel.

La det stå og trekke i kjøleskapet i minimum 1 time.

Potetsalat til fisk

Potetsalat finnes i mange varianter og det er så lettvint at det ikke er noen grunn til å kjøpe den ferdig. Denne varianten passer til fiskeretter.

8 skrelte kokte poteter i terninger

1 boks rømme

1 god neve finhakket gressløk

saften av 1/2 sitron

1/2 glass kapers

1 ts sukker

salt og pepper

Bland alt og smak til med salt og pepper. Kan gjerne serveres mens potetene fortsatt er lune.

 

Kantarelljakt

Noe av det hyggeligste med høsten, er at vi finner kantareller i skogen, rett utenfor stuedøren vår.

Det er ikke alltid vi vet at vi er på kantarelljakt. Noen gangen skal vi bare gå en tur og ender med å lage en hengekøye av genseren og fyller den.   
 

Kantareller kan brukes til mye, men noe av det aller beste, er å steke dem i godt smør, med litt salt og pepper og maule dem.


Det smaker også godt å steke dem i smør, med salt og pepper og helle over litt fløte eller rømme og koke dem i noen minutter. Det blir et supert tilbehør til kjøttretter inkludert viltretter. 

Jeg kan forøvrig anbefale denne fantastiske retten med potetmos:

http://aperitivo.blogg.no/1489470045_kantarell_duchesse.html

 




 

Fløtegratinerte søtpoteter

Fløtegratinerte søtpoteter er en god rett, som kan erstatte vanlige gratinerte poteter, for å få litt variasjon. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

500 g skrelt søtpotet i skiver

5 dl fløte

2 finhakkede hvitløksfedd

1 ts salt

1/2 ts pepper

Revet ost

Legg søtpotetene i en smurt, ildfast form. Bland fløte, hvitløk, salt og pepper og hell det over søtpotetene. Sett formen i ovnen på 200 grader, til potetene er møre (ca. 45 minutter). Om de begynner å få farge, dekkes de til med litt aluminiumsfolie.

Dryss over osten og stek videre til osten er smeltet og gyllen - det tar ca. 15 minutter. La potetene hvile i  5 minutter før servering.

Perfekt potetpuré

Til vanlig bruker jeg ikke oppskrift på potetpuré, men noen ganger, når jeg vil at alle ingredienser i et måltid skal være helt perfekt, bruker jeg denne oppskriften. Det er passe til 4 personer, dersom det skal være et tre retters måltid.  


 

Skrell 500 g mandelpoteter og kok dem møre i usaltet vann.

Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten.

Mos potetene, og rør inn smeltet 150 g smør og 6 ss fløte. Pisk til du får en jevn og luftig puré.

Smak til med salt og pepper.



 

Rotgrønnsaker med potet, bakt i ovnen

Denne grønnsaks- og potetretten, er en vinner hos oss. Den passer til både kjøtt og fisk.



Skrell og del ønskede rotgrønnsaker i terninger, på ca 2 x 2 cm. Del poteter i 2 x 2 cm. Du trenger ikke å skrelle dem, dersom de er pene i skallet. Bland alt i en langpanne, med olivenolje, salt og peppermiks. Stekes i ovnen på 200 grader til de får fin farge. 

Stuing av rotgrønnsaker

Grønnsakstuing smaker nydelig til både kjøtt- og fiskeretter. Her har jeg laget en variant av rotgrønnsaker. 

Rotstuing:

1 gulrot

1 nepe

1/4 sellerirot

1 persillerot

1 vårløk eller 1 bunt gressløk

2 ss smør

2 ss hvetemel

Kokekraften fra grønnsakene

Skvett fløte

Skrell og del alle grønnsakene i små terninger bortsett fra vårløken.

Kok grønnsakene, bortsett fra vårløken, møre i litt vann, tilsatt litt grønnsaksfond. Når grønnsakene er kokt, lages sausen til stuingen. Smelt smør i en kjele, rør inn melet og spe med kokevannet, til den er en litt tykk saus. Tilsett en skvett fløte. Smak til med muskat, salt og pepper. Rør inn grønnsakene inkludert strimlet vårløk/gressløk. Pynt med litt gressløk og server.

