hits

Gresk

Grillspyd med lam, båtpoteter og tzatziki

Grillspyd kan varieres i det uendelige og smaker ekstra godt en varm sommerkveld. Dette er laget med lammekjøtt, men du kan gjerne erstatte det med f.eks. biff eller svin. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

600 g lammekjøtt i store terninger (f.eks. flatbiff eller ytrefilet)

1 dl rødvin

0,5 dl nøytral olje

2 ss tzatzikikrydder

Start med å blande marinaden til kjøttet, legg i kjøttet og la det marinere i minimum 2 timer, gjerne over natten.

Tre kjøttet på spyd, sammen med f.eks. båter av løk og store paprikabiter. Grilles i noen minutter på hver side. Kjøttet kan med fordel være rosa i midten.

Serveres med båtpoteter og tzatziki.

Potetene: Risle litt olivenolje i en langpanne. Del potenene i båter, legg dem i langpanna, dryss over salt, pepper og tzatzikikrydder. Risle over litt mer olje og sett dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og la dem steke videre til de er sprø utenpå og myke inni.

 Du finner oppskrift på deilig tzatziki her:

 http://aperitivo.blogg.no/1469019110_solskinn_og_sommerfer.html

https://advrl.com/581/56604/f

 

Gresk, utbeinet lammelår

Her har jeg kjøpt et lammelår, som jeg har beinet ut selv. Om du ikke vet hvordan du skal gjøre det, kan du få det gjort i ferskvaredisken på Meny eller du kan bruke lammet med beinet i.

Start med å helle 1 flaske Mutti, hakkede tomater på flaske i en langpanne (om du ikke får tak i denne, kan du bruke 2 bokser av et annet merke). Tilsett 1 glass marinert hvitløk, 1 glass oliven, 4 løk i strimler, 1 aubergine i terninger, 1 squash i terninger, 1 glass soltørka tomater, 1 pk aromasopp i skiver og 500 g småpoteter, delt i to. Dryss over masse oregano, noen kvister frisk rosmarin litt salt og pepper. Sett formen i ovnen i 30 minutter på 250 grader.

Hell over 1 glass marinert fetaost i terninger. Ben ut lammet, bind det opp og krydre med salt, pepper, rosmarin og oregano og legg det på toppen av grønnsakene. Sett i ovnen på 125 grader og la det steke i 3 timer til termometeret viser 65-70 grader.

En slags gresk lasagne

Denne lasagnen har jeg tatt helt ut av eget hode, uten inspirasjon fra noe sted, men den smaker skikkelig godt.

2 finhakkede løk

500 g lammekjøttdeig

1 boks hakkede tomater (helst Mutti)

2 gulrøtter i små terninger

4 finhakkede soltørka tomater

4 finhakkede marinerte artisjokkhjerterter

1 laurbærblad

1 kanelbark

1 ss kyllingfond

1 ss tzatzikikrydder

1 ts pepper

1 kvast oregano

2 finhakkede fedd hvitløk

6 lasagneplater

1 glass fetaost

1 pk reven ost

Brun lammekjøttdeigen sammen med løken i litt av oljen fra fetaosten. Tilsett gulrøtter, hakkede tomater, finhakkede soltørka tomater, artisjokk, laurbærblad, kanelbark, oregano, kyllingfond, hvitløk og krydder. La det småkoke i 1 time.

Legg litt av kjøttsausen i bunnen av en ildfast form. Legg på halvparten av fetaostterningene. Legg på 3 lasagneplater og deretter mer saus, nytt lag med lasagneplater og deretter resten av sausen. Strø ost på toppen og stikk resten av fetaosten innimellom den revne osten. Stekes langt ned i ovnen på 180 grader i ca. 45 minutter, til osten har fått fin farge.

Serveres med gresk salat og tzatziki.

