hits

Blogg

Pão de Queijo (Brasiliansk ostebrød)

Dette brødet smaker helt fantastisk og egner seg til supper, salater og masse annet, som f.eks. tapas.

Jeg tror kanskje at dette er favorittbrødet mitt. Melet kjøpes i asiatiske butikker.

2,5 dl H-melk

1,25 dl nøytral olje, f.eks. raps

1 ts salt

3 dl tapiokamel (fås kjøpt i asiatiske butikker)

2 store egg

3 dl revet parmesanost

Sett ovnen på 230 grader.

Kok opp melk og olje i en gryte over middels varme, rør av og til. Ta gryten av varmen, tilsett tapiokalmelet og rør godt. Deigen vil være kornete dette tidspunktet.

Hell deigen over i en kjøkkenmaskin og la den avkjøles. Elt deigen i noen minutter med middels hastighet til den blir glatt ut og er kald nok til at du kan ta på den. Tilsett eggene, ett av gangen, mens du elter. Tilsett osten og elt videre til alt er godt blandet. Deigen skal nå være veldig klebrig, elastisk og myk med konsistens som en litt løs bolledeig.

Nå skal deigen deles i fine brød. Bruk en bolle med vann og en isskje. Dypp skjeen i vannet, ta biter av deigen med skjeen og sett den med litt mellomrom på bakepapir, kledd med bakepapir (ca. 12 per stekebrett). Dypp skjeen i vannet før du tar en ny bit av deigen.

Sett brettet i ovnen og senk varmen til 175 grader. Stek i 15 minutter til brødene har hevet seg, er tørre på utsiden og de begynner å bli gyllenbrune under. Avkjøl i noen minutter før de spises varme.

 

Om du vil fryse dem, gjøres det når de er ustekte, etter de er lagt på stekebrett. Når de er frosne, kan de legges over i en pose og settes på stekebrettet igjen når de skal brukes. Steketemperaturen og tiden blir den samme som om de blir stekt med en gang.

 

https://advrl.com/499/56604/7-c

Så enkelt kan det gjøres, sier sønnen min

Det er flere talenter i familien min. Da sønnen min skulle flytte for seg selv nå, fikk han en idé om at han skulle lage salongbord selv, og her er resultatet.

Bordet er laget av firkantrør fra Biltema, som han har sveiset sammen med litt smijernspynt fra en gammel trapp. Som bordplate har han kappet til plank fra det gamle gjerdet vi har mot naboen vår.

Jeg synes bordet ser helt proft ut og jeg er sikker på at ingen har akkurat maken.  

 

Matopplevelser på Ristorante Antinè i Barbaresco

Den store overraskelsen i Barbaresco var lunsjen på Ristorante Antinè. Vi ante ikke hva vi gikk til, kun at den hadde fått god kritikk av de få som hadde anmeldt den på TripAdvisor. Det viste seg å bli et av de bedre måltidene jeg har spist og i tillegg var det fantastisk vakkert å se på. Betjeningen var hyggelig og veldig profesjonell. Om du skal til Barbaresco anbefaler jeg deg å bestille bord her.

Legger ved noen bilder fra lunsjen vår og sier vel bare: NYT!!! 

  




 



 

 



 



 

 

 



 

Trøffelfestival i Alba

Jeg ante ikke at det fantes noe som heter trøffelfestival, men de har en hvert år i Alba og den har vært der i over åtti år. Du får, mot en liten sum, utdelt et vinglass og en vinglassholder til å henge rundt halsen, ved inngangen.   


Etter det er det bare å gå rundt i lokalet, se og lukte på trøffel, som koster 500 kroner for en bitteliten hvit en og smake på viner fra mange vinprodusenter i området. En perfekt formiddag, med mange sanseintrykk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Nissevinsmaking og trøffeljakt hos Josetta Saffirio

Som forrige gang vi var i Barolo, måtte vi også denne gangen til Sara. Etikettene er morsomme med en nisse på. Nissen er en gnom, som er fra barnefortellinger, gjenfortalt i denne familien. Vinen burde være en vinner på norske bord i julen, siden den fås i bestillingsutvalget på polet i Norge nå.

Vi henter hjem en magnumflaske med Barolo herfra. Vi får navnene våre på etiketten og det er skikkelig stas, synes jeg. 