Ovnsbakte potetskiver

Denne potetvarianten smaker godt til retter av både kjøtt og fisk.

Skjær småpoteter i 1 cm tykke skiver. Legg dem i en ildfast form, som er rislet med nøytral olje. Dryss over ønsket krydder (alt fra salt og pepper til diverse krydder eller tørkede urter) Risle mer olje over potetene og bland godt. Stekesi ovnen på 200 grader til potetene er gylne. Rør av og til, så de blir jevnt stekt.

Ovnsbakte betestrimler

Det har blitt så enkelt at du får kjøpt revne strimler av beter i min matbutikk nå. Det gjør denne deilige oppskriften til en virkelig fastfoodrett, som lager seg selv mens du lager poteter og kjøtt eller fisk. Jeg vil si at disse grønnsakene nesten passer til alt. 1 pose revne beter er passe til 4 personer.


Risle en form med litt olje. Hell i grønnsakene, krydre med litt peppermix og salt. Rør rundt, så du får olje og krydder over alt. Sett i ovnen på 200 grader i 20 minutter.
 

Potetsalat

Potetsalat en en av de ferdigrettene jeg synes smaker mest syntetisk. Det er enkelt å lage selv. Du lager rømmeblandingen mens potetene koker og om du bruker fine poteter, trenger du ikke engang å skrelle dem.


 

1 kg poteter

1 boks rømme

1 pose majones

4 ss agurkmix 

2 finstrimlede vårløk

Kok poteter. Avkjøl dem så mye at du klarer å holde i dem, før du deler dem i terninger. Bland rømme, majones, agurkmix og vårløk. Smak til med salt og pepper.  Tilsett potetterrningene, dryss over finhakket gressløk og server.

Smørdampet gulrot, fennikel og vårløk

Denne enkle og smakfulle grønnsaksblandingen smaker perfekt til fisk. Denne porsjonen er passe til 4 personer.

4 store gulrøtter

1 stor fennikel

4 vårløk

4 ss smør

Salt

Kutt gulrøtter og fennikel i bittesmå terninger og vårløken i tynne strimler.

Smelt smør i en kjele eller sautepanne. Damp gulrøtter og fennikel til de er nesten møre. Det tar ca 5 minutter, avhengig av hvor små terninger du har laget. Rør av og til. Tilsett vårløk og fres i 1 minutt. Smak til med salt.

Trøffel- og baconpotetmos

Trøffel- og baconpotetmos smaker godt til både kjøtt og fisk. Denne oppskriften passer til 4 personer.



 

10 mellomstore poteter

2 dl fløte

100 g smør

150g sprøstekt bacon i terninger

1 ss trøffelolje

2 ss finhakket gressløk

1⁄2 ts salt

1⁄2 ts pepper

Skrell poteter og kok dem møre, uten salt i vannet. Hell av vannet, mos potetene og rør inn resten av ingrediensene utenom salt og pepper. Rør godt og smak til med salt, pepper og muskat.

Pommes frites

Du kan kjøpe pommes frites ferdig i frysedisken, men ikke noe kan måle seg med hjemmelaget


 

Del 250 g poteter per pers. i staver. Om potetene er fine, trenger du ikke engang å skrelle dem. Kok dem opp i en kjele vann og la dem stå i kokevannet i 4 minutter. Hell av vannet og la dem tørke godt før de friteres til de er gylne i 15 minutter på 170 grader. Legg dem på et papir, så det meste fettet forsvinner. Dryss på salt eller det krydderet du ønsker.

Potetsalat med sennep

Potetsalat passer til mye forskjellig og smaker godt, både lun og kald. Denne varianten er med sennep, og passer til både spekemat, grillmat og fisk.



Kok 1 kg poteter. Avkjøl dem så mye at du klarer å holde i dem, før du deler dem i terninger.

Bland 1 boks rømme, 1 pose majones, 4 ss agurkmix, 1 ss sennep (helst grov) og 2 finstrimlede vårløk. Smak til med salt og pepper.  Tilsett potetterrningene og server.

