hits

Fisk

Laks med Pastis- og kjørvelsaus, gulrot- og blomkålpurè og mungobønner

Dette er en deilig rett. Mungobønnene kan fint erstatte poteter, men du kan gjerne bruke poteter, enten kokte eller båtpoteter i ovnen om du foretrekker det. Pastis- og kjørvelsaus gir en nydelig smak av anis.

Start med gulrot- og blomkålpureen:

4 gulrøtter

1 lite blomkålhode

2 ss grønnsaksfond

Fløte

Salt og pepper

Skrell og del gulrøtter i små terninger og blomkålen i små buketter. Legg det i en kjele og hell på fond og fløte, så det nesten dekker. La det koke langsomt opp og la det koke på lav varme til grønnsakene er møre. Kjør det jevnt med en stavmikser og smak til med salt og pepper.

Laksen krydres med litt salt og pepper og kan bakes i litt smør i ovnen på 200 grader, til den er klar (ca 20 - 30 minutter, avhengig av størrelse).

Du finner oppskrift på mungobønner her:

http://aperitivo.blogg.no/1516264229_mungobnner.html

Kjørvelsausen finner du oppskrift på her:

http://aperitivo.blogg.no/1520917120_pastis_og_kjrvelsaus.html

 

Kveite med rødbetpurè og nydelig saus

Kveite er en av de beste fiskene, synes jeg. Den kan brukes med veldig mye forskjellig slags tilbehør.

Her har jeg servert den med båtpoteter, en deilig saus og rødbetpuré. Denne oppskriften er passe til 4 personer. 

 

Kveita:

Gi kveita et dryss med salt og pepper, før den stekes i ildfast form med litt smør i stekeovnen på 180 grader i ca. 12 minutter. Om du bruker steketermometer kan du ta ut formen når termometeret viser 48 grader.

Du finner oppskrift på rødbetpurè her:

http://aperitivo.blogg.no/1523958707_rdbetepur.html

Båtpoteter finner du oppskrift på her:

http://aperitivo.blogg.no/1493536967_tapas_p_norsk.html

Sausen:

1 finhakket løk

2 fedd finhakket hvitløk

Smør

3 dl rødvin

2 laurbærblader

1 ss oksefond

1 ss worcestersaus

1/2 dl solbærsirup

1 ss tørket estragon

1 håndfull finhakket fersk estragon

Pepper

50 g smør

Brun løken og hvitløken i smøret. Tilsett rødvin og laurbærblader og la det koke godt inn. Tilsett fond, worcestersaus, solbærsirup og tørket estragon. Tilsett smøret og den ferske estragonen og la sausen stå på varmen, til smøret har smeltet og gjort sausen fin og blank. Smak til med pepper og ev. mer salt.

 

https://adviral.media/collage/vZgwqnBb/56604/32607

 

 

Enkel lakserett i ovnen

Det kjekke med denne retten, er at den i tillegg til å smake godt, tilberedes alt i en form. Denne oppskriften er passe til 4 personer:

 

600 g poteter i terninger

4 gulrøtter i terninger

4 fedd hvitløk, finhakket

2 strimlede løk

1 neve finhakket persille

7,5 dl fløte

4 ss fiskefond

200 g reven ost

800 g laks, eller annen ønsket fisk

 

Legg poteter, gulrøtter, løk og persille i en ildfast form. Bland fløte, fond, hvitløk, salt og pepper og hell blandingen over grønnsakene. Sett midt i ovnen på 200 grader til potetene er møre. Gi laksen et dryss med salt og pepper og legg dem på toppen av de møre grønnsakene. Dryss ost over hele formen og stek videre til osten er gyllen. Da er også laksen ferdig. Pynt med litt persille og server.

Grillet tunfisk med potetpuré og salsa

800 g tunfisk delt i 4 biffer

1/2 sitron

4 ss sesamfrø

Salt og pepper 

Krydre tunfisken med salt og pepper. Hold biffene på høykant og dypp alle sidene i sesamfrøene. Stek dem i 2 minutter på hver side. Drypp over sitron rett før servering.

Tomatsalsa: 

5 klasetomater, frøene tatt ut og delt i små terninger 

1 finhakket rødløk 

1 rød paprika i små terninger 

4 ss olivenolje 

salt og nykvernet pepper 

Saften av 1 lime

1 neve finhakket koriander

Du finner oppskrift på en perfekt potetpuré her:

http://aperitivo.blogg.no/1501146244_perfekt_potetpur.html

Torsk med bakte perlepoteter, smørdampede grønnsaker og paprikasaus

Det er spennende å gi fisk nytt tilbehør. Her har jeg tilbredt den med en paprikasaus. Jeg salter og peprer alltid torsken i minimum 1 time før den skal varmebehandles. Det gjør at jeg får et fastere resultat med mer smak. Her har jeg i tillegg krydret med seafood & fish fra Santa Maria, før jeg har lagt torsken på grillen i 2 minutter på hver side.