 
Sara startet omvisningen med å fortelle litt om historien til vingården.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi hadde ikke vært på trøffeljakt før, med det var en fasinerende opplevelse. Når hunden får hvalper, smører de trøffelolje på brystet dens, så hvalpene forbinder trøffellukten med mamma og mat. Når de blir voksne blir de ivige trøffeljegere.
   

Når hunden ble sluppet løs, løp den rundt i stor fart mellom hasselnøttrærne med nesen i bakken. Plutselig stoppet den og startet å grave. Hundeeieren kom løpende til, ga hunden en godbit og gravde selv frem trøffelen. Vi fikk spise den egenjaktede trøffelen i forbindelse med vinsmakingen i etterkant. Ferskere kan det ikke bli.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Siden sist vi var her, har de startet med produksjon og salg av flere produkter med trøffel og honning, i tillegg til en flott olivenolje. Vi ble selvfølgelig fristet og tok med flere av dem hjem.  

Vakre Barolo - middag på Barolo Friends og vinsmaking på Brezza

Barolo er et vakkert sted. Vi bodde på Hotel Barolo - igjen. Hotellet ligger i naturskjønne omgivelser, har hyggelig betjening, rom i fin størrelse, mange av dem med veranda. De har også en restaurant med gode lunsjretter (antipasti). Rundt hele området henger druene, klare til innhøsting, søte og gode.


Det aller fineste med hotellet, er at du kan gå inn en dør i hovedbygningen for å få omvisning og vinsmaking av Brezzaviner. Denne gangen fikk vi omvisning av den kunnskapsrike og dedikerte eieren, som tok seg god tid, selv om han nesten jobber døgnet rundt i forbindelse med innhøstingen.  

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fem minutters gåtur fra hotellet, ligger Barolo Friends. Dette er en hyggelig restaurant, med god mat og vi ble glade da vi oppdaget at den samme hyggelige kelneren fremdeles jobbet der. Vi spiste to fantastiske retter, en med spaghetti og en med biff tartar, begge med trøffel.

   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Still going strong:

  

 

Tar til slutt med en liten lekker dessert fra Restaurant Locanda in Cannubi, hvor vi spiste den siste kvelden:





 

Vinsmaking i Barbaresco

Barbaresco har verdens kuleste kirke. Fra utsiden ser den helt vanlig ut, men når du kommer inn, har de byttet ut alteret og resten av interiøret til det du behøver for en hyggelig vinsmakingsopplevelse.

Etter å ha vært i mange flotte kirker og katadraler, for eksempel La Sagrada Familia og Notre Dame, må jeg vel fortsatt si at kirken i Barbaresco er favoritten min.

I Barbaresco står traktorene, fulle av druer, i kø i flere timer for å få levere. Ventetiden går med til å skravle med likesinnede og alt virker veldig avslappende og hyggelig.


Vi var også på Boffavinsmaking. Det flotte med denne smakingen er den fantastiske utsikten.

 


Vi avsluttet dagen i Barbaresco med en lunsj på Ristorante Antinè. Denne restauranten kan jeg anbefale på det varmeste, men det er ikke mulig få plass om man ikke har bestilt bord. Maten der er så vakker og velsmakende at jeg vil skrive en egen artikkel, bare om den.
 

 



 

Bursdagsfeiring - Enoteca Svanen og Restaurant Fjord

Jeg fikk en flott 50-års feiring. Vi startet bursdagen min på Enoteca Svanen i Oslo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det er et ganske nytt sted for vinsmaking og ligger i lokalene etter det gamle Svaneapoteket. Interiøret er beholdt og skaper et hyggelig miljø med historisk sus. Du får også en velsmakende spekemat- og ostetallerken der, som kan anbefales om det er litt for lenge til middagen.

Turen gikk videre til Restaurant Fjord, hvor kjæresten min hadde bestilt en romantisk 6-retter for to, med tilhørende vinpakke:

Norsk makrellstørje med pepperot, ponzu og wasabi

Melkeposjert Breiflabbkjake med blåskjell og stangselleri

Jordskokk og røkt kolje

Stekt Håbrann med "gnocchi", gresskar og salviesaus

Modne oster

Plomme med yoghurtpulver og lakris

 

 Maten smakte nydelig og betjeningen var hyggelig og oppmerksom. Her er en liten smakebit på hva vi fikk servert.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Etter middagen reiste vi videre til Gardermoen og overnattet der til neste morgen. Vi tok flyet til Milano, hvor turen gikk videre til Barolo. Jeg må si at dette er en perfekt 50-årsdag med en enda bedre fortsettelse.