Potetsalat med middelhavssmak

Det smaker godt med potetsalat til f.eks. spekemat. Hvorfor ikke prøve denne varianten, med smak av middelhavet?





Kok 1 kg poteter, avkjøl dem litt (til du klarer å holde i dem), før du deler dem i terninger. 

Bland 5 ss finhakket, soltørket tomat, 1 neve finhakket persille, 1 ss kapers, 1/2 finhakket rødløk, saften av 1/2 lime, 1 ts grov sennep og 1 dl olivenolje. Bland inn potetterningene og server, mens salaten er lunken.

Syltede grønnsaker

Syltede grønnsaker er ikke så vanlig, med det smaker nydelig til fisk og kan gjerne lages dagen i forveien. Siden det har kommet gulrøtter i flere spenstige farger, har jeg brukt tre varianter her.


 

Skjær lange, tynne strimler av 2 gulrøtter, bruk mandolin eller ostehøvel. Skjær 1/2 purre i strimler.

Kok opp 3 dl vann, 2 dl eddik og 2 dl sukker. Tilsett gulrot og purre, og la det trekke i 5 minutter. Sil av laken når det er ferdig.

Bakte perlepoteter

I det siste har vi fått kjøpt perlepoteter i butikken. Jeg synes de er små og sexy og en pryd for tallerkenen.  

Jeg risler litt olje i langpanna og legger dem i hele. De kan krydres med det du ønsker av både krydder og urter. Her har jeg brukt kun salt og pepper. Jeg ruller potetene i oljen, så de blir dekket rundt hele og steker dem på 220 grader til de er møre. Sjekk med en spiss kniv.  

 

Enkel coleslaw


 

Bland 1/2 kopp majones, 2 ss sukker, 1,5 ss sitronsaft, 1 ss eddik, 1/2 ts pepper og 1/4 ts salt i en stor bolle til den er glatt. Tilsett reven gulrot og finsnittet kål (du får det ferdig i poser i matbutikken, om du vil ha det ekstra lettvint). La det stå og trekke litt før bruk.

 

Kantarellduchesse

Denne potetvarianten med tørkede kantareller smaker fantastisk og passer spesielt godt til vilt eller storfe. Det er litt jobb, men det er virkelig verd det.

Legg 300 g tørkede kantarellene i vann, så de blir gjennommyke. Ta dem ut av vannet og finhakk dem med en kniv. Bitene må være bittesmå, for at du skal få sprøytet dem ut etterpå. 

Kok/trekk 750 g mandelpoteter i lettsaltet vann. Pass på at de ikke koker i stykker. Hell av vannet og mos dem. Tilsett 2 ss smør, 2 dl melk, 2 eggeplommer, 1/2 ts pepper og den finhakkede kantarellen. Legg blandingen over i en sprøytepose og lag rosetter på et bakepapir. Stekes i ovnen på 250 grader i 10 minutter. 




 

Stekte, strimlede rotgrønnsaker

Stekte, strimlede rotgrønnsaker passer til både fisk og kjøttretter. Det har blitt ekstra lettvint å lage, siden du går kjøpt ferdige pakker med rødbetemiks i butikken for tiden. Den består av revne rødbeter, gulrot og pastinakk. Om du ikke får tak i denne miksen, kan du fint skrelle og rive dem selv.

Jeg smelter smør i en ildfast form, legger i grønnsakene, krydrer med salt og pepper og lar dem steke på 200 grader i 20 minutter. Smaker nydelig.

 

Annapoteter

Annapoteter smaker godt til både kjøtt og fiskeretter. Du kan lage dem i en stor form, eller i porsjonsformer, som jeg har gjort her.

Skjær 400 g poteter i tynne skiver. Smelt 50 g smør. Tilsett 1 ts salt, 1 ts pepper og potetene. Bland godt sammen, så potetene får smør overalt. Legg potetene over i ildfaste porsjonsformer. Sett dem i vannbad i ovnen på 180 rader til potetene er møre og lekkert brune. Det tar ca. 45 minutter.  
 