Grønnsakene har fått et oppkok i smør og fått dampe under lokk i et par minutter.

Du finner oppskrift på de bakte perlepotetene her:

http://aperitivo.blogg.no/1489498085_bakte_perlepoteter.html

Oppskriften på den spennende paprikasausen ligger her:

http://aperitivo.blogg.no/1502464496_paprikasaus_til_hvit_fisk.html

Tunfiskbiff med potetmos og "gremolata"

Jeg er veldig glad i tunfisk. Jeg kan love at den ferske er noe helt annet enn den du får kjøpt på boks. Den ferske har nesten en kjøttaktig konsistens og smaker nydelig.

Beregn 200 - 250 g tunfisk per person. Krydre den med salt og pepper og stek den som en biff. Den skal være litt rosa i midten, så det holder at den stekes 2 minutter på hver side.

Du finner oppskrift på en potetpurè  her:

http://aperitivo.blogg.no/1501146244_perfekt_potetpur.html

Jeg har tilsatt en neve finhakket gressløk i tillegg.

Til gremolataen blandes 1 finhakket potte dill, 1 finhakket potte persille og 2 fedd hvitløk med 1 glass kapers og 2 finstrimlede vårløk. Tilsett 2 dl mangoeddik, 1 dl sitronolje og 1 dl olivenolje. Alt røres godt sammen og står og hviler i romtemperatur til fisken og potetmosen er klar.

 

 

Ørretrøre med rogn til forrett

Denne forretten er kjekk når man skal servere til mange, siden den kan gjøres helt klar i forveien.

100 g røkt ørret i bittesmå terninger

1/2 pk snøfrisk

3/4 boks rømme

1 ss reven pepperrot (eller fra tube)

Saften av 1/2 sitron

1 neve hakket dill

1 glass rød rogn, helst litt store.

Skiver av røkt ørret

Alt blandes og smakes til med pepper. Legg ørretrøra utover en tallerken.  Pynt med ørretskiver og dill. Server med godt brød eller salt kjeks.

Du finner oppskrift på salte kjekspinner her:

http://aperitivo.blogg.no/1520663063_salte_kjekspinner.html

Laks og pasta med kremet tomatsaus

Denne retten likes av både små og store og er en fin rett om du skal lære barn å like fisk.

400 g filet av laks

400 g valgfri pasta

400 g knuste hermetiserte tomater (helst Mutti)

1,5 dl fløte

1 dl rapsolje, eller en blanding av disse

3 fedd finhakket hvitløk

2 vårløk

Basilikum

Salt og pepper

Skjær laksen i passe stykker og ha på litt salt. Sett den til side.

Varm opp oljen i en gryte,  kutt hvitløken og la den frese en kort stund. Den må ikke bli brunsvidd.

Tilsett tomatene sammen med et par klyper tørket basilikum eller en kvast med frisk basilikum.

La det småkoke i ca 15 minutter før du tilsetter fløten. Kok opp og smak til med salt og pepper.

Tilsett laksen og vårløken, kok opp igjen og la fisken trekke på kokepunktet i 5 -10 minutter

Serveres reven parmesan og nykokt pasta. Jeg har brukt en morsom variant jeg kjøpte på flyplassen i Verona.

Kveite på grillen, med paprikasaus og putetpuré

Kveite er en av de beste fiskene jeg vet. Her har jeg krydret den med salt og pepper, lagt på tynne skiver lime, penslet med olje og lagt den på grillen i 2 minutter på hver side. Det er viktig at den ikke ligger for lenge på grillen, for da blir den tørr. 

Oppskrift på paprikasaus finner du her:

http://aperitivo.blogg.no/1502464496_paprikasaus_til_hvit_fisk.html



Du finner oppskrift på en perfekt potetpuré her:

http://aperitivo.blogg.no/1501146244_perfekt_potetpur.html

 

Hvitløk- og pestobakt laks med bakt potet, smørdampede grønsaker og den deilige fiskesausen til mamma

Denne deilige fiskeretten er mammas ide, som jeg med god samvittighet har stjålet.