Du finner oppskrift på gresk salat her:

http://aperitivo.blogg.no/1478240275_mossaka__gresk_kosema.html

Tzatziki finner du oppskrift på her:

http://aperitivo.blogg.no/1469019110_solskinn_og_sommerfer.html

 



 

 




 

Gresk pizza

Pizza jan være så mangt. Hvorfor ikke prøve denne deilige, greske varianten. Jeg hadde greske kjøttboller i fryseren etter en tidligere middag, der vi ikke spiste opp alt.

Du trenger:

Pizzabunn

Pizzasaus

Greske kjøttboller

Reven ost etter eget ønske

Oliven uten stein

Fetaost

Til pizzasausen bruker jeg 1 boks hakkede tomater (helst Mutti), 1 strimlet løk, 1 ts oregano, salt og pepper. Alt koker til det blir søtlig.

Lag greske kjøttboller. Oppskriften på disse finner du her:

http://aperitivo.blogg.no/1496903107_greske_kjttboller_av_lam.html

Bunnen lager du slik: Bland 6 dl tipo 00 mel med 2 ss olivenolje, 1 ts salt, 1 ts sukker og 1/2 pose tørrgjær. Rør inn lunkent vann (ca 2,5 dl) og elt det godt sammen. Pass på at deigen ikke blir for fast, men heller nesten litt for våt (sånn at den akkurat kan trykkes ut). La den heve i minimum 1 time. Du kan også lage deigen dagen i forveien og la den heve langsomt i kjøleskapet.

Kjevle deigen flat og la den heve i ca 30 minutter. Legg på pizzasaus, reven ost, oliven (hele eller i biter), greske kjøttboller og fetaost.

Stekes på 300 grader, langt ned i ovnen til den får fin, gyllen farge. Dryss over blader av fersk oregano ved servering.

Server gjerne med en gresk salat og tzatziki:

http://aperitivo.blogg.no/1471184608_lun_potetsalat_med_gr.html

 

 


 

Greske kjøttboller av lam

Greske kjøttboller er kjempegodt både til pasta og til meze (det greske navnet på tapas).

Jeg starter med tomatsausen, siden den bør koke lenge for å bli skikkelig sødmefylt og god.

2 bokser hakkede tomater (helst Mutti)

2 strimlet rødløk,

2 ts oregano,

2 fedd finhakket hvitløk

salt og pepper.

Alt legges i en kjele og kokes på lav varme til det blir søtlig.

 

Bollene:

650 gr lammekjøttdeig

1 ss tzatzikimiks

1/2 ts pepper

2 dl fløte

1 sammenpisket egg

1 finhakket løk

1 ss paprikapulver

Litt finhakket bladpersille

1 ts tørket oregano

Alt eltes sammen. Jeg pleier å steke en prøvebolle og smake om det trengs mer krydder. Form små boller. Legg dem på stekebrett med litt olje og stek dem på 200 grader til de får litt farge, før du legger dem i sausen og koker i 5 minutter.




 

Gresk laks

Jeg synes det kan være ganske greit å lage hele middagen i en form i ovnen. Denne greske varianten er smakfull, enkel å lage og er passe til 4 personer.

4 ss olivenolje

800 g laks

1 finhakket rødløk

10 grønne oliven i tynne skiver

20 minitomater delt i to eller fire, avhengig av størrelsen

4 vårløk i strimler

8 soltørkede tomater i strimler

1 pk. sukkererter

1 ss tzatzikimiks

1 glass fetaost, inkludert oljen den ligger i

Risle olivenolje i bunnen av en ildfast form. Legg på laks i porsonsstykker. Strø over rødløken, begge slag tomater, olivenen, sukkerertene, vårløken og osten. Bland fetaostoljen med tzatzikimiks og hell den over grønnsakene. Dekk med aluminiumsfolie og sett i ovnen på 200 grader. Sjekk etter 30 minutter om laksen er ferdig og stek ev. litt til. 
 