Søtpotet- og sellerirotpuré - deilig tilbehør til både fugl, storfe og svin


 

Søtpotet- og sellerirotpuré smaker godt og er både potet og grønnsaker i ett. Den er laget av 2 søtpoteter og 1/2 sellerirot, som er skrelt og delt i terninger. Terningene legges i en kjele og dekkes akkurat med fløte. Tilsett 3 ss kyllingfond og 2 ts hvitløk fra tube og la det koke til terningene er møre. Kjør det til en fin puré og smak til med salt og pepper.  

Agurksalat med stevia - et sunnere alternativ

Agurksalat smaker nydelig til nesten alle slags fiskeretter. Her er en sunnere variant, med stevia i stedet for sukker. Stevia er en urt som kunn smaker søtt, ikke inneholder kalorier og som ikke påvirker blodsukkeret. Du får kjøpt stevia i helsekostforretninger og det smaker akkurat like godt i agurksalaten ( og i mange andre retter).



Bland 2 dl vann, 1/2 dl eddik, 1/2 ts stevia 1/2 ts salt og 1/2 ts pepper. Smak om laken blir god og tilsett ev. mer krydder eller stevia. Skjær 1 agurk i tynne skiver. Jeg bruker ostehøvel, som gjør det enkelt og skivene blir flotte og jevntykke. Legg agurken i eddikblandingen og la det stå og trekke i kjøleskapet i minimum 1 time.

 

Potetsticks

Potetsticks er sprøtt og smaker akkurat det du vil. Du kan krydre den så den passer til et hvilket som helst måltid.

Jeg starter med å rive poteter grovt, tørke godt av dem på et tørkerullpapir og spre dem utover en oljesmurt langpanne. Jeg risler litt mer olje over, krydrer med det jeg har lyst på og setter dem i stekovnen på full guffe. Når de begynner å få farge, vender jeg i dem rundt med en stekespade, skrur ned temperaturen til 250 grader og steker videre.Det er viktigå vende på dem av og til, så de blir jevnt stekt.

Ta dem ut og la dem renne av seg på et nytt tørkerullpapir, før du legger dem over i en bolle. Smak til om de trenger mer krydder. 

 

Gulrotpuré

Gulrotpuré er deilig tilbehør til både kjøtt og fisk. Det er dessuten enkelt og lage.

Del 4 store gulrøtter i skiver og kok dem møre i vann tilsatt salt. Hell av vannet, mos gulrøttene og tilsett 50 g smør og 2 ss creme fraiche. Smak til med salt og pepper.

 

Ovnsbakte rotgrønnsaker med søtpotet

Ovnsbakte rotgrønnsaker smaker godt til mange slags retter. Denne varianten med søtpotet, gir både grønnsaker og poteter i ett, og det kan jo ofte være praktisk, når man har gjester.

Skrell og del ønskede rotgrønnsaker i terninger. Her har jeg brukt søtpotet, rødbeter, hvitbeter, gulbeter og polkabeter. Bland grønnskene med olje, salt og pepper i en ildfast form. Du kan gjerne tilsette krydderurter som passer til maten forøvrig også, f.eks. timian eller rosmarin.  Stekes i ovnen på 180 grader i ca 1 time. Rør av og til.

Avslutt med et dryss frisk timian, rett før servering.




 

Agurksalat

Agurksalat er en gammel slager og passer til nesten all slags  fisk. Den er kjekk å bruke når du skal ha gjester, siden du gjerne kan lage den klar flere timer i forveien og bare sette den på bordet når gjestene kommer. 

Agurksalaten lager du ved å blande 2 dl vann, 1/2 dl eddik, 1 ss sukker og 1/2 ts pepper. Skjær 1 agurk i tynne skiver. Jeg bruker ostehøvel, som gjør det enkelt og skivene blir flotte og jevntykke. Legg agurken i eddikblandingen og la det stå og trekke i kjøleskapet i minimum 1 time.

Ovnsbakt løk

Denne løkretten er så god, at du nesten kan spise bare den, men jeg pleier å bruke den som tilbehør til kjøttretter, som f.eks. biff eller lammekoteletter. Den smaker perfekt til grillmaten og kan gjerne brukes til tapas.