Laksefileten lages slik:

1 glass pesto

4 cm hvitløk fra tube

Salt

Legg laksen i en smurt, ildfast form, bland ingrediensene sammen og smør dem utover fisken. Sett formen i ovnen på 200 grader i 25-30 minutter.

Serveres med poteter, smørdampede grønnsaker, som du finner oppskrift på her:

http://aperitivo.blogg.no/1485683501_smrdampede_sukkererter_minigulrtter_og_vrlk.html

og mammas fantastiske fiskesaus, som du finner oppskrift på her:

http://aperitivo.blogg.no/1475569082_den_veldig_gode_fiske.html  

 



Du finner flere spennende fiskeretter her:

http://aperitivo.blogg.no/fisk.html

Prøv f.eks. hjemmelaget makrell i tomat, kjempe godt og enkelt å lage.



 



 

Grillet kveite med spennende tilbehør

Kveite er en fantastisk fisk. En kveitekotelett passer ferfekt til personer som ikke kan fordra bein, siden beinet ligger midt i koteletten og er lett å fjerne. Denne varianten får ligge i saltlake og kose seg, før den legges på grillen. Tilbehøret smaker så godt, at du ikke kommer til å savne saus til.

Lag saltlake av 1/2 ltr. vann og 40 g salt, som røres sammen til saltet er oppløst. Tilsett 1 laurbærblad og legg kveiteskivene i saltlaken i 15 minutter.

Ta opp kveita av saltlaken og tørk den godt. Smør kveita med olivenolje og hvitløk fra tube. Dryss på Santa Marias Seafood & Fishkrydder og grill kveita i 2-3 minutter på hver side.

Server kveita med trøffel- og baconpotetmos, som du finner oppskrift på her:

http://aperitivo.blogg.no/1495950907_trffel_og_baconpotetmos.html

og smørdampede grønnsaker, som du finner oppskrift på her:

http://aperitivo.blogg.no/1495951806_smrdampet_gulrot_fennikel_og_vrlk.html




Pynt med dill og limebåter.

Kveite med rosevin- og appelsinsaus

Kveite er en nydelig fisk. her har jeg laget en variant med potetpuré, smørdampede grønnsaker og en spennende saus med rosévin og appelsin.

 


 

Sausen:

2 finhakkede sjalottløk blankes i smør. Tilsett 2 stjerneanis, 4 kardemommefrø 1 laurbærblad og 1 finhakket fedd hvitløk. Tilsett 2,5 dl søt rosevin og 2,5 dl appelsinjuice. Kokes ned til halv mengde. Tilsett 1 ss fiskefond, 1/2 dl fløte, 1 ss honning og 1 bunt finhakket bladpersille. Smak til med salt og pepper.

Kveita:

Gi kveita et dryss med salt og pepper, før den stekes i ildfast form med litt smør i stekeovnen på 180 grader i ca. 12 minutter. Om du bruker steketermometer kan du ta ut formen når termometeret viser 48 grader.

Perfekt potetpuré:

Skrell 500 g mandelpoteter, skjær i biter og kok møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten. Mos potetene, og rør inn smeltet 150 g smør og 6 ss fløte. Pisk til du får en jevn og luftig puré. Smak til med salt og pepper.

Server kveita med sopp, smørdampede grønnsaker, sausen og potetpuré.

 

 

 

Luksusterteskjell

Terteskjell kan smake godt som forrett eller som en lunsjrett. Her har jeg laget en litt mer lukseriøs variant, som kan være morsommere å servere.


 

Lag hvit saus av 2 ss smør, 2 ts karri, 2 ss mel og 4 dl melk. Smak til med salt og pepper. Tilsett frosne grønnsaker, for eksempel erter og gulrøtter. Tilsett laksefilet i terninger og la alt bli gjennomvarmt. Rett før servering, tilsettes litt gressløk og ferske reker. Varm terteskjellene i ovnen i noen minutter, før du fyller dem med fiskeblandingen. Jeg har toppet dem med reker, ørretrogn, reddikspirer og en skive lime.

Stekt torsk med barolosaus, sprøstekt bacon og annapoteter



Barolo er en fantastisk vin og med en hel flaske av den, er det lett å forstå at sausen blir god. Finhakk 1 løk og fres den i litt smør, sammen med 6 brune sukkerbiter. Når blandingen har blitt som sirup, tilsettes 1 flaske barolo. Tilsett 2 ss oksefond, 1 ss worshestersaus og kok inn til 1/3 av opprinnelig mengde. Smak til med salt og pepper.

Torsken saltes og pepres, før den legges i ildfast form og settes i ovnen på 200 grader, til den er klar.