Tzatziki med fetaost

Tzatziki smaker veldig godt og er et must til gresk mat. Den smaker godt til nesten all slags grillmat og bakt potet. Denne varianten er med fetaost og er godt som en variasjon. 



 

5 dl gresk yoghurt 

1 glass avsilt fetaost

 1 reven slangeagurk 

1 fedd  hvitløk 

Salt og pepper 

 

Riv agurken grovt, dryss på litt salt og la den ligge i en sil så vannet renner av. Bland sammen alle ingrediensene og smak til med salt og pepper.

Lammeskank på gresk vis

Lammeskank smaker nydelig, men trenger lang tid i ovnen, slik at den blir mør og fin. Denne greske varianten er en av mine skankefavoritter. Den gjør seg nesten selv, så snart den er i ovnen.


 

Start med å helle 1 flaske Mutti, hakkede tomater på flaske i en langpanne (om du ikke får tak i denne, kan du bruke 2 bokser av et annet merke). Tilsett 3 finhakkede hvitløk, 1 glass oliven, 4 løk i strimler, 1 aubergin i terninger, 1 squash i terninger og 500  mandelpoteter, delt i fire . Dryss over masse oregano, litt salt og pepper. Sett formen i ovnen i 30 minutter på 250 grader.

Hell over 1 glass marinert fetaost i terninger. Krydre skankene med salt, pepper og oregano og legg dem på toppen av grønnsakene. Sett i ovnen på 180 grader og la det steke i 2-3 timer til. Det er klart, når potetene er gjennomkokte og lammet slipper benet.

Pynt med litt frisk oregano.


 

Kylling á la Hellas

Denne retten er enkel å lage. Når du har satt den i ovnen, gjenstår det bare å snu kyllingen en gang og dekke bordet.

Start med å helle 1 flaske Mutti, hakkede tomater på flaske i en langpanne (om du ikke får tak i denne, kan du bruke 2 bokser av et annet merke). Tilsett 3 finhakkede hvitløk, 1 glass oliven, 4 løk i strimler, 1 aubergin i terninger, 1 squash i terninger og 500  mandelpoteter, delt i fire og et glass fetaost i marinade. Dryss over masse oregano, litt salt og pepper. Sett formen i ovnen i 30 minutter på 250 grader.

Krydre kyllinglårene med salt, pepper og oregano og legg dem på toppen av grønnsakene. Sett i ovnen på 180 grader og la det steke i ca 45 minutter. Når lårene får farge på den ene siden, snus dem og stekes ferdig på den andre siden.  Det er klart, når potetene er gjennomkokte.

Kje i gresk drakt

Kje er kanskje ikke så lett å få tak i. Jeg pleier å kjøpe mange kjelår på Meny ved Lillesand hver sommer og legge i fryseren, så vi kan ta det opp og kose oss med det gjennom hele vinteren. Det er mulig det kan bestilles hos Menybutikker i andre deler av landet, men det har jeg ikke prøvd på. Kjeet, som egentlig er fra slakter Eide, er marinert i en nydelig hvitløk- og urteblanding, og kan varieres ved å velge forskjellig tilbehør. 

Denne gangen har jeg valgt å lage en gresk vri på kjeet. Start med å helle 1 flaske Mutti, hakkede tomater på flaske i en langpanne (om du ikke får tak i denne, kan du bruke 2 bokser av et annet merke). Tilsett 3 finhakkede hvitløk, 1-2 glass oliven, 4 løk i strimler, 1 aubergin i terninger, 1 squash i terninger, 500 g perlepoteter (eller mandelpoteter). Dryss over tsatzikikrydder og pepper.

 
Legg kjeet på toppen og sett i ovnen på 180 grader i 2-3 timer. Det er klart, når potetene er gjennomkokte.


 

Helt gresk, kylling med salat og sitronpoteter

Dette er min favorittrett fra Hellas. Kyllingen blir helt nydelig etter et langt opphold i marinaden. Jeg serverer den med tzatziki i tillegg til potetene og salaten.