Skjær av toppen og bunnen på løken. Fjern løst skall, resten skal sitte på. Sett løkene i en passende ildfast form. Hell over olivenolje med sitron. Dryss over litt timian, salt og pepper. Bak løken i stekeovnen ved 150 grader i ca. 2 timer, eller til løken er helt myk når du klemmer forsiktig på den. Den blir nesten bedre, jo lenger den får stå. Legg på noen kvister frisk timian ved servering.



 

Smørdampede sukkererter, minigulrøtter og vårløk

Smørdampede grønnsaker smaker godt og man heller ikke masse næring i vasken, sammen med kokevannet. Denne blandingen med gulrøtter, sukererter og vårløk, passer ekstra godt til fiskeretter.



Start med å smelte 2 ss smør i en kjele. Legg i gulrøttene, rensede sukkererter (fjern strengen, ved å ta tak med kniven i den ene enden og dra den av) og litt salt. La det dampe under lokk i 5 minutter, mens du rører av og til. Tilsett strimlet vårløk og la den dampe med i 1 minutt. Hell blandingen over i en bolle og server.  

Parmesanpoteter

Disse potetene smaker helt nydelig og passer til alle kjøtt- og fiskeretter som skal ha en italiensk vri, eller du kan bare maule dem, eller ha dem som tilbehør til antipasti (den italienske varianten av tapas).

Potetene deles i båter og legges i en form som er smurt med rapsolje. Krydre med provencekrydder, salt og pepper. Stek dem på 300 grader, til de begynner å få farge. Skru ned til 200 grader og riv over masse parmesan. Stek videre til parmesanen har fått farge og potetene er gjennombakt.
 

Soppstuing med parmesan

Denne soppstuingen får en smak av Italia, siden den er smakssatt med parmesan. Den er nydelig til både kjøtt og hvit fisk.


Stek 3 pakker med strimlet sopp i 2 ss smør, her har jeg brukt aromasopp og sjampinjong. Tilsett en finhakket løk og stek videre til den er gylden. Tilsett 1 ss kyllingfond og 4 dl fløte. La det småkoke til stuingen er passe tykk. Smak til med en god neve nyrevet, frisk parmesan og litt nykvernet pepper. Tilsett en neve finhakket kjørvel ved servering.  
 

Gulrot- og sellerirotpuré

Denne pureen smaker godt til både kjøtt og fisk. 

Del 6 gulrøtter og 1/2 sellerirot i terninger og kok dem møre i lettsaltet vann. Hell av vannet og kjør det til en jevn masse med en stavmikser. Rør inn fløte til det får en fin konsistens. Smak til med kylling- eller grønnsaksfond, limesaft og pepper. 

 

Guros fylte bakepoteter

Disse potetene smaker godt alene, som en lett kveldsrett, lunsjrett eller som deilig tilbehør til kjøttretter, som for eksempel biff.

Skyll og vask 6 bakepoteter og skjær dem over på langs. Legg dem med skjæreflaten ned, på et bakepapir rislet med olje, salt og pepper. Stek på 200 grader i ca. 1 time. De er ferdig bakt, når innmaten er myk. Ta ut innmaten fyllet med en skje og bland den med 4 finstrimlede vårløk, 2 cm hvitløk fra tube, 200 g stekte baconterninger, 1 boks cream fraiche og 1/2 dl fløte. Smak til med salt og pepper. Legg fyllet tilbake i potetskallene og dryss over revet ost. Gratineres på 200 grader i ca. 15 min, til osten er gylden på toppen.

Søtpotetmos - nydelig til både kjøtt og fisk.

Søtpotetmos smaker helt nydelig og kan brukes til de samme rettene du vil bruke vanlig potetmos til.


Start med å skrelle 4 søtpoteter, dele dem i terninger og koke dem i vann til de er møre. Hell av vannet, mos potetene, tilsett en god klatt smør og 2 ss kyllingfond. Rør inn fløte, til mosen får riktig konsistens.  Smak til med salt og pepper.
 

Syltet sjalottløk

Jeg har forsøkt å sylte sjalottløk noen ganger, med varierende hell, men med denne oppskriften blir løken et nydelig tilbehør til både kjøtt og fisk.