Serveres med gode grønnsaker og annapoteter.

Du finner oppskrift på annapoteter her:

http://aperitivo.blogg.no/1488701903_annapoteter.html

 



 

Flettet fisk med deilig pastissaus

Å flette fisken ser ganske stilig ut. Her har jeg brukt laks og torsk, men du kan også bruke annen fisk. Jeg anbefaler at du uansett  bruker en blanding av hvit og rød, slik at flettingen blir godt synlig. Her har jeg brukt torsk og laks.



Beregn ca. 200 g fisk per porsjon. Start med å dele fisken i strimler på 2 x 2 cm. Legg 3 strimler på hverandre og stikk igjennom en tannpirker. Flett fisken og sett en ny tannpirker i den andre enden. Du kan gjøre som meg, at du lager porsjonsfletter, eller du kan lage fletter i hele fiskens lengde.

Legg flettene i smurt, ildfast form, sett inn steketermometer i en av flettene og bak den i ovnen på 180 g til steketermometeret viser 57 grader. Det tar ca. 10-15 minutter.

  

Her har jeg servert flettefisken med ovnsbakte perlepoteter, agurksalat og Pastissaus.

Pastissausen lager du ved å frese 2 finhakkede løk, 3 gulrøtter i terninger, 1 fedd finhakket hvitløk og 1/2 fennikel i terninger i 100 g smør, til løken er mør. Tilsett 2 fiskebukjongterninger og 1 dl hvitvin. Kok til fuktigheten nesten er borte. Tilsett 1 dl Pastis (eller et annet anisbrennevin), 1/3 ltr fløte og 1 boks creme fraiche. Kok opp og tilsett en god neve finhakket kjørvel. 

Perlepotene har jeg kun delt i 2, lagt dem i litt olje i en ildfast form, krydret dem med litt salt og pepper og stekt dem på 250 grader i 30 minutter.

Oppskrift på agurksalat finner du her:

http://aperitivo.blogg.no/1487140889_agurksalat.html

Jeg har også en oppskrift på en agurksalat med stevia i stedet for sukker, som et sunnere alternativ, her:

http://aperitivo.blogg.no/1488523082_agurksalat_med_stevia__et_sunnere_alternativ.html

 

Hvordan friske opp en trøtt fiskepudding

Fiskepudding er noe av det trøtteste jeg vet, men jeg har funnet ut at den blir så spennende du gjør den til selv. Her har jeg servert den med ovnsbakte småpoteter, agurksalat og en nydelig saus med pastis.

Jeg starter med småpotetene. Jeg risler litt olivenolje i en langpanne, deler potenene i to, legger dem i langpanna, tar på salt og pepper, risler over litt mer olje og setter dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrur jeg ned til 200 grader og lar dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

Start sausen med å frese 2 finhakkede løk, 3 gulrøtter i terninger, 1 fedd finhakket hvitløk og 1/2 fennikel i terninger i 100 g smør, til løken er mør. Tilsett 2 fiskebukjongterninger og 1 dl hvitvin. Kok til fuktigheten nesten er borte. Tilsett 1 dl Pastis (eller et annet anisbrennevin), 1/3 ltr fløte og 1 boks creme fraiche. Legg i fiskepudding i terninger. Kok langsomt opp, så fiskepuddingen blir varm og tilsett en god neve finhakket kjørvel. 

 

Terteskjell med fiskepudding og reker

Jeg synes det er morsomt å bla i den gamle, håndskrevne kokeboka mi og se på gamle oppskrifter. Terteskjell var en vanlig rett å servere da jeg var helt ung og kanskje glemt litt av mange.





Lag hvit saus av 2 ss smør, 2 ts karri, 2 ss mel og 4 dl melk. Smak til med salt og pepper. Tilsett frosne grønnsaker, for eksempel erter og gulrøtter. Tilsett fiskepudding i terninger og la alt bli gjennomvarmt. Rett før servering, tilsettes litt reker. Om du har ferske, smaker det aller best. Du kan også bruke frosne, men til nød kan du bruke lakereker.

 

Tunfisk med potetsticks og tunfiskmajones

Fersk tunfisk smaker nydelig og kan sikkert falle i smak hos gjester som egentlig ikke liker fisk også. Her har jeg laget en variant med sprøstekte potetsticks, tunfiskmajones og asparges.  

Start med tunfiskmajonesen. Du kan lage majonesen selv, eller bruke 1 pose kjøpemajones, 1 boks tunfisk i gelé, 1 ss grov sennep og 1/2 lime. La blandingen stå kaldt til den skal serveres.