800 g kyllingbryst legges i en marinade av 1 beger gresk yoghurt, 6 fedd moset hvitløk, 1 ss tørket oregano, 1 ss tørket timian, 1 ts tørket mynte, 1 dl oliven olje, saften av 1 sitron lemon, 1/2 ss salt og 1 ts pepper. La kyllingen ligge i marinaden i minimum 4 timer, gjerne natten over. Kan enten grilles eller legges i ildfast form og settes i ovnen på 200 grader, til de er gjennomstekte, men fortsatt saftige.

 
 

3 bakepoteter skrelles og deles i staver på 2 x 2 cm og stekes i ovnen på 200 grader, i et bad laget av 2 dl olivenolje, saften av 1 sitron, 4 moste hvitløk, 1 ts tørket oregano, 1⁄2 ts salt, 1⁄2 ts sort pepper og kyllingfond.

 



Den greske saleten er laget av fetaost, som er smildret opp, rødløk i tynne ringer, små tomater, delt i to, agurk i terninger og fersk oregano. Dressingen består av 1/2 dl olivenolje og saften av 1/2 sitron.

Oppskrift på tzatziki finner du her:

http://aperitivo.blogg.no/1469019110_solskinn_og_sommerfer.html

 

Fetaostbiffer med tzatziki

Fetaostbiffer smaker godt med både ovnsbakte poteter som middag, og som lunsj i pitabrød.

2 skiver smuldret loff bløtes i 1 ½ dl vann. Tilsett 500 g karbonadedeig, 1 egg, 1/2 finhakket rødløk, 2 ss tsazikikrydder, 1 ts pepper, 1 finhakket rød paprika, 1 dl finhakket persille og 100 g fetaost i terninger. Formes biffer og stekes i smør i panne til de får fin farge på begge sider, før de legges over i ildfast form og etterstekes ved 225° i ca. 10 minutter.

Server biffene med ovnsbakte poteter, salat og tzatziki. Eller legg biffene i pitabrød med tzatziki og salat som en lettere lunsjrett.

Du finner oppskrift på tzatziki her:

http://aperitivo.blogg.no/1469019110_solskinn_og_sommerfer.html

 

Moussaka med tzatziki og gresk salat - kosemat fra Hellas

Til moussaka brukes lammekjøttdeig. På Meny maler de det gjerne til deg i ferskvaredisken, men om du ikke får tak i, kan du bruke karbonadedeig.



 

Stek 600 g kjøttdeig av lam, 3 finhakkede løk og 3 fedd finhakkede hvitløk i litt olje. Tilsett 1 bunt finhakket bladpersille, litt lammefond eller en buljongterning. Tilsett 1 boks grovhakkede hermetiske tomater (helst Mutti), 1 neve finhakket, frisk basilikum, 1 1⁄2 ts malt kanel, 1 ts pepper og 3⁄4 ts salt. La det koke lenge, gjerne 1 time.  

Skjær 4 auberginer i 1/2 cm tykke skiver. Legg skivene utover på et brett, dryss over 3 ts salt og la dem ligge i minst 15 minutter. Skyll dem godt i kaldt vann og tørk med kjøkkenpapir. Pensle med 2 ss olje, og brun dem godt på begge sider i en varm stekepanne.

 

Den hvite sausen lages av 3 ss margarin, som smeltes. Rør inn 4,5 ss hvetemel og spe med ca 6 dl melk. Sausen skal være god og tykk. Tilsett 3⁄4 ts salt, 1/2 ts malt hvit pepper og 3 egg.

Legg aubergine, kjøttsaus, hvit saus og gulost (gjerne vellagret) lagvis i en smurt, ildfast form. Strø også revet ost på toppen. Stek på 200 grader i ca. 45-60 minutter. Legg, om nødvendig, folie over så osten ikke blir brent.