Skrell sjalottløken og skjær av endene. Kok opp 1 del hvitvinseddik, 2 deler sukker og 3 deler vann (nok til å dekke løken). Ta i løken og la det trekke til løken er mør. Om du ikke vil bruke løken med en gang, kan du helle blandingen over på varme, steriliserte glass, men de smaker nydelig, helt nykokte, til middag.

Om du har lyst til å variere smaken, kan du tilsette for eksempel hvitløk, timian eller rosmarin. Om du ønsker den som tilbehør til julemat, kan du tilsette stjerneanis. Her er det bare fantasien som begrenser deg.

Ertepurè

Ertepurè smaker godt til både kjøtt- og fiskeretter. Jeg lager den alltid av frosne erter, som både er grønnere og smaker bedre enn bokseerter.

Hell ertene i en kjele. Fyll i fløte så den nesten dekker og litt hvitløk fra tube. Kok langsomt opp, så ikke fløten brenner seg. La det koke i noen minutter, før du kjører det til grøt med stavmikser eller blender. Smak til med salt og pepper. Lettvint og veldig godt.

 

Persillerotpurè

Persillerotpurè smaker nydelig som tilbehør til mange kjøttretter, som f.eks. biff, fileter av vilt, kylling og masse annet. Den er heller ikke så komplisert å lage.

J

Start med å skrelle og dele persillerøtter i terninger. Jeg beregner 1 liten rot per persjon. Terningene legges i en kjele, med litt finhakket hvitløk. Fyll på fløte til det nesten dekker. Kok opp på middels temperatur, så ikke fløten legger seg ved. Kokes til terningene er møre og kjøres til fin mos med stavmikser eller i en blender. Smakes til med salt og pepper.





 

Nepestuing

Nepestuing er en grønnsaksrett som smaker godt til både fisk og kjøtt.

Kok en blanding av neper og gulrøtter i terninger i vann, til de er nesten møre. Hell av kokevannet. Smelt 2 ss smør med 1 klype muskat i en kjele og rør ut 2 ss hvetemel, spe med 5 dl h-melk og rør godt for å unngå klumper. La småkoke i 5 minutter og smak til med salt og pepper. Tilsett 1 finstrimlet purre, neper og gulrøtter. Rett før servering tilsettes også finhakket persille.

Om du vil lage en mer luksuriøs selskapsvariant, kan du koke opp fløte og jevne med maizenajevner i stedet for å lage hvit saus.

Rosenkål med bacon

Rosenkål med bacon er skikkelig godt tilbehør til vilt. Om du ikke er så glad i rosenkål, kan det godt hende du liker denne varianten. 

Skjær av de brune rotendene, fjern de stygge bladene og del de størsterosenkålene  i to.

Brun baconterningene i en sautèpanne (stekepanne med høye kanter). Kok rosenkålen i 5 minutter og hell av vannet. Hell rosenkålen over baconet og rør i noen minutter, til rosenkålen har perfekt konsistens, over middels varme.

 

Pestopoteter

Pestopoteter er deilig tilbehør til kylling, fisk, eller en deilig tapasrett. Det smaker aller best om du lager pestoen selv, men det finnes også ferdige å få kjøpt.

Jeg starter med båtpotetene. Jeg risler litt olivenolje i en langpanne, deler potetene i båter, legger dem i langpanna, tar på salt og pepper, risler over litt mer olje og setter dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrur jeg ned til 200 grader til de er klare. Når båtpotetene er sprø utenpå og myke inni, rører jeg dem inn i pestoen, som jeg her gjort klar i mellomtiden.

Pestoen lager du av å kjøre ingrediensene i en blender eller knuse dem i en morter: 2 dl frisk basilikum, 2 fedd hvitløk, 100 g pinjekjerner (ristet i varm panne), 200 g revet parmesan og olivenolje til det blir som en tykk grøt (ca 12 ss).