Oppskrift på potetsticks finner du her:

http://aperitivo.blogg.no/1488523029_potetsticks.html


  

Tunfisken krydres med salt og pepper og grilles på sterk varme som en biff (ca. 2 minutter på hver side, avhengig av tykkelsen).

Server med tunfiskmajonesen, potetsticksen og smørdampede asparges. Jeg har lagt en kvast timian på toppen.

 

Kveite med linser, rødvinssaus, ertepuré og gulrot- og sellerirotpuré

Kveite er en av mine fiskefavoritter. Denne varianten med rødvinssaus, smaker nydelig.

Brun 300 g aromasopp eller sjampinjong i smør i ei panne. Det tar 3-4 minutter.

Finhakk 3 fedd hvitløk og 4 store eller 8 små sjalottløk, og la det surre med i panna i 1 minutt etter at soppen har begynt å få brunfarge. Tilsett 1 dl rødvin, 2 dl kyllingkraft og 3 dl fløte. Kok inn til det tykner. Smak til med honning, salt og pepper.

Linsene kokes etter anvisning på pakken.

Baconet legges på bakepapir i en langpanne i stekovnen på 200 grader til det er perfekt crispy. Dette er en smart måte å steke bacon på, som ikke spruter ned halve kjøkkenet. Du bruker dessuten mindre fett.

  

Gi kveita et dryss med salt og pepper, før den stekes i ildfast form med litt smør i stekeovnen på 180 grader i ca. 12 minutter. Om du bruker steketermometer kan du ta ut formen når termometeret viser 48 grader.

Oppskrift på ertepuré finner du her:

http://aperitivo.blogg.no/1479026257_ertepur.html

  

og oppskrift på gulrot- og sellerirotpuré, finner du her:

http://aperitivo.blogg.no/1484588444_gulrot_og_sellerirotp.html



 

Spennende fiskesaus med Pastis

Denne fiskesausen, med en smak av anis, smaker nydelig til all slags hvit og rød fisk.



Start med å frese 2 finhakkede løk, 3 gulrøtter i terninger, 1 fedd finhakket hvitløk og 1/2 fennikel i terninger i 100 g smør, til løken er mør. Tilsett 2 fiskebukjongterninger og 1 dl hvitvin. Kok til fuktigheten nesten er borte. Tilsett 1 dl Pastis (eller et annet anisbrennevin), 1/3 ltr fløte og 1 boks creme fraiche. Kok opp og tilsett en god neve finhakket kjørvel. 

 

Piggvar med sennepssaus

Piggvar er en nydelig fisk. Her har jeg brukt fileter, som jeg har krydret med salt og pepper og stekt dem raskt i smør i en grillpanne.



Sausen består av 3 finhakkede sjalottløk, som stekes gylne i smør. Tilsett 3 dl hvitvin og la det redusere til en tredjedel. Tilsett saften av 1 appelsin, 3 dl fiskekraft og 3 ss grov sennep. Smak til med salt og pepper. Jeg har servert fisken med røde linser og smørdampede grønnsaker.

Jeg har pyntet fisken med reddikspirer.

Du finner en enkel og god oppskrift på fiskekraft her:

http://aperitivo.blogg.no/1485677319_hjemmeleget_fiskekraft.html

Hjemmelaget fiskekraft

Det er enkelt og billig å lage fiskekraft selv. Når jeg kjøper fisk i fiskedisken og de skjærer ut filetene for meg, tar jeg alltid med avskjæret. Dette legger jeg i en kjele når jeg kommer hjem, heller på vann og legger i grovhakket løk, hele pepperkorn og laurbærblader. Jeg bruker ofte gulrotskiver og purre også.  



Jeg lar det trekke i ca. 30 minutter, før jeg siler av kraften og lar den koke videre til halv mengde, så det tar mindre plass i fryseren. Jeg heller kraften i passe store bokser, som jeg tar opp igjen og bruker i sauser og supper.

 

Kveitefilet med mandelflak og nydelig smørsaus

Denne retten har en del elementer som skal være ferdige samtidig, så det er litt jobb med den, men det smaker helt nydelig og er virkelig verdt jobben.


 

Bruk 800 g kveitefilet med skinn. Skjær snitt i kveiteskinnet, og legg skiver av 1/2 sitron og 2 finhakkede hvitløksfedd i snittene. Legg kveita med skinnsiden opp i en ildfast form med olivenolje i bunnen. Pensle kveita godt med olivenolje og dryss på salt og pepper. Stikk et steketermometer i den tykkeste delen av kveita og stek den på 180 grader til kjernetemperaturen er 50 grader, da er den fortsatt saftig. Det tar ca. 20 minutter avhengig av tykkelsen på kveitestykket.