 

Hva skjedde?

Jeg forstår ikke helt hva som skjedde, men i går sto det 49 på bloggen min.



Jeg skvatt litt da jeg oppdaget denne endringen i dag, men nå når jeg har kjent litt etter, er alt som det var i går, bortsett fra det merkelige tallet. Jeg ventet på trettiårskrisa, som aldri kom og førtiårskrisa som uteble. Nå tror jeg jammen meg at femtiårskrisa er avlyst også.

Jeg har tatt meg fri fra jobben i dag og skal på restaurant med kjæresten min i kveld. I går var barna og kjæresten til en av dem på middag med kake hos oss og det var veldig hyggelig. Det fine med å fylle 50 er at du får så mange gratulasjoner og at de synger bursdagsangen for deg på jobben. Falsk beskjedenhet kler meg ikke heller, så i stedet for å si at det ikke er nødvendig med gaver vil jeg si, jeg synes gaver er morsomt og det vokser jeg nok ikke i fra på en stund. Jeg fikk noen fantastiske og hyggelige gaver i går, så tusen takk, det setter jeg stor pris på! De hyggelige ordene på kortene deres varmet også.

Nå er det bare å gå ut og møte dagen. Jeg gleder meg til livet som stolt 50-åring.



 

Fortsatt litt sommer i hagen

Det nærmer seg høst, men etter en runde i hagen i dag, kan jeg fortsatt kjenne gleden over at sommeren ikke er helt over. Disse vakre liljene er av en eller annen grunn, mye senere i blomst en resten av liljeplantene våre.



Klematisen og rosene er også i full blomst. Det er varmt og godt i lufta og vi er snart klare for en middag ute på verandaen.  

 

I dag tester vi det helt nye kjøkkenvidunderet vårt - en sous vide. Prinsippet er at maten ligger vakumpakket på lav temperatur i time etter time og resultatet skal bli mørt og saftig. Akkurat nå ligger det et stykke reinsdyr der og vi er veldig spente på resultatet.  



 

For en deilig sommerdag, men også en dag til ettertanke.

Tenk at det er fem år siden allerede. Husker godt turen hjem fra hytta i Lillesand den dagen. Radioen i bilen sto på og vi trodde nesten ikke det vi hørte. Vi ble veldig stolte de etterfølgende dagene av å bo i et så spesielt land, som reagerte med samhold og kjærlighet i stedet for hat og sinne. Jeg kjenner fortsatt på de samme følelsene denne datoen hvert år og tenker på smerten de involverte og etterlatte må ha. Håper vi aldri må oppleve noe slikt igjen.
 

Gledene i livet

Velkommen til den nye bloggen min. Jeg vil skrive om mat- og interiørgleder. Jeg har hatt interesse for mat, siden jeg var liten. Moren min ble nesten gal av at jeg alltid måtte løfte på kjelelokkene og sjekke hva som var på gang. Jeg husker spesielt godt at hun sa: "Det er fortsatt poteter i den kjelen der, ja". Etterhvert ble det mer enn kikking og jeg begynte å kokkelere selv. 

I voksen alder er jeg alltid spent på nye, spennende råvarer og matretter, men jeg har også tatt vare på tradisjonskosten fra barndommen, i tillegg til at jeg har lært meg å lage tradisjonsmat fra andre deler av landet. 

Siden vi er glade i å reise, tar vi med oss mye inspirasjon fra andre land og kulturer hjem igjen. Jeg kjøper alltid en kokebok med lokale retter, som jeg koser meg med og prøver ut hjemme.

Interessen for interiør har alltid vært der, men har tatt litt av etter at jeg flyttet sammen med kjæresten min, som er så flink med hendene sine i tillegg til å se mulighetene i en hvilken som helst plankehaug. Du vil få se bilder av hobbyproduksjonen hans her.

Jeg håper du kan få glede av bloggen min og tar gjerne imot tilbakemeldinger fra deg, med ønsker om temaer.