Serveres med tzatziki, gresk salat og godt brød.

Gresk salat lages av 1 rødløk i ringer, 1 agurk i terninger, 2 tomater i terninger, 200 g fetaost i terninger, 1/2 potte finhakket fersk oregano, 1,5 dl god oliven i skiver. Dressing av  1/2 dl olivenolje, 1 ss rødvinseddik og litt pepper helles over.

Du finner oppskrift på tzatziki her:

http://aperitivo.blogg.no/1469019110_solskinn_og_sommerfer.html

https://tracking.adviralmedia.com/click/386/56604/scandinaviandesigncenter



 

Lun potetsalat med greske kjøttboller og tzatziki


 

Greske kjøttboller:

800 g karbonadedeig
1 løk
2 fedd hvitløk
1 neve frisk basilikum
1 neve frisk koriander
1/2 ts spisskummen

1 kvist frisk mynte

2 kvister frisk oregano
1 ts paprikapulver
1 ts chilipulver
1/2 ts cayennepepper
salt + pepper
3 egg
2 ss potetmel

  

Finhakk løken og stek den blank den i stekepanne. Bland karbonadedeigen med alle de andre ingrediensene, i en bolle. Lag avlange kjøttboller, tre dem på grillspyd og grill dem på middels varme i ca. 10 minutter. Du kan også steke dem i stekepanne eller legge dem på bakepapir i ovnen.

 

Lun potetsalat

Kok poteter og la dem avkjøle seg så mye at du klarer å ta i dem. Del dem i to, fire eller åtte, etter hvor store poteter du har. Bland potene med ett glass fetaost, vårløk i tynne ringer, oliven i skiver, lime, olivenolje, finhakket bladpersille, salt og pepper.

Oppskriften på tzatzikien finner du i bloggen min i juli.




 

Solskinn og sommerferiedager hjemme




 

Ikke alle er så heldige at de har en hage. Jeg er veldig glad i min og jeg har også fått en liten flekk på ca. 12 kvm. med kjøkkenhage. Der har jeg alltid alle urtene jeg kan få tak i, i tillegg til litt av hvert annet, som f.eks. ramsløk, salat, agurk, sukkererter diverse bær og poteter. Noe av det alle beste jeg vet er å hente ingredienser fra min egen produksjon, vaske dem og putte dem rett i maten. 



 

I dag ønsket den yngste sønnen min seg gyros til middag. Den skal egentlig serveres med pitabrød, pommes frites og tzatziki, men jeg liker å bruke båtpoteter i stedet for pommes frites.

 

Gyros

600 g flatbiff av lam, svin eller okse, skåret i strimler

1 løk, finhakket

2 fedd hvitløk, finhakket

En dæsj rødvinseddik

1 ss honning

4 ss olivenolje

Rosmarin og oregano

Pepper

Alt blandes sammen og settes kaldt i minimum to timer, men aller helst til neste dag.



 

Tzatziki

3 dl youghurt naturett, gresk type

1/2 slangeagurk, revet grovt, tilsatt litt salt og fått renne av seg 15 min. i dørslag

Blandes og smakes til med finhakket mynte, hvitløk, pepper og sitron. Tzatzikien blir bare bedre av å få stå i kjøleskapet i noen timer.



 

Kjøttblandingen stekes over ganske høy varme, i en stor stekepanne. Mot slutten av steketiden blandes den med litt finhakket persille. Samtidig varmes pitabrødene i stekovnen. 

Smør pitabrødene inni med tzatziki, fyll i kjøttblandingen, pommes frites, finsnittet rødløk og tomater i skiver. 

Guttene mine vil gjerne ha et glass øl til, men jeg synes det er godt med et glass rosevin i sommervarmen og i dag ble det Mulderbosch fra Sør Afrika. 

Bordet er dekket med et servise vi har tatt med oss fra en keramiker i Spania.