Skrell og kok 500 g mandelpoteter møre. Tilsett 75 g smør og 2,5 dl fløte mos det godt sammen, gjerne med en stavmikser. Smak til med salt og pepper.

Til smørsausen skjæres 1/2 fennikel, 100 g sukkererter og 1 eple i små biter. Kok opp lettsaltet vann. Kok fennikelen i ca. 1 minutt, ha deretter i sukkerertene. Kok videre i ca. 1 minutt. Hell av vannet og skyll grønnsakene, sammen med epleterningene i iskaldt vann til de skal brukes. Finhakk 2 sjalottløk, grovhakk 1 fedd hvitløk, og surr det sammen med 1 hel kardemomme og 2 stjerneanis i olivenolje, til løken er blank. Hell over 2 dl eplejuice og 3 dl hvitvin og kok det ned til det halve. Ha i 3 dl fløte og kok til det halve igjen. Rør inn 100 g smør. Sil sausen over i en ny kjele og smak til med salt og pepper. Bland litt finhakket dill sammen med epleterningene, fennikel og sukkererter, og rør det inn i sausen ved servering.

Ha 25 g mandelflak på et stekebrett og risle over litt olivenolje. Settes i stekeovnen på 150 grader til flakene gyldne og sprø, ca. 10 minutter. Dryss flaksalt og litt finhakket timian over mandelflakene.

Dra skinnet av kveita og server med mandelpotetpuréen, sausen og mandelflak på toppen.

Salma med litt smak av Østen - en nydelig og lettlagd forrett

Denne forretten er rask og enkel å lage og smaker godt av Østen.

Bland 1 ss sesamolje, 2 ss soyasaus, saften av 2 lime, 2 ss hvitvinseddik, 2 ss honning og 2 ss brunt sukker. Del 300 g salma i små terninger. Legg laksen i en egen bolle og mariner den i blandingen i kjøleskapet 1/2 time.

Når laksen er ferdigmarinert blander du den med 1 potte finhakket koriander, 1 mango i små terninger og 1/2 agurk i små terninger.

Jeg bruker en metallring til anretningen og pynter med et korianderblad. Det smaker godt med litt sprøtt til og her har jeg brukt grissini, som er en god, italiensk kjeks.

 

Den veldig gode fiskesausen til moren min

Denne nydelige fiskesauseen har moren min funnet på og den passer til stort sett all slags fisk.


1 gulrot deles i små terninger, 2 hvitløksfedd finhakkes og 2 vårløk finstrimles. Alt freses i litt smør, før 1 dl hvitvin tilsettes og kokes ned til det halve. Tilsett 2,5 dl fiskekraft, 1/2 boks rømme og 1 ts safran. Kok opp, server og kos dere.

 

Røykelaks med Skagensalat

Denne forretten kan gjøres nesten klar på forhånd, så den er grei å servere til mange gjester. Denne porsjonen er til 8 og vi synes den smaker nydelig.

400 g røykelaks

Bland sammen 160 g rensede, hakkede reker, 160 g hakkede krepsehaler, 3 dl creme fraiche, 2 ss majones, 2 ss finhakket gressløk, 2 ss hakket dill, 2 ts sennep og 2 ts sitronsaft.

Skjær vekk skorpen på 4 landbrødskiver og del dem i små krutonger. Ristes i varm panne med litt olje. Legg dem på et kjøkkenpapir for å trekke ut overflødig olje.

Fordel lakseskivene på tallerkener, legg på skagensalaten og pynt med litt ørret- eller lakserogn, brødkrutonger og dill.

Ørretforrett

Denne forretten lager seg nesten selv. Fisken gjøres klar i minimum 2 timer før servering og settes kaldt. Det sprø landbrødet legges på ved servering.


Jeg bruker rå 200 g ørret, som jeg legger i fryseren i et par timer, før jeg skjærer 5 tynne skiver til hver tallerken. Resten av laksen finhakker jeg og blander med 1/2 finhakket rødløk, 2 ss valnøttolje, saften og revet skall fra 1/2 lime, 1 ss finhakket kjørvel, salt og pepper. Blandingen danderer jeg over ørreten og setter det kaldt i minimum 2 timer. Syren gjør at ørreten blir "kokt" uten varmbehandling.

Jeg pynter med litt kjørvel og ved servering legger jeg på tynne skiver av landbrød, som jeg har lagt i tørr panne for at de skal bli sprø. 