Grøntrand

Denne oppskriften har jeg funnet i den gamle kokeboka som moren min har fra husmorskolen. Den ble laget i en randform og du skulle legge kokte grønnsaker i åpningen i midten og servere med tomatsaus eller skinkesaus. Jeg har modifisert den litt og synes den passer veldig godt som forrett. Jeg har laget den i porsjonsformer og pyntet den med sprøstekt parmaskinke, pinjekjerner og revet parmesan.  

Damp 350 g finsnittet mangold eller spinat og 50 g finhakket basilikum i litt vann. Sil av vannet og bruk det i sausen.

Sausen lages av 3 ss smør, 5 ss hvetemel og 2 dl væske (kraft fra dampingen tilsatt fløte). Avkjøl sausen litt, før du tilsetter det grønne, salt, pepper og 3 godt sammepiskede egg. Jeg tilsatte i tillegg 1 finhakket hvitløksfedd.

Fyll blandingen i en godt smurte former eller 1 randform og stek i vannbad på 185 grader i 45 minutter. La den hvile i noen minutter, før du hvelver over på tallerken eller fat.

 

Mangolden kommer fra Sylling Andelslandbruk, hvor du kan kjøpe deg inn med en andel, være med på litt dugnad og høste masse spennende grønnsak som du kan med deg hjem. 
https://www.facebook.com/infosyllingandelslandbruk/?fref=ts

 

 

Bakt potet - en lunsj eller kveldskos som lager seg selv.

Bakt potet er en rett du kan lage så enkel eller komplisert du vil. Du kan fylle den med kryddersmør og bruke den som tilbehør til middagen. Du kan også sette fram masse deilig tilbehør og bruke den til lunsj, kvelds eller nattmat.

Vi bruker bakt potet til lunsj på lørdager noen ganger. Jeg pakker dem i folie og setter dem i ovnen på 150 grader klokken ni og de er klare til å spises klokken ett. I mellomtiden kan jeg handle, gå en tur eller noe annet som behøves.

  
Forslag til tilbehør kan være finstrimlet vårløk, kryddersmør, rømme eller rømmedressing med hvitløk, sprøstekt bacon, mais, finhakket paprika, ananas og reven ost. Jeg pleier å sette fram litt forskjelling, så kan gjestene velge selv.

 

 

 

Fløtegratinerte poteter

Fløtegratinerte poteter har etterhvert blitt en klassiker , er enkel å lage og passer til mye.

10 poteter skjæres i tynne skiver og legges i lag med 3 fedd finhakket hvitløk, litt salt og pepper i en smurt ildfast form. Hell over 1 boks fløte. Settes inn i oppvarmet stekeovn, 200 grader i 1 time. Om det begynner å se tørt ut, tilsettes mer fløte. Strø over reven ost, gjerne vellagret og flere slag. Stek i ca. 20 minutter til, til osten er gylden.

Jeg varierer ofte med å ta i f.eks. finstrimlet løk, purre, persillerot, chili eller sopp. Det er bare å bruke fantasien, for det er uendelig med muligheter.

 
 

Rødløkskompott

Denne rødløkskompotten er deilig til mange kjøttretter, og er et fantastisk tilbehør til andebryst.

Del 2 rødløk i båter og fres dem i litt smør. Tilsett 2,5 dl rødvin, 2,5 ss sukker, 1 laurbærblad, 1 stjerneanis og 1 bit kanelbark. La det koke uten lokk til det er igjen 1/3 og det har blitt tyktflytende.  Fjern kanelen, stjerneanisen og laurbærbladet før servering.

 

Sautert mangold

Jeg har fått en bunt med mangold i posen fra Sylling Andelslandbruk. Jeg har lest litt og funnet ut at den kan brukes på samme måte som spinat. Jeg vil sautere den og bruke den sammen med helstekt kalvefilet.

Jeg starter med å frese en strimlet løk med 2 fedd hvitløk i en god kladd smør. Jeg skjærer vekk den grove stilken på mangolden og strimler bladene fint. Når løken er mør, legger jeg i mangolden, salt og pepper. Jeg rører det sammen til mangolden faller sammen og serverer.

 

Mangolden er den flotte grønnsaken med de røde og gule stilkene på bildet. 
 