Fiskeform med snøfrisk og erter

Denne fiskeformen er en god hverdagsrett som smaker godt med båtpoteter til, men det går fint med kokte også.

Valgfri fisk deles i terninger og legges i en smurt, ildfast form. Her har jeg brukt laks og torsk. Fordel 1 løk i skiver og 1 finhakket hvitløk over fisken. Kok opp 1 beger creme fraiche, 1 beger snøfrisk, 1 pk frosne erter, salt og pepper og hell det over fisken. Strø over reven ost og sett formen i ovnen på 200 grader i 30 minutter.

 





 

Ørretfilet med soppstuing, agurksalat og bakte småtomater

Ørret med soppstuing er vel kanskje ikke den vanligste kombinasjonen, men det smaker nydelig sammen.

Agurksalaten:

Agurken skrelles og deles på langs med ostehøvel, før den legges i en lake av vann, eddik, salt, pepper og sukker.

Bakte småtomater:

Stekes i panne i olivenolje, tilsatt salt og pepper

Soppstuing:

1 løk og 3 slag sopp (jeg har brukt aroma, sjampinjong og kantarell), stekes gyldent i smør. Tilsett fløte, salt og pepper og la det koke til fløten tykner.

Ørreten krydres med salt og pepper og stekes i smør til den får lekker farge. Pass på at den ikke blir tørr.

Jeg serverer retten med ovnsbakte småpoteter.

 

 

Torsk sous vide med råstekte poteter, glaserte gulrøtter, ertepuré og bacon

Denne nydelige retten består av en ertepuré, fersk torskefilet, sprø, råstekte poteter, sprøstekte baconterninger og glasert gulrot. Jeg har pyntet den med gaukesyre, som både er dekorativt og smaker godt.

Jeg starter med potetene, som jeg skjærer i tynne skiver, før jeg skyller og tørker godt av dem.

Jeg steker dem på begge sider i smør, tilsatt salt og pepper, til de blir gyldne og sprø. Om du skal servere disse potetene til mange, kan du legge dem utover en langpanne i ovnen. Jeg synes råstekte poteter er så godt at jeg kunne spist dem uten tilbehør, som snacks.

 

Torsken legger jeg sammen med hvit pepper, salt og smør i en pose i sous viden på 55 grader, i 30 minutter.

Den kan også bakes i ovnen, med nesten like godt resultat, om du ikke har sous vide.

 
Ertepuréen finner du oppskrift på her:

http://aperitivo.blogg.no/1471764075_kveitefilet_med_bacon.html

Glaserte gulrøtter:

Jeg koker små gulrøtter i litt vann, tilsatt smør og sukker, til de er nesten møre. Jeg tar ut gulrøttene og legger dem i folie mens jeg koker inn væsken til den blir sirupsaktig. Jeg legger gulrøttene tilbake i kjelen på svak varme og snur på dem, så de blir glasert rundt hele. Tilslutt tilsetter jeg litt lime.


 

 





 

Makrell i tomat av egenfisket makrell

Vi fisket mye makrell i Lillesand i sommer. Vi la noe på grillen og noe gikk i røykeovnen. Etter å ha spist middag, var det fortsatt mye makrell igjen, og den eldste sønnen min foreslo makrell i tomat.

Jeg rørte sammen 2 dl chiliketsjup, 1/2 dl eplesidereddik, 1/2 dl sukker, litt salt og pepper og helte det over den ferdigrensede makrellen. Jeg lot den stå i kjøleskapet til neste morgen og serverte den til frokost. Den ble veldig populær og mer spennende i smaken enn den du får på boks. 



 

Kveitefilet med baconterninger, ertepuré og amaronesaus


 

Dette er en helt nydelig rett og en av mine absolutte favoritter. Denne gangen har vi hatt kveita i sous viden på 47 grader i 30 minutter, men det går helt fint å bake den i ovnen på 150 grader i 20 minutter også.

 

Amaronesaus

1 løk, 4 kvister timian, 2 laurbærblad, 1 fedd hvitløk, 2 ss brunt sukker og litt pepper stekes i smør.

Hell på 1/2 flaske Amarone- ja det er råflott, men rågodt. Kokes inn til det halve.

Tilsett 2 ss kyllingfond og 100 g smør.

 

  

Ertepuré

1 pose frosne erter

1 ss smør

1 knust hvitløksfedd

1 dl fløte

1 ts kyllingfond

 

Alt kokes langsomt til ertene er møre, før du enten kjører dem i blender eller moser dem til en jevn masse med en stavmikser.

 

Jeg serverer kveita med ovnsstekte potetskiver og sprøstekte baconterninger, i tillegg til amaronesausen og ertepuréen



 

 

Røkt ørretkrem til forrett

Det kjekke med denne forretten, er at mye kan gjøres klart mange timer i forveien, så den er enkel å servere til mange gjester.

100 g røkt ørret i bittesmå terninger

1/2 pk snøfrisk

3/4 boks creme fraiche

1 ss reven pepperrot (eller fra tube)

Saften av 1/2 sitron

1 neve hakket dill

Alt blandes og smakes til med salt, pepper og sukker. Vi serverer på en skiferflis. Først legger vi en grillet loffeskive. Så legger vi ørretkremen med to ørretskiver på toppen. Til slutt pynter vi med lit dill og en sitrombåt. 



 

 

Tunfiskbiff med noe som ligner på gremolata

Tunfisk er en av de beste fiskene jeg vet. Når den er lekkert stekt på grillen med rosa kjerne, får du knapt noe bedre. Om du kun har smakt tunfisk fra boks, kan jeg love at dette absulutt ikke ligner. Jeg serverer den med linser og noe som ligner gremolata, men med litt flere ingredienser. Om du vil imponere gjester, har du en gylden mulighet med denne lettlagde retten.



Jeg blander 1 finhakket potte dill, 1 potte persille og 2 fedd hvitløk med 1 glass kapers og 2 finstrimlede vårløk. Jeg tilsetter 2 dl. mangoeddik, 1 dl sitronolje og 1 dl olivenolje. Alt røres godt sammen og står og hviler i romtemperatur mens du steker tunfisken og koker linsene.

 

Tunfisken rulles i sesamfrø, før jeg tar på salt og pepper. Jeg griller den i ca 4 minutter på hver side og risler over litt sitronolje under stekingen. Det er viktig at den er rosa inni, akkurat som en biff.


Jeg legger linsene på tallerkenen, så tunfisken og til slutt legger jeg på godt med "gremolata" 



https://tracking.adviralmedia.com/click/386/56604/scandinaviandesigncenter




  

Deilig fisk i form

I dag serverer jeg laks og grønnsaker i form.

Denne retten ble til i forbindelse med at jeg ikke hadde oppvaskmaskin, men da la jeg også skivede poteter i bunnen, slik at det ble minimalt med oppvask.

 
Smør formen med olje, legg i laks eller annen fisk i bunnen og ta på salt og pepper. Legg gulrøtter i tynne skiver og finhakket fennikel over. Lag en saus av creme fraiche, fløte, strimlet vårløk, finhakket dill, finhakket persille, finhakket hvitløk, finhakket chili, limesaft, salt og pepper. Hell sausen over fisken og grønnsakene.

 

Del små tomater i to og fordel disse utover.

Dekk formen med aluminiumsfolie og settt midt i ovnen på 200 grader i ca 1 time.

Om du velger å legge poteter i bunnen, må disse få litt tid alene i ovnen før du legger på resten av ingrediensene.

 

 

https://tracking.adviralmedia.com/click/465/56604/rut&circle

 

Pankofish and chips med tartarsaus - eller fiskepinner, om du vil



Denne retten er veldig populær hos oss og jeg synes det er smart å lage den om sommeren, når du kan stå med frityrkjelen ute. Fisken i fish and chips skal egentlig lages med en røre av mel, øl og bakepulver, men jeg synes denne varianten med panko blir enda bedre. Når jeg serverer fisk hos oss, er jeg så heldig at jeg har arvet farmors gamle fiskeservise Clupea fra Turi-design. 

Tartarsaus:

1 pose majones

1 ss agurkmiks

3 ss kapers

1 ts engelsk sennep, eller dijon

Litt finhakket persille

Alt røres sammen og smakes til med salt og pepper.

Fisken:

Del 150 g fisk per pers. i passe biter, ta på salt og pepper og sett den kaldt, helst en times tid. Saltet gjør fisken litt fastere.

Dypp fiskestykkene i mel, sammenpisket egg, mel og deretter egg igjen, før de rulles i panko (eller strøkavring)

Stek 3 fiskestykker av gangen i frityrolje på 170 grader til de er gyldne. Det tar ca. 10 minutter.

Potenene:

Del 250 g poteter per pers. i båter. Kok dem opp i en kjele vann og la dem stå i kokevannet i 4 minutter. Hell av vannet og la dem tørke godt før de fritteres til de er gyldne i 15 minutter på 170 grader.