  

https://www.facebook.com/infosyllingandelslandbruk/?fref=ts



 

Ovnsbakte rotgrønnsaker med kantareller

Å bake rotgrønnsakene i ovnen, er lettvint og gir i tillegg et velsmakende tilbehør til både kjøtt og fisk. Det smaker så godt, at det nesten kunne spises uten mer tilbehør.


Her har jeg brukt, små, lekre poteter, rødbeter, gulbeter, rødløk. Potetene og løken er delt i båter og betene i terninger. Jeg risler over litt olivenolje, krydrer og baker dem i ildfast form. Først på 300 grader, til det blir litt fart, deretter reduserer jeg til 150 grader og baker dem til fargen begynner å bli fin og gylden.

Her har jeg i tillegg stekt litt selvplukkede kantareller i smør i stekepanna og blandet alt sammen ved servering (smøret også).


 

Alle de flotte og velsmakende grønnsakene kommer fra Sylling Andelslandbruk:

https://www.facebook.com/infosyllingandelslandbruk/?fref=ts,

hvor du kan kjøpe deg inn med en andel, være med på litt dugnad og ta med masse deilige grønnsaker hjem til deg selv.

 

 

Pastinakk- og spinatpuré

Denne puréen er deilig tilbehør til både fisk og kjøtt. Du kan gjerne lage en større porsjon og fryse for å gjøre det lettvint senere.


 

Skrell 4 pastinakker og del dem i terninger. Kok dem møre i 4 dl fløte. Vask og rens 100 g spinat. Ha spinaten, pastinakken og fløten i en blender og kjør til alt er en glatt masse. Hell tilbake i kjelen, tilsett 1 ss smør og kok opp. Smak til med salt og litt sitron rett før servering.

På skattejakt hos Sylling Andelslandbruk

Jeg har oppdaget et helt fantastisk konsept og synes det er morsomt å fortelle videre om det. Det heter andelslandbruk og er perfekt for folk som ikke har en grønnsakshage selv, men har lyst til å prøve seg litt som gartner. Du kjøper deg rett og slett en andel, er med på litt dugnad og vips så har du en avling du kan ta med deg hjem og lage masse deilig mat av. Mange andelshavere er barnefamilier, som har lyst vise barna sine hvor maten kommer fra.

Jeg gleder meg til å kaste meg over grønnsakene mine. De er både friske, nyhøstede og fulle av smak. De fleste av grønnsakene kjenner jeg godt fra før, men noen av dem kjenner jeg ikke så godt, og det er selvfølgelig dem jeg gleder meg mest til å finne ut av.


Bildet er fra Sylling Andelslandbruk https://www.facebook.com/infosyllingandelslandbruk/

 

 





 

Knutekålmos

Du har sikkert sett denne kule grønnsaken i butikken i det siste. Jeg lager mos av den. Jeg skreller den, kutter den i små terninger,  legge dem i en kjele og fyller opp med fløte, som på bildet under. Jeg krydrer med pepper og muskat. Jeg koker den til knutekålen er helt mør, heller alt i blenderen og kjører den til en glatt masse. Jeg smaker til med salt helt til slutt. Denne mosen passer godt til både kjøtt og fisk. 
 


 

Hasselbackpoteter

Jeg har fått en del spørsmål om hasselbackpotene mine, så jeg legger ut en liten oppskrift.

Jeg bruker en bakepotet per pers. Jeg skreller dem ikke, men jeg legger dem på siden og stikker en trepinne igjennom ganske langt ned mot fjøla. Poenget med denne pinnen, er at du skal skjære poteten i tynne skiver, men ikke helt igjennom, så da stopper kniven i trepinnen. Jeg lar trepinnen sitte i under hele stekingen, så potetskivene holder seg pent på plass.

 
Jeg smører potetene med smeltet smør, tilsatt hvitløk fra tube og krydder hvert kvarter.  Jeg har potetene i ovnen i ca 2 timer på 200 grader. Om de begynner å se for brune ut, skrur jeg ned temperaturen litt. Potetene skal være sprø utenpå og myke inni.

 

https://tracking.adviralmedia.com/click/169/56604/members 

- 75 % rabatt for medlemmer